Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > Psikoloji

Psikoloji Psikoloji, psikiyatri ve kişisel gelişim


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 25.05.2016, 00:24   #1
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Bebeklerde ve Çocuklarda Görülen Depresyon?

Bebeklerde ve Çocuklarda Görülen Depresyon?









  • BEBEKTE GÖRÜLEN DEPRESYON UYKU ve YEME SORUNLARINA YOL AÇIYOR
Depresyon daha çok yetişkin kişilerde görülüyor gibi olsa da aslında çocukluk ve hatta bebeklik dönemde de görülebiliyor. Bebekler depresyon girer mi? demeyin.

Özellikle annede görülen depresyon bebeğe de yansıyor. Hırçınlık, ağlamalar, uyku ve yeme sorunları depresyonda olan bebekte görülen belirtiler arasında yer alıyor.


Us Psikiyatri Enstitüsü’nden Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç, bebeklerde ve kreşe giden çocuklarda görülen depresyon ve nedenleri hakkında bilgi verdi.
  • Bebeklik Döneminde Görülen Depresyonun En Ağır Biçimi “ Yuva Hastalığı”
Bebek kendine bakım veren kişi ile yakın ve bağımlı bir ilişki içindedir. Genellikle bebeğe ilk bakım veren kişi annedir. Bu yakın ilişki bebeğin temel güven duygusunu oluşturur.

Dünyayı tanımanın ilk adımıdır. Bu yüzden bu dönemde bebekler annelerin duygusal durumunu hisseder ve durumundan etkilenirler.

Annede depresyon olduğunda bebekte de; depresif belirtiler, uyku ve yeme sorunları, hırçınlık, ağlamalar ve bebeğin genel canlılığında azalma gibi belirtiler görülebilir.

Anne depresyonda olduğu, içe kapandığı ve bebekle ilişkisinde kopukluk yaşadığında, bebekte de donukluk ve çevreye ilgisizlik gibi durumlarla karşılaşılabilir.

Bebeklikte görülen depresyonun en ağır biçimi ise "yuva hastalığı" olarak tanımlanan tablodur. Bu tablo, ilk kez anneden ayrılıp bakım kurumlarına bırakılan bebeklerde tanımlanmıştır.

Yuvalara bırakılan bebeklerin önce durdurulamayan ağlamalar, daha sonra içe kapanma ile birlikte bir yas tepkisi geliştirdikleri ve bu tablo ilerlediğinde de hem fiziksel hem de zihinsel gelişimlerinin durakladığı bilinmektedir.

"Anaklitik Depresyon" da denilen bu depresyon tablosu, bebeğin sağlıklı ruhsal ve fiziksel gelişiminin anne ya da onun yerini tutan kişi ile geliştirdiği güven ilişkisine ne kadar bağlı olduğunu; bu bağ bozulduğunda ne kadar ağır biçimde etkilenebileceğini göstermektedir.


Yuvaya bırakılan çocuklarda görülen bu hastalıkta evlat edinildiğinde ya da koruyucu aile yanına alınıp da sürekli belli bir erişkinle şefkatli ve güvenli bir ilişki sağlandığında, çocukların zihinsel ve fiziksel gelişiminde hızlı bir düzelme olduğu gösterilmiştir.
  • Bebek Terapisi Yöntemi İle Tedavi
Hamilelikte annenin yaşadığı streslerin bebeğe hormonal yollarda aktarıldığı ve bu yolla bebeğin gelişimi etkilediği düşünülmektedir.

Ancak bu konuda kesin bilgi yoktur. Bebeğin çevresinde kendini koruyan, ihtiyaçlarını anlayan ve karşılayan, bir yandan da ona çevreyi tanıması için destek ve güven veren düzenli ilişki kurduğu erişkinlere ihtiyacı vardır.

Depresyonda olan anneler, bebeğin yeme içme gibi gereksinimlerini karşılasalar bile ona yaşama sevincini kazandırmakta yetersiz kalabilirler. Çünkü anne depresyon nedeniyle kendisi bu duyguyu yitirmiş durumdadır.

Bu durumda annenin kısa sürede tedavi edilmesi, böylece bebeğinin varlığından aldığı hazzı yaşayabilmesi ve bu hazzı bebeğe iletebilmesi için desteklenmesi gerekir.


Bebeklerde anne depresyonunun yansıması olarak ortaya çıkan tablonun tedavisi; annenin tedavisi ve anne-baba-bebek ilişkisinin terapi seanslarında gözlemlenerek desteklenmesi esasına dayanan bebek terapisi yöntemleridir.
  • Kreş Döneminde Yaşanan Olumsuzluklar Çocuğu Depresyona Sokabilir
Okul öncesi çocuklarda depresyon genellikle; oyun oynamada isteksizlik, en küçük şeylere bile ağlama, arkadaşlardan uzaklaşma ve içe kapanma gibi belirtiler verir.

Bunun dışında nedeni anlaşılmayan fiziksel belirtiler bu yaş gurubunda sıklıkla depresyon belirtisi olabilir. Yeme ve uyku uyumada sorunlar ortaya çıkabilir.

Bu yaş grubu çocuklar ilk kez kendilerini güvenli hissettikleri ev ortamından dışarı çıkarlar. Bazı çocuklarda bu durum güvensizlik doğurur.

Yuva çocuklarında, yuvada karşılaştıkları olumsuz davranışlar depresyona neden olabilir. Genelde yaşadıkları zorlukları sözel olarak pek az ifade ederler.

Bunun yerine çeşitli nedenlerle yuvaya gitmek istememe gibi belirtiler gösterirler. Aile içi sorunlar da bu yaş grubu çocukları etkiler.

Ailede hastalık, ayrılık ve şiddet gibi durumların yaşanıyor olması çocuğun aileden uzak geçirdiği saatleri daha kaygılı geçirmesine neden olur.


Kardeş doğumu, kendisinin daha az sevildiği düşüncesi de bazen çocukların benlik saygısının azalması ve depresif belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir.
  • Depresyon Tedavisinde Öğretmen ve Ailenin Rolü Önemli
Okul öncesi dönemde bu yaş grubu çocuklarda tedavi, altta yatan nedeni ortaya çıkarmaya ve düzeltmeye dayanır.

Genellikle sorun hızla çözülür. Anne baba görüşmeleri ile ailede yapılacak düzenlemeler çocuğun duygusal izolasyonu ile nasıl baş edebilecekleri aileye anlatılır.

Yuvadaki öğretmenlerin yardımı, çocuğun sosyal ilişkilerini desteklemeye ve kendini arkadaş grubu içinde rahat hissetmesini sağlamaya büyük katkı sağlar.

Eğer altta yatan neden aile içi şiddet, çatışma ve ayrılık gibi sorunlarsa aile terapisine yönlendirilmelidirler.


Haber İçerik Editörü: Ebru AKKOYUN
Kaynak: http://www.uspsikiyatri.com.tr
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.08.2016, 10:01   #2
Çevrimdışı
aysesaglamci
Yasaklı Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Çocuklarda Depresyon

Çocuklarda Depresyon

Çocukluk dönemi depresyon belirtilerinin erişkinlikte ortaya çıkan depresyondan daha farklı olması ve depresyonun sadece erişkinlerin yaşayabileceği bir hastalık gibi bilinmesi nedeni ile bu durum çoğu kişi tarafından fark edilmemektedir.

Gelişim dönemlerine göre belirtilerde farklılık olmasıyla beraber, bebeklik döneminde bile depresyon görülebilir.
Çocukluk döneminde yaşanan depresyonun çevresel, biyolojik ve genetik nedenleri olabilir. Çevresel faktörler, çocuğun kendisine bakım veren kişiden sık sık ayrılması veya bakımveren kişinin sürekli değişmesi, çocuğun temel ihtiyaçlarının zamanında ve yeteri kadar karşılanmaması gibi durumlardır. Genetik faktörlerle ilgili yapılan çalışamalara bakıldığında ise, ebeveyenlerden herhangi birinin duygudurum bozukluğuna sahip olmasının çocuktaki depresyon riskini yükselttiği görülmektedir. Biyolojik neden olarak ise, beyinde var olan bazı kimyasal maddelerdeki düzensizliklerin depresyona yol açabileceği düşünülmektedir.
Yapılan araştırmalara göre, okul öncesi çocukların % 0.9’unda, okul çağı çocuklarının %1,9 unda depresyona rastlanmaktadır.
  • Çocuklarda depresyon belirtileri nelerdir?
Depresyondaki çocuk mutsuzdur ve eskiye oranla daha az neşelidir. Önceden zevk alarak katıldığı aktivitelere karşı ilgisizdir, kısa sürede kilo alımı veya kilo kaybı yaşar. Az ya da çok uyuma gibi uyku problemleri, yorgunluk ve enerji kaybı görülür. Dikkati yoğunlaştırmada zorlanma, konuyu anlama ve ifade etmede güçlük nedeni ile okul başarısında düşüşler olur. “ Ben başarısızım” gibi negatif düşünceleri nedeniyle özgüven problemi yaşarlar. İntihar düşünceleri ve girişimleri olabilir. Bu belirtilerin yanı sıra, çocukluk çağındaki depresyonu yetişkin depresyonundan ayıran en önemli belirti, kriz çıkarmadır. Yetişkinlerde içe kapanmaya daha sık rastlanırken, çocukluk döneminde çabuk öfkelenme, huzursuz olma, basit olaylara bile aşırı tepki verme ve engellenmeye karşı tahammülsüzlük daha sık görülür.
Çocukluk döneminde yaşanan depresyona, nedeni belli olmayan ishal, kusma, mide bulantısı gibi bedensel şikayetler de eşlik edebilir.
  • Çocuklarda Depresyonun Tedavisi
Çocukluk dönemindeki depresyon tedavisinde, psikoterapi ve ilaç ayrı ayrı ya da beraber kullanılmaktadır. Elde edilen verilere göre, her iki yöntemin de beraber uygulandığı tedavi şekli daha olumlu sonuçlar vermektedir.
Bu dönemde anne babalar, çocuklarının içine kapanık, hırçın, sinirli hallerini sabırla karşılamalı, inatlaşmaya girecek davranışlardan kaçınmalıdır. Ayrıca, okulla ilgili olumsuz düşüncelerin pekişmemesi ve özgüvenle ilgili herhangi bir problem yaşamamaları için, ders başarısındaki düşüşle ilgili çatışmaya girilmemelidir.

  Alıntı ile Cevapla
aysesaglamci'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
bebeklerde, Çocuklarda, depresyon, görülen


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.