Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > Psikoloji

Psikoloji Psikoloji, psikiyatri ve kişisel gelişim


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 06.10.2017, 21:34   #1
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Sonbahar Depresyonunda mısınız?

Sonbahar Depresyonunda mısınız?



Cıvıl cıvıl kuşların ötüştüğü, güneşin yüzümüzü öptüğü, denizin bize doğru kulaç attığı, sıcak ve neşeli yaz mevsiminin çoktan gerilerde kaldığı bu dönemde birçoğumuzu huzursuzluk kaplayabilir. Her kötü hissettiğimiz an kendimizi depresyona girmiş olarak görürüz. Ancak depresyon dediğimiz ruh hastalığı o kadar basit bir şey değildir. Çoğu zaman insanlar bunu kendi kişilikleri olarak bile görebilir.

Toplum dilinde depresyonu mecazi anlamda kullanmaya alışık olduğumuz için kendimizi her kötü hissettiğimiz anda bu kelimeyi kullanırız. Sonbaharda havaların da değişimi ile gelen ruh hali de tabii ki ciddi bir depresyon değildir ve geçicidir. Sonbahar depresyonu olarak da adlandırabileceğimiz bu ruh halinden siz de etkileniyorsanız, kesinlikle doğru yazıyı okuyorsunuz.

  • Sonbahar Depresyonu Belirtileri Nelerdir?

Dönemsel bir depresyon olan sonbahar depresyonu, her yıl kendini tekrarlayabileceği gibi sadece bir kerelik de hayatınızı ziyaret edebilir. Kış döneminde ışıklı ortamlarda daha az bulunma, güneşin bulutların ardına saklanması, yaz tatilinin sona ermesi, soğuk havalar bizi sonbahar depresyonuna sürükleyebilir. Sonbahar depresyonunda olup olmadığınızı anlamak için aşağıdaki belirtileri en az 2 hafta süresince göstermeniz gerekir.

*Sabahları yataktan kalkamamak

*Ani kilo almak ya da verme

*Cinsel enerjinin azalması

*Keyif alınan şeylere karşı ilgisizlik

*Nedensiz yere üzgün olma

*Enerji kaybı ve yorgunluk hissi

*Eve bağlanmak

*Tembellik

Sonbahar depresyonu, olağan hayatında endişe ve kaygı yüklü, stresli insanlarda daha sık gözükebiliyor. Sonbaharda iyice azalmış olan güneş ışınları mutluluğun diğer adı olan serotonin hormonunun salgılanmasının azalmasına sebep olduğundan depresyonu da beraberinde getiriyor.

  • Ruh Halinizi Düzeltmek İçin

Sonbahar genel olarak bir hüzün mevsimidir. Ancak bulmak isterseniz huzuru da bu mevsim içerisinde bulabilirsiniz. Doğa bir değişim sürecine girer. Yazın eğlenceli geçen yerlerine bir dinginlik gelir ve sanki biraz suskunlaşır doğa. Yazın renkli ve sıcak gecelerinden, eğlenceli tatillerinden sonra sonbaharın bu durgun havasına giriş yapmak tabii ki ruhsal olarak dengemizi biraz bozar. Ancak bunun üstesinden çok rahat gelebilirsiniz. Sonbahar mevsiminde dünyanın diğer kıtasına geçiş yapabilme şansınız yoksa bu mevsimi sevmeseniz dahi yaşamak zorundasınız. Günlerinizi kötü hissederek geçirmek yerine sonbahara bir fırsat verin.

  • Sonbahar Depresyonundan Kurtulmanın Yolları

Öncelikle sakin olun ve bunun sadece olağan mevsimsel bir değişiklik olduğunu kendinize hatırlatın. Dökülen yaprakların hepsinin yerine yeni ve yemyeşil yapraklar gelecek.

  • Spor Yapın

Spor yapmanın her türlü ruhsal sıkıntıya iyi geldiğini unutmayın. İlla spor salonuna yazılmanıza gerek yok, özellikle havanın güzel olduğu günlerde açık hava sporları yapabilir, parklarda yürüyüşe çıkabilir böylece güneşten yararlanabilirsiniz. Yazın havalar çok sıcak olur yürüyüş yapamazsınız, kışın da çok soğuk olur canınız dışarı çıkmak istemez. İşte sonbahar yürüyüş için en doğru zaman. İster sabah ister akşam dilediğiniz herhangi bir vakitte yürüyüşe çıkabilirsiniz. Kulağınıza kulaklığınızı takın ve yürüyüş parklarından birine yollanın. Etrafınızda ağaçlar kahverengi yapraklarını ayaklarınızın altına dökerken sonbaharın tatlı rüzgârları sizi büyüsüne alsın. Bunların haricinde yoga ile tanışmak tam da bu dönemde size ilaç gibi gelecektir. Sonbaharın tatlı görüntüleri de bunu daha çok destekleyecektir.

  • Aktivitelerinizi Değiştirin

Hedef belirleme yöntemi ile ruhunuzu ayakta tutun. Zorla da olsa, yarın şunu yapacağım, öbür gün şuraya gideceğim diyerek zihninizi ve ruhunuzu çalıştırın. Kış dönemi boyunca güneşten mahrum kalacağınızı tekrar tekrar kendinize hatırlatmayın. Onun yerine, tiyatroya gitmek, sinemaya gitmek, film izlemek, evde arkadaşlarla toplanmak, restorana gitmek gibi havanın kapalı olmasının sonucu ortaya çıkan aktivitelerden yararlanabilirsiniz.

  • Beslenme ve Uyku Düzeni De Önemli



Girdiğiniz kötü ruh halinden bir türlü çıkamıyorsanız bunun tek sebebi sonbahar olmayabilir. Kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız ve bir şeyler yapmak için teşvik edemiyorsanız beslenmenizde veya uyku düzeninizde bir sıkıntı olabilir. Nasılsa yaz bitti, sabahları hava karanlık, yapacak bir şey de yok diye düşünerek gece geç saatlere kadar televizyon ya da bilgisayar başına takılıp kalmayın.

Erkek kalkarak günü yakalamaya çalışın. Düzenli beslenme ve düzenli uykuya devam ettiğiniz sürece de sonbahar bitmeden onun tadını çıkarabilecek kadar kendinizi iyi hissedebilirsiniz. Kendinize kulak verin, stresten mümkün olduğunca uzaklaşın. Size en büyük yardımı yapacak ve destek olacak kişi yine sizsiniz. Sonbaharın size sunduğu huzuru kucaklayın.

  • Hobiler Geliştirin

Soğuğu sevmeyen biriyseniz kışın da yavaş yavaş kendini hissettiriyor olmasından hoşnutsuz olabilirsiniz. Bu ruh haline girerek sızlanmak yerine kışa hazırlık yapmaya ne dersiniz? Örneğin üşümeyi sevmiyorsanız alın örgülerinizi elinize kendinize bir atkı örün. Sonbaharda dışarı çıkmak istemeyenler için ev içerisinde yapılabilecek harika bir aktivite. Hem sıcacık atkılarınızı, berelerinizi kışın giyerek soğuktan korunabilirsiniz. Bunun yanında ev içerisinde yapılacak birçok farklı hobi bulabilirsiniz kendinize. En azından yazın gezip tozmaktan okumaya bir türlü fırsat bulamadığınız o kitabı okumaya başlayabilirsiniz.

  • Arkadaşlarınıza Zaman Ayırın



Arkadaşlarınızla sohbet edin. Uzun zamandır konuşmadığınız, ihmal ettiğiniz kişileri arayın, emin olun onlar da sesinizi duydukları için mutlu olacaklardır. Bu süreç içerisinde etrafınızdaki kişilerin kimler olduğuna dikkat edin. Sizin gibi depresyonda olan ya da depresyona girmeye meyilli olan kişilerden mümkünse bir süreliğine uzak durmaya bakın.




Kaynak
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 06.10.2017, 22:37   #2
Çevrimdışı
Never Give Up
Gerçek Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Exclamation Cevap: Sonbahar Depresyonunda mısınız?

Bu sıralar üzerimde bir yorgunluk var zaten. Bu yüzden olabilir..
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Never Give Up'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.10.2017, 21:49   #3
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sonbahar Depresyonunda mısınız?

Kış Depresyonundan Sizi Kurtaracak Besinler



Havaların soğuması ile kış kapılarımızı çalmaya hazırlanıyor. Kış depresyonuna davetiye çıkartan çokça olumsuzluk da peşimizi bırakmaz.

Soğuk havalarda dışarı çıkmak yerine evde oturma isteği, gecelerin uzayıp gündüzlerin kısalması ile negatif düşünceler kişinin istem dışı kilo almasına sebep olabilir.

Diyetisyen Emre Uzun’nun sindirim sistemini güçlendiren tarifi ile kış aylarına daha mutlu ve sağlıklı girebilirsiniz.

Uzun, ‘’Kış mevsimi üzerimizde ister istemez negatif enerji oluşturuyor buna bir de kapalı ortamlarda vakit geçirmek eklenince, daha çok yeme ve hareketsiz kalma sorunlarına sebep,’’ diyor. Ayrıca havaların bir soğuk bir sıcak olması da bağışıklık sistemimizin de olumsuz yönde etkilenmesine sebep oluyor.

Gecelerin uzaması ile beraber evde yenilen atıştırmalıklar artarken, soğuk havalarla birlikte de “bu güzel havada eve yürüyeyim demeler yerini taksi veya otobüslere bırakıyor.

Peki bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmek ve kışın kilo almayı engellemek için neler yapmalı? İşte size kış aylarında nasıl beslenilmesi gerektiğinin gizli sırları.

Mod Yükselten 5 Besin

Ispanak: Kış aylarının en sağlıklı seratonin. Ispanak içerdiği folik asit ve magnezyum sayesinde gevşememize ve mutluluk hormonu salgısını uyararak bizi pozitif bir ruh haline sokuyor.

Bitter Çikolata: Çikolatanın mutluluk saçtığı inkar edilemez bir gerçek. Aynı zamanda içerdiği teobromin sayesinde ruh halimizi düzeltir ve kış aylarında bizi dinç tutmaya yardımcı olur. Yalnız bitter olmasına ve günde 1-2 kareyi geçmemesine dikkat.




Semizotu: İşte size omega3 şöleni. Semizotu içerdiği omega3 sayesinde beyin yorgunluğunu alıyor ve aynı zamanda sizi depresif ruh halinden çekip çıkarıyor. Yoğurtla birlikte salata yaparak veya zeytinyağı ile pişirerek tüketebilirsiniz.

Nar: Antioksidan ile dolup taşan bu meyve yüksek C vitamini nedeniyle stresi azaltarak pozitif ruh halini beraberinde getiriyor. Aynı zamanda serbest radikaller ile mücadele ederek metabolizmamızı kuvvetlendiriyor ve hastalıklara karşı kalkan oluşturuyor. Kış aylarında salatalarınıza serperek kullanabilirsiniz.

Hindi Eti: İyi bir triptofan kaynağıdır ve kaliteli proteinlere sahiptir. Kırmızı et ve tavuğa göre zayıflamaya daha çok yardım eder. İçerdiği triptofan ile serotonin salınımını arttırarak modumuzu yükseltmeye yardımcı olur.


Bağışıklık Sistemini Güçlendirerek Metabolizmamızı Arttıran Sihirli Çorba






Malzemeler

  • 9-10 yaprak ıspanak
  • 1 avuç brokoli
  • 3-4 kereviz sapı ve yaprak kısmı
  • 1 adet havuç
  • 1 tutam maydonoz
  • 1 yemek kaşığı bulgur
  • 1 serçe parmak kalınlığında zencefil
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Pulbiber, kimyon, karabiber

Hazırlanışı

Ispanak sapları ve brokoli haşlanır.havucun kabukları soyulup, dilimlendikten sonra sarımsak ile birlikte 1 yemek kaşığı zeytinyağında sotelenir.

Bu sırada kereviz sapları ayıklanıp yıkanır ve ince ince doğranır.


Sonrasında ıspanak, kereviz sapları, brokoli ve havuç blenderdan geçirilip karıştırılır.

Kıvamını ayarlamak için su eklenir kimyon ve karabiber eklenip 1 taşım kaynatıldıktan sonra pul biberle servise sunulur.




Kaynak
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.10.2017, 22:45   #4
Çevrimdışı
Gülce
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sonbahar Depresyonunda mısınız?

Sonbaharı seviyorum da gel gelelim şu kış ayları ruhumu daraltıyor. Hiç sevmiyorum.

Depresyona giriyor muyum?

Hayır.

Beni bunlardan en çok mutlu edecek elbette ki çikolata. O çikolatayı yerken bir mutluyum ki.

Bitter, sütlü, likörlü, acılısını bile severim.

Off, offf.

Canım nasıl da istedi, bilseniz.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Gülce'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
depresyonunda, mısınız, sonbahar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.