Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > Psikoloji

Psikoloji Psikoloji, psikiyatri ve kişisel gelişim


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 11.12.2020, 22:48   #1
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Övgü Özgüveni Güçlendirir mi?

Övgü Özgüveni Güçlendirir mi?


Stephen Grosz, psikanaliz uzmanı bir psikolog. “Hastalarıyla” (bizde danışan terimi kullanılıyor) yaptığı 50 bin saati aşan görüşmelerden damıttığı özü bu kitaba yansıtmış. Edebi bir tat içeren kısa metinler bir solukta okunuyor. Yazarın anlatımı akıcı, teknik terimler ve dolambaçlı uzun cümleler kullanılmamış.

İncelenen Hayatlar basit bir sürece dayanıyor: Konuşmak, dinlemek ve anlamak. Psikologların asıl görevinin “işe yarar soruyu bulmaya çalışmak” olduğunu belirten yazar:

“Olumsuzluk karşısında silahımız ikna etme becerisi değil, anlayıştır”diyor (s: 120). Psikolog olmasak da bizler de sorunları olan yakınlarımıza, en önemlisi de kendimize, sanırım böyle davranmalıyız.

Bir eğitimci olarak ilgimi çeken konulardan biri, övgü - özgüven ilişkisi oldu. Övgü, özgüven ve akademik başarının bağlantılı olduğuna inanılır. Övgü özgüveni her durumda güçlendirir mi? Bu soruyu Grosz, son yıllarda yapılan basit bir araştırmayla yanıtlıyor. On on bir yaşlarındaki 128 çocuğa önce basit matematik problemleri veriliyor.

Cevapları kolayca bulan çocuklar farklı iki cümleyle övülüyorlar.

“Çok iyi sonuç aldın, ne kadar akıllısın” ya da
“Çok iyi iş çıkardın, ne kadar gayretlisin”

İkinci aşamada çocuklara daha zor problemler veriliyor. Gayretleriyle övgü alanlar başarılı olurken, zekâları vurgulananlar dramatik bir biçimde başarısız oluyorlar.

Psikologumuz bu sonucu şöyle değerlendiriyor:“Çok zekisin’ tümcesini duymanın başta verdiği heyecan nihayetinde kaygının artmasına, özgüven, motivasyon ve performansta düşüşe neden oluyor”

Grosz övgünün sanıldığı gibi yaratıcılıkta, başarıda olumlu bir etkisinin olmadığı yorumunu yapıyor: “Çocuklar övgüye genellikle vazgeçerek karşılık veriyor –‘en iyisini’ zaten yaptıysam niye yeni bir resim yapayım? Veya çocuk aynı performansı yineliyor – eskisi onca alkış aldığına göre niye yeni bir şey çizeyim.” Öyleyse ne yapılmalı? Grosz bu soruyu seksen yaşındaki bir eğitimcinin Charlotte Stiglitz’in açıklamasıyla yanıtlıyor.

“Küçük bir çocuğu zaten yapıyor olması gereken şeyler için takdir etmem. Gerçekten zor bir şey yaptığı zaman överim, oyuncağını paylaşmak veya sabır göstermek gibi. Ek bir bilgi: Charlotte Stiglitz, Nobel ödüllü ünlü ekonomist Joseph Stiglitz’in annesidir (s: 29-31).

Kitaptaki ilginç saptamalardan biri de başarı ve kaybetmek ilişkisi üzerine: “Başarı sayısız insanın sonu olmuştur’ demişti Benjamin Franklin. Haklıdır ama çoğunlukla kendi yıkımımıza önayak olduğumuzu belirtmeyi unutmuştur.” Öyleyse ne yapmalıyız? Stephen Grosz’un önerisi şu: “Öncelikle, kazanmanın aynı zamanda kaybetmek anlamına geldiğini öngörmezsek yıkıma uğrayabiliriz” (s: 122-123) En güzeli, mutlu edici olan şey başarının kendisi değil, ona ulaşmak için yapılan çalışmalar, çabalar ve başarının hayali değil midir? Pek çok yaşam deneyimi bunu kanıtlamaz mı?

Grosz’dan son olarak etkileyici bir saptamayı aktaralım.

“Şu ya da bu şekilde hepimiz acı veren duygularımızı susturmaya çalışırız. Oysa hiçbir şey hissetmemeyi başardığımız zaman, canımızı yakanın ne olduğunu ve niçin acı çektiğimizi anlamanın tek yolunu yitirmiş oluruz” (s: 36). Yaşamı anlamlı kılan mutluluklar kadar acılar da değil midir?
İnsan denen varlığın, karmaşık, şaşırtıcı duygu ve davranışlarına, yaşam öykülerine ilgi duyanların severek okuyacakları bir kitap, İncelenen Hayatlar.

(*) Stephen Grosz, İncelenen Hayatlar, Kendimizi Nasıl Yitirir, Nasıl Buluruz,

Çeviri: Begüm Kovulmaz, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 1. Baskı: Şubat 2014, 200 sayfa.

Feyziye Özberk


  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 12.12.2020, 12:26   #2
Çevrimdışı
Mustafa Akten
Abdülmelik Hankendi

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Övgü Özgüveni Güçlendirir mi?

Yazının içeriği ile ne kadar ilgili olur, takdiri size bırakarak, 'MARİFET İLTİFATA TABİDİR' sözünü hatırlatmak isterim...Sıradan gibi görünen sahne sanatçılarının alkışla birlikte nasıl devleştiklerine şahit olmuş insanlardanım..

Mültefit olmak, ruhu besler, teşyi eder, moralize eder, motive eder, bunlarda psikolojik gerilim içinde olan insanları aktive eder, her konuda aktif olmalarına yol açar....

Serenatlar aşıkları yola getirir, koplimanlar kadınları bir hoş eder....


Sürc-i lisan ettim ise affola....
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Mustafa Akten'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 12.12.2020, 13:30   #3
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Övgü Özgüveni Güçlendirir mi?

Bir iş yapıp övgü aldığımda çok utanıyorum ne diyeceğimi bilemiyorum. Teşekkürler lafı bile ağzımdan çıkarken sesim titriyor.

Hoşuma gittiğini de belli edemiyorum. Genelde o hâlimi gören de bir daha utandırmak istemiyor beni.
  Alıntı ile Cevapla
OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 12.12.2020, 14:14   #4
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Övgü Özgüveni Güçlendirir mi?

Fazla õvülmekten sıkılırım. Ama fazlasından.
Takdir edilmeyi ona yakın bulurum. Başlarımda takdir edilmek beni onure eder. Bir nevi güçlendirir.
Mobil Sürüm ile Gönderildi
  Alıntı ile Cevapla
Canan'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
güçlendirir, Övgü, özgüveni


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 14:52.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.