Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > Psikoloji

Psikoloji Psikoloji, psikiyatri ve kişisel gelişim


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 12.12.2020, 15:36   #1
Çevrimdışı
Arthur
Ne Mutlu Türk'üm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Sağlıklı Psikoloji İçin 5 Önemli Yöntem!

Sağlıklı Psikoloji İçin 5 Önemli Yöntem!

Sağlıklı psikoloji, en az fiziksel sağlığımızın yerinde olması kadar önemlidir. Çünkü psikolojimiz, hayatımızı nasıl geçirdiğimiz konusunda en az fiziksel sağlığımız kadar etkilidir. Peki sağlıklı bir psikoloji için dikkat etmemiz gerekenler nelerdir? Önce sağlıklı bir psikolojiin neden önemli olduğuna bakalım.



Sağlıklı Bir Psikoloji Neden Önemlidir?

Beynimiz günlük işlerinde o kadar verimli ve sessizdir ki psikolojik olarak iyi hissetmenin ne kadar olağanüstü bir durum olduğunu fark etmeyiz. Sağlıklı psikoloji, günlük olarak birçok mucizevi görev gerçekleştirir. Zihnimiz günlük işlerine çoğunlukla kolay bir şekilde odaklanabilir. Birçok görevi başarıya sonlandırabilir. Günümüzü sağlıklı şekilde tamamlamamıza yardımcı olur.

Sağlıklı bir psikoloji günümüzü tamamlamamıza yardımcı olmakla birlikte daha birçok konuda da etkilidir. Örneğin, teorik olarak hayatta endişelenebileceğimiz birçok şey olabilir. Ancak sağlıklı psikoloji sayesinde bu kaygılar ile başa çıkabilmek daha mümkün olur. Bazen kaygılarımızın büyük bir kısmı felaket senaryoları olabiliyor. Tam da bu noktada sağlıklı psikoloji bunu ayırt ederek kaygılarla başa çıkabilecek alternatif gerçekçi düşünceler üretebilmektedir.

Sağlıklı Bir Psikoloji İçin Yapılması Gerekenler


Psikolojik sağlığın neden önemli olduğunu açıkladık. Şimdi bu sağlık için dikkat etmemiz gereken 5 konuya bakalım.

Önce Kabul Et!


Zihinsel işleyişimiz hayatımız boyunca her zaman harika gitmek zorunda değildir. Zaten bakıldığında psikolojik yaşanabilecek problemlerin bir kısmı ‘her zaman iyi olmalıyım’ düşüncesiyle başlar. Yaşayabileceğimiz sorunlar hayatımızın her alanında ve her yaşta ortaya çıkabilir. Öğlen 2’de hala yatakta olup bir şey yapmak istemeyebilir, anlık gelen ağlama krizleri olabilir ya da zaman zaman ani öfke problemleri yaşayabiliriz.

Psikolojik olarak yaşayabileceğiniz problemleri atlatabilmek için mükemmel olamayacağımızı kabul etmeli ve yaşadıklarımızı hoşça karşılamalıyız. Yaşanan olumsuz durumlar her zaman kötü değildir ve bize ders verir, ilerlememize yardımcı olur. Bu sorunla korku ve endişe olmadan sessiz ve akıllı bir üzüntüyle yüzleşebiliriz. Kendimize iyi gelme yolunda şefkat, nezaket ve saygı hak ettiğinizi unutmayın. Günlük hayatımızda da mental sağlığımıza iyi gelecek şekilde davranmamız lazım, çünkü kendimize olan şefkat ve saygı bunu gerektirir. Özellikle günlük hayatımızda yer alan 2 öge bizim mental sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Bu 2 etken uyku ve sevgidir. Ayrıca bunun dışında da zorlandığımız durumlarda psikologlardan yardım almak da mental sağlığımız için oldukça önemlidir.

Bilinçli Farkındalık ile Anda Ol!


Bilinçli farkındalık zihnimizi şimdi ve buradaya getirmemizi için bize yardımcı olur. Bu öz farkındalık hali belki de yaşamanızdaki sorunlarla başa çıkmak için hayatınızda bir dönüm noktası olabilir. Zihinlerimiz birçok zaman otomatik pilotta kalır ve biz bedenen şimdide olsak da zihnimiz çoğunlukla geçmiş veya gelecekte yolculuğa çıkar. Bilinçli farkındalık ise deneyimlerimize odaklanmayı şimdiye dönmemiz için bir yol olarak görür. Çünkü zihnimizin sürekli geçmiş veya gelceğe yolculukta olmasının aksine, bizleerin sahip olduğu ve yaşadığı yegane zaman şimdi ve şu andır. Deneyimlerimiz ve duyumsamalarımız ise şu anda gerçekleşir. Şimdide nefes alır, rüzgarı şimdide hisseder, etrafımızdaki sesleri şimdide duyarız. Bu sebeple duyumsamalar zihnimizi kaygılarımızdan uzaklaştırabilir. İlk deneyimlerimizde bazen bunu tek başımıza uygulayamayabiliriz. Gerektiğinde uzman psikolog ve terapistler tarafından da yardım alabilmek bize bu konuda yardımcı olabilir.

Yeterli Uyumayı Atlama


Çoğumuzun uyku düzeni olması gerektiği gibi değil. Kimisi az uyurken kimisi çok uyur ya da çok geç saatlerde uykuya başlayıp ertesi gün öğlene kadar uyuyabilir. Çocukken nispeten daha düzenli olan uyku saatlerimiz yetişkinliğe geçtikçe düzensizleşebilir. Günlerimizi planlayamayız, toplantılara davet ediliriz, geç saatlere kadar dizi izlemeye başlarız… Bunlar ve bunlar gibi birçok unsur bizim uyku düzenimizi bozabilir. Aynı zamanda toplumsal olarak düzenli uyku konusunda titiz olmayı da sıkıcı bir iş olarak görme eğilimimiz de yok değil…

Ancak uyku konusundaki bu düzensizlik bizi ruh sağlığı açısından etkiler. Yorgunluk, bizi daha depresif, daha negatif bir ruh hali içinde bırakır. Kim olursak olalım hepimiz için sağlıklı psikoloji oldukça önemlidir. Zorlandığımız durumları düşünmek yeterince zorken, bir de bunu yorgun bir şekilde yapmak bize yardımcı olmaz. Önemli ayrıntıları kaçırabilir ve kendimizi daha çok suçlayabiliriz. Dinç olduğunuz zamanlar ise zihniniz daha doğru işleyecektir, daha bilinçli kararlar almanızı sağlayacaktır. Böylece mental sağlığınız açısından da daha iyi hissedeceksiniz.

İletişimin Gücünü Unutma


Psikolojik sağlık için en iyi gelen şeylerden biri de iletişimdir. Aileden biri, arkadaşlardan biri ya da çevremizdeki güvendiğimiz biri ile kurduğumuz iletişimler psikolojik sağlığımız için çok önemlidir. Zorlandğımız durumlarda sevdiğimiz birinin yanımızda olduğunu hissetmemiz bize daima iyi gelir. Bu aslında başa çıkmamızda etkili olan güçlü bir sosyal kaynak olmakla birlikte çok güçlü bir koruyucu etkiye sahiptir. Zorlu dönemlerde uzanan güvendiğimiz birinin eli bize huzur verebilir. Sorununuz olduğunda onlarla konuşmaktan çekinmemelisiniz çünkü başka birinin bakış açısı ile durumları değerlendirmek bize farklı çıkış yolları gösterebilir. Güven, sevginin yapı taşlarından biridir, sevdiklerinize güvenmekten korkmayın. Onların sizin yanınızda olduğunu bilmek de sizi mutlu eder ve psikolojinizi olumlu yönde etkiler. Çok bilindik şu sözü unutmayın: “Sevinçler paylaştıkça çoğalır, üzüntünüz paylaştıkça azalır.”

Psikolojik Destek Almayı Atlama


Hepimizin kimi zaman sorunlar ile karşılaştığı ve zorlandığı dönemler olabilir. Her ne kadar çevremizde sevdiklerimiz olsa da bazen bir profesyonelden yardım alma ihtiyacı duyabiliriz. Bu gayet normaldir. Herkesin hayatında zorlayıcı dönemler olabilir ve bir psikolog yardımı alma ihtiyacı duyabilir. Psikolojik destek almak yaşadığınız bu üzüntülü süreci daha dengeli atlatmanıza yardımcı olur. Bu desteği psikolog, psikiyatrist, terapist gibi uzmanlardan alabilirsiniz. Online psikolog ve online terapi hizmetleri oldukça kolay ve pratik şekilde ulaşabileceğiniz psikolojik destek yöntemlerinden biridir.

Kaynak
__________________
Korkularına esir düşen kimse
Mükemmel şeylere imza atamaz.
  Alıntı ile Cevapla
Arthur'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 12.12.2020, 16:39   #2
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sağlıklı Psikoloji İçin 5 Önemli Yöntem!

Aile içi ve dışardaki insanlar ile iletişimim iyidir. Söz ve bilgi paylaşmasını severim. Ama bu, gereksiz yere konuşmak, sır olabilecek şeyleri paylaşmak değildır.

Uyku düzenim iyi değildir. Bu da, az veya çok uyumak anlamında değil.
Çok geç yatar, ona göre de geç kalkarım. Başlangıçta bu özelliğim ile evdeki kişinin sinir olmasına sebep olurdum Lâkin onu da kendime benzetmekte gecikmedim

Olumsuzluklar beni fazla etkiler, çabuk moralim bozulur.

Bu durumlara göre de psikolojik sağlığım inişli çıkışlı olup, doktor yardımı alma boyutlarında olmadığını düşünüyorum

__________________
  Alıntı ile Cevapla
Canan'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
için, Önemli, psikoloji, sağlıklı, yöntem, İçin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:11.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.