Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > Psikoloji

Psikoloji Psikoloji, psikiyatri ve kişisel gelişim


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 26.01.2009, 17:42   #1
Çevrimdışı
Umutgüneşi
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Baba İle İyi İlişkiler Çocuğu Sosyalleştiriyor

Baba ile iyi ilişkiler çocuğu sosyalleştiriyor

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Bağdat Caddesi Polikliniği'nden Klinik Psikolog Özden Bademci Dandul, erkek ve kız çocuklar için babanın rolünün farklı olduğunu belirterek “Erkek çocuklar için babalar rol modeldir. Kızların da babaları ile iyi ilişki içinde olmaları özgüvenlerini, kişilik gelişimlerini özellikle de ergenlik döneminde yakından etkiler” diyor. Bir çocuk için hem anne hem de babanın etkisi çok önemli. Araştırmalar, annenin de babanın da çocuklar üzerinde farklı etkiler yarattığını belirtiyor.

Babanın çocuğuna verebilecekleri

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Bağdat Caddesi Polikliniği’nden Klinik Psikolog Özden Bademci Dandul, çocuğun gelişiminde babanın çok önemli bir rolü olduğunu belirterek, “Bir babanın çocuğuna verebilecekleri ile bir annenin verebilecekleri farklıdır. Çocuğun sağlıklı gelişimi için hem annesine hem de babasına ihtiyacı vardır. Çocuğun en çok ihtiyacını duyduğu şeylerin başında anne babasının işbirliği içinde olması ve birlikte karar alabildiklerini görmesi gelir. Çocuklar özellikle de bebekler zannedilenin aksine evdeki atmosfere karşı son derece duyarlıdırlar. O nedenle de evdeki anne baba arasındaki gerilimi kolaylıkla hissederler. Anne baba arasındaki ilişkinin niteliği çocuğun empati yeteneğini olduğu kadar diğer insanlarla olan ilişkilerini de etkilerler. Babaların çocuklarına yaklaşımı ile annelerinki farklıdır. Babalar çocukları ile daha sert, hatta daha çok boğuşmalı oyunlar oynarlar. Babaların bebekleri \ çocukları ile konuşmaları da annenin üslubundan farklıdır. Sözgelimi, bebekle kimin konuştuğunu görmeden, sadece bebeğin verdiği tepkileri gözlemleyerek kendisi ile annesinin mi yoksa babasının mı konuştuğunu anlayabiliriz” dedi.


Baba olmak önemli bir adım

“Baba olmak, erkeğin yaşamında çok önemli bir adımdır” diyen Dandul, anne gibi babanın da çocuk sahibi olduktan sonra yeni rolüne alışmasının zaman alacağını vurguluyor. Bu nedenle babaların da doğuma hazırlanmaları ve doğumdan sonra anne bebek ilişkisinin dışında kalmamaları gerektiğini söyleyen Dandul, “Özellikle de doğum anında babanın annenin yanında olması, en başından bebeğinin hayatında olmasına, babanın kendisini ’dahil’ hissetmesine yardım eder. Bazı babaların doğumun hemen sonrasında iş temposunun artması ve daha uzun saatler çalışmaya başlaması babanın kendisinin bile farkında olmadığı bir kaçış anlamına gelebilir” diye belirtti.


Sosyallikte baba etkilidir

Dandul, ebeveynlerin çocukları ile olan ilişkilerinin büyük ölçüde kendilerinin yetiştiriliş biçimlerinden etkileneceğinin altını çiziyor: “Örneğin babanın kendi ebeveyni ile olan ilişkisi çocuğu ile kuracağı ilişkiye model oluşturur. Eğer baba kendi çocukluğunda anne ya da babasına duyduğu kızgınlığı, öfkeyi yansıtamamışsa, anne babasının otoritesi kızmasını engellemişse, kendi çocuğunun öfkesi ile başa çıkmakta zorluk çekecektir.”


Erkek ve kız çocuklar için babanın anlamı farklı

Erkek ve kız çocuklar için babanın rolünün farklılığına dikkat çeken Psikolog Özden Bademci Dandul, “Erkek çocuklar için babalar rol modeldirler. Yapılan araştırmalar erkek çocukların ne kadar sosyal oldukları ile babaları ile aralarındaki ilişkinin çok önemli rol oynadığını göstermektedir. Kız çocukların babaları ile iyi ilişki içinde olmaları onların öz güvenlerini olduğu kadar kişilik gelişimlerini, kimlik algılarını, aidiyet duygularını, özellikle de ergenlik döneminde yakından etkiler. Babalar ergenlik döneminde sınırların konmasına ve ergenin kendisini güvende hissetmesine yardım eder. Babanın rolü sadece sınırların belirlenmesi açısından değil, ergenin bağımsızlaşması, bireyselleşmesi açısından da büyük önem taşır” diye vurguladı.
__________________
UMUT GÜNEŞİ
bir anlamı olmalı her sabah doğan güneşin, yağan yağmurun, açan çiçeğin...
Uçan kuşun, kelebeğin...
Yüzde beliren bir tebessümün...
yanaktan süzülen damla damla gözyaşının...
Ne çok neden var yaşamak için yorulmamalı yaşanmış acılara direnmeli! yağan yağmur gibi düşsede acılar yüreğine bir bir..
bir gülümseme ile dağıt hüzün bulutlarını!
tıpkı doğan güneşlerin doğayı yeşerttiği gibi... yeşertip umutları filizlenmeli yaşam sevinci!



ne yeminler bozdum.....
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
baba, Çocuğu, ilişkiler, sosyalleştiriyor, İlişkiler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 06:06.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.