Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > Sağlığımız İçin Püf Noktaları


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 18.06.2016, 13:30   #1
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Evlerde Hazırlanan Konserve Tüketimine Dikkat


Evlerde hazırlanan konserve tüketimine dikkat



Evlerinizde bilinçsiz hazırladığınız konserveler, ölümcül bir zehirlenme türü olan botulismus hastalığına neden olabilir.

İHA'nın haberine göre, yaz mevsiminin gelmesiyle evlerde yaygınlaşan bilinçsiz konserve üretimi, ölümcül bir zehirlenme olan botulismus hastalığına davetiye çıkarıyor.

İlkbaharın ardından yaz mevsiminin gelmesiyle, konserve sezonu tam anlamıyla açıldı. Mevsimlik meyve ve sebzelerini, koruyucu madde içermeden mevsim dışında da tüketmek isteyen vatandaşlar, geleneksel yöntemlerle kendi konservelerini kendileri yapıyor. Bilinçsiz hazırlanan konserveler ise, ölümcül bir zehirlenme türü olan botulismus hastalığına neden oluyor.

Konserve kapaklarını her yıl yenileyin


Matematik Öğretmeni Gökçen Demir Ekinci, mevsiminde aldıkları sebzeleri konserve yapmadan önce bir süre az miktarda kaya tuzu kullanarak tencerede kaynattığını söyledi. Cam kavanozu kapatmak için kullandığı kapağı da konservenin hava almaması için her yıl yenilediğini anlatan Ekinci, "Kavanozumuzu kaynar şekilde doldurduktan sonra kapağı önce 2 defa tersine çeviriyoruz daha sonra normal yöne, hava almayacak şekilde iyice sıkıyoruz. Daha sonra konservemizi ters çevirip bir süre bekletiyoruz. Konservemizin kapağı içine çekiliyor. Soğuduktan sonra karanlık bir yerde bekletiyoruz. Bilinçsiz konserve yapımının daha önce zehirlenmelere sebep olduğunu duymuştum. O yüzden yaparken de çok dikkatli oluyorum. Açarken de bozulma var mı diye dikkatli kullanıyorum. Ayrıca, açtıktan sonra konserveyi pişiriyorum. Pişireceğim yemeklerde kullanıyorum" şeklinde konuştu.

Mutlaka cam kavanoz ve yeni kapak


Dr. Aslıhan Giray Öztüfekçi ise botulismus hastalığına neden olan etkenin 'clostridium botulinum' adlı bakterinin meydana getirdiği toksin olduğunu kaydetti. Evde konserve hazırlarken mutlaka cam kavanoz ve yeni kapaklar kullanılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Öztüfekçi, kavanoz ve kapakların 15-20 dakika kaynatılarak steril hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Konserve yapılacak meyve ve domates gibi gıdaların da 15-20 dakika kaynatılması gerektiğini vurgulayan Dr. Öztüfekçi, et ve sebze gibi besinlerin, 120 derece gibi yüksek ısıda, düdüklü tencerede, 20-25 dakika kaynatılması gerektiğini dile getirdi.

Yemeden önce 10 dakika kaynatın


Marketlerden konserve alırken dikkat edilecek konuları açıklayan Dr. Aslıhan Giray Öztüfekçi, "En önemli, dikkat etmemiz gereken şey; kapağına bakmamız lazım. Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin üretildiğini gösterir ve asla tüketmemeliyiz. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakmamalıyız. Kapağı açtığımızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserveyi de tüketmemeliyiz. Ayrıca bu toksini inaktive etmek için yemeden önce 10 dakika kaynatmalıyız. Üretim tarihine, son tüketim tarihine bakmalı, gerekli izinlerin alınıp alınmadığını kontrol etmeliyiz. Kapağındaki küflenme, ambalajında ezilme gibi değişiklikler varsa bunları da kullanmamalıyız" diye konuştu.

Belirtiler 12 - 72 saat arasında görülüyor


Dr. Öztüfekçi, hastalığın belirtilerini ve yapılması gerekenler hakkında şöyle konuştu: "Hasta konserveyi yedikten 12 ila 72 saat sonra bulantı kusma, karın ağrısı, çift görme, görme bozukluğu, kaslarda güçsüzlük meydana geliyor. Zamanında tedavi edilmezse solunum yetmezliği ve ölüm gelişebiliyor. Bu tarz konserve yiyen hastalarda bu semptomlar geliştiğinde en yakın hastaneye ulaştırmak gerekiyor."

Kaynak

__________________
  Alıntı ile Cevapla
Canan'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 18.06.2016, 13:44   #2
Çevrimdışı
nurideniz34
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Thumbs up Cevap: Evlerde Hazırlanan Konserve Tüketimine Dikkat

Bizde öyle bir sıkıntı yok...Paylaşım için teşekkürler...
__________________
....................................
  Alıntı ile Cevapla
nurideniz34'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
dikkat, evlerde, hazırlanan, konserve, tüketimine


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:51.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.