Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > Sağlığımız İçin Püf Noktaları


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 19.12.2020, 16:00   #1
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Question Her Gün Kahve İçmek Vücudumuzu Nasıl Etkiler?

Her Gün Kahve İçmek Vücudumuzu Nasıl Etkiler?


Son yıllarda kafein tüketimi gözle görülür bir artış sergiliyor. Öyle ki çoğumuz güne mutlaka bir bardak kahve ile başlıyoruz. Peki her gün kahve içmek bedenimizi nasıl etkiliyor?

Bunda gurme kahvelerin popülaritesinin artmasının da payı büyük. Kahve dükkanları sürekli çeşitlerine bir yenisini eklerken, teknolojinin ilerlemesi ve pandemi süreciyle de birlikte kahve makineleri neredeyse günlük kafein ihtiyacımızın hepsini karşılamaya yetiyor. Peki bu kadar kahve tüketen bir toplum olarak, her gün kahve içtiğinizde vücudunuzda ne gibi değişikliklerin olduğunu bilmek ister misiniz? İşte yapılan araştırmalara göre kafeinin vücudumuza olumlu ve olumsuz etkileri…

Her gün kahve tüketmek bağımlılık yapabilir

Sabahları o ilk fincan kahveyi içmek bazen çoğu zaman büyülü hissettirebilir ve güne enerjik başlamanızı sağlar. Ancak bunu her gün yapıyorsanız, bağımlısı olabilme ihtimalini göz önünde bulundurun. Bu bağımlılığın nedeni, kahvenin normalde beyindeki adenozin reseptörlerine bağlanmasıdır. Adenozin, uyku basıncını oluşturan şeydir. Ancak zamanla, vücut daha fazla adenosin reseptörü yaratır ve bunlar kahvede artık kafein tarafından sağlanamaz.

Sonuç olarak, enerji seviyeniz düşer ve sadece yoksunluk belirtilerine karşı koymak için kahveye ihtiyaç duyarız. Bu semptomlar sinirlilik, beyin sisi, baş ağrısı ve bitkinliği içerebilir. Bundan kaçınmak için; her gün kahve içiyorsanız tolerans oluşumunu önlemek için içeceklerinizi bisikletle kullanmanız önerilir.

Uzun süre uyanık kalmanızı sağlar ve depresyon olasılığını en aza indirir

Adenozin ve adenozin reseptörleri kahve bağımlısı olmada rol oynasa da bu tamamen kötü bir haber değil. Aksine, adenozin tıkanıklığı nedeniyle de bazı faydalar elde edebilirsiniz. Kahve ile kendinizi daha enerjik hissedersiniz çünkü kafein, adenozini bloke ederek beyin aktivitesini ve dopamin, norepinefrin gibi nörotransmiterleri artırır. Bu da yorgunluğunuzun azalmasını ve uyanık kalmanızı sağlar.

Üstelik her gün kahve içmenin ruh haliniz üzerindeki tek olumlu etkisi de bu değil. Araştırmalar, en çok kahve içenlerin depresyona girme olasılığının ve günde dört veya daha fazla fincan kahve tüketenlerde intihar eğilimlerinin çok daha düşük olduğunu gösteriyor. Yine de sağlık sorunları göz önünde bulundurulmalı ve doktorunuza bu konuyla ilgili danışmalısınız.




Kilo vermenize yardımcı olur


Kahve ayrıca aerobik egzersizde fiziksel performansı artırarak kilo vermenize ve vücudunuzun kan dolaşımındaki yağ asitlerini emerek yakmasına yardımcı olur. Dürüst olmak gerekirse, bu fikir kulağa oldukça hoş geliyor. Ancak bu, her gün kahve içmenin sihirli olduğu anlamına gelmez. Sonuç olarak, kahve yaşam tarzımızın önemli bir parçası. Yine de sağlığınız üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olan faktörlerden; dengeli beslenmek, egzersiz yapmak ve sağlıklı kilonuzu korumanın önemini göz ardı etmemek gerekir. Kahve içmek, bu temel sağlık faktörlerine sadece bir katkı olarak düşünülebilir.

Öğleden sonra kahve içmek uyku düzenini olumsuz etkiler

Her gün kahve içmek oldukça normal bir alışkanlıktır, özellikle de uyanır uyanmaz bir veya iki fincan içiyorsanız… Ancak öğleden sonra geceye kadar kahve içtiğinizde, kendinizi uykusuzlukla mücadele ederken bulabilirsiniz. Öğleden sonra kahve içerseniz daha az uyursunuz, çünkü kafeinin yarı ömrü altı saattir. Bu nedenle öğleden sonra 2'de kahve içerseniz, o fincandaki kafeinin yarısı saat 20: 00'de hala sisteminizde kalır ve her gün saat 16: 00'da kahve içerseniz, daha geç kalkarsınız.

Bu nedenle, geceleri uyuyamıyorsanız, kahve alımınızı yalnızca sabah saatlerine ayarlamayı deneyin. Ne de olsa, beyin araştırmalarının da gösterdiği gibi kahve, gerçek uykunun yerini tutmaz.

Her gün kahve içerseniz tedirgin olabilirsiniz

Yapılan bir araştırmaya göre, fizyolojinize bağlı olarak uykunuzu kesintiye uğratmanın yanı sıra, günün herhangi bir saatinde çok fazla kafein içmenin başka olumsuz sağlık etkileri de olabilir. Bu yüzden, kendinizi gergin, heyecanlı, endişeli veya gergin hissederseniz veya tamamen panik atak geçirirken bulursanız, kahveyi azaltın. Her gün kahve içmek, bu hoş olmayan ve istenmeyen etkilerin herhangi birini tetikleyebilir.

Bu, özellikle önceden var olan bir psikolojik sorunu olan bireyler için geçerlidir, çünkü çok fazla kafein tüketmek psikozu şiddetlendirebilir, düşmanlığı artırabilir ve kaygıya neden olabilir. Ek olarak, yeme bozukluğu olan kişiler de kahveyi kötüye kullanabilir, bu nedenle, bu koşullardan herhangi birine yatkınsanız, kahve tüketmeden önce doktorunuzla konuşmak isteyebilirsiniz. Ya da sadece kafeinsiz tüketmeyi deneyebilirsiniz.



Daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir


Çoğu insan uzun, sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeyi içtenlikle umuyor ve ölme kavramını oldukça korkutucu buluyor. Her gün kahve içmek, en azından bir süre için ölümden kaçınmanıza yardımcı olabilir. Yapılan bir araştırma, 50 yaşın üzerindeki kahve içenlerin, kahve içmeyenlere kıyasla erken ölüm riskinin azalttığını gösteriyor. Bu durum, kahvenin sağlıklı insanların günde içtiği birçok şeyden sadece biri olduğu anlamına gelir.

Diyabet riskini azaltabilir

Diyabet, pek çok ciddi sağlık durumuna katkıda bulunan bir faktör olmakla birlikte, öncelikli olarak kalp hastalığı, felç, sinir ve böbrek hastalıkları ve görme kaybı sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Günlük bir fincan kahve, sizi olumsuz sonuçlardan koruyor olabilir. Kahve tüketimi ile diyabet riski arasındaki bağı analiz eden bir çalışmada; kahve tüketiminin azaltılmış riskle doğrudan ilişkili olduğu bulundu. Bu durumda her gün kahve içmek, kulağa çok da kötü gelmiyor.

Antioksidan seviyesini artırır

Antioksidanlar diyetinizin önemli bir bileşenidir. Serbest radikallerin vücutta neden olduğu olası zararları azaltmaya yardımcı olurlar. Ve antioksidan bakımından zengin yiyecekler gerçekten de geçmişte mucize yiyecekler olarak aşırı abartılmışken, sonuçta antioksidan içeren bütün yiyecekleri yemenin sağlığınız faydalıdır. Bir fincan kahve hazırladığınızda, kahve çekirdeklerindeki besinler fincanınıza aktarılır. Bu besinlerin çoğu, hücrelerinizi serbest radikallere zarar vermekten koruyan antioksidan görevi görür.


Nörolojik hastalıklardan korunmaya yardımcı olur

Yapılan araştırmalar, kahve tüketiminin Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığına yakalanma riskinin azalmasıyla bir bağlantısı olduğunu gösteriyor. İlginçtir ki bu faydadan sorumlu olan, kahvede bulunan kafein değil, beyni hastalıklara neden olan toksik proteinlerden koruyan ve kahve çekirdekleri kavruldukça artan fenilindan adlı bir bileşiğin varlığıdır.

Hafızanızı canlı tutmaya yarar

Her gün kahve içmek elbette Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkları iyileştirmede etkili değil. Ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki kafein bilişsel artırıcı etkilere sahip ve bu nedenle günlük tüketilen kahve hafızayı güçlendirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca kafeinin, 24 saatten fazla unutmayı azaltmada spesifik bir etkisi bulunuyor.

Her gün kahve içerseniz karaciğeriniz size teşekkür edebilir

Kahve içmenin bir başka faydası da sizi potansiyel olarak karaciğer hastalığından koruyabilmesidir. Özellikle, düzenli olarak alkol tüketirken aynı zamanda günde bir ila dört fincan kahve içerseniz, siroza yakalanma olasılığınız çarpıcı biçimde azalır. Elbette sadece vücuttaki alkolün zararını gidermek için bu yol başvurmaktan kaçınmalıyız. Aksi halde kendimizi hasarlara karşı korumaya çalışırken, başka hasarlara yol açabiliriz.



Her gün filtresiz kahve içmek kolesterol seviyenizi artırabilir


Kolesterol seviyelerinize dikkat ediyorsunuz ve her gün kahve içmenin bunun üzerindeki etkisini merak mı ediyorsunuz? İyi haber şu ki, her gün düzenli filtrelenmiş kahve içmek size zarar vermez veya LDL kolesterolünüzü yükseltmeye neden olmaz. Ancak, günlük baş dönmeleri için aynı şey geçerli değil. Çünkü filtresiz kahvelerde bulunan cafestol adlı madde, kolesterol seviyenizi artırabilir. Bu yüzden gün boyunca içerseniz, kalp hastalığı riskinizi artırabilir. Aynı şey Türk kahvesi için de geçerli.

Kolesterol seviyelerinize dikkat ediyorsunuz ve her gün kahve içmenin bunun üzerindeki etkisini merak mı ediyorsunuz? İyi haber şu ki, her gün düzenli filtrelenmiş kahve içmek size zarar vermez veya LDL kolesterolünüzü yükseltmeye neden olmaz. Ancak, günlük baş dönmeleri için aynı şey geçerli değil. Çünkü filtresiz kahvelerde bulunan cafestol adlı madde, kolesterol seviyenizi artırabilir. Bu yüzden gün boyunca içerseniz, kalp hastalığı riskinizi artırabilir. Aynı şey Türk kahvesi için de geçerli.

Arada bir ölçülü olarak filtrelenmemiş kahvenin tadını çıkarabiliriz, ama her gün çok miktarda içerseniz, kolesterol seviyenizi etkileyebilir.

Hamileyseniz, her gün kahve içmek zararlı olabilir

İnsanların hamileyken vücutlarına iyi bakmaları çok önemlidir ve buna sağlıklı bir diyet sürdürmek de dahil. Günlük kahve tüketimi, maalesef hamileler için en iyi şey sayılmaz. Fetüs kafeini çok iyi metabolize edemediğinden, kan dolaşımından çözme yeteneğine sahip değildir. Bu da fetüs üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir ve daha az besin almasına neden olabilir.

Uzmanlar, bu amaçla hamile olan herkese kafein konusunda çok dikkatli olmalarını tavsiye ediyor. Kesin kanıtlar olmasa da yaşamın bu aşamasında kahve tüketiminin sınırlandırılmasını öneriliyor.

Kaynak


  Alıntı ile Cevapla
OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 19.12.2020, 16:07   #2
Çevrimdışı
Arthur
Ne Mutlu Türk'üm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Her Gün Kahve İçmek Vücudumuzu Nasıl Etkiler?

Biz kahve bağımlısıyız kahve içmeden yaşayamam kendi adıma diyeyim.
Günde en az üç kere içerim 1’i en az Türk kahvesi olur bunun.
Zaten uyku düzeni diye birşey yok malesef.
Bağımlılık yaptığıda kesin
Gece gündüz hortlak gibi dolaşıyorum ortalıkta

Konu için teşekkürler OkyanusunKalbi.
__________________
Korkularına esir düşen kimse
Mükemmel şeylere imza atamaz.
  Alıntı ile Cevapla
Arthur'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
etkiler, içmek, kahve, nasıl, vücudumuzu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:21.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.