Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > Sağlığımız İçin Püf Noktaları


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 07.07.2009, 13:32   #1
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Exclamation Dalarken Kulağınıza Dikkat

Dalarken Kulağınıza Dikkat


Su altı sporlarına yaz aylarıyla birlikte ilginin artığı, ancak dikkat edilmemesi durumunda dalışın ciddi sağlık problemlerine yol açabildiği bildirildi.

Kulak burun boğaz uzmanı Dr. Murat Dutipek, yaptığı açıklamada, yaz aylarında yapılan sporların başında dalışın geldiğini söyledi.

Su sporları arasında dalışın çok sevildiğini belirten Dutipek, ancak günlük hayatta nefes alma problemi yaşayanlar, burunda kemik eğriliği, burun içi etlerde şişme, kronik sinüzit, kronik akıntılı kulak hastalığı olan kişilerin kesinlikle bu sporu yapmamaları gerektiğini vurguladı.

Dalma işlemi sırasında burundaki östaki borularının basınç altında kaldığını ifade eden Dutipek, şöyle konuştu:

''Bunlar, içleri kıkırdak dışı yumuşak, damaktaki kaslara yapışık, orta kulak ile geniz boşluğunu birbirine bağlayan kanallardır. Östaki boruları herhangi bir nedenden iyi çalışmıyorsa hastanın kulağında 'barotravma' denilen ani basınç farkına bağlı çeşitli hasarlar oluşabilir. Barotravma sırasındaki değişiklikler eğer östaki borusu herhangi bir nedenden dolayı çalışmıyorsa kulak zarı, orta kulak, işitme kemiçikleri, ve hatta iç kulak etkilenebilir.''

Dalış sonrası yükselme sırasında ortaya çıkan basıncın, östaki borusunun geniz tarafındaki deliğinde ödeme ve şişliğe neden olduğunu dile getiren Dutipek, bu şişliğin deliğin bulunduğu bölgede daha büyük bir darlık oluşturduğunu anlattı.

Bu artan darlığın orta kulağa daha az hava girmesinde neden olduğunu belirten Dutipek, orta kulakta azalan hava basıncının kulak zarında çökmeye, eğer orta kulak ile dış ortam arasındaki fark çok fazlaysa kulak zarında yırtılmalara ve orta kulak mukozasında enflamasyonuna (şişmeye) neden olduğunu bildirdi.

Kulak zarındaki gerilmenin şiddetli bir kulak ağrısı şeklinde kendini hissettirdiğini ifade eden Dutipek, hastaların kulak ağrısıyla birlikte işitme kaybı ve çınlama da hissedebildiklerini söyledi.

Duipek, bazen hastalığın ''Mastoid kavite'' denilen orta kulağa açılan kulak arkasında yerleşmiş sert ve bal peteği görünümlü kemikten oluşan yapıya yerleşebildiklerini, bu durumun daha ilerde zaman zaman orta kulak enfeksiyonları ile seyrettiğini ve çoğunlukla da işitme kaybının olduğu bir hale dönebildiğine dikkati çekti.
Özellikle dalış yaparken veya uçak yolculuklarında östaki borusunun çok iyi çalışmasının, bu tip bir rahatsızlığın oluşmaması için önemli olduğunu ifade eden Dutipek, şunları kaydetti:

''Kulakta oluşan zararlar bu kadarla da bitmeyebilir. Orta kulağı iç kulaktan ayıran ve sesin iletilebilmesi için önemli olan çok küçük iki pencere vardır. Bu pencereler üzerinde ince bir zarla kaplı olup bu zarın basınç farklarıyla gerilme veya çekilmelerinde de bazı sorunlar oluşabilir. Basınç değişiklikleri bu küçük zarların yırtılmasına ya da basınç altında kalması sonucu iç kulaktaki 'salyangoz' dediğimiz yapının içerisinde işitme sinirleri ile çok yakın ilişkili daha ince zarların yırtılarak tam sağırlığa neden olabilir. Eğer bu durum denizde belli bir derinlikte bulunan dalgıçta oluşursa o kişi hızla su yüzüne çıkmak isteyeceğinden vurgun yiyebilir.''



__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.07.2009, 01:31   #2
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Dalarken Kulağınıza Dikkat

Kulağımdan çok çektim

Özellikle çocuk yaşta çok dikkat etmek gerekiyor.
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
dalarken, kulağınıza


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 10:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.