Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > Sağlığımız İçin Püf Noktaları


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 29.09.2009, 01:34   #1
Çevrimdışı
senkyaku
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Katkı Maddeleri Hakkında Bilmediklerimiz





Kanserojen Katkı Maddeleri


Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada hazır gıda maddelerindeki katkılarla ilgili çalışmalar yapılmıştır. Doç .Dr. Mustafa TÜRKMEN Sağlıklı yasam için her hangi bir gıda maddesi satın almadan önce ambalajının üzerinin dikkatlice okunması önermektedir..


Bu çalışmaya göre hazır gıdalarda kullanılan katkı maddeleri ve sınıflandırmaları aşağıdaki şekildedir.


Zararsız Katkılar
E100, 103, 104, 105, 111, 121, 122, 126,130, 132, 140,151, 152, 160, 161, 162, 163, 170, 174, 175, 180, 181, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 262, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404,405, 406, 408, 410, 411, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475,480

Örn =E325: Sodiyum laktat

Kaynağı:

Bakteriler tarafından fermente gıdalarda üretilen doğal bir asit olan laktik asidin (E270) sodyum tuzu. Tüm fermente gıdalar laktik asit bakımından çok zengindir. Ticari olarak nişasta ve melasta bakteriyel fermentasyonla üretilir. Ayrıca kalın bağırsakta yerleşmiş bakteriler tarafından büyük miktarda üretilir.


Süphelı Katkılar

E125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477, 605
E220, 221, 222, 223, 224, 338, 339, 340, 341, 460, 461, 466, 407 (Mide ve Bağırsak Hastalıkları)

E200 (Vücuttaki Vıtamın B12'yı Yok Edıyor)

E250, 251, 320, 321 (Kalp Hastalıkları, Damar Sertlikler ve Tıkanıklıkları)


Tehlıkeli Katkılar

E102, 120, E311, 312 (Nörolojık Hastalıklar)


Kanserojen Katkılar

E102, 110, 123, 124, 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217
Örneğin E211-Sodyum Benzoat Ketçaplarda Bulunmaktadır.

123,110 Abd, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya, Japonya ve Daha Birçok Ülkede Yasaklanmıştır. Fakat Ülkemizde Renkli Draje Çikolatalarda ve Kaymaklı Bisküvilerde Kullanılmaktadır.

-----------------------------------------------------------------------

En Tehlikeli Kanserojen Katkı: E330
__________________
" Biraz yavaşla, yoksa hayatı kaçıracaksın..."


Zafer B. AYDOĞAN
Denizatı Organik Ürünler
http://www.denizatiorganik.com
http://www.organikbebek.com/
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz senkyaku'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 29.09.2009, 01:57   #2
Çevrimdışı
Seyyah
Uzman Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Katkı Maddeleri Hakkında Bilmediklerimiz

ama buna bakarakda alacağımız gıdaları seçemiyoruzki....
hemen hepsinde var diyebilirm...
Hem ben Türküm bana bişey olmaz
  Alıntı ile Cevapla
Seyyah'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 29.09.2009, 01:57   #3
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Katkı Maddeleri Hakkında Bilmediklerimiz

Hepsini liste halinde çantada gezdirmek lazım


Yararlı bir paylaşım, teşekkürler senkyaku.
  Alıntı ile Cevapla
Eski 06.12.2011, 10:23   #4
Çevrimdışı
CadII
Hotantu Kabilesinden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Katkı Maddeleri Hakkında Bilmediklerimiz

Her zaman derim ki; en sağlıklı beslenme şekli nenelerimizin, annelerimizin beslenme şekilleri. O zamanki meyve sebzeye ulaşmak zor ancak, yine de evde yemek yemek, besinleri eski sistemde saklamak (kurutarak) en sağlıklısı. Hazır her türlü gıda hayatı kısa vadede kolaylaştırsa da uzun vadede can yakıcı...
__________________
Bu güzel ülkede elbette özgürlük türküleri söylenecektir. Ve yine kardeşçe paylaşım olacaktır. Görsek de, görmesek de...

H.
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz CadII'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 06.12.2011, 14:00   #5
Çevrimdışı
Karagöz
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Katkı Maddeleri Hakkında Bilmediklerimiz

E466 sindirim sorunlarına yol açar ve genelde dondurmalarda bulunmaktadır. İçindekiler bölümün baktığınızda hiç birinde E bilmem kaç diye göremezsiniz. Hepsinin kimyasal isimleri vardır onları araştırıp öğrenmelisiniz. Örnek vermek gerekirse yazın hakkında biraz bilgi topladığım E466 Karboksimetil selüloz isimli kıvam arttırıcı bir kimyasal bileşiktir.

İçindekileri açıklarken de tatlandırıcılar ve katkı maddeleri diye ayırmazlar hepsini bir arada yazarlar.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Karagöz'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.02.2012, 14:14   #6
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Çok Dikkat Edilmesi Gereken Gıda Katkı Maddeleri


En Çok Dikkat Edilmesi Gereken Gıda Katkı Maddeleri Nelerdir?






Benzoik Asit (E210) ve Sodyum Benzoat (E211) gibi Benzoatlar


Soslar, margarin, ketçap, mayonez gibi gıdalarda kullanılır. Alerji ve astım hastalarında ataklara neden olabilir. Kanserojen olduklarından şüphelenilmektedir.


BHA (E320) ve BHT (E321)


Yağlarda, hazır çorbalarda ve cipslerde antioksidan olarak kullanılır. Alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Kanserojen olduklarından şüphelenilmektedir. Bazı Avrupa ülkeleri ve Japonya’da kullanımları yasaktır.


Sunset yellow (E110), Tartrazin (E102), Amaranth (E123), Patent Blue V (E131), Green S (E142) gibi Gıda Boyaları

Renk vermek için şekerleme, dondurma, toz içecekler, salata sosu ve ketçap gibi pek çok gıdada kullanılırlar. Alerjik reaksiyonlara, astım ataklarına, çocuklarda hiperaktif davranış bozukluklarına neden olduklarından ve kanserojen olduklarından şüphelenilmektedir. E123 ve E110 ABD ve Avrupa’nın pek çok ülkesinde yasaklanmıştır.


Nitrat ve Nitritler (E249, 250, 251, 252)

Koruyucu, renklendirici ve lezzet artırıcı olarak sosis, salam gibi gıdalarda kullanılırlar. Baş ağrısı ve kurdeşene neden olabilirler. Vücutta kanserojen bir madde olan nitrozamine dönüşürler.


Aspartam (E951)

Diyet gıdalarda kullanılan yapay tatlandırıcı. Çok kullanıldığında vücutta şişmelere ve başta sinir sistemiyle ilgili olmak üzere çok sayıda soruna neden olduğu iddia edilmektedir.


Siklamatlar (E952)

Diyet gıdalarda kullanılan yapay tatlandırıcı. Kansere neden olduğu için ABD’de yasaklanmıştır.


Sülfitler (E220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228)

Çeşniler, deniz ürünleri, jöleler, kremalı bisküviler, kurutulmuş meyveler, meyve suları, konserve sebzeler, dondurulmuş patates ve hazır çorbalarda, bira, şarap gibi içeceklerde bulunurlar. Sülfitler göğüste sıkışma, kurdeşen, karında kramp, ishal, başta yanma hissi gibi bulgulara neden olabilirler. Duyarlı astımlılarda astım atağını tetikleyebilirler. Bazı vitaminlerin vücutta yıkımına neden olurlar. ABD’de bazı ürünlerde kullanımları yasaklanmıştır.Bu gıda katlı maddelerinin tümü ülkemizde kullanılmaktadır.


Gıda Katkı Maddeleri Nedir?

Tek başına besleyici değeri olan veya olmayan,
Tek başına gıda olarak tüketilmeyen,
Seçilen teknoloji gereği olarak kullanılan,
Gıdaların üretilmesi, işlenmesi, hazırlanması, ambalajlanması, taşınması, depolanması sırasında gıda maddesinin tat, koku, görünüş, yapı gibi özelliklerini korumak, düzeltmek veya istenmeyen değişikliklere engel olmak amacı ile kullanılan maddelerdir.


Gıda Katkı Maddeleri Nerelerde Bulunur?

İşlenmiş gıdaların çoğunda, daha çok da market raflarını dolduran ve kolay kolay bozulmayan gıdalarda, cipslerde, ketçaplarda, soslarda, boyalı şekerlerde, renkli toz içeceklerde, işlenmiş et ve süt ürünlerinde (salam, sosis, krema, vb.), konserve ve turşularda, diyet içeceklerde, hazır çorba ve benzeri hazır gıdalarda.


Gıda Katkı Maddelerine Karşı Daha Çok Kimler Risk Altındadır?

Çocuklar: Her tür sağlık sorunu çocuklarda daha çabuk ve daha ağır biçimde ortaya çıkar. Örneğin sigara, içen kişide akciğer kanseri ve kronik bronşit yapar, ama çocuklar yanlarında içildiğinde bile zarar görürler. Aynı şekilde gıda katkı maddeleri de cips, boyalı şeker, renkli toz içecek, kremalı bisküvi ve benzeri hazır besinleri çok tüketen çocukları, yetişkinlerden daha çabuk ve daha çok etkiler. Örneğin çocukların hiperaktif davranış bozukluğu için birçok gıda katkı maddesi suçlanmaktadır. Ayrıca gıda katkı maddelerinin kanser yapıcı etkilerine ve yol açtığı alerjik reaksiyonlara çocuklar daha duyarlıdır.

Alerjik Bünyeli Kişiler: Aspirin ve bazı ilaçlara duyarlı kişiler gıda katkı maddelerine karşı daha fazla risk altındadır.


Gıda Katkı Maddeleri Ne Gibi Sağlık Sorunlarına Yol Açarlar?

Gıda katkı maddeleri çok çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bunlardan en önemli ikisi şunlardır:

Alerjik Reaksiyonlar: Özellikle alerjik bünyeli kişilerde ve Aspirin duyarlılığı olan kişilerde daha fazla olmak üzere birçok alerjik reaksiyon görülmekte, bunlar çoğu zaman tanımlanamamakta ve bazen öldürücü anafilaktik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Çocukluk çağındaki astım hastalığının günümüzde çok daha sık görülmesinden, çocukların giderek daha fazla gıda katkı maddeleri içeren hazır gıdalarla beslenmesi sorumlu olabilir.

Kanser: Kimi katkı maddelerinin kansere sebep olduğu bilinmektedir. Örneğin nitritler, nitratlar, siklamatlar, sunset yellow ve amoranth gibi gıda boyaları, BHA, sodyum benzoat vb.




Gıda Katkı Maddelerinin Zararlarından Korunmak ve Çocuklarımızı Korumak için Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Sağlığa zararlı olduğu kanıtlanmış ve birçok ülkede yasaklanmış gıda katkı maddelerinin kullanımını engelleyecek, şüpheli olanları sınırlayacak ve alternatifler getirecek, ayrıca bu tür zararlı katkıların çok fazla kullanıldığı ürünlerin reklamını sınırlayacak yasal düzenlemelere ihtiyaç vardır.

Ayrıca üretici firmalara da önemli sorumluluklar düşmektedir. Bazı gıda maddeleri özellikle atopik (alerjik bünye ve genetik özelliğe sahip) kişilerde ve çocuklarda sorun yarattığı için işlenmiş veya hazır gıdaların etiketlerinde, hangi katkıların kullanıldığı anlaşılır ve okunabilir bir şekilde yazmalıdır. Çoğunluk bu katkıların isim ve numaralarını bilemeyeceği için paketlerin üzerine bu maddelerin kimler üzerinde ne tür sağlık sorunları yaratabileceği de belirtilmelidir. Risk grubunda olan tüketiciler bu şekilde uyarılmış olacaktır.

Bizim de yapabileceğimiz çok şey var. Mümkün olduğu kadar doğal ve katkısız gıdalarla beslenmeye çalışmalıyız. Özellikle de çocuklarımızın boyalı şeker ve çikolataları, renkli toz içecekleri, kremalı bisküvileri, cipsleri, ketçapları, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerini, hamburger gibi fast food ürünlerini çok fazla tüketmelerine izin vermemeliyiz.


Alıntı
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.02.2012, 14:45   #7
Çevrimdışı
Sevda
Dönersen Islık Çal..

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Çok Dikkat Edilmesi Gereken Gıda Katkı Maddeleri

En güzeli doğal beslenme.
Sebze , meyva vb.. ama onları da gönül rahatlığıyla yiyemiyoruz ki.. GDO, genetik bozukluk vs.
Teşekkürler konu için..
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.02.2012, 15:18   #8
Çevrimdışı
tufan2006
Gerçek Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Çok Dikkat Edilmesi Gereken Gıda Katkı Maddeleri

Maalesef GDO ve hibrit ürünler yaygınlaşıyor, birde tatlandırıcı,koruyucu gibi katkı maddeleri var. Canan'ın eklediği kodlara dikkat etmekte fayda var. kanser vakalarının son senelerde iyice artmış olmasının sebepleri.
__________________
Şeytanın çalışma odası, cahillerin boş kafasıdır.

Eflatun
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz tufan2006'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
bilmediklerimiz, katkı, maddeleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 00:52.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.