Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > Sağlığımız İçin Püf Noktaları


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 06.12.2012, 00:16   #1
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Yemekten Önce Sirkeli Salata Damar Sertliğinden Koruyor



Yemekten Önce Sirkeli Salata Damar Sertliğinden Koruyor


Kalp hastalıkları ve beslenme ilişkisi’ni inceleyen yeni bilimsel araştırmalar, eskiden bilinen bazı doğruları onaylarken, bazılarının da yanlış olduğunu gösteriyor. ‘Yağın tamamen beslenmeden çıkarılmaması’ gerektiği bu yeni bilgilerden en önemlisi. International Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Okay, kalp hastalarının yağsız beslenmelerine gerek olmadığını söylüyor. Ancak kalp hastalarının beslenirken günlük kalori limitlerinde kalması ve işlenmiş (rafine) gıdaları az tüketmesi gerekiyor.

Kalp hastalarına yıllarca yağdan uzak durmalarının söylendiğine değinen Doç. Dr. Tuğrul Okay, “Saygın bilimsel dergilerde yayınlanan yeni araştırmalar, yağsız beslenmenin iyi bir şey olmadığını gösteriyor. Çünkü yağ, aynı zamanda karbonhidratın emilimini yavaşlatıyor, karbonhidratın emilimi yavaş olunca kan şekeri de daha yavaş yükseliyor. Rafine (işlenmiş) karbonhidratlar çok tüketildiğinde kandaki şeker seviyesi hızlı ve çok yükseliyor, özellikle bu durumlarda yağsız beslenmek tehlikeli oluyor” diyor. Modern dünyada gıdaların büyük çoğunluğunun işlenmiş olduğunu ve bu gıdaları sürekli her öğünde tüketmenin zararlı olduğuna değinen Dr. Okay, beslenmede tehlikeli ürünlerin başlıcalarının; aşırı et ve işlenmiş et ürünleri, işlenmiş karbonhidratlar, kızarmış ürünler olduğunu vurguluyor. Bu yüzden katı yağlardaki asıl zararlı olan trans yağ asitlerinin giderek katı gıdalara konulmadığını belirtiyor.

Dr. Okay’a göre, beslenmede sağlıklı yağların tercih edilmesi gerekiyor. “Sıvı yağ ve özellikle zeytinyağı düzenli olarak tüketilmelidir. Zeytinyağının bile rafine edilmemiş şekilde tüketilmesi iyi kolesterolü yükseltmesi ve trigliseridleri düşürmesi açısından rafine zeytinyağına göre daha sağlıklıdır” açıklamasını yapan Dr. Okay, kalp damar sağlığını korumaya yönelik şu bilgileri veriyor:


Anne sütü almayan bebeklerde, metabolik sendrom riski artıyor!

Bebek doğduğu andan itibaren beslenmesine dikkat etmek gerekiyor. Bebek anne sütü emmediyse ileri yaşta metabolik sendrom olma olasılığı yükseliyor. Anne sütünün koruyucu etkisi var ama anne sütü almayan bebeklere verilen yüksek şeker ve nişasta nedeniyle rafine karbonhidrat tüketimi erken yaşta başlıyor, buna bağlı olarak da insulin salgılanmasında aşırılık daha ilk aylarda ortaya çıkıyor. Erken yaştaki bu tanışma da bebeğin ileri yaşlarda metabolik sendrom olmasını kolaylaştırıyor.


Zeyinyağı şekerin emilimini düşürüyor


Aynı şekilde hem çocukların hem yetişkinlerin rafine karbonhidrat, beyaz ekmek, unlu gıdalar ve tahıl gevrekleri tüketmeleri, içindeki işlenmiş karbonhidrat nedeniyle kan şekerini hızla yükseltiyor. Özellikle mısır gevrekleri ekmekten daha hızlı bir şekilde kan şekerini yükselttiğinden fazla miktarda, sık sık tüketilmemesi gerekiyor. Öğünlerimizin ayrılmaz parçası olan ekmek tüketimini ve işlenmiş karbonhidrat tüketimini azaltmanın yanı sıra bunları yemeden önce özellikle öğlen ve akşam yemeklerinden önce zeytinyağlı sirkeli salata tüketmek çok önemli. Zeytinyağı şekerin emilimini azaltırken, sirke kandaki şekerin yükselmesine engel oluyor.

Diyet içeceklere dikkat!


Diyet kola ve diğer diyet içecekleri tüketirken de dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü yüksek kalori ve şeker içeriğinden dolayı normal kola ve diğer içecekleri tüketmek istemeyenler diyet diye düşündükleri bu içecekleri çok tüketiyorlar. Son iki yıl içinde yapılmış çalışmalarda diyet içeceklerin tüketimi ile diyabet ve metabolik sendrom arasında çok kuvvetli bir ilişki olduğu gösterilmiştir. Son zamanlarda bazı içecek firmalarının adlarındaki “ diyet” adını kaldırıp farklı isimler ile aynı ürünleri piyasaya sürmeleri dikkat çekicidir.

Sigara iyi kolestrolü düşürüyor


Türk toplumunda, HDL adını verdiğimiz iyi kolesterolün düşük olmasının bir nedeni yüksek oranda sigara içimi ise de diğer nedenini de fazla ekmek tüketilmesinde aramak gerekiyor.

Egzersizden vazgeçmeyin


Sağlıklı beslenmenin temelinde ne yediğiniz değil ne kadar tükettiğiniz gelmektedir. Temel felsefe az yemektir. Bunun ayrılmaz bir parçası da tabii ki ne kadar yaktığınızdır. Egzersizi olmayan sağlıklı bir yaşam düşünülmemelidir. Egzersizin mutlaka programlı olması da gerekmemektedir. Alışkanlık olarak asansör kullanmamak, mutlaka arabayı uzağa park etmek veya arabasız yürüyerek gitmek gündelik yaşamın bir parçası olmalıdır.


Fazla insülin damarın yapısını bozuyor

Yüksek glisemik indeksli gıdalar dediğimiz işlenmiş gıdalar kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olurken damarlara asıl zararı veren bu yükselmeye yanıt olarak salgılanan insulindir. Kandaki aşırı insülin damar yatağının içini döşeyen hücreleri (endotel) bozuyor. Bu şekilde kolesterolün damar duvarının içine girmesi kolaylaşıyor. Kandaki kötü kolesterol (LDL kolesterol) de yüksek ise daha kolay damar duvarına oturarak damarların tıkanmasına neden oluyor. Bu kişilerde damar duvarındaki kötü kolesterolü ( LDL) temizleyen iyi kolesterol (HDL) de düşük ise ( 40mg/dl altında) damar sertliği iyice hızlanıp erkenden kalp krizine neden oluyor. Yüksek risklilerde ortak adı “statin” olan ilaçların düzenli kullanılması kötü kolesterol olan LDL’yi azaltıyor, damar sertliği ve ölümü ciddi anlamda düşürüyor. Bu ilaçlar sadece kötü kolesterolü düşürmekle kalmıyor aynı zamanda şeker metabolizmasını da olumlu yönde etkiliyorlar. Bu nedenle kötü kolesterolü düşüren başka grup ilaçlar aynı şekilde damar sertliğini durduramıyorlar.


Kalp hastasının aslında şeker metabolisması bozuk


Kalp damarlarında tıkanıklık olan hastaların şeker metabolizması bozuk. Kalp damar hastalığı olanların şeker hastası gibi beslenmeleri gerekiyor. Kan şekerlerinin normal olması bu beslenme şekline uymamak için bir neden olmamalıdır. Koroner kalp hastalığına aday kişinin de yağdan çok karbonhidrat metabolizmasına dikkat etmesi gerekiyor. Bugün için artık damar duvarlarını bozanın kandaki yüksek insulin düzeyleri olduğu biliniyor. Yüksek insülin düzeylerine izin vermemenin ancak şeker hastası gibi yaşamaktan geçtiğini unutmamak gerekiyor.



Kaynak

  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
damar sertliği, damar yapısı, diyabet, diyet içecekler, emzirmek, insülin, iyi kolestrol, kalp rahatsızlıları, ldl kolestrol, metabolik sendrom


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 15:49.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.