Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Salatalar


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 09.11.10, 23:41   #1
Sibel
Ziyaretçi
Sibel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Konular:
Mesajlar: n/a
Rep Derecesi :
Ruh Halim:
Standart Sofraların Vazgeçilmezleri | Salata & Piyaz

Salata ve piyaz türü yiyecekler özellikle yaz mevsimlerinde daha çok öne çıkarlar. Her ne kadar uyulması gereken kuralları olsa da, hazırlığı diğer yemeklerin hazırlanmasına göre daha kolaydır.

İnsanların ilk çağlarda henüz gıdalarını pişirmeyi öğrenmeden önce, doğada hazır bulunan yenebilecek her gıdayı doğrudan tüketmesi belki de salatanın ilk alt yapısını oluşturan bir beslenme şekliydi. Belki adına ‘salata’ denmiyordu fakat içerik olarak yiyecek tüketim modeli salata yöntemi ile aynıdır. Zira salata doğanın insanlara doğrudan hazırladığı ilk menüdür.

Dünyanın her yerinde salataya malzeme olacak mutlaka bölgesel gıda çeşitleri bulunmaktadır. Bu nedenle salata çeşitlerinin sayısı ve türleri insanlar var oldukça gelişecek ve artacaktır. Gelişen beslenme akımlarına bir göz attığımızda insanların eğilimi artık, ilk atalarının beslenme tarzına doğru yönelmektedir. Zira salatalar günümüzde sadece ‘kenar yemek’ anlamında değil aynı zamanda ‘ana yemek’ olarak tercih edilmektedir.

Piyazlar

Piyaz konusuna gelince; İstanbul’da aklımıza ilk gelen köftenin yanında haşlanmış kuru fasulye ve dilimlenmiş soğan, maydanoz üzerine sirke, limon ve zeytinyağı katılımı ile hazırlanan soğuk bir salatadır. Fakat piyaz kelimesi Farsça’da soğan anlamına gelmektedir. Türkiye’de mutfak terimleri içinde soğanı ay şeklinde dilimleme anlamında da kullanılır.

Özellikle ülkemizde, Akdeniz’in batısından doğusuna kadar uzanan topraklarında ‘piyaz’ adını alan birçok yemek türüne rastlamak mümkündür. Farsça’dan dilimize giren ‘piyaz’ın ne zaman ve nasıl yemek türünün adı olduğuna dair bir bilgi henüz bulunmamaktadır. Bu piyaz çeşitlerinin salata kültüründe olduğu gibi uygulama alanı çok geniştir. Bakliyatlarla hazırlandığı gibi sadece zeytinle, maydanozla veya yumurtayla yapılabilir. Piyaz türlerine genelde soğan mutlaka katılır. Ancak katılmadığı tarifler de mevcuttur. Piyazın klasik sosu sirke-zeytin, yağ-limondur. Hatta eski İstanbullular sirke varken limonu kabul etmezler. Oysa ülkemizin güneyinde hazırlanan piyazlarda tahin, tarator, koruk suyu gibi katkılarla servis ediliyor.

Gelişen İstanbul gastronomisinde güneyin neşeli piyazları da yakında yerini alacaktır.



Maş Piyazı

Malzemeler:

300 gr maş fasulyesi, 1 orta boy kırmızı soğan, 2 taze soğan, ¼ demet ince kıyılmış maydanoz, 2 taze soğan, ½ limon suyu, 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı nar ekşisi, 1 çay kaşığı tuz, 2 ince doğranmış domates, ¼ çay kaşığı toz beyaz biber.

Hazırlanışı:

Maş fasulyesi akşamdan ıslatılıp suda bekletilir. İyice yıkanıp tencereye alınır. Üzerini geçecek şekilde su eklenip pişmeye bırakılır. Üzerine biriken köpük alınır ve pişince ocaktan alınır. Suyu süzdürülüp soğumaya bırakılır. Maş fasulyesi karıştırma kabına alınır, içine doğranmış kırmızı soğan, maydanoz, taze soğan, domates, tuz, beyaz toz biber, zeytinyağı, limon suyu ve nar ekşisi eklenip karıştırılır. Servis tabağına alınarak servise hazır hale gelir.


Yarpuz Salatası

Malzemeler:

2 demet yarpuz, 4 yemek kaşığı ayıklanmış nar, 2 yemek kaşığı nar ekşisi, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, ¼ çay kaşığı tuz.


Hazırlanışı:

Yarpuzların yaprakları ayıklanıp yıkandıktan sonra kâğıt havlu ile kurulanır.

Yapraklar servis tabağına alınır. Üzerine nar taneleri serpiştirilip tuz, zeytinyağı ve nar ekşisi gezdirilir. Servise hazırdır.




Afiyet Olsun.
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz 'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.11.10, 23:42   #2
Süper Üye

Nazlı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Feb 2010
Konular: 306
Mesajlar: 2,941
Ettiği Teşekkür: 4748
Aldığı Teşekkür: 9548
Rep Derecesi : Nazlı muhteşem bir gelişmedeNazlı muhteşem bir gelişmedeNazlı muhteşem bir gelişmedeNazlı muhteşem bir gelişmedeNazlı muhteşem bir gelişmedeNazlı muhteşem bir gelişmedeNazlı muhteşem bir gelişmedeNazlı muhteşem bir gelişmedeNazlı muhteşem bir gelişmedeNazlı muhteşem bir gelişmedeNazlı muhteşem bir gelişmede
Ruh Halim: Hasta
Standart Cevap: Sofraların Vazgeçilmezleri | Salata & Piyaz

Yediiim gitti Teşekkürler.
__________________
Nazlı isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Nazlı'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.11.10, 23:48   #3
Deniz Sevengillerden

ReaL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2009
Konular: 2670
Mesajlar: 30,898
Ettiği Teşekkür: 165503
Aldığı Teşekkür: 185416
Rep Derecesi : ReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Arastirmaci
Standart Cevap: Sofraların Vazgeçilmezleri | Salata & Piyaz

Ellerine sağlık, teşekkürler Sibel...

* * *

Her evde arada da olsa kuru fasulye pişer... Kaynamış olan fasulyeyi soğanlamadan önce biraz çalıp buzdolabının buzluğunda muhafaza edin...

Canınız istediğinizde piyaz olarak servis yaparsınız...



__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
ReaL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.11.10, 23:50   #4
WoodStock

OkyanusunKalbi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Sep 2009
Konular: 792
Mesajlar: 9,899
Ettiği Teşekkür: 31742
Aldığı Teşekkür: 47011
Rep Derecesi : OkyanusunKalbi şöhret ötesinde bir itibarı vardırOkyanusunKalbi şöhret ötesinde bir itibarı vardırOkyanusunKalbi şöhret ötesinde bir itibarı vardırOkyanusunKalbi şöhret ötesinde bir itibarı vardırOkyanusunKalbi şöhret ötesinde bir itibarı vardırOkyanusunKalbi şöhret ötesinde bir itibarı vardırOkyanusunKalbi şöhret ötesinde bir itibarı vardırOkyanusunKalbi şöhret ötesinde bir itibarı vardırOkyanusunKalbi şöhret ötesinde bir itibarı vardırOkyanusunKalbi şöhret ötesinde bir itibarı vardırOkyanusunKalbi şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Bitkin
Standart Cevap: Sofraların Vazgeçilmezleri | Salata & Piyaz

Of piyaza bayılırım. Teşekkürler Sibel.
__________________
ForumGerçek Türkiye'nin Forumu
OkyanusunKalbi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.11.10, 23:52   #5
Süper Üye

Nazlı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Feb 2010
Konular: 306
Mesajlar: 2,941
Ettiği Teşekkür: 4748
Aldığı Teşekkür: 9548
Rep Derecesi : Nazlı muhteşem bir gelişmedeNazlı muhteşem bir gelişmedeNazlı muhteşem bir gelişmedeNazlı muhteşem bir gelişmedeNazlı muhteşem bir gelişmedeNazlı muhteşem bir gelişmedeNazlı muhteşem bir gelişmedeNazlı muhteşem bir gelişmedeNazlı muhteşem bir gelişmedeNazlı muhteşem bir gelişmedeNazlı muhteşem bir gelişmede
Ruh Halim: Hasta
Standart Cevap: Sofraların Vazgeçilmezleri | Salata & Piyaz

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi OkyanusunKalbi Mesajı göster
Of piyaza bayılırım. Teşekkürler Sibel.

Okiii acıktım galiba

Annem olur musun
__________________
Nazlı isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Nazlı'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 10.11.10, 00:02   #6
Müdavim

Basakca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Aug 2009
Konular: 2209
Mesajlar: 11,973
Ettiği Teşekkür: 79777
Aldığı Teşekkür: 77685
Rep Derecesi : Basakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Ruhsuz
Standart Cevap: Sofraların Vazgeçilmezleri | Salata & Piyaz

Eeee hani brokoli salatası
***

Teşekkürler SibeL...



__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

Basakca isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 10.11.10, 00:06   #7
WoodStock

OkyanusunKalbi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Sep 2009
Konular: 792
Mesajlar: 9,899
Ettiği Teşekkür: 31742
Aldığı Teşekkür: 47011
Rep Derecesi : OkyanusunKalbi şöhret ötesinde bir itibarı vardırOkyanusunKalbi şöhret ötesinde bir itibarı vardırOkyanusunKalbi şöhret ötesinde bir itibarı vardırOkyanusunKalbi şöhret ötesinde bir itibarı vardırOkyanusunKalbi şöhret ötesinde bir itibarı vardırOkyanusunKalbi şöhret ötesinde bir itibarı vardırOkyanusunKalbi şöhret ötesinde bir itibarı vardırOkyanusunKalbi şöhret ötesinde bir itibarı vardırOkyanusunKalbi şöhret ötesinde bir itibarı vardırOkyanusunKalbi şöhret ötesinde bir itibarı vardırOkyanusunKalbi şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Bitkin
Standart Cevap: Sofraların Vazgeçilmezleri | Salata & Piyaz

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Nazlı Mesajı göster
Okiii acıktım galiba

Annem olur musun

Olayım canım ama sen yaparsan. Ben ana şefkatini veririm sana.
__________________
ForumGerçek Türkiye'nin Forumu
OkyanusunKalbi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 10.11.10, 00:11   #8
Okunuşu: Simirna

Smyrna - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2009
Konular: 625
Mesajlar: 8,366
Ettiği Teşekkür: 36758
Aldığı Teşekkür: 38608
Rep Derecesi : Smyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzel
Ruh Halim: Enerji Dolu
Standart Cevap: Sofraların Vazgeçilmezleri | Salata & Piyaz

Ayyy...

O ilk resimdeki semizotu salatası mı?

Bayılırım...
__________________
Smyrna isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Smyrna'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
salata, sofraların, vazgeçilmezleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:41.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.