Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Sebze Yemekleri


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 17.10.2015, 23:25   #1
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Fırında Labada Sarması

Fırında Labada Sarması








Labada sarması Trakya'da olduğu kadar Türklerin yaşadığı Balkan ülkelerinin pek çoğunda karşımıza çıkar. Bahar aylarıyla birlikte doğada pekçok yerde raslayabildiğimiz bu bitkinin su boylarına yakın yetişen taze, daha açık yeşile çalan sürgünleri tercih edilir. Yaprak ayasında kalın damarlar bulunduğu için yaprağı kaynamakta olan su içerisinde bir müddet tutularak bu damar yerlerinin sarılabilecek gibi sündürülmesi gerekir. Yaprağın orta damarı bazen yaprağa zarar vermeden bıçak ile inceltilerek sarmak için uygun hale getirilir. Özellikle geleneksel mutfağın diri olduğu köy mutfaklarında bilinen sarma tariflerinin aksine tencerede değil de peçka denilen kuzine sobalarda veya köy evlerinin bahçesindeki ev fırınlarında pişirilmektedir.

Malzemeler :
  • 1 Büyük kuru soğan
  • 1 Su bardağı pirinç
  • 1 Su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 Tatlı kaşığı biber salçası
  • 4 Yemek kaşığı sıvıyağ ( İç harcına )
  • 1 Çay bardağı sıvıyağ ( Fırınlamak için )
  • Bir tutam kıyılmış taze nane
  • Acı pulbiber veya kıyılmış acı saksı biberi kurusu
  • 1-1,5 Su bardağı su ( Pirinci ve bulguru kabartmak için )
  • Tuz


Hazırlanışı :
  • Labada yaprakları güzelce yıkanarak, üzerine çıkacak kadar kaynamış suda 5-6 dk bekletilir.
  • Fazla bekletmek yaprakların dağılmasına sebep olabilir.
  • Sıcak sudan çıkartılan yapraklar soğumak üzere kenara alınır.
  • Bir tencerede yemeklik doğranmış soğanlar sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavrulur.
  • Biber salçası eklenerek kavrulmaya devam edilir.
  • Pirinç ve bulgur tencereye ilave edilerek tüm malzemeler kavrulmaya devam edilir.
  • Tuz, pul biber ve kıyılmış taze nane eklenir.
  • 1 bardak su ilave edilip birkaç defa kaşıkla çevrilip suyunu çekene kadar kısık ateşte bırakılır.
  • İç malzemesi ılındıktan sonra tezgaha alınan labadalarla yaprak sarması sarılır gibi sarılır.
  • Sarılan labadalar bir sini tepsiye tek kat olarak dizilir.
  • Sarmaların üzerine göz kararı sıvıyağ ( orta boy bir siniye bir çay bardağı sıvıyağ ) ve 1 su bardağı su gezdirilir.
  • Orta hararette bir fırında yaklaşık 25-30 dk fırınlanır.
  • Ilık olarak servise alınır.
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
fırında, labada, sarması


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:20.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.