Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Sebze Yemekleri


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 07.04.09, 13:47   #1
Üye

tequila - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Apr 2009
Yaş: 66
Konular: 22
Mesajlar: 36
Ettiği Teşekkür: 8
Aldığı Teşekkür: 94
Rep Derecesi : tequila Karimasını arttırmak için doğru yerdetequila Karimasını arttırmak için doğru yerdetequila Karimasını arttırmak için doğru yerdetequila Karimasını arttırmak için doğru yerde
Ruh Halim: none
Standart Kuşkonmaz



Kuşkonmaz, sapı toprak altında bulunan ve yenebilir kısmı 'tomurcuk' olarak adlandırılan bir sebzedir. En lezzetli olduğu zamanlar mart ile haziran arası olan kuşkonmazın 3 ayrı cinsi yetiştirilir. Her çeşit toprakta kolayca yetişen beyaz kuşkonmaz, en çok Belçikada üretilir (saçma). Büyük ve yumuşak olan bu türün belirgin bir lezzeti yoktur. Menekşe kuşkonmaz ise, kuşkonmazın İtalyada yetiştirilen kokulu ve rengi mora çalan bir çeşididir. Meyvamsı bir tada sahiptir. Yeşil kuşkonmaz, en yaygın türdür. Boyu 15 cm.e ulaştığında toplanır ve lüks tüketime giren bir üründür. Kuşkonmaz türleri kendi içinde de boylarına ve tomurcuk yapılarına göre sıkı, sert, lekeli ve lekesiz olmak üzere alt çeşide ayrılır. Taze kuşkonmaz, sert, bükülmez, tek renkte ve kırıldığı zaman parlak bir kesite sahip olmalıdır. Nemli bir beze sarılı olarak 3 gün kadar tazeliğini korur. Besleyici değeri yüksek olmayan kuşkonmazın 100 gramı 25 kalori içerir. Düşük kalorili olduğu için şişmanlatmaz. A ve C vitaminleri bakımından çok zengindir.



Davetlerin olmazsa olmazı ! Sarayların ve davetlerin aranan sebzesi kuşkonmaz, bir ordövr tabağına 200 gr.dan az (abartmış) konmamalıdır. Sıcak (hollandaise) ve soğuk soslarda, salata ve tatlılarda (bilmiyordum,görmedim,yemedim) da kullanılan kuşkonmazı graten veya püre ya da garnitür olarak tüketmek mümkündür. Ancak ne şekilde hazırlanırsa hazırlansın, onu mutlaka kaynar suda haşlamak gerekir.
Sağlık ve kuşkonmaz
Yetiştirilmesi zor sebzeler arasında yer alan kuşkonmaz iyi bir böbrek çalıştırıcıdır. Aynı zamanda da sinirleri yatıştırır ve iştah açar. Ancak ıspanak ve enginarla bağdaşmadığı için aynı öğünde yenilmemelidir.
Ege (egenin neresinde acaba) ve Marmara bölgelerinde ekimi yapılan kuşkonmaz, yeni Türk mutfağının aranan sebzeleri arasındadır.
Ağzının tadını bilenlerin gözdesi olan kuşkonmaz, çocukların da yemesi gereken sebzelerdendir. Karaciğer üzerine olumlu etkisi vardır.



Kalp atışlarını düzenlediğinden özellikle sınav zamanları heyecanı yatıştırmak için çocukların mönüsüne eklenmelidir.
Derleme.

Yukarıda parantez içindeki yazılar benim fikrim.


Siz bakmayın yukarıda ki yazılanlara, yok efendim saray sofralarının vazgeçilmeziymiş sarayda olmayanlar yiyemez mi? Kuşkonmazı. Avrupaya gidenler bilir nisan temmuz arası oldukça bol ve enginardan da pahalı olmayan bir sebze malesef ülkemizde fazla yetiştirilmiyor,şayet bulabilirseniz (ben İzmir'de her sezon bulamıyorum) iki kg. kuşkonmazı hemen tomurcukların altından fazla derine kaçmadan patates soyacağı ile soyun. son iki cm. kesip atın özel kuşkonmaz haşlama tenceresinde (yoksa normal tencerede olabilir ki bizde de yok kimse de akıl edip bööle bi tencere hediye etmedi bize) bol suda haşlayın, aman dikkat suyu fazla fokurdatmayın tomurcuklar kırılabilir.Haşlanan kuşkonmazları kevgirle kırmadan servis tabağına alıp daha önceden hazılamış olduğunuz sıcak veya soğuk soslar ( hollandaise mutlaka olmalı ) ve somon füme (ince gastırma gibi dilimlenmeli), jambon çeşitleri (ben füme ve biberli olanları tercih ederim) ile birlikte servis yapabilirsiniz. Tarif'im altı kişilik güzel bi sohbet yemeği olup, yemekle birlikte tadında soğutulmuş beyaz şarabı sanırım unutmazsınız...






Konu LoDoS tarafından (04.04.10 Saat 23:43 ) değiştirilmiştir..
tequila isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
tequila'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 18.09.09, 14:32   #2
Yeni Üye
salkimtarim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Sep 2009
Konular: 0
Mesajlar: 1
Ettiği Teşekkür: 0
Aldığı Teşekkür: 1
Rep Derecesi : salkimtarim Karimasını arttırmak için doğru yerde
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Kuşkonmaz

Kuşkonmaz 450 dönüma razide artık Manisa'da üretilmektedir. Mart-Eylül arası ürün satışı yapılamkatdır
__________________
Forum Gerçek Türkiyeli'nin Resmi Forumu
salkimtarim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
salkimtarim'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
kuşkonmaz


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


İlgili Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kuşkonmaz (A. officinalis) | Vücudumuza Faydaları Canan Alternatif Tıp 13 23.02.16 12:04
Sağlıklı Beslenmemize Yarayan Sebzeler Hakkında Her Şey Canan Sebze Yemekleri 10 22.04.15 02:49


WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:50.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.