Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Sebze Yemekleri


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 18.01.2013, 12:21   #1
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Lezzet ve Şifa Deposu Pırasalı Lezzetler


Etli Pırasa Dolması


Malzemeler
  • 3 adet kalın pırasa
  • 300 gram orta yağlı dolmalık kıyma
  • 2 su bardağı osmancık pirinç
  • Bir buçuk kg beyaz kuru soğan
  • 1 demet maydanoz
  • Bir buçuk çorba kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Yarım çorba kaşığı yenibahar
  • Yarım çay kaşığı kırmızıbiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • Yarım su bardağı zeytinyağı

Yapılışı
Pırasaları dört parmak genişliğinde kesin. En dışta kalan halkasını çıkartın. İçlerindeki halkaları da tek kat kalacak şekilde çıkartın. Kıymayı bir kaba alıp üzerine ince kıyılmış soğanı, yıkayıp süzdüğünüz pirinci ve kıydığınız maydanozu ekleyin. Salçaları ve baharatları ilave edip tüm malzemeyi yoğurun. Pırasaları harçla doldurup kare bir fırın tepsisine dizin. Bir taraftaki pırasaları yatay bir taraftakileri dikey dizin. Böylece ağızları açılmaz. Üzerine geçecek kadar soğuk su ilave edin. Zeytinyağını dolmaların üzerine gezdirin. Tepsiyi alüminyum folyo ile hava almayacak şekilde kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Fırını kapatarak, tepsinin üzerindeki folyoyu alın ve dolmaları fırının sıcaklığında 10 dakika bekletin. Yoğurt eşliğinde servis yapın.




Altın Çilekli Pırasa

Malzemeler
  • 1 kahve fincanı kurutulmuş altın çilek
  • 1 kg pırasa
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 çorba kaşığı pirinç
  • 2 tatlı kaşığı tozşeker
  • 1 su bardağı ılık su
  • 2 çay kaşığı tuz
Yapılışı

Pırasayı temizleyip, yıkayın ve doğrayın. Zeytinyağını tencereye alıp, üzerine pırasayı ekleyin. Kalan malzemeyi ilave edip, orta ateşte yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Soğuk olarak servis yapın.


Sofra

__________________
  Alıntı ile Cevapla
16 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.01.2013, 20:37   #2
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Lezzet ve Şifa Deposu Pırasalı Lezzetler


Naneli Kaparili Pırasa






Malzemeler
  • 1 kg pırasa
  • 4 adet havuç
  • 5 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay fincanı bulgur
  • 4-5 çorba kaşığı kapari
  • 1 çorba kaşığı nane
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • Tuz

Yapılışı
Pırasa ve havuçları yıkayıp verev doğrayın. Yapışmaz yüzeyli bir tencerenin dibine önce havucu daha sonra pırasayı yerleştirin. Yağını ve tuzunu ilave edin. Bulguru üzerine dökün. Tencereyi ocağa oturtun. Kapağı kapalı olarak çok kısık ateşte hiç su ilave etmeden pişmeye bırakın. Kapağını açmadan, ara sıra sallayarak pişirin. Pırasalar yumuşayınca sıcak suyu ekleyin. 5 dakika daha pişirip ocağı kapatın. Kaparileri ve naneyi ilave edip karıştırın. Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.




Tavuklu Pırasa


Malzemeler
  • 750 gram pırasa
  • 500 gram tavuk eti
  • 4 su bardağı sıcak su
  • 1 adet soğan
  • 5 çorba kaşığı soya sosu
  • 1 adet Arnavut biberi
  • 6 adet mantar
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 2 adet kırmızı biber
  • Tuz, karabiber
Yapılışı
Tavuk etini bir tencereye alın. Üzerine dört su bardağı su, yemeklik doğranmış soğan, 3 çorba kaşığı soya sosu, Arnavutbiberi ve karabiber ekleyip, kapağı kapalı olarak haşlayın. Mantarları ikiye bölüp, sıvıyağda kavurun. Üzerine 1 çorba kaşığı soya sosu ilave edip ocaktan alın. Pişen tavuğu sudan alıp derisini ve kemiklerini ayırdıktan sonra, irice didikleyin. Tavuğu haşladığınız suyu süzüp yeniden tencereye alın. Kaynamaya başlayınca verev doğradığınız pırasayı ve jülyen doğranmış kırmızı biberi katın. Ağzı kapalı olarak 10 dakika pişirin. Tavuk eti ve mantarı tencereye ekleyin. Bir-iki taşım kaynatın. Kalan soya sosu ve karabiberi katın. Tuzunu ayarlayın. 10 dakika daha pişirip servis yapın.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
16 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.01.2013, 20:39   #3
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Lezzet ve Şifa Deposu Pırasalı Lezzetler

Pırasa Çorbası


Malzemeler
  • 3 adet pırasa
  • 2 adet patates
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 5 su bardağı et suyu
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • 3 çorba kaşığı krema
  • 1 çay bardağı rendelenmiş
  • kaşar peyniri
  • 1 demet maydanoz
  • Tuz, karabiber

Yapılışı
Patatesleri yıkayıp tuzlu suda kabuklarıyla birlikte haşlayın. Soğuduktan sonra kabuklarını soyup püre haline getirin ve kenara alın. Diğer taraftan 2 çorba kaşığı tereyağını bir tencereye alıp ince kıyılmış pırasaları sote edin. Üzerine et suyu, süt, püre patates, tuz ve karabiber ekleyip yarım saat pişirin. Küçük bir kapta yumurta sarısı, krema, kaşar peyniri rendesi ve kıyılmış maydanozu karıştırın. Daha sonra çorbanın üzerine ilave edin. Birkaç dakika kaynatıp ocaktan alın. Sıcak servis yapın.





Köfteli Pırasa Çorbası



Malzemeler
  • Yarım kg pırasanın beyaz kısımları
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • Tuz, karabiber
  • 5 su bardağı et suyu
Köftesi için:
  • 300 gram kıyma
  • 2 dilim bayat ekmek içi
  • Yarım demet maydanoz
  • Tuz, karabiber
Kızartmak için:
Sıvıyağ

Üzerine:
  • 2 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
Yapılışı
Kıymayı bir kaba alıp üzerine ıslatılıp sıkılmış ekmek içi, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ilave edip yoğurun. Hazırladığınız harçtan yuvarlak küçük köfteler hazırlayın. Sıvıyağda kızartın ve kenara alın. Diğer taraftan pırasaları ince halka şeklinde doğrayın. Tereyağını bir tencerede eritip pırasayı kavurun. Üzerine un ekleyip, kokusu gidene dek karıştırarak kavurmaya devam edin. Et suyu, tuz ve karabiber ekleyin. Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra tencereye köfteri ilave edin. 15 dakika daha pişirip ocaktan alın. Pulbiberi tereyağında yaktıktan sonra çorbanın üzerine gezdirerek servis yapın.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
16 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.01.2013, 20:48   #4
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Lezzet ve Şifa Deposu Pırasalı Lezzetler


Pırasa Salatası



Malzemeler
  • 3 adet pırasa
  • 1 adet kıvırcık salata
  • 1 demet küçük kırmızı turp
  • 8-10 adet kiraz domates
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 diş dövülmüş sarmısak
  • Tuz
Yapılışı
Kıvırcığı yıkayıp irice doğradıktan sonra geniş bir kaseye alın. Üzerine verev doğranmış pırasa ve dilimlenmiş turpları ilave edin. Daha sonra kiraz domatesleri salataya ekleyin. Ayrı bir kapta zeytinyağı, limon suyu, yoğurt, sarmısak ve tuzu karıştırın. Sosu salatanın üzerine gezdirip harmanladıktan sonra servis yapın.







Pırasalı Tart

Malzemeler
  • 3 adet pırasa
  • 5 adet milföy hamuru
  • 2 adet patates
  • 4 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı rendelenmiş
  • kaşar peyniri
  • 1 adet parmak sucuk, tuz

Yapılışı
Milföy hamurlarını oda sıcaklığında yumuşayana kadar bekletin. Kenarları yarım santim birbirlerinin üstüne gelecek şekilde düz bir zemine yerleştirin. Oklava ile tepsinizin büyüklüğünde açın ve içine yerleştirin. Patatesleri ince kıyıp 2 çorba kaşığı sıvıyağda sote edin. Kalan sıvıyağda da halka doğranmış pırasaları kavurun. Tereyağını bir tavada kızdırıp unu rengi dönene kadar kavurun. Üzerine süt ekleyip koyulaşana kadar pişirin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri, patates, pırasa ve tuz ilave edip harmanlayın. Ocaktan alıp halka doğranmış parmak sucuğu karışıma ekleyin. Daha sonra karışımı tepsideki milföy hamurunun üzerine yayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın
__________________
  Alıntı ile Cevapla
16 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.01.2013, 20:51   #5
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Lezzet ve Şifa Deposu Pırasalı Lezzetler

Pırasa Kalyesi



Malzemeler
  • 1 kg pırasa
  • Yarım kg kuşbaşı kuzu eti
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 adet soğan
  • 1 su bardağı sıcak et suyu
  • 2 çorba kaşığı koruk ekşisi
  • Tuz, pulbiber
Yapılışı
Pırasaları temizleyip 2 cm boyunda verev olarak kesin. Eti düz bir tencereye alıp, suyunu salıp yeniden çekinceye kadar kavurun. Üzerine tereyağı ve ince kıyılmış soğan ilave edin. Soğanın rengi dönene kadar ara sıra karıştırarak kavurun. Etli harcı tencerenin ortasına toplayın. Doğradığınız pırasaları etrafına dizin. Üzerine et suyu, koruk ekşisi, tuz ve pulbiber ilave edin. Tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirip servis yapın







Pırasalı Açma Börek


Malzemeler
Hamuru için:
  • 4 su bardağı un
  • Bir buçuk su bardağı su
  • Fındık büyüklüğünde yaşmaya
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı (sıcak olmayacak)
İç harcı için:
  • 4 adet pırasa
  • 2 adet havuç
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • Tuz, karabiber, kimyon, pulbiber
Yapılışı
Hamuru hazırlamak için, suyu geniş bir kaba alın. Üzerine yaşmaya ekleyip eritin. Un, zeytinyağı ve tuz ilave edip yoğurun. Hazırladığınız hamuru üzeri örtülü olarak oda sıcaklığında yarım saat dinlenmeye bırakın. Diğer taraftan pırasaları doğrayın. Aynı robotun rende bıçağıyla havucu rendeleyin. Tereyağını kızdırıp pırasa ve havucu yumuşayana kadar kavurun. Üzerine salça, tuz ve baharatları ekleyip kenara alın. Hamuru 8 bezeye ayırın. Unlu zeminde her parçayı pasta tabağı büyüklüğünde açın. Aralarına tereyağı sürüp dörderli olarak üst üste koyun (en üstte kalanlara yağ sürülmeyecek). Her iki parça hamuru da unlanmış zeminde tepsinizin büyüklüğünde açın. İlk parçayı yağlanmış tepsiye yerleştirin. Pırasalı harcı üzerine döküp, açtığınız ikinci parça hamuru tepsiye yerleştirin. Kalan tereyağını üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Dilimleyerek servis yapın.

__________________
  Alıntı ile Cevapla
16 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.01.2013, 21:08   #6
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Lezzet ve Şifa Deposu Pırasalı Lezzetler

Ellerine sağlık canan yine muhteşem tarifler.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.01.2013, 22:02   #7
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Lezzet ve Şifa Deposu Pırasalı Lezzetler

Pırasa kolyesi kalyasi.... bu ne be

Onu bunu bilmem pırasayı zeytinyağlı yapacan üzerine de limonu sıkacan, en sona da gömülecen içine.

Ama pırasa dolması ilgimi çekti. En kalınından bulursam denerim.
Hatta fotoğraflarını da paylaşırım. Tabi ki tutturmuşsam.




  Alıntı ile Cevapla
14 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.01.2013, 22:09   #8
Çevrimdışı
CadII
Hotantu Kabilesinden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Lezzet ve Şifa Deposu Pırasalı Lezzetler

Pırasa dolması muhteşemdir. Teşekkürler, teşekkürler...
__________________
Bu güzel ülkede elbette özgürlük türküleri söylenecektir. Ve yine kardeşçe paylaşım olacaktır. Görsek de, görmesek de...

H.
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz CadII'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.01.2013, 22:33   #9
Çevrimdışı
M.Özen
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Lezzet ve Şifa Deposu Pırasalı Lezzetler

Mücveri pırasalı olunca sevmiyorum, onun dışında yemem
__________________
Herkes uyurken uyuyamıyorsan sen de biraz BEŞİKTAŞ lısın...
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz M.Özen'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.01.2013, 23:32   #10
Çevrimdışı
Duayen
Huysuz ve Tatlı Kadın

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Lezzet ve Şifa Deposu Pırasalı Lezzetler

Özellikle pırasa böreğini tek geçerim..
Annemde sarmasını çok güzel yapar.Her çeşitini çok severim pırasanın
Teşekkürler Canan
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Duayen'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
deposu, lezzet, lezzetler, pırasalı, şifa


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 19:40.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.