Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Ülkemiz ve Dünya Gündemi > Serbest Kürsü

Serbest Kürsü Her konuda tartışma açılan konular burada


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 14.12.2013, 15:49   #1
Çevrimdışı
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Exclamation 14 Aralık Ülke Geneli Elektrik Kesintisi..

Aşırı doğalgaz tüketimi nedeniyle doğalgazla çalışan elektrik santrallerinde kısıtlamaya gidildi. Bu sefer de elektrik kesintileri ortaya çıkmaya başladı.

Soğuk hava ve doğalgaz iletim hatlarındaki yaşanan kompresör problemleri nedeniyle EÜAŞ'ın doğalgaz santralleri ikincil yakıta geçti, bu koşulların devamı halinde hem elektrik hem de doğalgaz dağıtımında sanayide başlayan aksamaların konutlara da yansıması bekleniyor. Konuyla ilgili bilgi veren bir enerji şirketinin üst düzey yöneticisi, "Özellikle İstanbul ve Trakya bölgesinde sıkıntı yaşanıyor. Bunun en önemli nedenlerinden birisi de Ambarlı'daki doğalgaz kompresörünün tam kapasite çalışmaması" diye konuştu.


ELEKTRİK KESİNTİLERİ BAŞLADI

Aşırı soğuklar ve iletim sistemindeki arıza sebebiyle elektrik santrallerinde doğalgaz kısıtlamasına gidildi. Bu da elektrik üretimini olumsuz etkiledi. Sorunu çözebilmek için dağıtım şirketlerine ‘talebi azaltın’ talimatı gönderen enerji yönetimi, özellikle kırsaldaki ilçe ve köylerde plansız elektrik kesintilerine başladı.

DEMİR-ÇELİK FABRİKALARINDA KISITLAMA

Doğalgazda günlük tüketim 200 milyon metreküpe, elektrikte ise 760 milyon kilowatsaate yükseldi. Aşırı tüketim artışı üzerine harekete geçen enerji yönetimi, sorunu çözmek için öncelikle doğalgazla çalışan bazı kamu ve özel santrallere ikincil yakıta (motorin, fuel-oil) geçme talimatı verdi. Buna rağmen talepteki artış durdurulamayınca gaz tüketimi yoğun olan demir-çelik fabrikalarında kısıtlamaya gidildi.

ELEKTRİKTE SIKINTI VAR

Doğalgazda yapılan kısıtlama bu sefer elektrik üretimini olumsuz etkiledi. Bu gelişmenin ardından enerji yönetimi, bir yandan elektrik dağıtım şirketlerine ‘talebi azaltma’ talimatı verdi. Diğer yandan bilhassa kırsalda köy köy plansız elektrik kesintilerine başladı. Hedef, elektrikteki aşırı talebi kısmak. Son olarak dağıtım şirketlerinden serbest piyasadan alacakları enerjiyi yüzde 50 kısmaları istendi. Enerji yönetimi bu hamleyle artan fiyatları düşürmeyi amaçlıyor. Enerji Bakanlığı ve BOTAŞ verilerine göre, Türkiye’de elektriğin yarısı doğalgazla çalışan santrallerde üretiliyor. Ağırlık şehir merkezlerinde olmak üzere 65 lisanslı dağıtım bölgesinde yaklaşık 10 milyon doğalgaz abonesi bulunuyor.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), 2013 yılı için (Planlama) 42,5 milyar metreküp gazın yüzde 53’ünü doğalgaz santrallerine veriyor. Doğalgazda ikinci en fazla tüketim yüzde 23 pay ile ısınma amaçlı konutlarda kullanılıyor. Doğalgazı Rusya, İran ve Azerbaycan’dan boru hatlarıyla, Cezayir ve Nijerya’dan LNG (sıvılaştırılmış) olarak ithal ediyor. Gaz pazarının yaklaşık yüzde 80’i kamu şirketi BOTAŞ’ın, yüzde 20 civarı ise özel şirketlerin elinde bulunuyor.

KÖYLÜLER KARANLIKTA KALDI

Aşırı soğuklar nedeniyle doğalgazda yaşanan sıkıntı, köylüleri karanlıkta bıraktı. Ankara’da kriz masası oluşturan enerji yönetimi, konutları soğukta bırakmamak için elektrik santrallerine verilen doğalgazı kıstı. Bu durum elektrik üretiminde düşüşe neden oldu. Ayrıca serbest piyasa olarak bilinen PMUM’da bazı saatler elektrik birim fiyatlarını (kwh) 2 liraya çıkardı. Bu gelişme üzerine enerji yönetimi, bir taraftan anormal yükselen elektrik birim fiyatlarını düşürmek, diğer yandan artan elektrik tüketimini kısmak için taşra ilçe ve köylerde plansız elektrik kesintilerine başladı. Uygulama kapsamında ülke genelinde elektrik kesintileri köy köy gezdirilerek tüketim azaltılıyor. Enerji yönetimi kaynakları, aşırı bir tüketim artışına dikkat çekerek, ‘Olumsuz hava koşulları ve aşırı talep artışının devamı halinde şehir merkezleri ve sanayi kuruluşlarının da bu durumdan olumsuz etkilenebileceği’ bilgisini verdi.

DOĞALGAZIN ELEKTRİK ÜRETİMİNDE KULLANILMASI ELEŞTİRİLİYOR

Doğalgazın elektrik üretiminde kullanılması, eleştiri konusu. Sektör uzmanlarına göre, doğalgazın ısınma amaçlı ve hava kirliliğini önleme bakımından kullanımı doğru. Ancak, doğalgazın elektrik üretimi yoğunluklu kullanımı yanlış. Sektör kaynakları konuya açıklı getirdi: Elektriğin yarısı doğalgazla çalışan santrallerde üretiliyor. Gaz, ithal bir kaynak. Bu boyutta (Yüzde 50’si elektriğe gidiyor) ithal kaynağa bağımlılık, stratejik açıdan da riskli bir durum. İvedilikle doğalgazda alternatif kaynaklara yönelinmeli ve mutlaka belirlenecek bir takvim içerisinde doğalgazın elektrik üretimindeki payı azaltılmalı. Aynı kaynaklar önemli bir konuya da vurgu yapıyor. Soğuklar nedeniyle günlük gaz talebi 230 milyon metreküplere çıktı. Şebekenin taşıma kapasitesi 190 milyon metreküp civarı. Mutlaka ve çok hızlı gerekli yatırımlar yapılarak, taşıma kapasitesi artırılmalı.

Elektrik üretiminde tercih edilmiyor

Doğalgazla elektrik üretimi, Rusya hariç gelişmiş ülkelerde tercih edilmiyor. Enerji Bakanlığı verilerine göre Fransa’da doğalgazın elektrik üretimindeki payı yüzde 5. Almanya’da bu oran yüzde 14, ABD’de yüzde 24, Kanada ve Hindistan’da yüzde 10, Çin yüzde 2. Doğalgaz ihracatçısı Rusya, elektriğinin yüzde 49’unu doğalgazla üretiyor. Türkiye’de ise, kasım ayında elektriğin yüzde 50’si doğalgazla elde edildi.

EDAŞ’tan dönüşümlü kesinti

Elektrik dağıtım şirketlerinin açıklamaları, dönüşümlü elektrik kesintilerini doğruluyor. Dicle EDAŞ’tan yapılan açıklamaya göre Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta hayata geçirilecek zorunlu elektrik kesintisi, kırsal kesim ağırlıklı ve dönüşümlü olarak uygulanacak. Kesinti, ihtiyaç halinde Siirt il merkezlerinde de yapılacak. Açıklamada, Türkiye’de üretilen elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 50’sinin doğalgazdan elde edildiğine işaret edildi.

Ankara’nın bir bölümü de karardı

Elektrik kesintileri, Ankara’yı da vurdu. Dün akşam saatlerinde Ankara’nın önemli bir bölümü karardı. Başkent Elektrik Dağıtım AŞ, çağrı merkezi aracılığıyla abonelere “Son günlerde ülkemizde yaşanan soğuk hava koşulları nedeniyle elektrik arzı da doğrudan etkilenmektedir. Bu nedenle bölgemizde de belirli sürelerle enerji kesintileri yaşanabilmektedir.” bilgisi verildi.

BAKANLIK ELEKTRİK KESİNTİLERİNİ DOĞRULADI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, olumsuz hava koşullarına bağlı olarak bazı yerlerde kısa süreli program dışı elektrik kesintileri olabildiğini söyledi. TBMM’de açıklama yapan Yıldız, hane halkını soğukta bırakmamak için hassas bir şekilde çalışıldığını ve doğalgaz ihtiyacının sorunsuz karşılandığına vurgu yaptı. (Radikal Online)

__________________
Never fade away...
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz Heliosaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 14.12.2013, 16:18   #2
Çevrimdışı
Sevda
Dönersen Islık Çal..

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: 14 aralık ülke geneli elektrik kesintisi..

3 çocuk yapın, evlenin, evlenenlere 10 bin lira devlet kredisi, nüfus artsın bilmem ne diye kendileri paralıyorlar. Al işte sana 80 milyon sınırına gelmiş ülke. Daha bir karış kar yağmadı ama sen ısınma ihtiyacını bile karşılayamıyorsun ülkenin, İstanbul gibi bir megaköyün elektriğini bile fütursuzca kesiyorsun.
+
Hani nerede o görkemli anlaşmaların ne oldu? Şu ülkeyle temas halinde elektrik gelecek şak şak şak, bu ülkeyle temas doğalgaz gelecek şak şak şak. Ama kışın k'sini görünce pat diye oturdun poponun üstüne.
+
Bunlara oy verenler hâlâ var ya ona daha bir sinir oluyorum.
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 14.12.2013, 16:21   #3
Çevrimdışı
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: 14 aralık ülke geneli elektrik kesintisi..

Mantık saçma bence..

Doğalgazı dışarıdan al sonra bunla elektrik üret..

Enerjiden enerji üretmek mantığı bir bizde var sanırım.. İşin ucunda hadi bunlar bahanede olabilir bir seçim yatırımıda olabilir (Nükleer vaadi var işin ucunda ben bunlardan beklerim..)
__________________
Never fade away...
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Heliosaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 14.12.2013, 19:28   #4
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: 14 Aralık Ülke Geneli Elektrik Kesintisi..

Bunların alayı şerefsiz. Sabahtan beri elektrik yok. Telefona bile bakmıyorlar almışlar meşgule. Ev soğukhava deposuna döndü. Eskimolar gibi evin içinde bere, palto,atkıyla duruyoruz.Tüy yumağı Zeytin'im bile battaniyesinin altından çıkamadı. Ne yemek yapabildim ne de bir iş. Gece kestikleri yetmiyormuş gibi bir hafta sonu kes. Ne mok yiyecek millet bu soğukta.

Dünya devi imiş, dev proceler imiş. Papucumun devi bile olamazsınız be.. Defolup gidin artık yeterince mıçtınız ülkenin içine.

Sen dışarıdan gazı al gel burada elektrik üret. Ulan sizin aklınıza ................




__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 14.12.2013, 19:53   #5
Çevrimdışı
Tntcool
Kelebek gibi uçar, arı gibi *******...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: 14 Aralık Ülke Geneli Elektrik Kesintisi..

Hala bunlardan elektrik alan seçmenler karanlıkta yapacak bir şey bulamayıp 3'üncü çocuğu yapmaya karar vererek ''var bu kesintilerde de bir hayır, hökümete Allah zeval vermesin'' diyecek % 50'mizin olduğu çok aşikar olduktan sonra biz donduğumuzla kalırız...
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Tntcool'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 14.12.2013, 20:02   #6
Çevrimdışı
Asparagas
Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: 14 Aralık Ülke Geneli Elektrik Kesintisi..

İstanbul sarıyer deyim arkadaşlar hiç elektrik kesilmedi heryeri aynı anda kesmiyolar heralde buraya uğramaz inş (:
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Asparagas'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 14.12.2013, 22:50   #7
Çevrimdışı
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: 14 Aralık Ülke Geneli Elektrik Kesintisi..

...


__________________
Never fade away...
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Heliosaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 14.12.2013, 23:30   #8
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: 14 Aralık Ülke Geneli Elektrik Kesintisi..

Serseri, tam sopalıksın ha.

Herşeyi Caponlardan medet umduğumuz için bir türlü kurtulamıyoruz 3. dünya ülkesi olmaktan. Sürekli geri gidiyoruz.

Ağlanacak halimizede gülüyoruz.

Asparagas, kısım kısım kesiyorlar alenterikleri.

Bir ilçe donmak üzereyken veriyorlar, diğer ilçeye geçiyorlar. Biri yer biri bakarsa olmaz hesabı.

Anladın sen oni.







__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 14.12.2013, 23:34   #9
Çevrimdışı
Sevda
Dönersen Islık Çal..

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: 14 Aralık Ülke Geneli Elektrik Kesintisi..

Bazılarına Pikaçu'nun bu halini gösterip, "Sizin ki Pikaçu'yu belediye başkanı olarak getirecekmiş oy verir misiniz?" diye sorsalar oy verecek insanlar var. Trajikomik bir memleket olduk vesselam.
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.12.2013, 00:45   #10
Çevrimdışı
Insanlikarayan
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: 14 Aralık Ülke Geneli Elektrik Kesintisi..

Hani üzerine birde su Dogalgaz arastirmalari varya Türkiyede, bulduklari yerlerde üzerine Muslugu takip, Betonla kapattiklari yerler, bunlari anlasilan halen satamamislarki, disardan Dogalgaz getirtip, Fiyatlari kiriyorlar.

Sanirsam Mayis ayindaydi, yeni yasalar cikartip, böylelikle Dis-mihraklara Petrol ve Dogalgaz kuyularini satmaya basladiklari.
__________________

-Gurbet Ellerde Aldatılamadı-





Türkiyede
yasamasa bile!.
Ne Mutlu Türk'üm Diyebilene!.
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Insanlikarayan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
aralık, elektrik, enerji, geneli, kesintisi, Ülke, yüzde


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.