Forum Gerçek

AnasayfaForumlarý Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Ülkemiz ve Dünya Gündemi > Serbest Kürsü

Serbest Kürsü Her konuda tartýþma açýlan konular burada


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 28.05.2017, 01:48   #1
Çevrimdýþý
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Kullanýcýlarýn profil bilgileri misafirlere kapatýlmýþtýr.
Standart Yonca Þýk: Ahmet, Türkiye'nin Cihatçý Ýliþkileriyle Ýlgili Haber Yazýyordu

Ahmet, Türkiye'nin de müdahil olduðu Suriye'deki cihatçýlarla iliþkilere dair çalýþýyordu

"Bana 'Sen gideceksin ve o koðuþ kapýsý 7 gün boyunca açýlmayacak' demiþti"



Cumhuriyet muhabiri Ahmet Þýk'ýn "PKK/KCK, FETÖ/PDY ve DHKP-C'ye müzahir olduklarý" iddiasýna iliþkin yürütülen soruþturma kapsamýnda tutuklanmadan önce hazýrlýklarýný sürdürdüðü kitabýnýn Suriye'deki cihatçý gruplarla ilgili olduðu belirtildi. Tutuklu gazetecinin eþi Yonca Verdioðlu Þýk, "Son dönemde Suriye’deki iç savaþ nedeniyle Türkiye’nin de müdahil olduðu, Esad rejimine muhalif olduðunu söyleyen cihatçý gruplarla iliþkilerine dair bir çalýþma yapýyordu" diye konuþtu.

Ahmet Þýk, þimdi Cumhuriyet'in diðer yazar ve yöneticileri ile birlikte Temmuz ayýnda ilk kez hâkim karþýsýna çýkmayý bekliyor. Þýk'ýn tutukluluk sürecine ikinci kez tanýklýk eden en yakýn isimse eþi Yonca Verdioðlu Þýk. Þýk, 3 Mayýs Dünya Basýn Özgürlüðü günü vesilesiyle DW Türkçe’nin sorularýný yanýtladý. Yonca Þýk'ýn verdiði cevaplar þöyle:

Eþinizle ne sýklýkla görüþüyorsunuz?

Ahmet’le haftada bir kez, bir saat ses geçirmeyen bir camýn arkasýndan telefonla görüþebiliyorum. Benim dýþýmda bir de sadece birinci derece yakýnlarý, yani anne, baba, kardeþ ve çocuk görüþebiliyor. Ýki ayda bir de açýk görüþ yapýyoruz. Yani arada cam olmadan bir masada karþýlýklý oturup konuþabiliyoruz. Baþýnda ve sonunda sarýlabiliyoruz. Ýki haftada bir yine sadece birinci derece yakýnlarý olan aile üyelerinden üç kiþi ile 10 dakikalýk telefon görüþmesi yapabiliyor ama ayný gün her üçünü arayamýyor. Bu üç kiþiden sadece biriyle görüþebiliyor.

Eþiniz ikinci kez cezaevinde. Neler hissediyorsunuz?

Ahmet daha önce 2011’de tutuklanmýþtý. Bu ikinci tutuklanmasý. Ýnsanlar alýþmýþ olabileceðimiz, bunun hayatýmýzý kolaylaþtýrabileceði anlamýnda sözler söyleyebiliyor bazen bana. Oysa insan buna alýþmýyor. Alýþýlacak bir þey deðil bu.

Evet, böylesi bir durumla ilk defa karþýlaþanlara göre biraz daha tecrübeli oluyorsunuz ama insani hiç bir þey barýndýrmadýðý için asla alýþmýyorsunuz. Kaldý ki Ahmet’in 2011’deki 13 aylýk tutukluluðundan çok daha zor þimdi koþullar. Ahmet’in de daha önce dediði gibi “Türkiye’de cezaevleri birer ezaevi” olarak, tutuklunun kendisini aþan ve tüm yakýnlarýný da içine alan, doðrudan etki eden birer kötülük aygýtý. Tam adýyla; Silivri Kapalý Ceza Ýnfaz Kurumu bir toplama kampýný andýran kocaman bir kompleks ve siz oraya adýmýnýzý attýðýnýz andan itibaren size sadece hayatý zorlaþtýrmak, bir insan olarak hayatla baþa çýkmak için bildiðiniz tüm bilgi ve deðerleri yok saymak üzere konmuþ kötücül kurallar bütünüyle karþý karþýya kalýyorsunuz. Silivri dýþýnda bir cezaevi görmediðim için orasýný esas alarak söylüyorum; diðer cezaevlerinin daha iyi olabileceði ya da sadece Silivri’nin kötü olduðunun anlaþýlmasýný istemem. Sonuçta baþka pek çok cezaevinde de insanlarý açlýk grevlerine kadar götüren kötü, keyfi uygulamalar olduðunu biliyoruz.

Eþinizin fiziki-psikolojik durumu nasýl?

Bir insanýn belli bir süreyi orada geçirdikten sonra saðlýklý kalmasý çok zor. Ahmet Silivri’de 9 no.lu cezaevinde kalýyor ve burada her tutukluya olmasa da Ahmet dâhil pek çoðuna aðýr tecrit uygulanýyor. Tecrit bir insanlýk suçu. Hem fiziksel ve hem de psikolojik olarak kalýcý hasar vermek için tasarlanmýþ bir uygulama.

Ahmet’in saðlýðý açýsýndan þimdilik bir sorun yok, psikolojisi de iyi. Bu kadar haksýz ve alçakça bir þekilde tutuklanmýþ olmasý, iddianame demeyi içinizin kaldýramayacaðý, bir hukukçu için utanç verici o doküman, gazeteciliðin bugün itibariyle yapýlýþ þekli vs. onu elbette çok öfkelendiriyor. Bu öfkeyle beraber haklý olmanýn verdiði güç onu diri tutan bir duygu diye düþünüyorum. Yine de ne kadar güçlü olursa olsun bu sürecin bir an önce son bulmasý gerekiyor.

Cezaevindeki koþullarý nasýl deðerlendiriyor? En çok eksikliðini duyduðu neler?

En çok kýzýmýzý özlüyor elbette. Özgür olmak, gazetecilik yapmak isterdi; görüþmeye gittiðimizde bir süre sonra bize hangi haberin nasýl yazýlmasý gerektiðini, çok önem taþýyan konularýn neden haber olarak gündeme getirilmediði gibi konularý anlatmaya baþlýyor heyecanla. Umarým kýsa sürede çýkar ve bu soruyu ona sorarsýnýz.
Ahmet üç kiþilik bir koðuþta kalýyor. Bu koðuþta kaldýðý kiþilerden biri kendi avukatý Bülent Utku. Haftada bir saat yakýnlarý ile görüþ ve bir saat avukat görüþü haricinde birbirleri dýþýnda kimseyi görmüyorlar. Bana bir görüþ sýrasýnda; “Sen þimdi gideceksin, beni de koðuþa götürecekler ve o koðuþ kapýsý 7 gün boyunca açýlmayacak” demiþti. Her koðuþun 7 adýma 4 adým büyüklüðünde kendine ait bir avlusu var. Avlunun etrafý 7 metrelik duvarlarla çevrili ve üstleri bile dikenli tellerle çevrilerek kapatýlmýþ. Yani gökyüzünü bile arada teller olmaksýzýn göremiyorlar.

Savunma hakkýnýn da tamamen ortadan kalkmýþ olduðunu söyleyebiliriz. Tutuklular avukatlarýyla haftada sadece bir saat görüþebiliyor. Bu görüþmeler de bir infaz koruma memurunun gözetiminde, kamera kaydý alýnarak yapýlabiliyor. Avukat ile görüþme süresinin bu kadar kýsa olmasý görüþ alýþveriþinde bulunmalarýný ve bir savunma hazýrlamalarýný imkânsýz kýlýyor. Avukat ile yaptýðý ve kayýt altýna alýnan görüþmeler cezaevi yönetimince incelenebiliyor.

Ýlk defa geçen hafta kendisine teslim edilmek üzere kitap götürebildim ancak üzerinde en fazla 10 kitap bulundurabiliyor. Mektup almasý ve göndermesi yasak ve bu yasak hiçbir yasal gerekçeye dayanmýyor, bütünüyle keyfi bir karar. Tutuklularýn yazdýklarý herhangi bir yazýyý da dýþarýya iletme olanaklarý yok. Aslýnda ihtiyacý olan giysileri vermemiz bile sorun oluyor.

Eþiniz daha önce de gözaltýna alýndý ve 13 ay cezaevinde kaldý. O dönem Gülen yapýlanmasýna yönelik yazdýðý "Ýmamýn Ordusu" adlý kitap nedeniyle tutuklandýðý uzun süre konuþuldu. Þimdi ise Gülen yapýlanmasýnýn tasfiye edildiði, sempatizanlarýnýn bile soruþturmalara maruz kaldýðý bir dönemde yine tutuklandý. Bu durumu nasýl deðerlendiriyorsunuz?

Türkiye uzun zamandýr bir hukuk devleti, hatta bir kanun devleti bile olmaktan çok uzak. Yargýnýn baðýmsýz, tarafsýz ve adil olduðundan söz edebilmek artýk imkansýz. Gazeteciler ve siyasetçilerin hangi gerekçelerle tutuklandýklarýný anlamak da mümkün deðil. Kaldý ki, “Neden tutuklandýlar?” sorusu bu baðlamda o hukuksuzluðu yeniden üretecektir. Tutuklu gazetecilerin, iktidara muhaliflerin birer siyasi rehine olduklarýnýn herkes farkýnda. Geçmiþte AKP hükümeti ve Erdoðan’ýn kendisi Gülen cemaati ile el ele büyük bir coþkuyla insanlarýn canýný yakýp yýðýnla hukuksuzluða imza atarken Ahmet bir gazeteci olarak bu haksýz ve hukuksuz uygulamalarý deþifre ediyordu.
Dolayýsýyla Ahmet’in yazdýðý haberler ve attýðý tweetler nedeniyle gözaltýna alýnýp “FETÖ” propogandasý” suçlamasý ile tutuklanmasý, sadece gazeteciler arasýnda deðil, kamuoyunun önemli bir kesiminde ki buna bazý AKP milletvekilleri de dâhil, itirazlara neden oldu. Kimseyi buna inandýramayacaklarýný onlar da biliyorlar fakat sadece gazetecilik yaptýðý için tutuklanan bu insanlar üzerinden bütün bir topluma “Susun, görmeyin, duymayýn, iþimize karýþmayýn” mesajý vermek istiyorlar.

Eþiniz gözaltýna alýnmadan önce bir kitap ya da proje üzerinde çalýþýyor muydu?

Ahmet 28 yýllýk bir gazeteci ve gazeteciliði tutkuyla yapan, gazetecilik hayatýný hak odaklý habercilikle geçirmiþ biri. Özellikle devletin yurttaþýna yönelik þiddet ve haksýzlýklarýný, hukuksuzluklarýný araþtýran bir gazeteci. Bu baðlamda elbette üzerinde çalýþtýðý pek çok dosya ve bir de kitap vardý.

Son dönemde Suriye’deki iç savaþ nedeniyle Türkiye’nin de müdahil olduðu, Esad rejimine muhalif olduðunu söyleyen cihatçý gruplarla iliþkilerine dair bir çalýþma yapýyordu.

Eþinizin tutuklanýp cezaevine girmesinden bu yana nasýl tepkiler aldýnýz? Size yönelik tehditler var mý? Tedirgin misiniz?

Ahmet tutuklanmadan önce tehditler alýyordu. Tutuklandýktan sonra sosyal medyada bazen bir takým tatsýz paylaþýmlara denk geliyorum yine. Bu ülkede gazetecilerin baþýna pek çok kötü þey geldi ve geliyor. Bazý arkadaþlarýmýzýn beni Türkiye’de gazeteci öldürmeninbir derin devlet geleneði olduðunu anýmsatarak ikaz ettiði de oluyor.

Türkiye’yi terk etmeyi düþündünüz mü?

Özellikle son dönemde Türkiye’de yaþayan büyük bir kesimin kafasýndan geçen “B” planý yurt dýþýna gitmek. Ne Ahmet, ne kýzýmýz, ne de ben evimiz dýþýnda bir yerde yaþamak istiyoruz ancak dünyanýn haline baktýðýmýzda yarýnýn ne olacaðýný hiç kimse bilemez. Hiç kimse için ellerinde poþetler bir gün sýnýr tellerinden geçmeye çalýþmak zorunda kalmayacaðýnýn garantisi yok. Ancak bizim þu an için yurt dýþýna gitmek gibi bir planýmýz yok.

3 Mayýs Basýn Özgürlüðü Günü’ne dair nasýl bir mesaj vermek istersiniz?

Bu ülkede basýn hiçbir zaman özgür olmadý. Vicdanýný devre dýþý býrakmadan, meslek etiðine ihanet etmeden iþini yapmaya çabalayan az sayýda gazeteci oldu hep ama basýn özgürlüðünden söz etmek olanaksýz. Bu kadar gazeteci tutuklanmýþken, medya bütünüyle iktidarýn propaganda aygýtý haline dönüþmüþken Basýn Özgürlüðü Günü’nde medya patronlarýnýn ve yöneticilerinin, hükümet üyelerinin kutlama mesajlarý vereceði bir ülke ne anlatýr size acaba?

Neler yaþandý?

Ahmet Þýk 2011 yýlýnda Ergenekon soruþturmasý kapsamýnda gözaltýna alýndýðý sýrada en çok, "Dokunan yanar" cümlesiyle hafýzalarda kalmýþtý. Þýk Ergenekon soruþturmasý kapsamýnda gözaltýna alýnsa da asýl nedenin o dönem üzerinde çalýþtýðý kitap olduðu mesajýný veriyordu. Þýk'ýn "Ýmamýn Ordusu" adýný vermeyi planladýðý kitap, devlet içindeki Gülen yapýlanmasýný mercek altýna alýyordu. Þýk 13 ay tutuklu kaldýktan sonra serbest býrakýldý. Ve kitabý, "Dokunan Yanar" adýyla yayýmlandý.

Þýk, 30 Aralýk 2016'dan bu yana yeniden Silivri Cezaevi'nde. Ýlk sorgusunda tam da Gülen yapýlanmasýnýn propagandasýný yapmakla suçlanmasý toplumun geniþ kesimlerinde yoðun tepkilere yol açtý. Sonrasýnda hakkýndaki dosya Cumhuriyet Gazetesi yazar ve yöneticileri hakkýnda hazýrlanan dosya ile birleþtirildi. Ýddianamede 'Gülen yapýlanmasýnýn propagandasýný yapmak' suçlamasý yer almadý. Savcý Þýk’ýn "PKK ve DHKP/C silahlý terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardým etmek” suçundan 7.5 yýldan 15 yýla kadar hapis cezasýyla cezalandýrýlmasýný istedi.

__________________
Never fade away...
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Heliosaga'in Mesajýna Teþekkür Etti.
Eski 29.05.2017, 00:09   #2
Çevrimdýþý
Insanlikarayan
Müdavim

Kullanýcýlarýn profil bilgileri misafirlere kapatýlmýþtýr.
Standart Cevap: Yonca Þýk: Ahmet, Türkiye'nin Cihatçý Ýliþkileriyle Ýlgili Haber Yaz

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Aristo Mesajı göster
Ha AKP ha FETÖ.

Bunlarýn zihniyeti aynýdýr.

Hangi topluma din egemen olmuþsa o dindar egemenler muhalifleri ayný yolla saf dýþý býrakmaya çalýþýr.

Bu toplumdan din denen zehiri çýkarmadýkça ve her kendini laik sanan dalkavuk (!) dine saygý falan filan ayaklarýna yatmaya devam ettikçe din ile batmaya devam ediyoruz.
Icindeki Sapiklari ayiklamak varken, olumsuz bir savasa soyunman, anlasilir degil.

Tarihte geri gidip, simdiki kanunu uyguluya biliyormusun?.

Yapila bilinicekleri bile böylelikle bloke ettiginin bile farkinda degilsin!.

Icindeki Seref Magdurlarini icinden temizledikten sonra, gerisinle konusulabilinecegi kesin!.

Bu tutumunla, ................................................. gerisini birde kendin düsün.
__________________

-Gurbet Ellerde Aldatýlamadý-





Türkiyede
yasamasa bile!.
Ne Mutlu Türk'üm Diyebilene!.
  Alıntı ile Cevapla
Insanlikarayan'in Mesajýna Teþekkür Etti
Eski 29.05.2017, 00:35   #3
Çevrimdýþý
Insanlikarayan
Müdavim

Kullanýcýlarýn profil bilgileri misafirlere kapatýlmýþtýr.
Standart Cevap: Yonca Þýk: Ahmet, Türkiye'nin Cihatçý Ýliþkileriyle Ýlgili Haber Yaz

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Aristo Mesajı göster
Þimdi sana ne diyeyim?

Bilmeden ahkam kesme!

Önce o dinden en yakýn arkadaþýnýn kýzý 6 yaþýndayken onunla evlenip, 9 yaþýnda gerdeðe sokanlarý, 14 yaþýndaki Zeyneb' in babasýný öldürdüðü gün o kýza ''ganimmeten lidere düþen hisse'' anlamýna gelen Safiye adýný verip yataða atanlarý temizle...

Bak görürsün o zaman din falan da kalmaz!

Bunu yap iþte o zaman gel harbiden bize ''çocuk tecavüzcüleri''nden bahset...

Boþ konuþma!

Hadi Ýslam' dan Muhammed' i temizle de sözlerine ciddiyet payý biçelim.

Ne demek istediðimi anladýn mý?

Yok!

Yine anlamadýn!?

Cevabin yukardan geldi, simdi ayaklarini yikayabilirsin.
Söyledigini, Osuruk sampiyonu olsan bile yapamazsin, bunu bile kavramakta zorluk cekip, Sapiklara halen Dini Zirh gecirmektesin!.
__________________

-Gurbet Ellerde Aldatýlamadý-





Türkiyede
yasamasa bile!.
Ne Mutlu Türk'üm Diyebilene!.
  Alıntı ile Cevapla
Insanlikarayan'in Mesajýna Teþekkür Etti
Eski 29.05.2017, 01:04   #4
Çevrimdýþý
Insanlikarayan
Müdavim

Kullanýcýlarýn profil bilgileri misafirlere kapatýlmýþtýr.
Standart Cevap: Yonca Þýk: Ahmet, Türkiye'nin Cihatçý Ýliþkileriyle Ýlgili Haber Yaz

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Aristo Mesajı göster
Aslýnda mecburen þikayet hedefi olmamak için kývýrarak yazýyorum ama...

Þimdi biraz açýk sorayým:

Bu Muhammed öyle ise, ben susayým mý?

Senin çocuk tecavüzcüleri dediklerin kimi örnek alýyor?

Kimi örnek alýyor?

Hadi söyle...

6 yaþýnda arkadýþýnýn kýzýný eþ alaný, 6 yaþýndaki kýzý arkadaþýna eþ olarak vereni söyle...

Hadi 14 yaþýndaki kýzýn babasýný öldürdürteni söyle...

Hadi o kýzý önce müslüman bir savaþçý Muhammed' den isteyince önce ona veren;

sonra o kýzýn babasýnýn kim olduðunu öðrenince o kýzý kendine alýp babasýný öldürttüðü gün yataða ataný söyle...

Zeyneb' i Muhammed' e ganimet olarak getirenler hangi dindenmiþ onu söyle...

YA DA SUS!
Yahu söylesene, Cözüm aramiyorum diye!.

Simdiki Sapiklar Komsunu Bademlerlerken, Adeta Göbek atarsin.

Bu durumdan Memnunum deyipte, onun icin olabilecek bir seye cözüm aramakta degilim desene surada!.

Bak, yapila bilinicek davada, Hiristiyan Katolik Cocuk Tecavüzcü Kulübün en büyük sorumlusunu tahttan indirebildik.

Miymintilik yapmaya kalkti, üzerine birde Canakkale Bogazi oldugu ortaya cikti.

He söyle!.

Yapila bilinecek davalarla ugrasalim!.

Senin yaptigin, Günümüzün Sapiklarina Dini Zirhi gecirmek.

Salafilerin Sapikligini bile acik olarak Kabüllenmekten kiviriyorsun!.

Söyle bakalim simdi, ayaklarini selde yikadinmi?.

Yakinda Peygamberligimi ilan edicegim bak!.
__________________

-Gurbet Ellerde Aldatýlamadý-





Türkiyede
yasamasa bile!.
Ne Mutlu Türk'üm Diyebilene!.
  Alıntı ile Cevapla
Insanlikarayan'in Mesajýna Teþekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayý Paylaþabilirsiniz

Etiketler
åžä±k, yonca


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajýnýzý Deðiþtirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hýzlý Eriþim


WEZ Format +3. Þuan Saat: 06:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarý
www.forumgercek.com binlerce kiþinin paylaþým ve yorum yaptýðý bir forum sitesidir. Kullanýcýlarýn paylaþýmlarý ve yorumlarý onaydan geçmeden hemen yayýnlanmaktadýr. Paylaþým ve yorumlardan doðabilecek bütün sorumluluk kullanýcýya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarýna aykýrý ve telif hakký içeren bir paylaþýmýn yapýldýðýna rastladýysanýz, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapýlacaktýr. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.