Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Ülkemiz ve Dünya Gündemi > Serbest Kürsü

Serbest Kürsü Her konuda tartışma açılan konular burada


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 06.11.2018, 14:35   #1
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Erdoğan Tablosu Ortalığı Karıştırdı

Erdoğan Tablosu Ortalığı Karıştırdı




Federal Almanya'nın Linz kentinde düzenlenen bir toplu sergiye yeni yapıtlarından örneklerle katılan ressam Ali Zülfikar'ın “Recep Tayyip Erdoğan portresi”, bir skandala neden oldu.

4 Kasım'da açılışı yapılan sergi başlamadan önce haberi Odatv'de yayımlanan ve bir anda dikkatleri üzerinde toplayan tablonun sergilenmemesi için Türk yetkililerden talep geldiği öğrenildi. Ali Zülfikar'ı arayan küratör Denise Steger, Türk Başkonsolosluğunun araya girmesiyle bir yasaklama sürecinin başladığını, resmin muhtemelen sergilenemeyeceğini bildirdi.

Mainz Başkonsolosu Sibel Müderrisoğlu'nun bu tablonun asılmamasını yazılı başvuruyla talep etmesi üzerine Linz Belediye Başkanı Hans Georg Faust, bir olay çıkmaması için bu yapıtın sergiden çıkarılmasını istedi. Ancak ressam Ali Zülfikar, “Ben kimseye hakaret etmiyorum, kimsenin kişilik haklarını da zedelemiyorum, sadece sanatımla bir olayı ve bir durumu kendimce sergiliyorum. Sanata yasak konulamaz” diyerek resmin sergilenmesinde ısrar etti.



AÇILIŞTA SANATIN ÖZGÜRLÜĞÜ TARTIŞMALARI

4 Kasım pazar günü düzenlenen serginin açılış kokteyline etkin bir sanatsever topluluğun yanı sıra bölgesel medya kuruluşlarının da geniş ilgi gösterdiği gözlendi. Resmin sergilenmemesi doğrultusundaki Linz Belediye Başkanının eğilimini sert sözlerle eleştiren açılıştaki konuklar, sansüre karşı olduklarını, bu resim sergilenmezse Federal Almanya Anayasası'nı da çiğnenmiş olacağını ileri sürdüler. Açılışta ters çevrilen büyük boyutlu tabloyu tekrar düzelteceklerini ve insanların izlemesine olanak vereceklerini hatırlatan konukların, Linz yerel yöneticilerini de sert sözlerle eleştirmesi dikkat çekti.

Bu arada ressam Ali Zülfikar da açılışta bir konuşma yaptı ve kimsenin dini duygularıyla oynamadığını, kimsenin kişilik haklarını zedelemediğini yineledi. Zülfikar “Picasso Guernica'yı yapmıştı, ben de Türkiye'de yaşananları yorumladım. Yani Picasso için anlatıldığı gibi, bu resmi ben yaratmadım, Erdoğan yarattı” diye konuştu.

Resimlerini dev boyutlarda çalışan ve özgün tekniğiyle birbirinden ilginç ayrıntılar işleyebilen Ali Zülfikar, “Made in Turkey” başlıklı tablonun yerine bir kağıt duyuru astı. Duyuruda Linz belediyesinin Erdoğan korkusuyla resmi sansürlediğini kaydeden Zülfikar, tablonun daha sonra konuklar tarafından yerine konulduğunu ve sergilendiğini bildirdi.



BELEDİYE BAŞKANI ARADI

Ancak 5 Kasım pazartesi akşam saatlerinde Ali Zülfikar’ı telefonla arayan Belediye Başkanı Hans Georg Faust, resmin olaylara neden olmaması için sergilenmemesi doğrultusundaki geçici kararının hatalı olduğunu kabul ederek tablonun sergi sonuna kadar ziyaretçilerin ilgisine sunulacağını bildirdi. Gelişmeler ve ilk kararı nedeniyle sanatçıdan özür dileyen Faust, Alman medyasını da bilgilendirdiğini söyledi.

Bu arada açılıştaki küçük çaplı skandala basının ilgi gösterdiği gözlendi. Bölgenin büyük gazetesi Rhein-Zeitung, gelişmeleri bugünkü sayısında “Erdoğan resmi skandala neden oldu” başlığıyla ayrıntılı biçimde haberleştirirken “Linz’deki Klio adlı galerinin sanatın özgürlüğü kavgasına sahne olduğunu” vurguladı.

Sergi ve Erdoğan resimleri çerçevesindeki tartışmaların Almanya'da giderek yayılması ve federal düzeyde bir ilginin gösterilmesi bekleniyor.



Osman Çutsay

Odatv.com
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Canan'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
erdoğan, karıştırdı, ortalığı, tablosu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:39.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.