Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Ülkemiz ve Dünya Gündemi > Serbest Kürsü

Serbest Kürsü Her konuda tartışma açılan konular burada


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 02.04.2020, 13:10   #1
Çevrimdışı
Ben kimim
Yasaklı Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart 1973 petrol krizi

1973 petro krizi

Sadece Ortadoğu coğrafyası açısından değil, dünya siyasi tarihi açısından 20. yüzyılın en önemli olaylarından birisi hiç şüphesiz ki petrol yatağı Ortadoğu topraklarında 1948 yılında İsrail devletinin kurulmuş olmasıdır. ABD ve İngiltere’nin yoğun desteğiyle, Arap devletleri başta olmak üzere pek çok devletin tepkisine rağmen kurulan bu devlet varlığını sürdürebilmek adına çok sayıda savaşa girişmiş, öncelikle ayakta kalabilmiş, sonrasında ise yaşam alanını genişletmiştir.

1973 Petrol Krizi, 15 Ekim 1973 tarihinde Petrol İhraç Eden Arap Ülkeleri Birliğinin OAPEC (OAPEC, OPEC üyesi Arap ülkeleriyle Mısır ve Suriye’den oluşur) Yom Kippur Savaşında ABD’nin İsrail Ordusuna destek vermesine karşılık olarak ilan ettiği petrol ambargosudur.

OAPEC, ABD ve savaşta İsrail’den yana tavır sergileyen ülkelere artık petrol ihraç etmeyeceğini bildirir. Bununla beraber OPEC üyesi ülkeler dünya petrol fiyatlarını yükselterek ülkelerine giren kaynakları artırmaya karar verirler.

Gelişmiş ülke sanayileri petrole bağımlı durumda olduğu için OPEC ülkelerinin önde gelen müşterileri durumundadır. 1973 yılında petrol fiyatlarındaki şaşkınlık verici artış ve 1973-4 dönemindeki borsanın çöküşü 1929 Krizinden beri yaşanan küresel bir ekonomik krizdi ve sadece fiyat artışlarıyla açıklanamayacak mekanizmalara ve uzun dönem etkilerine sahipti.

Bu krizden en fazla etkilenen, doğa kanunu gereği gene fakir ülkeler oldu. Özellikle ülkemizde, artan petrol fiyatları pek çok sıkıntıyı beraberinde getirdi. Arap ülkeleri, geri kalmış ve gelişmekte olan Müslüman ülkeler için yeterli bir yardım programı gerçekleştiremedi. Batı’ya vurmak istedikleri darbenin acısı, Müslüman, fakir ülkelerden çıktı.

Kriz döneminin ilk günlerinde Almanyada bir kış günü bir tren istasyonunun bekleme salonuna girdiğimde ortadaki büyük sobanın yanmadığını gördüm, sobanın üzerindeki bir kağıtta "Petrol krizi tedbirleri nedeniyle istasyonlardaki sobalar yakılmamaktadır, vatandaşlrdan özür dileriz" yazılıydı ve altında dönemin başbakanı Willy Brandt'ın imzası vardı.

Ayrıca tek-çift plaka uygulaması yapılıyordu.

Türkiye'ye geldiğimde ise benzinin sudan ucuz satıldığını ve kriz için hiç bir tedbir alınmadığını gördüm.

Daha sonra dönemin başbakanı Süleyman Demirel bir soru üzerine:

"Memlekette benzin vardı da biz mi içtik"

Demiştir.
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Ben kimim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
1973, krizi, petro


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.