Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç

Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç Ağaçları, çiçekleri sevelim, koruyalım


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 20.04.2015, 23:00   #1
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Bitki Besini Kullanımı | Doğal Bitki Besini Tarifleri

Bitki Besini Kullanımı | Doğal Bitki Besini Tarifleri





Saksı Bitkilerine Bitki Besini Verme Tarzı Ve Sıklığı
Saksı süs bitkilerine verilecek bitki besinleri çok hafif dozajlı hazırlanmıştır. Çiçekçilerde bulabileceğiniz vilmorin, genta, çiçekcoşturan vb markalar hafif dozajlı sıvı bitki besinleridir. Suya karıştırılarak veriliyor. Çeşitli amaçlara göre yapılmışları var. Besin verme işini besin kutularındaki tariflerden daha az yapmanızı tavsiye edilir. İmalatçıların tavsiyesi, zararı olmayacak en son sınırda çok kullanılmasıdır. Ki tüketim çok olsun, satışlar çok olsun. Her sulamada suya karıştırın demişlerse siz üç veya dört sulamada bir karıştırın. Gelişim hızlı ise her iki sulamada bir verin. Her bitkide besin kullanma zamanları ve dozajlar farklı olabilir. Ona göre yetiştirdiğiniz bitkilerinizin özellikleri hakkındaki bilgilerinizi arttırmalısınız. Meselâ siklamenlerde besin verme ve sulama rejimi çok farklıdır. Çok dikkatli dengeler gerektiriyor.

Dinlenme Dönemlerine Göre Besin Vermek
Kışın dışarda kalan bitkilere ilkbaharda uyanma tam gerçekleşinceye dek bitki besini vermeyin. Ev bitkilerinden gelişim durmuş olanlara iki ayda bir verin. Yaz dinlenmesi yaşayanlara da iki ayda bir verin.

Besin Karıştırılacak Suyun Özelliği Ve Bunun Yanısıra Normal Sulamalar
Besin karıştırılacak su mümkün olduğunca arı, temiz olmalı. Musluk suyu kullanıyorsanız birkaç gün bekletilmiş, kloru uçmuş, tortusu dibe çökmüş olmalı. Bunun üst kısmının suyunu fazla sarsmadan alın kullanın.

Bitki Besini Karıştırılmış Su İle Sulama

Kuru toprağa besinli su verilmez. Toprak ortanın üzerinde nemli olmalı. Besinli suyu çepe çevre saksının kenarları boyunca yavaş yavaş dökün. Hafifçe merkeze yönelin. Yavaş dökmelisiniz. Bütün köklere ulaşacak kadar miktarda besinli su dökmek yeterli. Fazlasına gerek yok.

Normal Sulamalar


Besinli su ile suladıktan sonra toprak yeterince kurursa yine sanki besinli su veriyor tarzda sulayın ama sade su kullanın. Toprak yine kuruyunca bu sefer bol bol sade su ile sulayın. Öyle ki toprak ve kökler yıkansın. En az saksı hacmi kadar su kullanacaksınız. Ne kadar çok o kadar iyi. Alt deliklerden akan su çıkıp gitmeli. Saksı su dolu tabakta filan asla beklememeli. Bu sulamayı lavaboda yapın. Bundan sonra, toprak biraz nem kaybedince yine en başa döneceksiniz yani besinli su ile sulayacaksınız. Bu sıralamaya göre devam etmenizi tavsiye ederim. Eğer toprak yıkamasını fazla ihmal ederek besin vermeye devam ederseniz zamanla besinlerin bazlara tuzlara dönüşüp toprağın dengesini bozması ve köklerin topraktan elementleri alamaması sebebiyle bitkinin bozulmaya başlayacağı kesindir.


Zararları Ve Toprağı Bozmaları Sorunu
Bilinçsiz kullanımda bitki besinleri toprağın dengelerini bozup işe yaramaz hale getirebilir. Bir üst paragrafta anlattığım gibi. Eğer toprağın dengesi bozulmuşsa yeni toprak alıp bitikiyi yeni toprağa dikeceksiniz. Diğer zararları bitki özelliklerine göre değişebilir. Toprak yapısına göre değişebilir. Bitkileriniz ve toprağınız hakkında çok şey öğrenmelisiniz. Hakkında filan tür besin zararlıdır, filan toprak zararlıdır gibi uyarıları dikkate almalısınız. Bitkilere besin vermek söz konusu olunca sulama dengeleri vesaire her şeyi daha bilinçlice yapıyor olmalısınız. Suni gübreler, doğal hayvan gübreleri ve diğer organik gübreler bahçe tarla topraklarının özellikleri iyi bilinerek usulüne uygun kullanılmalı. Bilmiyorsanız en güvenlileri sığır ve koyun gübreleridir. Eski (yanmış) olmaları şartıyla. Azot besinleri kof gelişme sağlayıp ani çürümelere sebep oluyor. Süs bitkilerinize azot besini vermeyin. Ya da bildiğiniz kesin bir şey varsa, ne yaptığınızın açıkça farkında iseniz o başka.





Doğal Bitki Besini Tarifleri





Yosun:

Eğer denize yakın bir yerde yaşıyorsanız, şahane çünkü şehirde yosun bulabilmeniz neredeyse imkansız. Kumsaldan kıyıya vurmuş ve kurumuş yosunları toplayın. Tuzunun akması için güzelce yıkayın ve bir fıçının içine koyun. Tepeleme su koyun ve bir kapakla üzerini örtün, en az iki ay bekleyin. Spreyleyerek kullanabilirsiniz. Çiçek ve meyvelerin büyümesini hızlandıracaktır.


Kaynamış Sebze Suyu: (Mutlaka Tuzsuz Olmasına Dikkat Edin)

Sebzeleri kaynattığınız suyu soğuttuktan sonra bitkilerinizi sulamak için kullanabilirsiniz. Su sebzelerin bıraktığı yoğun besin ile dolu olduğundan bitkilerinizin büyümesini sağlayacaktır.


Mutfak Artıkları Karışımı:

Meyvelerin kabuklarını soyduktan sonra atmayın, küçük bir kovada biriktirin. Kaynamış suyu üzerlerini kapatacak kadar dökün ve bir gece bekletin. Ertesi gün bitkilerinizi bu su ile sulayın. Ama lütfen dikkat edin mutfak artıklarınızın içinde et veya süt mamülleri olmasın.


Bahçe Artıkları Karışımı:

Mutfak artıklarındaki aynı mantıkla örneğin kesilmiş çim artıkları, yapraklar, dal parçaları, ölmüş çiçekler, her ne toparlayabiliyorsanız bahçenizden bir fıçıya koyup, yine üzerini su ile örtüp, kapak kapayıp en az 1 hafta bekletin. Kullanılmaya hazır olduğunda, içindekileri eleyerek çıkarın ve suyunu bitkilerinize verin. Bu tarifin tek kötü yanı elerken suyun içine istemeyeceğiniz tohumların karışma ihtimali olacaktır. Ayrıca mutfak artıkları ve bahçe artıklarını birbirleriyle karıştırıp aynı etkiyi sağlayabilirsiniz. Yaratıcılığınızı kullanın.


Gübre Çayı:

Her türlü gübreleme için kullanabileceğiniz bir yöntem olan bu karışımı 2-3 haftada bir kullanabilirsiniz. İyice çürümüş bir kürek gübreyi yine bir fıçını içine koyun ve üzerini su ile doldurup bir gece bekleyin. Bu suyu sadece toprağa dökün, yaprak veya gövdelere gelmemesine dikkat edin. Asidik olduğundan bitkinizi yakmasını istemezsiniz .


Kompost Çayı:

Besin açısınzdan zengin olduğu kadar bitkiyi güçlendireceği için böcekleri de uzak tutacağından bir çeşit organik böcek kovucu hazırlamış olursunuz bu çay sayesinde. Unutmayın ki kompost yapıyorsanız bu çayı hazırlayabileceksiniz. Kompostunuzdan bir kaç kürek dolusu kompostu fıçıya koyun, 5:1 ölçüde su ekleyin ve çok iyi karıştırın. Suya oksijen katmak amaçlı bir hafta boyunca her gün karıştırın. Kullanmadan önce mutlaka elekten geçirin. Elediklerinizi komposta geri koyabilirsiniz. Geriye kalan karışımı 10:1 gibi bir ölçüyle sulandırıp toprağa dökerek kullanın. En fazla 2 haftada bir kullanın. Bitkilere ilk yapraklarını açmaya başladıklarında vermeye başlarsanız gereken tüm besini bu çay karışımından alabilirler.


Yumurta Suyu:

Yumurtalarınızı kaynattıktan sonra geriye kalsiyum kalıntılarının kaldığını görürsünüz. İşte bitkilerinizin özellikle de afrika menekşelerinizin ihtiyacı olan da budur. Suyun soğumasını bekledikten sonra kullanabilirsiniz.



Kaynak 1 - 2
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.04.2015, 23:15   #2
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bitki Besini Kullanımı | Doğal Bitki Besini Tarifleri

Çok zor yahu. Her çiçeğin istekleri farklı farklı nerdeyse.

En iyisi ve kolayı, her yıl toprağı değiştirmek ve hazır bitki besini alarak arada bir olsada sulumada vermek.

Gerekli ve güzel bilgilir, teşekkürler Ekin. (Ayraçlar da pek şeker olmuş)
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.04.2015, 13:43   #3
Çevrimdışı
Tura
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bitki Besini Kullanımı | Doğal Bitki Besini Tarifleri

@Ekin, güzel bir konu. Bahçelerinde, evlerinin içinde, balkon ve teraslarında bitki besleyenlerin faydalanabileceği güzel, pratik bilgiler var.

Bu arada ben de bir kaç küçük bilgiyle konuna katkıda bulunmak istiyorum.

Sıvı gübrelerin tanıtım sembolleri NPK olarak belirlenmiştir. Bu sıralama hiç değişmez.

N= AZOT P= FOSFOR K= POTASYUM

Şimdi bunun ne işe yaradığını kısaca ve bildiğim kadarı ile söylemek istiyorum.

NPK 8-5-6

8... N'ye yani azota karşılık geliyor. Oran diğerlerine nazaran fazla. Çok dallanmanın ve budaklanmasını istediğimiz bitkilere verilir. Azot oranı fazla alan bitkiler bol yapraklı olurlar.

NPK 5-8-6

Bu formülde 8...P'ye yani Fosfora karşılık geliyor. Bu formulle hazırlanmış olan sıvı gübre köklenme ve tomurcaklanma gür ve fazla olsun diye istediğimiz bitkilere veririz.

NPK 5-6-8

Bu formülde ise 8 K'ya yani Potasyuma karşı geliyor. Yaz sıcaklarına, kış soğuklarına bitki dayansın diye verdiğimiz gübredir.

Aldığınız sıvı gübrenin üzerinde bu oranların yazılmış olması gerekiyor.

5-6-8 Rakamları misal olarak verilmiştir. 10-20-30 da veya başka rakamlar da olabilir.

Ben bitkilerime kendi yaptığım bir nevi sıvı gübre olan Enzim veriyorum.

Et, kıl, yağ gibi malzemelerin haricinde ( Çiğ balık hariç ) mutfaktan çıkan artıkları bir yerde çürütüp, onlardan enzim yaparak bellirli oranlarda su ile karıştırıp bitkilerime veririm.


1 Ölçek Melas, Esmer şeker veya pekmez
3 Ölçek mutfak artığı
10 Ölçek kireçsiz, mümkünse yağmur suyu.

Ağzı kapalı bir yerde, mesela 10 litre pet şişede biriktiriyorum. Pet şişenin ağızna bir balon veya ameliyat eldiveni bağlıyorum. Pet şişe içinde gaz oluştuğu zaman tahliye etsin diye, bu balonu iğne ile üç beş yerinden deliyorum.

Sıcak bir yere bırakıyorum. Ara sıra kontrol ediyorum. 15-20 Gün sonra gaz çıkışı tamamen durunca enzimim kullanıma hazır demektir.
Posasını saksı harcına karıştırıyorum. Enzimi su ile karıştırıp kullanıyorum.

Bitkilere en faydalı enzim sırf çiğ balıktan yapılan enzimdir. Önceleri biraz kokuyor ama sebzelerde kullandığım zaman inanılmaz derecede lezzetli sebzeler elde ediyorum.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Tura'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.04.2015, 14:17   #4
Çevrimdışı
İklim
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bitki Besini Kullanımı | Doğal Bitki Besini Tarifleri

Bu kadar işi bir arada yapmak için bahçevanlığa başlamam gerek benim.
Ekin,Tura teşekkür ediyorum.
__________________
Bazen önemli olmamalı gidecek olan ya da gelmeyen. Çünkü bazen, başlaman gerekir her şeye yeniden.
Nazım Hikmet Ran.
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz İklim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.04.2015, 14:26   #5
Çevrimdışı
Tura
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bitki Besini Kullanımı | Doğal Bitki Besini Tarifleri

İklim...zaten sende bitki hevesi var. Seni bitki sevenlere artı olarak kaydını yaptım.
Mobil Sürüm ile Gönderildi
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Tura'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.04.2015, 14:29   #6
Çevrimdışı
İklim
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bitki Besini Kullanımı | Doğal Bitki Besini Tarifleri

Evettt,ben çiçek,böcek ne varsa seviyorum Aslında bahçe bitkileri bölüm okumalıymışım @Tura.Lütfen kaydımı yap))
__________________
Bazen önemli olmamalı gidecek olan ya da gelmeyen. Çünkü bazen, başlaman gerekir her şeye yeniden.
Nazım Hikmet Ran.
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz İklim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.04.2015, 20:26   #7
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bitki Besini Kullanımı | Doğal Bitki Besini Tarifleri

Teşekkürler @Tura çok faydalı bilgilerle konuya renk kattın.
Besinli su konusunda bilmediklerimizi öğrendik. Bu konuda çok bilgisizdim.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 22.04.2015, 20:31   #8
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bitki Besini Kullanımı | Doğal Bitki Besini Tarifleri

Ekin ve Tura, bilgileri defterime kazıdım. Teşekkürler...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Canan'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
besini, bitki, doğal, kullanımı, tarifleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:33.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.