Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Bir Yudum İnsan > Sosyal Bilimler

Sosyal Bilimler Sosyoloji, felsefe, hukuk


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 06.08.2016, 23:35   #1
Çevrimdışı
alkanaga
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Türkiye'de Tarikatlar

Türkiye'de Tarikatlar



Tarikat veya Tarik kelimesi "yol" anlamına gelir, "Allah’a ulaştıran yol" mânâsında kullanılmaktadır (BKZ. https://tr.wikipedia.org/wiki/Tarikat ). İnsanların felsefi veya inanç yönünden gelen ihtiyaçları dinler ve dinlerin içerisinden türeyen tarikatler ile giderilmiştir. Türkiye'de çeşitli halk sınıfları ve tipleri arasında farklı sufi tarikatları gelişmiştir. Örneğin, Tarih içerisinde Bektaşi tarikatı daha çok köylülere ve askerlere hitap ederken, Nakşibendi tarikatı, ilahiyatçı ve bilim adamlarını; Mevlevi tarikatı, müziği ve şiirleriyle sanatsal eğilime sahip olanları; Halveti tarikatı ise sultanlar, generaller, önemli hükümet adamları ve yöneticileri içinde barındırmıştır. Tarikatler o ya da bu şekilde günümüze kadar gelmiş bir olgudur.






Çoğunlukla kapalı bir ilişki ağı kuran ve içe dönük yaşayan tarikatlar, bunlardan doğan cemaatler ülkemizde neredeyse tüm şehirlerde faaliyettedir. Bu suretle adamcılık ve ikiliğin ortaya çıkması “bendensin” olgusunun görülmesi muteberdir. Ayrıca bir çoğunun devlete nüfus etmeye çalışması, devleti kendi kafalarındaki Şeriat algılarıyla yönetmek istemeleri önemli bir tehlikedir.
__________________
Sevmekten asla vazgeçmeyin. Sevgisiz bir hayat amaçsız, anlamsız olur.
Alkanaga
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz alkanaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 06.08.2016, 23:48   #2
Çevrimdışı
alkanaga
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Türkiyede tarikatlar


Ülkemizdeki bazı Tarikatlara bir bakalım;




1- Menzilciler: Nakşibendi tarikatının Menzil kolu adını, Adıyaman’ın Menzil köyünden alıyor. Cemaat, ekonomik gücünü özellikle kendilerine derviş adını veren müritlerin kurduğu şirketlerin, belediyelerden aldığı ihalelerle artırıyor. Şeyhlerinin “İmanı kurtarmanın ve pekiştirmenin kafi olduğu bir devir yaşıyoruz” anlayışıyla hareket eden cemaatin Adıyaman-Menzil ve Ankara merkezleri özellikle alkol bağımlılığından kurtulmak isteyen kişilerin ilgi odağıdır. Cemaat, genellikle siyasetin dışında kalmaktadır.




2- Süleymancılar: Cemaatin kurucusu Süleyman Hilmi Tunahan’dır. Soyunu Nakşibendi Şeyhi Selahaddin İbn-i Seracettin’e dayandırıyor. Zamanla bağımsız bir yol izledi. Faaliyetlerini “Kurs ve okul talebelerine yardım dernekleri” adı altında yürütüyor. Türkiye’nin her ilinde en az bir Kur’an kursuna sahip olan cemaatin, kurs ve öğrenci yurtlarının toplam sayısının 1500 olduğu tahmin ediliyor.



3- Gülen Cemaati ve Nurcular: Türkiye’nin tarikat ve cemaat haritasında Nurcular ağırlıklı bir yer işgal ediyor. Tarikatın en ünlü ismi Fethullah Gülen’in etkinlik alanı Türkiye’nin tüm illerini kuşatıp, tarikat okulları kanalıyla Afrika’dan Uzakdoğu’ya uzanıyor. Akyazılılar ve Türkiye Öğretmen Vakfı gibi kuruluşlarla başlayan örgütlenmesi bugün büyük bir ekonomik ve siyasi güce dönüşmüş durumdadır. Cemaatin medyadan eğitime, finansa ve sağlık sektörüne kadar pek çok alanda yatırımı bulunuyor. Gülen’ın, uzun süredir ABD’de yaşaması, olası vefatı sonrasında bu büyük ekonomik gücün nasıl paylaşılacağı belli değildir.



Nur cemaatinin içinde adı sık geçen diğer gruplar şunlar: Liderliğini Mehmet Kutlular’ın yaptığı Yeni Asyacılar, İstanbul ilinde yoğunlaşmışlardır. Liderleri İzzet Yıldırım, Hizbullah tarafından kaçırılıp öldürülen Med-Zehra Vakfı çevresi , Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yoğunlaşmışlardır. Müslüm Gündüz liderliğindeki Aczmendiler de Elazığ ve İstanbul illerinde faaliyet göstermektedirler. Az sayıda Yeni Nesilciler, Yazıcılar da Türkiye’nin bir çok yerinde varlıklarını sürdürmektedirler.
__________________
Sevmekten asla vazgeçmeyin. Sevgisiz bir hayat amaçsız, anlamsız olur.
Alkanaga
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz alkanaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 06.08.2016, 23:54   #3
Çevrimdışı
alkanaga
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Türkiyede tarikatlar




4- Nurcu Kırkıncı Hoca Grubu: Bediüzzaman Said Nursi’nin ölümünden sonra Nurcular, 10’dan fazla gruba bölündü. En etkin grup Fethullah Gülen cemaatidir. Ancak Nurcular içinde bir isim var ki, Said Nursi’nin ölümünden bu yana “Talebeler” içindeki saygın önder konumunu hiç kaybetmiyor. Bu isim, Nurcular arasında Kırkıncı Hoca olarak tanınan Mehmet Kırkıncı’dır. Said-i Nursi’nın, “Evlerinizi medrese yapın” çağrısına uyup Erzurum Karanlık Kümbet Medresesi’ni kuran Kırkıncı Hoca, yaşamını burada sürdürüyor. 12 Eylül darbesinden iki yıl sonra MGK Başkanı Genelkurmay Başkanı Kenan Evren’e mektup yazan Kırkıncı Hoca, “Dini güçlendirmek, milleti güçlendirmektir” demiş ve ima yoluyla da olsa anayasa referandumunda cemaat desteğine karşılık, cemaate destek arzusunu dile getirmişti. Bu tavrı nedeniyle Nurcular arasında eleştirilse de, müritleri ve Gülen’i Nurcu yapan hocası olduğu için, Gülen Cemaati taraftarları arasında özel bir otoriteye sahiptir.



6-İskenderpaşa Cemaati: Geçmişi 1800’lü yıllara, Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi’ye kadar uzanıyor. Uzun süre, Gümüşhanevi tekkesi cemaate ismini verdi. Mehmet Zahit Kotku şeyhlik postuna oturduktan sonra, görev yaptığı İskenderpaşa Camii tarikata ismini verdi. Mehmet Zahit Kotku’nun ölümünden sonra liderliğe geçen damadı Prof. Dr. Esad Coşan da 2001 yılı Şubat ayında Avustralya’da trafik kazasında öldü. Post, oğlu Nurettin Coşan’a kaldı. Esat Coşan, tarikatı kurduğu vakıflar sayesinde büyüttü. Bunların en etkin olanı Hakyol Vakfı’dır. Esat Coşan, İlim Kültür ve Sanat Vakfı ile Sağlık Vakfı’nı da kurarak örgütlenmeyi genişletti. “Hanım Dernekleri”yle kadın örgütlenmesine yöneldi.
__________________
Sevmekten asla vazgeçmeyin. Sevgisiz bir hayat amaçsız, anlamsız olur.
Alkanaga
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz alkanaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 07.08.2016, 00:00   #4
Çevrimdışı
alkanaga
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Türkiyede tarikatlar


7-
İsmail Ağa Cemaati: Kurucusu Ebu İshak İsmail Efendi’dir. 1723 tarihinde İstanbul- Fatih’te adını taşıyan camiyi inşa ettirdi. Ölümünden sonra cemaati tarikat yoluna girdi. Şeyh Batumlu Ali Haydar Efendi, 1960 tarihinde ölene kadar liderliği yürüttü. Görevi İsmail Ağa Camii imamı Mahmut Ustaosmanoğlu devraldı. Cemaat İstanbul’un merkezi Fatih’te, Türkiye’nin en dikkat çeken İslami gettosunu oluşturdu. Sarık, şalvar ve cübbeli giyimleriyle diğer Nakşibendi gruplarından ayrılıyorlar.





8-Kadiri Muhammediye: Kadiri tarikatı kökenli Muhammediye kolu İstanbul, Ankara, Kayseri ve Düzce’de güçlüdür. Muhammediye, tarikat şeceresini Kadiri tarikatının kurucusu Abdülkadir Geylani’ye dayandırmakla birlikte kendisini Nakşibendi ve Mevlevi geleneğinin parçası kabul ediyor. Zikir törenlerinde zaman zaman yaklaşık bin kişiyi buluşturmayı başarıyor.



9-Halveti tarikatının Şabaniye Kolu: Türkiye’nin en aktif Halveti tarikatı olarak biliniyor. Düzenli yaptıkları zikir törenlerine kadın ve erkeğin bir arada katılmasıyla tanınıyorlar. Kütahya merkezli cemaatin zikir törenlerine İstanbul’un yanı sıra, Bursa, Uşak, Eskişehir, Ankara ve Afyon’dan da geniş katılımlar olmaktadır.





10-Hizb’ut-Tahrir: Bu grup kendisini “İdeolojisi İslam olan parti” olarak tanımlıyor. Adlarını Hizb’ut- Tahrir Türkiye sözcüsü Yılmaz Çelik’in İstanbul Fatih Camii’ndeki basın açıklamasıyla duyurdular. Ankara ve İstanbul’un yanı sıra Şanlıurfa ve Van’da da güçlü oldukları biliniyor. Örgüt çalışmalarını Ankara merkezli “Köklü Değişim” adlı dergi çevresinde sürdürüyor.



11- Galibiler: Kadiri-Rufai tarikat geleneğinden gelen cemaatler arasında tarikatlığını ilan eden tek koldur. Şeyhleri Hacı Galip Hasan Kuşçuoğlu’dur. Zikirde şiş çekmeleriyle tanınıyorlar. Yaptıkları zikre yaklaşık 3 bin kişi katılıyor. Şeyh Kuşçuoğlu kendisini şöyle tanımlıyor: “Mezhep olarak Hanefi; meşrep olarak Alevi; yol olarak Kadiri-Rufai Galibiyiz.” Faaliyetlerini, şeyhin adını taşıyan eğitim vakfı kanalıyla sürdürüyor. Cemaat ,Antalya’da yoğun olarak faaliyettedir.
__________________
Sevmekten asla vazgeçmeyin. Sevgisiz bir hayat amaçsız, anlamsız olur.
Alkanaga
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz alkanaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 07.08.2016, 00:13   #5
Çevrimdışı
alkanaga
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Türkiyede tarikatlar


12- İcmalciler: Kadiri tarikatının İcmal Kolu’nun lideri Haydar Baş’tır. Son dönemde çalışmalarını Bağımsız Türkiye Partisi adıyla sürdürüyor. Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerden büyük bir yenilgiyle çıktı. Ulusal televizyon ve günlük bir gazetenin sahibi olan Haydar Baş’ın Türkiye’nin en zengin cemaat liderleri arasında olduğu iddia ediliyor. Trabzon ve çevresinde güçlüdürler




13-Cerrahiler: Halveti tarikatına dayanıyor. Dergahları, İstanbul’da Fatih-Karagümrük’teki Kethüda Canfeda Hatun Camii bitişiğindedir. Zikirlerinde, müzik ve ibadet dışında hiçbir şey konuşulmuyor. Müritleri arasında çok sayıda tanımış ses sanatçısı bulunuyor. Tarikatın Tophane’deki Kadiriler yokuşundaki Kadirhane’sinde düzenlenen zikir törenleri neredeyse turistikleşmiş durumdadır. Kadirhane’nın şeyhi Ahmet Misbah Erkmenkul’dur.

Celvetiye tarikatına bağlı İsmail Hakkı Bursevi tarafından kurulan Hakkiye kolunun müritleri ise en çok Bursa’da yaşıyor. Kurucularının adını taşıyan bir vakıfları vardır.


14. Halveti tarikatının bir kolu Uşşakiler’dir. Merkezi İstanbul Kasımpaşa’dadır. Kurucusu Pir Hüsameddin’in türbesi de bu semtteki aynı isimli camidedir. Tarikatı kamuoyuyla tanıştıran isim İbrahim İpek’tir. Uzun yıllar sessiz faaliyet gösteren tarikat onunla birlikte ün kazandı ve İpek Yolu adlı yeni bir cemaat oluştu. İbrahim İpek’in 2000 yılında ölümünün ardından posta 44 yaşındaki eski milli güreşçi Fatih Nurullah oturdu. Fatih Nurullah, tarikat nüfusunu artırmak için herkese açık kutlamalar, piknikler düzenliyor ve zikirleri tarikat üyesi olmayanlara da açıyor.

Tarikatın Kasımpaşa’daki merkezi her yıl Bolu’da ve Çorum’da düzenlediği “Devran” adlı zikir törenleriyle tanınıyor. Bolu’daki son devran törenine 2 bin kişi katılmıştı.


15- Tillocular: Kurucuları Sultan Memduh Hazretleri’nin türbesinin bulunduğu Siirt-Tillo beldesi manevi merkezleridir. Süryanice “Yüksek Ruh” anlamına gelen Tillo geleneği, Kadiri tarikatının en güçlü kollarındandır. Siyasete uzak durmaları nedeniyle İcmalcilerden, Kadiri-Rufai geleneğinde faaliyet sürdürmesi nedeniyle de Galibiler’den ayrılıyorlar.

16- Hazneviler: Türkiye Kürtleri arasında en güçlü Nakşibendi cemaatlerinden biridir. Merkezi Suriye’dedir. Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Batman’da örgütlüler. Cemaatin şeyhi Muhammed Haznevi, yılda en az bir kez Türkiye’ye gelip, zikir törenlerini yönetirdi. 2013 yılında öldüğünde, binlerce Türk müridinin cenaze töreni için Suriye’ye geçmek istemesi haber bültenlerine konu olmuştu. Şeyhliği Muhammed Haznevi’nin oğlu Muhammed Muta Haznevi üstlendi.

17- Hakikatçılar: Hemen hemen tüm cemaatlere karşı yürüttüğü mücadele ile tanınan Hakikatçılar’in şeyhi Ömer Öngüt’tür. Adapazarı’nda yaşayan Ömer Öngüt, Cemalettin Kaplan, Fethullah Gülen, Necmettin Erbakan, Süleymancılar, İsmailağa Cemaati ve Diyanet’e yönelik ağır eleştiri içeren kitaplarıyla tanınıyor. Sakarya başta olmak üzere Düzce, Bursa ve Ankara’da önemli sayıda müride sahiptir.

18- Nakşibendi Yahyalı Cemaati: Kayseri’de Gülen Cemaati ile birlikte en güçlü dini gruptur. Nakşibendi tarikatının Anadolu’daki en önemli kolları arasındadır. Adını Yahyalı Hacı Hasan Efendi’den alıyor. Şimdi şeyh postunda oturan kişi Ramazan Dinç’tir. Cemaat, Kayseri’deki sanayi gelişimine paralel olarak hızla büyüdü.

19- Işıkçılar: Seyit Abdülhalim Arvasi’ye bağlı Hüseyin Hilmi Işık’ın kurduğu cemaat, günümüzde İhlas Holding şemsiyesi altında büyüdü. Cemaatin lideri Enver Ören’in ölümü ile İhlas Finans’a el konulması cemaatin güç kaybetmesine neden oldu.

20- Melamiler: Cemaatin Aydın, Adana, Uşak ve İzmir’de mürit grupları bulunuyor. Tarikat olarak “İbadet gizli, gösterişsiz olmalıdır.” yaklaşımını savunan Melamiler, genellikle ev toplantılarında bir araya geliyorlar.



21- Erenköy Cemaati: Kökleri Kelami Dergahı’na ve şeyhi Erbilli Mehmet Esat’a dayanıyor. Mehmet Esat, tekkeler kapatılınca Erbil’deki arazilerini satıp, İstanbul’a yerleşti. Erenköy’de bir köşk aldı ve cemaatin temellerini attı. Menemen ayaklanmasına karıştığı iddiasıyla gözaltındayken, rahatsızlanıp hayatını kaybetti. Erenköy Cemaati, Mehmet Esat’ın halifesi Mahmud Sami Ramazanoğlu’nca kuruldu. Nakşibendi geleneği içinde, esnaf ve işadamlarının kolu olarak biliniyor.

Ramazanoğlu’nun ardından cemaatin dini sorumluluğunu Musa Topbaş üstlendi. Onun ölümüyle üç isim ön plana çıktı: Yeni Şafak’ın eski başyazarı Ahmet Taşgetiren, Eymen Topbaş ve Konya’da yaşayan Tahir Büyükkörükçü’dür. Şeyh postuna Büyükkörükçü’nün oturduğu ileri sürülüyor. Konya’da Erenköy Mahallesi’nde yaşayan Büyükkörükçü bir dönem Milli Selamet Partisi milletvekilliği de yapmıştı. Erenköy Cemaati’nin Ankara örgütlenmesini ise Muradiye Vakfı yürütüyor.

KAYNAKLAR
http://www.mehmetbozkurt.com.tr/Tarikatlar.pdf
Türkiye
Türkiye'nin yükselen cemaati: İsmailağa - Posta
https://tr.wikipedia.org/wiki/Tarikat
__________________
Sevmekten asla vazgeçmeyin. Sevgisiz bir hayat amaçsız, anlamsız olur.
Alkanaga
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz alkanaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 07.08.2016, 00:41   #6
Çevrimdışı
alkanaga
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Türkiyede Tarikatlar

Sonuç olarak bakıldığında Ülkemizde geniş bir tarikat yelpazesi var. Zaten tarikatları oluşumunda tanrı'ya veya diğer tinsel ritüellere ulaşmak amacıyla bir araya gelmiş; aciz, bağnaz, kişiliksiz insanların oluşturduğu topluluklar var etmektedir. insan ulaşacağına akılla, bilgi ile bilim ile kendisi ulaşmalıdır, aracı yoktur, hiç kimse insanın kendi ruhundan üstün olamaz. Bir başkasını tanrı ile arasına sokup "ulaşım" aracılığı yaptırdığı sürece de inanmanın pek bir önemi yoktur. Zira kişi Şeyh 'e tabi olur. Adeta onun bir kul'u haline gelir. Zaten tanrıya ulaşma dileğiyle tarikata girip zıvanadan çıkan pek çok insan bulunmaktadır.

Beyinleri adeta hoşafa dönmüş, türlü hikayeler ile kandırılıp beyinleri yıkanmış insanlardan maalesef ne ülkeye ne de çevresine fayda gelmez...
__________________
Sevmekten asla vazgeçmeyin. Sevgisiz bir hayat amaçsız, anlamsız olur.
Alkanaga
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz alkanaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 07.08.2016, 00:58   #7
Çevrimdışı
alkanaga
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Türkiyede Tarikatlar

http://www.youtube.com/watch?v=9kXflNEe0kY
http://www.youtube.com/watch?v=SSl0VY6WZho
__________________
Sevmekten asla vazgeçmeyin. Sevgisiz bir hayat amaçsız, anlamsız olur.
Alkanaga
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz alkanaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 23.12.2016, 00:04   #8
Çevrimdışı
alkanaga
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Türkiyede Tarikatlar

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Tuco Mesajı göster


Şimdi Türkiye için bir büyük tehlike daha doğmuştur. Kendi sorunları yetmezmiş gibi bir de “mülteci” sorunu ile karşı karşıyadır… Bunların ülkemize kabul edilmesi bilinçli bir politikadır ve merhametle, yardımseverlikle bir ilgisi yoktur. Hedef ülkemizin bir an önce şeriatçı bir yapıya kavuşması için nüfus sayısının artması, laiklik isteyenlerin azınlığa düşmesidir…

Yurdumuza 5 milyona yakın mülteci gelmiştir ve bunların 2 milyonu çocuktur. Bu büyük bir potansiyeldir. Eğitimsiz, kültürsüz, bilgisiz bir şekilde büyümektedirler.

2012 yılında Pakistan da mülteci kabul etmişti… Ama bu mülteci kamplarından Taliban çıktı. Ve bir zamanlar Hindistan’la yarışan Pakistan, bugün Ortaçağ’a doğru yol alırken, Hindistan uzaya araç fırlatıyor.

Yine bilinen bir gerçek, Afrika’daki mülteci kamplarından silahlı, şeriatçı Boko Haram örgütü çıktı…

Bu büyük tehlikeyi önlemek gerekir. Bunun için de iktidar değişikliğine ve aydınlanmaya ihtiyaç vardır. Hurafelerin, boş inançların topluma yol göstermesine engel olmak ve her çeşit sömürüyü engellemek için aklın ve bilimin kılavuzluğunu gerçekleştirmek gerekir…



Güzel tespit. Sığınmacılarda okuma yazma payı sadece %10. Sığınmacılara ait 2014 raporunda bu durum gözler önüne serilmişti. Bu konuyu evvelde yazmıştım. Bkz : http://www.forumgercek.com/ulkemiz-v...astirmasi.html

Peki, gelenlerin eğitime ihtiyacı var diyelim biz bu eğitimi saplayabiliyor muyuz???

Sanırım hayır zira Her kırmızı ışıkta bir kaç Suriyeli çocuk atlıyor arabaların önüne ve başlıyor camları temizlemeye..... Sizce ne olur bunun sonu???

aljazeera nin bildirdiğine göre; Türkiyede 3 milyona yakın Suriyelinin yaklaşık 800 bini i okul çağında. Okul çağındaki mültecilerin yaklaşık yüzde 45’i okula gidiyor. bkz: Türkiye
Bu nüfusu eğitemezsek ileride ne gibi sorunlar yaşayabileceğimizi tahmin etmek güç olmasa gerek...
__________________
Sevmekten asla vazgeçmeyin. Sevgisiz bir hayat amaçsız, anlamsız olur.
Alkanaga
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz alkanaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.10.2017, 23:06   #9
Çevrimdışı
alkanaga
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Türkiye'de Tarikatlar

15Temmuz Darbe Girişimi sonrası Gülen Cemaati’nin kamudaki tasfiyelerinin ardından onların boşalttığı yerlere AKP’ye yakın cemaat ve tarikat üyelerinin yerleştirildiği kamuoyunun geniş kesimlerince dillendiriliyor.

Menzil tarikatı ile ilgili iddialar en güncel olanı. Adıyaman’da bir köyden alan Menzil, Nakşibendiliğin bir kolu. Radyo istasyonları, TV kanalları, dergileri bulunuyor. Menzil’in en fazla etkin olduğu kamu kurumları Sağlık Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK). Menzil Tarikatı’nın sağlık alanında yoğunlaşmasında önde gelen birçok tarikat mensubunun, doktor kökenli olmasından kaynaklandığı ifade ediliyor. Bunların başında, 2013 yılında hayatını kaybeden Menzil Tarikatı’nın önde gelen isimlerinden Dr. Ahmet Çağıl bulunuyor. Menzil Tarikatı’nın lideri Muhammed Raşit Erol ile yakın ilişkileri olan Ahmet Çağıl’ın 2013 yılındaki cenaze törenine şu andaki Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın da katıldığı biliniyor. Recep Akdağ’ın tekrar Sağlık Bakanı olması sonrası yaşanan ‘müsteşar krizi’ninde Menzil Tarikatı çerçevesinde gündeme gelen bir konu olduğu iddialardan bir diğeri

Menzil Tarikatı ile ilgisi bulunmadığı belirtilen Mehmet Müezzinoğlu’nun Sağlık Bakanlığından alınmasının ardından tekrar Sağlık Bakanı olan Recep Akdağ’ın, ilk iş olarak Müsteşar Eyüp Gümüş’ün istifasını istediğini öne sürülüyor.

Menzil Tarikatı ile ilişkisi olmayan Eyüp Gümüş’ün yerine kendi dönemindeki müsteşarını getirmek isteyen Recep Akdağ’ın bu isteğini yerine getirmeyen Eyüp Gümüş’ün soluğu Saray’da aldığı ifade ediliyor.

Bir de Kurdoğlu Grubu çıktı

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 1996 yılında açıkladığı üzere başlıca Nur cemaatleri şöyle sıralanıyor:

» Kurdoğlu Grubu (Mehmet Kurdoğlu)

» Yeni Asya Grubu (Yeni Asya Gazetesi ve çevresi)

» Meşretev Grubu (Mehmet Kırkıncı)

» İhlas Grubu (Said Özdemir)

» Nesil Grubu (Mehmet Fırıncı)

» Gülen Hareketi (Fethullah Gülen)

Ordu içinde Kurdoğlu grubunun aktif hale geldiği iddia edildi. Pek çok köşe yazarı bu gruba dair bilgiler yazdı. Kurdoğlu grubu katı Nurcu olarak bilinen bir grup. Nur Cemaati içerisinde Saidi Nursi talebeleri arasında çıkan yazıcı-okuyucu gibi ayrımlar sonrası Mehmet Kurdoğlu çevresinde toplanan ekibe deniyor.


bkz:https://www.birgun.net/haber-detay/i...ri-133401.html
__________________
Sevmekten asla vazgeçmeyin. Sevgisiz bir hayat amaçsız, anlamsız olur.
Alkanaga
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz alkanaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.10.2017, 00:51   #10
Çevrimdışı
Rosebud
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Türkiye'de Tarikatlar

Yahu dostum bu müslümanlar değilmidir ki kendi kitaplarında İslâm son dindir dediği halde kıçından risaleler(!) uydurmuş, üstüne üstlük bunları Allah'ın gönderdiğini söyleyen İngiliz ajanı Saidi Nursi'yi mübarek adam olarak gören...
Yahu bu süslümanlar kendi kitaplarında yazanı bilmiyor ki demokrasiyi Atatürk'ü anlasınlar...
Hani bir söz vardır bunlar kendine müslüman.
Merak etme yakında İslâm'ı bunlar bitirecek zaten.
__________________

TEARS AND SOUVENIRS

  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Rosebud'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
tarikatlar, türkiyede


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 23:50.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.