26.06.2011, 02:16 | #1 |
Çevrimdışı
|
İnce Belin Buğusu | Tarladan Sofraya Çayın Öyküsü | Çay
Hindistan, Sri Lanka, Çin, Türkiye, Kenya, Endonezya, Malawi, Vietnam.
Çay kelimesinin kökeni, anavatanı Çin'e dayanır. Mandarin lehçesindeki ç'a ve Amoy lehçesindeki t'e çayın iki farklı söyleniş şeklidir.
Çayın Amerika’ya ulaştıran ise Peter Stuyvesant ’tır. Bugün New York olarak anılan New Amsterdam ’a yerleşen Hollandalı koloniler, Amerika’nın ilk çay tiryakileri olarak tarihe geçerler. Çaya bilimsel adının yani Camelia sinensis ’in verilişi ise 1753 yılına rastlar. 1800’lü yıllarda, Avrupa ve Amerika’da yavaş yavaş çay endüstrisi boy göstermeye başlar. Thomas Lipton’un ilk dükkânı da 1871 yılında, İngiltere / Glasgow ’da hizmete girer. 1890 yılına gelindiğinde Thomas Lipton, Seylan ’da ilk çay tarlasını satın alır. Hindistan’dan getirilen çay tohumları 1903 yılından itibaren Kenya ’da yeşermeye başlar.
__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan.. |
18 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti. | Canan, Cansuyu, DarkAngeL, Ekin, Kardelen26, LaLe, Lion, Maviş, Mediter, OkyanusunKalbi, Öykü, ReaL, Sevda, Smyrna, StorMAnqeL, SuLTaN, Suzim, Zeynep Sappho |
28.06.2011, 22:48 | #2 |
Çevrimdışı
|
Cevap: İnce Belin Buğusu | Tarladan Sofraya Çayın Öyküsü | Çay
__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan.. |
30.06.2011, 21:08 | #3 |
Çevrimdışı
|
Cevap: İnce Belin Buğusu | Tarladan Sofraya Çayın Öyküsü | Çay
Çay içme tarzları ise yörelere göre değişiyor. Örneğin, Erzurum ve doğusundaki illerde çay, açık renkli ve kaşıksız gelir ve “kıtlama” denen özel bir yöntemle içilir. Kıtlama, Kars ve Erzurum yöresinde üretilen büyük ve sert şekerlere verilen isim. Özel makaslarla, elle ya da ısırılarak koparılan ufak parçalar, dil altına konur ve çay içildikçe, eriyen şeker de tat verir. Eğer misafirseniz, siz “yeter” demedikçe çay sürekli tazelenir. Teşekkür edip, başka istemediğinizi söyleseniz bile mutlaka bir bardak daha ikram edilir. Bunun adı cırıldım yani zor çayıdır. Cırıldım çayını içmemek ise ev sahibine karşı büyük bir hakaret anlamına gelir.
Doğu Karadeniz’de yetişen çayın en önemli özelliği, tarımında kimyasal mücadele yapılmaması nedeniyle pestisit (böcek, mantar vs’ye karşı kullanılan kimyasallar) kalıntısı olmaması. Bu ekolojik (organik) tarım için ciddi bir avantaj. Batıda içilen çayların tadı ve demleme süresi, Türk çayından daha farklı. “Demlikten Süzülen Çay” kitabının yazarı Deniz Gürsoy’a göre bunun nedeni kullanılan yaprakların körpeliği: “Batıların içtiği çay yalnızca körpe yapraklardan ve çayın anavatanı olan yerlerde yetişen çaylardan yapıldığı için demini kısa sürede salıverme özelliğine sahip. Bizimkisinde daha alttaki körpe olmayan yapraklar da toplandığı için dem süresi uzuyor. Bir de ülkemizdeki çay tiryakileri çayın buruk tadını genzinde hissetmek istiyor. Dem süresi bu buruk tada erişmek için de uzatılıyor. |
15 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti. | Canan, Cansuyu, Ekin, Kardelen26, LaLe, Liaaa, Lion, Maviş, Mediter, OkyanusunKalbi, ReaL, Smyrna, StorMAnqeL, SuLTaN, Suzim |
01.07.2011, 15:32 | #4 |
Çevrimdışı
|
Cevap: İnce Belin Buğusu | Tarladan Sofraya Çayın Öyküsü | Çay
Hakikatten insanın canı çekiyor.
Ellerine sağlık Başakça. Konuya uğrayanlara promosyon olarak çay servisi yok mu? |
10 Üyemiz Smyrna'in Mesajına Teşekkür Etti. |
01.07.2011, 16:17 | #5 |
Çevrimdışı
|
Cevap: İnce Belin Buğusu | Tarladan Sofraya Çayın Öyküsü | Çay
Çay servisi yokmuş ben en iyisi gidip kendim alayım bari
Çaysız yapamam ya Teşekkürler canım |
9 Üyemiz Kardelen26'in Mesajına Teşekkür Etti. |
01.07.2011, 17:03 | #6 |
Çevrimdışı
|
Cevap: İnce Belin Buğusu | Tarladan Sofraya Çayın Öyküsü | Çay
Kahvaltı sofralarımızın, keyif yapmanın, misafire ikramın vazgeçilmez içeceği...
Çayı kış zamanı içmeyi çok severim, yazın evde içenler olmasa aklıma bile gelmez kendim için demlemek. Ekmek ya da simit, yanında peynir çay keyfimin en güzel yanıdır. Çay tohumlarının gelişme fotoğraflarına hayranlıkla baktım. Çay tohumunu ve nasıl oluştuğunu ilk defa görüyorum. Bu güzel konuyu hazılarken verdiğin emeklerine çok teşekkürler Başakça. |
10 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti. |
01.07.2011, 18:01 | #7 |
Çevrimdışı
|
Cevap: İnce Belin Buğusu | Tarladan Sofraya Çayın Öyküsü | Çay
Ilk defa duydum , enteresan tesekkurler bilgin icin..
|
8 Üyemiz cavidann'in Mesajına Teşekkür Etti. |
01.07.2011, 18:23 | #8 |
Çevrimdışı
|
Cevap: İnce Belin Buğusu | Tarladan Sofraya Çayın Öyküsü | Çay
Öncelikle. ellerine ve emeklerine cook saglik Basakca Cay tohumu, cicekleri cok güzelmis. Bu vesileyle Lipton amcayi da görmüs oldum
Cay, hemen hemen hayatimda yok gibi. Kisirin yaninda, bir de börek cörek yaninda ancak demlenir bizim evde. Ama, poset cay asla |
9 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti. |
20.02.2012, 20:38 | #9 |
Çevrimdışı
|
Cevap: İnce Belin Buğusu | Tarladan Sofraya Çayın Öyküsü | Çay
|
20.02.2012, 20:41 | #10 |
Çevrimdışı
|
Cevap: İnce Belin Buğusu | Tarladan Sofraya Çayın Öyküsü | Çay
Ne büyük emek ve zahmet.
Canım çekti tabii demli bir çay Teşekkürler. |
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Etiketler |
belin, buğusu, çayın, sofraya, tarladan |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |