Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Görsel ve İşitsel Sanat Yapıtları > Sinema Haberleri

Sinema Haberleri Repliğinden tiradına, rolünden oscarına, sanatçılardan haberlere


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 18.03.2012, 11:40   #1
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Ekranda Saray Mücadelesi | Padişahım çok yaşa!


Padişahım çok yaşa!







Televizyonda sıkı bir Osmanlı rekabeti başlamış vaziyette. Konusunu Osmanlı tarihinden alan iki diziyi, 'Muhteşem Yüzyıl' ve henüz ilk bölümü oynayan 'Bir Zamanlar Osmanlı ? Kıyam'ı karşılaştırdık. Yıldızları, konusu ve skandallarıyla hangisi nerede duruyor görelim istedik...

Padişahım çok yaşa!


Bir Zamanlar Osmanlı-Kıyam

YILDIZLAR:
Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray, sonunda gerçek bir sultan olarak karşımızda. Kerem Atabeyoğlu’nun III. Ahmet’i canlandırdığı dizide, Tolga Karel, Cemal Hünal, Aslı Tandoğan ve Hazım Körmükçü gibi isimler yer alıyor.

HANGİ DÖNEM:
1718 yılında Avusturya ile imzalanan Pasarofça Antlaşması ile başlayıp, 1730 yılındaki Patrona Halil İsyanı ile sona eren Lale Devri...

PADİŞAH:
III. Ahmet

TARİHİ GERÇEKLER:
Dizinin 20. dakikasında Tolga Karel’in arkasından geçen otomobil ve yine Tolga Karel’in padişah III. Ahmet’in huzuruna çıktıktan sonra, salonu padişaha sırtını dönerek terk etmesi hemen eleştiri oklarını çekti.

HANGİ KANALDA:
Her pazartesi 19.50’de TRT1’de

YÖNETMEN:
Ezel Akay’ın başladığı projeyi daha yayına girmeden ağırlıklı olarak reklam ve klip yönetmenliğiyle tanınan Altan Dönmez devraldı.

SENARYO:
Ertan Kurtulan, Hilal Yıldız, Gürsel Korat, Abdullah Akın’dan oluşan bir senaryo ekibi var.

KOSTÜMLER:
Barış Karaca’nın tasarladığı kıyafetler daha sade, zira dizi sokakta geçiyor, henüz saraya fazla girilmedi. ‘Kıyam’ın kostümleri 400 metrekarelik bir atölyede hazırlanıyor ve atölyede 5 kişilik tasarım ekibinin başında olduğu 10 terzi, 1 nakış ustası ve 1 deri ustası çalışıyor.

AKSİYON:
İlk bölüm itibariyle en büyük aksiyon, yol kesen eşkıyalar ile Şeyh Abdurrahman Efendi’nin bıçaklanması sahneleri oldu. Umutlar gelecek bölümlere...

TARTIŞMALAR:
İlk dört bölümü Ezel Akay tarafından çekilen ama sonra diziden çok belgesele benzediği gerekçesiyle çöpe atılan ve bu sefer Altan Dönmez yönetiminde yeniden çekilen ‘Kıyam’, bu haberle düştü tartışmaların göbeğine. Derken, bir göz sürmesi meselesi geldi. İddiaya göre, TRT Denetleme Kurulu, diziyi başta padişah III. Ahmet olmak üzere erkek karakterlere fazla makyaj yapılmaması konusunda uyarmış, “Sürme çekmeyi bırakın, makyaja dikkat edin” talimatı vermişti.

MEKÂN:
İzmit Sekapark’taki 200 bin metrekarelik alanda yer alan film platosunda 7 bin metrekareden oluşan 4 adet dev stüdyo, 2 bin metrekareden oluşan bir at çiftliği ve manej, 50 adet daire, 350 kişilik yemekhane yer alıyor. Dizide 20 tanınmış oyuncunun yanı sıra 150 kişilik set ekibi, 30 idari personel, 35 atölye personeli ve 200 figüran görev yapıyor.

*****************************

Muhteşem Yüzyıl

YILDIZLAR:
‘Zerda’, ‘Aliye’ ve ‘Binbir Gece’ gibi dizilerde izlediğimiz Halit Ergenç, bu sefer Kanuni Sultan Süleyman olarak karşımızda. Dizide, Ergenç’e yıllar sonra ekrana ‘Aşk-ı Memnu’ ile dönen Nebahat Çehre, Almanya’dan ithal oyuncu Meryem Uzerli ve Okan Yalabık eşlik ediyor.

HANGİ DÖNEM:
10. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın 1520’den 1566’ya kadar 46 yıl aralıksız süren hükümdarlık dönemi...

PADİŞAH:
Kanuni Sultan Süleyman

TARİHİ GERÇEKLER:
İddialar muhtelif, mesela, Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu katıldığı bir programda sıralıyor: Padişahın tahta çıkışında 101 pare top atılırken dizide havai fişek atılıyordu. Kıyafetler döneme uygun değil, Fransız kıyafetleriyle Osmanlı tarihi anlatılıyor. Padişah başta olmak üzere herkes kavuğunu çıkarıp kahve arkadaşı gibi birbirleriyle oturuyor. Hareme öyle herkes giremez, fakat dizide padişahtan başka herkes haremde. Tabii dizi, bütün bunlara karşı ‘Bu dizideki olay ve karakterler, tarihten ilham alınarak kurgulanmıştır’ ibaresini koyup işi bitiriyor.

HANGİ KANALDA:
Her çarşamba 20.00’de Star’da

YÖNETMEN:
Diziyi, ‘Vavien’, ‘Küçük Kıyamet’, ‘Yabancı Damat’ gibi yapımların yönetmenliğini de yapan Taylan Biraderler yönetiyor.

SENARYO:
’Asmalı Konak’la senarist olarak adını duyuran Meral Okay bu projede de iş başında.

KOSTÜMLER:
Kostüm tasarımı Serdar Başbuğ’a emanet. Bir röportajında kadınların saçlarını açtıklarını, fesleri kaldırdıklarını söyleyen Başbuğ, kadınların göğüs dekoltesine gelen eleştirilere istinaden o dönemin ressamlarına bakıldığında göğüslerin açık, hatta göğüs uçlarının bile belli olduğunu söylüyor. Ancak bu kıyafetlerle sadece haremin içinde olduklarını da ekliyor. Başbuğ, bir kalıpçı ve iki makineciyle çalışıyor ancak savaş sahneleri için destek alıyor.

AKSİYON:
Mohaç Seferi’nin canlandırıldığı sahne, en aksiyonlu bölüm olarak ipi göğüslüyor. 500 bin dolar harcanan sahne için bin 500 figüranın rol aldığı, Edirne’de yeni bir köy inşa edildiği ve Osmanlı tüfekleri, zırhları ve topları tasarlandığı biliniyor.

TARTIŞMALAR:
Dizi, Osmanlı kültürünün yanlış yansıtıldığı, tarihi gerçeklerin çarpıtıldığı, padişahların aşağılandığı, Kanuni’nin şehvet ve alkol düşkünü olarak gösterildiği iddiasıyla çok tartışıldı.

MEKÂN:
Dizi için, 2100 metrekare alan üzerine dev bir plato kuruldu, dekorda gerçeğine en yakın dokunun oluşturulabilmesi için Topkapı Sarayı başta olmak üzere dönemin tarihi mekânları pek çok kez ziyaret edildi. Dizi için yaratılan 12 farklı mekân saraydaki sanatsal ve kültürel görseller temel alınarak kuruldu. Ayrıca dizinin çekimleri Topkapı Sarayı’nın avlusu ve birçok tarihi mekânda da devam ediyor.

Kaynak
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 18.03.2012, 21:39   #2
Çevrimdışı
DarkAngeL
...:: HüsoMeL::...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ekranda Saray Mücadelesi | Padişahım çok yaşa!

Hürrem'im çok yaşa

Teşekkürler Canancm..
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz DarkAngeL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
ekranda, mücadelesi, padişahım, yaşa


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 14:11.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.