Forum Gerçek

Forum Gerçek (http://www.forumgercek.com/)
-   Sosyal Bilimler (http://www.forumgercek.com/sosyal-bilimler/)
-   -   Alaçatı Ot Festivali (http://www.forumgercek.com/sosyal-bilimler/116255-alacati-ot-festivali.html)

Basakca 15.03.15 23:53

Alaçatı Ot Festivali
 


Alaçatı, Hacı Memiş Ağa’nın ilk bayındırlık çabalarının başladığı günden bu yana yani yaklaşık 200 yıldır durmaksızın bir gelişim ve değişim içinde oldu. Beldenin özellikle son on yıldır özel sektör ve yerel yönetim işbirliği, Alaçatı’da yaşamayı tercih edenlerin gönüllü katkıları ve halkının karşılıksız çabaları ile turizm bakımından örnek gösterilecek bir gelişme ivmesi kazandı.

Ancak; Alaçatı sevdalıları için otellerin doluluk oranı kadar çevre temizliği, gelen turist sayısı kadar değerlerinii yaşatmak ve bunları sonraki kuşaklara ve konuklarına aktarmak önemliydi.

Alaçatı Ot Festivali bu düşüncenin ürünü olarak doğdu.



Çevrenin ve doğal beslenmenin öneminin her geçen gün daha iyi anlaşılmaya başlandığı günümüzde Alaçatı’nın, Alaçatılıların yüzyıllardır yaşattığı bir özelliğini, kültür birikimini, ülkemize ve dünyaya tanıtmaya karar verildi.

Bu nedenle; Alaçatı doğasının zenginliğini, otlarının çeşitliliğini tanıtmak ve bu otlarla pişirilen geleneksel yemeklerinin kaybolmaması için, bu festivali düzenlemeye karar verilir.

İlki 2010 yılında düzenlenen “ALAÇATI OT FESTİVALİ”ni, bundan böyle her yıl Nisan ayında gerçekleştirilmeye devam edildi.



Alaçatı’yı bahar tazeliğinde yaşayabilmek bir ayrıcalık! Bu nedenle her bahar, doğanın uyandığı, bin bir çeşit otun çevresini bezediği bir dönemde bu festivali yapıılıyor ve bunun geleneksel hale gelmesi isteniliyor.

Alaçatı’nın doğallığına, kucaklayıcı sıcaklığına kaynatılmış reçellerin, bin bir otla yapılmış yemeklerin, böreklerin üzerine serpilmiş çörekotlarının kokusu karışsı istenildi bu festival düzenlenirken.

Bu festival yarışmadan öte bir şey. Festival bahanesiyle doğa hakkında bildikleriini aktarmak, bilmediklerini öğrenmek, yeni tatlara yeni dostluklar eklemek amaç!

http://img661.imageshack.us/img661/7933/tm0Tkt.jpg
http://img911.imageshack.us/img911/8654/vPn9fn.jpg

Ayrıca; Alaçatı’nın korunmuş mimarisinin bezediği dar sokaklarında dolaşmak, gülen yüzlü güzel insanlarla bu güzellikleri paylaşmak, hiç tanımadığınız, adlarını bile bilmediğiniz insanlarla sohbet edip, ağız dolusu kahkahalar atmak olasıdır.


Kısacası, “O anı yaşadım” diyebilmek!

Geçmiş ot festivallerinin herbirinde yarışmaya katılan tüm yemeklerin tarifleri birer kitapta toplanmiştır. İnsanlığa miras kalsın, gelecek kuşaklara aktarılsın, binlerce yıldır bu topraklarda biten otların adı yaşasın, unutulmasın amaçıyla.
Bu festivaller, Alaçatı’ya karşılıksız gönül vermiş insanların girişimi, emeği ve katkısıyla gerçekleşmekte.


Kaynak



Basakca 17.03.15 20:46

Cevap: Alaçatı Ot Festivali
 


Bahar aylarında kırlarda krizentem benzeri çiçekleriyle güzel bir görsel şölen yaparlar. Çiçekleri bazen sarı bazen, beyaz bazen de kremdir. Tek yıllık otsu bir bitkidir.


Taze sürgünlerinden haşlanarak zeytinyağlı salatası yapılır. Karışık ot kavurmalarında, böreklerde ve gözlemelerde kullanılır.



Sahillerde tarla ve bahçelerde yol kenarları ve kuru yamaçlarda bulunur. Otsu bir bitkidir.


Karışık ot kavurmalarında kullanılır, yaprak ve sap kısımları haşlanarak salatası yapılır ayrıca zeytinyağlı sulu yemeği yapılır.




Tarım alanlarında, yol kenarlarında, çimenlik hatta kayalık yamaçlarda bahar aylarından itibaren görülür. Yıllık otsu bir bitkidir. Tüylü geniş yaprakları vardır. Çiçekleri mor, mavi veya pembemsidir.

Taze toplanmış yaprakları karışık ot yemeklerinde, böreklerde ve gözlemelerde kullanılır.


Basakca 17.03.15 20:51

Cevap: Alaçatı Ot Festivali
 

Ege ve Akdeniz çevresinde yetişen çok veya yıllık bir bitkidir. Yol ve tarla kenarlarında, çalılıklarda, kırlarda yetişen otsu bir bitkidir. Sonbahar dan ilkbahar sonlarına kadar yetişir. İlkbaharın son aylarında leylak veya pembe renkli çiçekler açar.
Karışık ot kavurmalarında ve böreklerde, gözlemelerde kullanılır. Ayrıca salçalı veya salçasız zeytinyağlı yemeği yapılır. Sarması ve ekşili salatası yapılır.



Baharda tarlalarda,ekili alanlarda, sebze bahçelerinde bulunur. Yapraklar köke doğru etli, kenarları hafif dikenli ve yaprak renkleri de yeşil bazen yeşilden mora doğru çalar. Çiçekleri sarı renklidir ve yukarı doğru uzanan saplarda açar.

Taze yapraklarından limonlu ve zeytinyağlı salatası yapılır. Karışık ot kavurmalarında kullanılır. Ayrıca soğanla yemeği yapılır.





Sonbahardan, ilkbahara kadar yol kenarları, boş alanlar ve tarlalarda yetişen tek yıllık otsu bir bitkidir. Turp otuna göre daha ince yaprakları vardır. Ve sarı çiçeklidir. Diğer türü olan deli hardalın acı bir tadı olmasına rağmen bu türün özelliği tatlı olmasıdır.
Filizlerin taze kısımları toplanır. Haşlanarak zeytinyağlı ve limonlu salatası yapılır. Yine aynı filizlerle isteğe bağlı olarak yumurtalı veya yumurtasız kavurması yapılır. Ayrıca börek ve karışık ot kavurmalarında kullanılır.


Basakca 17.03.15 21:07

Cevap: Alaçatı Ot Festivali
 


Bahar aylarında, tarlalardan kuru çayırlara, yol kenarlarından meyva ve sebze bahçelerine, pek çok nemli alanlarda bulunur.Otsu bir bitkidir.Çiçekler genellikle açık pembeden koyu pembeye bahar sonlarında açar.


Taze yaprakları haşlanıp salata olarak tüketildiği gibi, karışık ot kavurmalarında ve böreklerde, gözlemelerde kullanılır.





Sonbahar dan ilkbahara kadar çalılık,makilik,tarlalar, kırlar ,hatta kumsallarda görebiliriz.Soğanlı bir bitkidir.kökleri aynı sarımsağa benzer.Soğan çiçeğine benzer çiçeği olur.


Taze olarak salatalarda, soslarda kullanıldığı gibi yumurtalı kavurması yapılır ve ot kavurmalarında kullanılır.



Çayırlarda, nemli ve kuytu çalılıklarda, yol kenarlarında bulunur. Tırtıklı yaprakları vardır. Acı radikanın yapraklarının daha tırtıklı olması onu tatlıdan ayıran en belirgin özelliktir. Bahar aylarında sarı çiçek açar. Yapraklar koparıldığında ve kökünde yapışkan sütümsü bir sıvı çıkar.


Taze yapraklarından zeytinyağlı ve limonlu salatası yapılır ki bu salata ege insanının balık yerken kesinlikle tercih ettikleri bir salatadır. Ayrıca karışık ot kavurmalarına kullanılır.



Basakca 17.03.15 21:11

Cevap: Alaçatı Ot Festivali
 


Ege ve Akdeniz çevresinde yetişen çok yıllık dikenli bir bitkidir. Nemli alanlar ,yol kenarları ve nadas alanlarında bulunur. Sarı renkli çiçek açar. Aralık ayından itibaren özellikle, ilkbahar aylarından nisan ve mayıs sonlarına kadar yetişir. Son yıllarda daha çok tanınıp tüketilmeye başlanmasıyla doğal ortamda nerede ise yok olma tehlikesi nedeniyle, kültür ortamında yetiştirilmeye başlanmıştır.


Kökleri ve köke yakın taze yaprakları dikenlerinden sıyrılarak kullanılır. Yapraklarından haşlanarak zeytinyağlı salatası yapılır. Köklerinden kuzu etli,oğlak etli veya zeytinyağlı yemeği yapılır.




İlkbahar aylarında makilik, çalılık alanlarda, çam koruluklarında ve tahrip edilmiş arazilerde bulunur. Çalı formunda dikenli bir bitkidir.


Taze sürgünleri toplanır. Saplarının sert yerleri ayıklanarak yumurtalı veya yumurtasız kavurması yapılır.




Bahar aylarında tarla kenarları, yol kenarları, yaprak döken koruluklar ve çalılıklarda bulunur. Yumrulu ve çok yıllık bir bitkidir. Büyük geniş yaprakları vardır.


Taze yaprakları toplanarak sebze olarak tüketilir. Dikkatli kullanmak gerekir, zehirlenme yapabilir. Bu nedenle tuzla ovularak bekletilir ve haşlanarak suyu süzüldükten sonra kullanılır. Yapraklarından etli dolması, haşalanarak veya kavrulak sarımsaklı yoğurtlu salatası ayrıca nohutlu çorbası yapılır.



Basakca 17.03.15 21:16

Cevap: Alaçatı Ot Festivali
 


Tarlalarda meyve ve sebze bahçelerinde ,kırlarda ve yol kenar yetişen otsu bir bitkidir. Sonbahardan ilkbahara kadar yetişir. Kendine benzer olan hardal otundan ayıran özelliği beyaz çiçek açmasıdır. Yaprakları kalın ve hafif tüylüdür.


Taze sürgünleri toplanarak en çok haşlanıp limon ve zeytinyağlı salatası yapılır. Ege insanın balık yerken en çok tükettiği salata türlerindendir. Ayrıca karışık ot kavurmalarına konur.



İlkbahar aylarında tarka kenarları, taşlık araziler ve kayalık yamaçlarda bulunurlar. Yaprakları mat yeşil, bitkinin gövdesinde dikenli tüyler vardır. Sarı çiçek açar.


Taze döneminde toplanarak limonlu ve zeytinyağlı salatası yapılır.




Ege ve Akdeniz çevresinde yetişen çok yıllık kokulu bir bitkidir.Sonbahardan, ilkbaharın sonlarına kadar tarla kenarları ,akarsu kenarları ve kuru yamaçlarda yetişir. Bitkinin yaprakları dereotuna çok benzerdir,ama onu dereotundan ayıran en belirgin özellik anasona benzer keskin kokusudur.Yaz aylarının başında sarı şemsiye şeklinde çiçekler açar.Kültür ortamında da yetiştirilmeye başlanmıştır.


Kök ve taze yapraklarından zeytinyağlı,kuzu etli yemeği yapılır. Yumurtalı veya yumurtasız kavurma sının yanı sıra, karışık ot kavurmalarının ve böreklerin olmazsa olmazıdır.

Basakca 17.03.15 21:47

Cevap: Alaçatı Ot Festivali
 


Basakca 17.03.15 21:50

Cevap: Alaçatı Ot Festivali
 

Çengelli İğne 17.03.15 22:02

Cevap: Alaçatı Ot Festivali
 
Yerinde bir karar alınmış.


Bir otçul olarak tam benlik bir festival imiş ama bana uzak.

Çok güzel görünüyorlar sunum ise harika olmuş.Renkli yazılar süper.

Emeklerinize sağlık,ellerimiz dert görmesin.

Tanıdık 17.03.15 22:02

Cevap: Alaçatı Ot Festivali
 
Çok sıkıcı yaaa, et olmadı mı bir yerde daralıyorum.:)


WEZ Format +3. Şuan Saat: 23:50.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2018 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker