Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Bir Yudum İnsan > Sosyal Bilimler

Sosyal Bilimler Sosyoloji, felsefe, hukuk


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 17.08.2016, 17:31   #1
Çevrimdışı
nurideniz34
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Thumbs up Pençik Sistemi Nedir..?

Pençik Sistemi;




Pençik, kelimesinin sözlük anlamı beşte birdir. Pençik sisteminde kullanılan anlamı ise savaşlarda ele geçirilen esirlerden beşte birinin alınarak askerlikte kullanılmasıdır. Bu sistem İslam hukukunun ganimetlerle ilgili vaz ettiği prensiplerden doğmuştur. Pençik sistemi Osmanlı Devleti’nin ilk kuruluş yıllarında uygulanmıyordu. Bu yıllarda savaşlar sonunda elde edilen bütün ganimetler ve esirler gazilere teslim ediliyordu. Gaziler bu esir ve ganimetleri İslam hukuku kuralları çerçevesinde istedikleri gibi kullanabiliyordu. Osmanlı Devleti’nde Acemi Oğlan birliğe iki şekilde alınıyordu. İlki Pençik sistemi ile yani savaşlarda elde edilen erkek esirlerin beşte birinin alınmasıyla elde ediliyordu. İkincisi ise Osmanlı vatandaşı olan Hristiyan çocukların alınmasıyla gerçekleşmektedir. Harpler sonucunda elde edilen esirlerin beşte birinin alınmasıyla ilgili Pençik Kanunu düzenlenmiştir. Pençik kanunu I. Murat döneminde Karamanlı Rüstem’in teklifiyle düzenlenmiştir. Bu kanunla beraber alınan esir oğlanlara Pençik Oğlan adı verilmiştir. Alınan bu esirler Pençikçi adı verilen bir memur tarafından tespit edilirdi. Bu memur, on ile on yedi yaş arasındaki esirlerden vücut bakımından kusursuz ve sağlıklı olanları teşhis ederdi. Teşhis edilen bu esirler devlet tarafından üç yüz akçe karşılığında satın alınırdı. Bu şekilde acemi ocağının ilk birliği Pençik sistemi tarafından oluşturulmuştur. Pençik sisteminin gelişmesinde Kara Rüstem’in büyük katkıları olmuştur. Kara Rüstem Gelibolu’da Pençik vergisini toplamak amacıyla görevlendirilmişti. Ankara Savaşı’na kadar Pençik oğlanları Yeniçeri ocağının asker ihtiyacını karşılamıştır.

Kaynak
__________________
....................................
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz nurideniz34'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.07.2020, 16:31   #2
Çevrimdışı
dacar
Yasaklı Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Pençik Sistemi Nedir..?

Asker yetiştirilmek için, savaş tutsaklarından beşte bir oranında ayrılan acemioğlan adaylarına verilen ad. Sözlük manasıyla beşte bir demek olan "pençik" harplerde ele geçirilen esirlerden, askerlikte kullanılmak üzere beşte birinin alınması demektir.
  Alıntı ile Cevapla
Eski 27.07.2020, 01:21   #3
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Pençik Sistemi Nedir..?

Osmanlı ordusunun bozulmasının sebeplerinden birisi de köle olarak acemi oğlanların yani yeniçeri ocaklarının isyan etmesine sebep olmuştur.
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
nedir, pençik, sistemi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:55.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.