Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Bir Yudum İnsan > Sosyal Bilimler

Sosyal Bilimler Sosyoloji, felsefe, hukuk


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 24.10.2010, 21:13   #1
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Ülkelerin İlginç Evlilik Geleneklerinden Örnekler !


Ülkelerin İlginç Evlilik Geleneklerinden Örnekler !



Dünya üzerinde birbirinden ilginç düğün gelenekleri var. Türkiye'de tuzlu kahveyi içen damat adayı sesini çıkartmazken, Hindistan'da damadın ayakları gelinin annesi tarafından yıkanıyor. İşte dünya üzerindeki diğer gelenekler...





Hindistan




HİNDİSTAN yeraltı zenginliği nedeniyle bir çok ülkenin sömürgesi durumuna gelmiştir. Ülkede Hindu, Hıristiyan, Müslüman gibi dini baskılar altında kalmıştır. Bu nedenledir ki çeşitli etnik grupların bir araya geldiği bu ülkede evlilik gelenekleri de diğer ülkelere göre çok farklı ve zengin oluyor. Delhi-Agra-Jaipur adlı üç kent tam bir kültür karmasındadır. Gördüğünüz her şey size ilginç gelebilir.

Ülkede bin 652 dil konuşuluyor.
Ülkede tam 1652 dil konuşulduğu ve bunların da 15'inin resmi dil olarak kabul edildiği belirtiliyor. Hindistan gerçekten çok ilginç bir ülke... Gazetelere verilen evlenme ilânlarına bir göz atıvermek bile yeterli olabilir. Bu ilginçliğin düzeyini kavrayabilmek için: "Şu kastın evlenme yaşına gelmiş olan kız ve erkekleri şu kapalı salonda, şu gün toplansınlar". Dört ana kastın bölünmüş olduğu yaklaşık üç bin alt-kasttan birinin, evlilik çağına gelmiş binlerce üyesi bu gazete ilânıyla birlikte bir kapalı salonda toplaşıp birbirlerinin dest-i izdivacına talip oluveriyorlar.
Kast sistemine karşı Sihizm
Sihizm, Hinduların işte bu kast sistemine bir tepki olarak ortaya çıkmış ve bundan beş asır önce Hinduizm ve İslam dinlerinin en iyi özelliklerini bir araya getirme fikrinden doğmuş. Sihlerde kast yok, dul kadınların yakılması, içki ve tütün kullanılması ise kesinlikle yasak. Sihler makas ve jilet kullanmıyorlar, sakallarını örüyorlar, saçlarını da kesmiyorlar. Sokakta yürürken ağızlarını bir bezle kapatan insanlara (Janilere) zaman zaman rastlanıyor. Budizme çok benzeyen bu dinin (jani) taraftarları yaşayan canlılara zarar vermekten müthiş korkuyor ve kesinlikle et yemiyor. Hatta bazı keşişler kazara bir böcek kaçar korkusuyla ağızlarını sürekli bir parça bezle kapatıyorlar. Bunların içinde, maddi şeylere değer vermemenin bir belirtisi olarak çıplak gezenlere de rastlanıyor.



Kına gecesi




Hint düğünleri 3 bölümden oluşur. 1. bölüm düğün hazırlıkları ve düğün gününden önceki düzenlenen partiden oluşur. Partide gelin damadın yakınlarının kaynaşması amaçlanır. Gelinin el ve ayaklarına medhndi adı verilen kınalar yakılır.Bu bölümde özel şarkılar söylenir ve dans edilir.
Damada ayak banyosu

2. Bölüm düğün günüdür.Düğünde damat kayınvalidesi tarafından karşılanır, damadın ayakları yıkanır ardından süt ve bal ikram edilir. Damat gelinin kıyafetinden sorumludur. Gelin; bildiğimiz beyaz gelinlik yerine, “sari” denilen özel bir giysi giyer. Törene gelirken gelinin üzerinde gündelik kıyafetler vardır, daha sonra kocasının kendisine sunduğu kıyafeti giyer.


Ateşin etrafında dans

Gelin-damat düğün yerinde yakılan kutsal ateşin etrafında 4 kere dönerler ve masalarına doğru koşmaya başlarlar kim ilk oturursa evde onun sözünün geçeceğine inanılır.

Evlilikler astroloji ve din çatısı altında

Hindistan'da evlilik daha öncede belirttiğimiz gibi farklı farklı düğün gelenekleri düzenleniyor. Bunlardan biri ise ülkede yaşayan zengin ailelerin düğünleri çok şatafatlı oluyor. Ülkede evlilikler genelde dinler çatısı altında oluyor. Kısacası evlilikte dinlerin baskısı yüksek. Bazı aileler, çocuklarını evlendirmeden önce astroloji falına baktırıyor. Hint astrolojisinde Navamsa adı verilen evlilik haritası vardır. Bu harita doğum horoskoptaki gezegenlerin güçlerini anlamada başvuru haritası görevini üstlenir. Evlenecek olan gençlerin haritaları bu yöntemle kontrol edilerek ileride çıkacak olan sorun baştan görülür. Bu duruma göre evlenmelerine karar verilir. Hindistan da evlilik öncesinde bu olay yaygın bir biçimde kullanılır. Hindistan'da evlenecek çiftlerden damat gelinin giyeceği kıyafetten sorumlu olduğu için gelinin giydiği günlük kıyafetin haricinde geline uygun olacak kıyafetleri hazırlatır. Gelin; beyaz gelinlik yerine, “sarı” denilen özel bir giysi giyer. Gelin evlilik törenine gelirken üzerine gündelik kıyafetler takar ve törenden sonra kocasının kendisi için hazırlattığı kıyafeti giyer.

4 noktalı haç "Svastika"

Bazı Hıristiyan kökenli zengin Hindu aileleri gelin arabasını çiçeklerle süslerler ve daha sonra arabanın önün yine çiçeklerle süslenmiş dev bir haç koyarlar. Gamalı haçın ortasına da 4 nokta koyarlar. "Svastika" denilen bu haçın 6 bin yıl kadar önce Batı Asya'da ortaya çıktığı ve daha sonrada Hindistan'a geldiği ileri sürülüyor. Bu haçın, Svastika Sarıskritçe'de "Mutlu hayat" anlamına geliyormuş. Gelin ve yakın çevreleri kınaya benzer bir boya ile elleri ve ayakları ince ince desenlerle süslenir. Daha sonra damat ve gelin hint müziğiyle kendi evlerine gönderilir.


Evlilik sonrası drahoması
Bu arada Hindistan'da 9-10 yaşlarında evlilikler ve drahoma da hayli yaygın halde olduğu belirtiliyor. Drahoma yüzünden çocukların oğlan olması için dua ettikleri ifade ediliyor. Ülkede bu nedenledir ki terk edilen çocukların çoğu kız olduğu görülebiliyor. Kız ailesi , kızın bakire çıkmaması gibi durumlarda erkek ailesi bir de "evlilik sonrası drahoması" talebinde bulunabiliyor.




Afrika





Afrika'da evlilik çeşitli şekillerde oluyor. Ülkenin kırsal kesimlerinde, Afrika'nın yerlileri kabilelerin tarzları, İslam'i ve Hıristiyan geleneklerini içeren düğün çeşitleri vardır. Kentlerde zengin aileler arasında evlilikler Hıristiyan usulü yapılmakta. Bazı kesimlerde ise evlilik yapılmadan ortak bir yaşantı sürdürülmektedir.


Gelin, fıstığı bölüşür....


Düğün gelenekleri Afrikanın bazı bölgelerinde damat adayı; gelini ailesinden istedikten sonra gelin tarafından eğer olumlu cevap almış ise geline para ve fıstık verirler. Gelin, fıstığı damatla bölüştükten sonra ikisi aile kurmalarına sebep olanlara da birer parça fıstık verir.

Düğünde süpürge üzerinden atlama




Düğünde gelinle damat bir çalı süpürgesinin üzerinden atlar.Süpürge üzerinden atlama geleneği kölelerin evlenmesinin yasak olduğu kölelik zamanlarına dayanır. Bu ritüelde, gelinle damadın eskiye dair kötülükleri süpürüp yeni yaşamlarına başlaması temsil edilir. Modern düğün törenlerinde ise karı-koca ilan edilen çift, atalarını anarak kurdele ve tüllerle süslü olan çalı süpürgesinin üzerinden atlar.



Yöresel danslar eşliğinde..



Gelin ve damadın bu davranışı komşularına, akrabalarına düğün daveti anlamına gelir. Kabile topluluklarında gerekirse yöresel danslarla yapılan düğünlerde ilginç görüntülere sahne olur.




Fransa




FRANSA
'da gençlerin çoğunluğu evlilik taraftarı olmadığı için çoğunlukla birlikteliği tercih ediyorlar. Değişik toplumlardan gelen, ülkeye yerleşen ve Fransız vatandaşı olanlarda çoğunlukta. Bu nedenledir ki Fransa'da yerli ve yabancılar evlilik yerine ikili yaşamda birlikteliği benimsiyorlar. Çiftler arasında uyumsuzluk başladığı zaman bunu onarmaya çalışıyorlar. Şayet birliktelik istenildiği gibi gitmediği takdirde ayrılıklar yaşanıyor.


Gelinle damadın önünü kesme


Damat gelini evinden alır ve kiliseye yürüyerek giderler. Özellikle küçük şehirlerde, çocuklar ellerinde beyaz kurdelelerle gelinle damadın yolunda durur, gelin elindeki makasla kurdeleri keser bu da karşılarına çıkacak engelleri aşacakları anlamına gelir. Evlenecek çiftlerin törende yer alacak çiçeklerini davetliler getirir.


Ailenin şarap kabı!



Evlenen çiftlerin çoğunluğu kilise yerine belediye nikahı kıyarak bu işi yerine getirmeye çalışıyorlar. Kırsal kesimde ve tarımla uğraşan bölgelerin bazılarında yaşayanlar ise evlilik geleneklerini sürdürmektedir. Bize ulaşan bir evlilik geleneğin de ise farklı bir tarz içermektedir. Evlenecek gelin ve damat adayları evlilik günlerinde kullanacakları ailelerinden kalma şarap kapları vardır. Evlendikten sonra bu kabı hediye olarak alırlar ve kendi çocukları evleninceye kadar muhafaza ederler. Çocukları evlenirken bir zamanlar eşiyle beraber şarap içtikleri bu kabı çocuklarına düğün hediyesi olarak verirler. Mutluluk getireceğine inanıyorlar.


Köklü ailelerde geçerli oluyor


Bu gelenek ayrılmayan ve evlilikleri uzun süren köklü aileler için geçerli oluyor. Daha öncede bahsettiğimiz gibi Fransa'da köklü aile bağlarına yönelik evlilikler artık nadir duruma geldiği ifade ediliyor. Başka bir gelenekte ise evlilik törenine katılan davetliler gelinin çiçeğini getirir. Diğer bir evlilik geleneği de gelin tanıştığı erkek arkadaşıyla evine gelir. Arkadaşını ailesiyle tanıştırır. Durum ciddi ise çocuk kız tarafına ailesiyle birlikte geleceğini veya iki genç evlenme kararı aldıklarını ifade ederler. Böylelikle evlilik sürecide işler. Evliliğin tarihi konusunda aileler baskı yapmaz.

Gelin banyosu



Düğün günü gelin eski aşkları ve düşüncelerinden tamamen arınmak için uzun bir banyo yapar.


Pakistan




KÜLTÜREL
yönden komşularından en çok etkilenen ülkelerden biriside Pakistan'dır. Siyasi ve kültürel yönden en çok Hindistan'dan ve İran'dan etkilenen Pakistan'da Türkiye'de olduğu gibi gelenekleri de bölgesel ve dinsel temalara dayanmaktadır. Ülkede, yaşam tarzı bakımından kentler ve köyler arasında uçurumlar çok yüksek. Bu uçurumların yüksek olmasıyla birlikte gelenekler arasında da bu farklılık sürmektedir.


Böyle bir durumun olması ve komşularının da etkisi altına kalan Pakistan'da mistik bir akım oluşmuştur. Ülkenin genelinde en çok yapılan gelenek tarzlarından biri ise, damat adayının sabır haddi zorlanmaktadır. İşte bu sorgulama Pakistanın bazı bölgelerinde damat adayı kızın aile büyükleri tarafından sınavdan geçirilir. Bu sınav, aile büyüklerinin damat adayına akla gelebilecek tüm hareket ve küfürleri etmeleri, damat adayının ise tüm bunlara katlanabilecek kadar soğukkanlı olmasına bağlıdır. Sınavdan başarıyla geçen genç evlilik iznini almış demektir.

Damada küfür

Ülkenin bazı bölgelerinde damat adayı kızın aile büyükleri tarafından sınavdan geçirilir. Bu sınav, aile büyüklerinin damat adayına akla gelebilecek tüm hakaret ve küfürleri etmeleri, damat adayının ise tüm bunlara katlanabilecek kadar soğukkanlı olmasına dayanmaktadır. Sınavdan başarıyla geçen genç evlilik iznini almış olur.





İngiltere



Halkların kendi gelenekleri


halk arasında 3 kesim varolmuştur. Kraliyet ailesi, Avam kamarası ve halk kesimi. İngilizler diğer milletlere karşı kendilerini hep üst sınıf olarak görmektedirler. İngiltere'de ayrı yeten, İskoçya, İrlanda gibi halklarında kendi geleneklerine göre evlilikleri vardır. 1995te İngilterede evlilik töreninin yalnızca kilisede veya evlendirme dairesinde gerçekleşebileceğine ilişkin yasanın değişikliğe uğramasıyla, çiftler istedikleri her mekanda evlenebilme özgürlüğü kazandılar. Gemide, evlerinde, kalelerde, otellerde, restoranlarda kısacası nikah memurunun gelmeyi kabul ettiği her mekanda evlenilebilir. Hatta su altında evlenenler bile vardır. Çiftlerin evlenebilmesi için gelin ve damadın 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Ancak ebeveynlerin izni ile 16 yaşını geçince de evlenebilirler.



İrlanda


Birleşik Krallıklar ülkesi İngilterede 1995'te evlilik töreninin yalnızca kilisede veya evlendirme dairesinde gerçekleşebileceğine ilişkin yasanın değişikliğe uğramasıyla, çiftler istedikleri her mekanda evlenebilme özgürlüğü kazandılar. Gemide, evlerinde, kalelerde, otellerde, restoranlarda kısacası nikah memurunun gelmeyi kabul ettiği her mekanda evlenilebilir. Hatta su altında evlenenler bile vardır. Çiftlerin evlenebilmesi için gelin ve damadın 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Ancak ebeveynlerin izni ile 16 yaşını geçince de evlenebilirler.


Dillerin farklılığı


Hristiyanlığın Roman Katolik mezhebi dışındaki mezheplerden olanlar ( Protestanlar, Baptistler, Metodistler) ibadetlerini kendi kiliselerinde gerçekleştirmektedirler. Kuzey İrlandada ise nüfusun %65i Protestan geri kalan ise Roman Katoliktir. Gallerde bazı okullar Galce eğitim vermektedir. Galliler kültürlerine son derece bağlıdırlar ve Galceyi cennetin dili olarak adlandırmaktadırlar. Bu da Galler de yaşayan pek çok yabancı aileyi rahatsız etmektedir. Çünkü Galce bilmenin gelecekte çocuklarına pek bir getirisi olmayacağının farkındadırlar. Kuzey İrlandadaki okullarda da İrlanda dili öğretilmektedir.




Çin




Uzak doğu ülkelerinden en kalabalık nüfusa ve kültüre sahip ülkelerden biri olan Çin'de evlilik astrolojiye göre yapılmaktadır. Genellikle ülkede tarihin en eski dinlerinden olan Budizm'e inananlar çoğunluktadır. Evlenecek çiftlerden damadın ailesi astroloji uzmanına başvurarak evlenmeyi düşünenler hakkında yorum ister. Astroloji uzmanının hazırladığı horoskopu damadın ailesi uygun bulursa, çocuklarının doğum saatini ve tarihini kızın ailesine göndererek, aynı işlemi onların da yapması gerektiğini söyler.




Damadın ailesi astroloji uzmanına başvurarak evlenmeyi düşünen çift hakkında yorum ister. Eğer astroloji uzmanının hazırladığı horoskopu damadın ailesi uygun bulursa, çocuklarının doğum saatini ve tarihini kızın ailesine göndererek, aynı işlemi onların da yapmasını ister.Çift karşılıklı olarak astrolog tarafından uygun bulunurlarsa çift düğün hazırlıklarına başlar. Çin'de düğün tarihi seçimi de çiftin geleceği için oldukça önemlidir.


Ayın son 15'i uğursuz sayılır


Nedimelik yapan bayanlar gelinin horoskopuyla uyumlu doğum yılına sahip kişilerden seçilir. Ayrıca; Ay takviminin 7. ayının son 15 gününde evlenmenin uğursuz olduğuna inanılır; çünkü o dönemde cehennemin kapısının açılıp, kayıp ruhların serbest kaldığına inanırlar.


Yatakta fındık fıstık ve gül




Düğünden önce damat evlilik yatağını hazırlar ve üzerine portakal, fıstık ve çeşitli meyvelerden koyar. Ailenin küçük çocukları yatağın üzerine oturtulur ve meyvelerle oynamalarına izin verilir. Yatağın üzerinde ne kadar çok çocuk olursa o kadar çok doğurganlığı sembolize eder.


Çay çok değerlidir


Gelinin ailesine verilecek hediyeler arasında çay önemli bir yer tutar. Düğünden önce damat evlilik yatağını hazırlar ve yatağın üstüne portakal, fıstık ve çeşitli meyvelerden koyar. Ailenin küçük çocukları yatağın üzerine oturtulur ve meyvelerle oynamalarına izin verilir. Yatağın üzerinde ne kadar çok çocuk olursa o kadar çok doğurganlığı olacağı sembolize edilir. Gelin düğünde kırmızı ayakkabı giyer ve kırmızı duvak örtünür.


Geline narenciye banyosu



Gelin düğünden bir gece önce şeytani ruhlardan arınmak için narenciye esansı dökülmüş sularda banyo yapar.



Kırmızılı gelin



Gelin düğünde kırmızı ayakkabı giyer ve kırmızı duvak örtünür. Nedimelik yapan bayanlar gelinin horoskopuyla uyumlu doğum yılına sahip kişilerden seçilir.




Çek Cumhuriyeti




Tek kaşıktan çorba


Çek düğünlerinde, gelinle damat törenin düzenlendiği salona girerken ayaklarının önüne tabak kırılır ardından çift birlikteliklerini ve mutluluklarını garantilemek için bu kırıkları süpürür. Çiftin mutlu beraberliğinin devamını simgeleyen diğer bir geleneğe göre ise düğün yemeğinde gelinle damat çorbalarını da tek kaşıkla içer.



Gelin saklambacı



Damadın yakın arkadaşları gelini kaçırıp bir yere saklarlar. Damadın gelini bulmasıyla gelini hep koruyup kollayacağı simgelenir.


Düğünün sonunda gelinin duvağı ve damadın ayakkabıları misafirler arasında dolaştırılır. Misafirler de çiftin balayı tatili için ayakkabı ve duvağın içine para koyarlar.




Almanya



Nikah sonrası kütük kesimi

Alman gelinleri düğünde duvak yerine mücevher ve çiçeklerle süslenmiş bir taç takarlar.

Düğün töreni sonunda çift bir kütüğü testereyle keser, bu da karşılaştıkları zorluklara birlikte göğüs gerecekleri anlamına gelir.

Misafirler çiftin üstüne pirinç serperler, bu da bereketi simgeler. Gelinin saçında kalan pirinç tanesi sayısı kadar çocukları olacağına inanılır.




İskoçya



Gelini kirletme

İskoçya'da gelin, düğünden bir gün önce sokağa çıkarılarak kirletilir.Yumurta salça gibi maddeler birbirine karıştırılır. Baştan aşağıya karışımla kaplanan gelin, herkesin görmesi için şehirde dolaştırılır.

Gece ise aile büyüklerinin ortasına oturur ve onlara ayaklarını yıkatır. Bu gelenek çiftin mutluluk yolunda yürümelerini sembolize eder. Düğünde ise gelin iki ayakkabısına da bozuk para koyar.



Kosova




Beyaz boyalı gelin

Kosova, adet gereği, tarihi gelin kostümü giydirilen gelin, düğün töreninin kötü şans getirmemesi için yüzü beyaz boyayla boyanarak üzerine geçmişin desenleri çiziliyor.





Türkmenistan




Geline ağırlığınca altın


Türkmenistan'da yüzyıllardır devam eden düğün gelenekleri günümüzde de yaşatılıyor.Gelenek ve göreneklerine bağlılığıyla bilinen Türkmenlerin düğünleri oldukça renkli geçiyor.





Tam üç gün süren düğünlerin ilk gününe "yalan çelpek", ikinci gününe ise "çın çelpek" deniliyor. Bu günlerde düğün evinde toplanan Türkmen kadınları çelpek denilen yufka benzeri hamuru açıyor ve saçta kavuruyor.






Türkmen gelinlerinin düğünlerde giydiği kıyafetlerin ve takıların ağırlığı neredeyse kendi ağırlıkları kadar oluyor.Sadece takıların ağırlığı 36 kiloyu bulurken, "kürte" olarak adlandırılan el işlemeli gelinlik örtüsü ve ve diğer kıyafetlerle birlikte bu ağırlık 40 kiloyu aşıyor.



  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 24.10.2010, 21:17   #2
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ülkelerin İlginç Evlilik Geleneklerinden Örnekler !

Fas



Geline süt banyosu
Fas’ta düğünler genellikle 7 gün sürer. İlk gün gelin süt banyosu yapar ardından elleri ve ayaklarına kına yakılır. Düğün sürecince gelinin kıyafetini sık sık değiştirmesi beklenir. Düğün için standart bir gelinlik yoktur fakat ipek gibi pahalı kıyafetler tercih edilir.




Finlandiya



Taç takma
Finlandiyalı gelinler düğünde el yapımı altın bir taç takarlar. Törenden sonra bekar genç kızlar gelinin etrafında toplanır. Gelin, genç kızlar arasından birini seçerek altın tacını ona verir, seçilen kızın ondan sonra evleneceği düşünülür.



K.Kore



Kuzey Kore’de evlilik geleneklerinde ördek ve kaz önemli bir yer tutmaktadır. Eskiden, damatlar arkalarında kaz taşıyarak beyaz bir atın üstünde gelinin evine giderlerdi.





Günümüzde ise sembolik olarak tahta kaz kullanılmaktadır. Bir başka geleneğe göre de düğünden sonra, bir çift tahta ördek yeni çiftin evine yerleştirilir, eğer ördekler karşılıklı konursa çift iyi geçiniyor, ters konursa çiftin kavga ettikleri anlamına gelir.




Vikingler




Gelin adayları açık arttırmada
Vikingler
zamanında evlilikler açık arttırma şeklinde yapılıyordu. Damat adayı gelin adayı için kızın babasına fiyat teklif eder ve bu fiyat üzerinden pazarlık yapılırdı. Belirlenen para miktarı çeyiz için kullanılırdı. Ayrıca gelinin sağ ayağına babası gümüş, sol ayağına da annesi altın takardı ve bu gelenek çiftin hayatları boyunca altın ve gümüş sıkıntısı çekmemeleri dileğini temsil ederdi.






Belçika




Düğün mendili
Belçika'nın en önemli gelenekleri mendile isim işlemektir. Gelinin ailesinde, kızın adının işlenmiş olduğu mendil vardır ve bu mendil düğüne götürülerek davetlilere gösterilir. Bu mendil düğünden sonra kızın ailesinin evine geri getirilir ve gelinin kız kardeşi varsa onun adı işlenerek yine evde sergilenir.



Bosna Hersek




Kahve ikramı
Bosna Hersek'te ülkenin bazı bölgelerinde evlenme çağına gelmiş gelin adayını isteyen damat adayı kız evine yemeğe davet edilmekte ve ailenin büyükleri ile söz konusu evlilik hakkında tartışmaktadır. Kızın aile büyükleri damat adayı hakkında bir karara vardıktan sonra kahve ikramına geçilir. Kahve şekerli ise damat adayı evlilik için uygun görülmüştür, ancak kahve sade ise damat adayı reddedilmiş demektir.

Bulgaristan



Tabak parçalama
Bulgaristan'da erkek, sevdiği kızı ailesinden istemek için en yakın arkadaşıyla kızın evine gider. Giderken yanında “rakia” denilen özel bir ev viskisi ve “zdravet” adı verilen yeşil çiçeklerden küçük bir buket götürür. Bu çiçek mutluluk, sağlık ve zenginliği temsil etmektedir. Bunun yanısıra kıza ve babasına ufak hediyeler verir. Baba evin reisi olduğundan içkiyi kendisi ikram eder. Damat adayını beğenir ve evliliği onaylarsa kızına dönüp 3 kez evliliğe hazır olup olmadığını sorar. Kız evet derse kızın ailesi de erkeğin ailesine hediyeler yollar. Nişan töreni kızın ailesinin evinde yapılır. Bu tören bir tatil günü ya da Pazar günü düzenlenir. Düğünden önceki Perşembe günü hamur ve mayanın karıştırılmasıyla özel bir ekmek yapılır, bu ekmek yeni ailenin oluşumunu sembolize eder. Düğünde gelin, içinde bozuk para, çiğ yumurta ve buğdayın olduğu bir tabağı başının üzerinden geriye doğru atar ve arkasına bakmaz. Tabak ne kadar küçük parçalara ayrılırsa o kadar iyi demektir. Davetliler gelin ve damat üzerine bozuk para, şeker ve buğday atarlar. Gelinin annesi damatla gelinin geçeceği yere beyaz uzun bir örtü serer ve örtünün üzerine “zdravet” denilen çiçeklerden serper. Ayrıca gelinle damada somun ekmeği verilir, hangisi bu ekmekten daha büyük parça koparırsa evde onun sözünün geçeceğine inanılır. Bir inanışa göre de henüz evlenmemiş iki gelin adayının yolda karşılaşması uğursuzluk kabul edilir, çünkü birbirlerinin mutluluğunu çalacakları düşünülür.




İsrail


Cam dolu beze basma
İsrail'de ise Musevi inancına göre, düğünlerde Kudüs'teki kutsal tapınağın yok oluşunu sembolize eden içi cam parçalarıyla dolu bir beze basma geleneği bulunuyor. Törende cam kırmak ise hayattaki mutluluğu ve üzüntüyü sembolize ediyor.





Guam




Guam'da bakirelerin evlenmesi yasak. Bunun için kızlar evlenmeden önce bekaretlerini para karşılığı bu işi yapan kişilere bozduruyor.



Moritanya




Moritanya'da evlenme çağına gelen kızların en az 60, en fazla da 100 kilo olması gerekiyor.Eğer yemek yemezlerse de kızlar cezalandırılıyor.



Kuzey Kore




Kuzey Kore'de kadınlarda 25, erkeklerde ise 27 yaşın altında evlenmek kanunen yasak. Evlenmeden önce bireylerin askerlik ve devlete karşı diğer yükümlülüklerini yerine getirmiş olması gerekiyor.

Kolombiya




Kolombiya'da gelinin annesi gerdeğe giren çiftin yatağının kenarına oturarak ilk ilişkiye şahitlik ediyor.




Tayvan





Tayvan'da gelinin bekaretini, damadın akraba ya da arkadaşı alıyor. Gerekçesi:'Damat böyle sıkıcı bir işle zaman kaybetmesin! ..'




İsveç



İsveç düğünlerinde ise misafirler gelin ve damadı öperler. Eğer gelin tuvalete giderse tüm kadın misafirler damadı öpmek için sıraya girerler. Eğer damat ortalıklarda görünmezse erkekler gelini öpmek için sıraya girerler.




Polonya




Polonya’da gelinler düğünde para karşılığı dans ederler.




Hollanda




Hollanda Flemenk düğünlerinde gelinle damadın masasının yanına bir ağaç yerleştirilir ve gelen misafirler gelin ve damat için dileklerini yazarak bu ağaca asarlar. Hollanda’da eğer gelinin babası damadı onaylamıyorsa gelinin çeyizi olmaz. Gelinin en yakın arkadaşı ise gelinin çeyizinde olması gereken eşyaları hediye eder.

  Alıntı ile Cevapla
14 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 12.02.2011, 22:52   #3
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ülkelerin İlginç Evlilik Geleneklerinden Örnekler !

Alıntı:
Kolombiya'da gelinin annesi gerdeğe giren çiftin yatağının kenarına oturarak ilk ilişkiye şahitlik ediyor.

Moritanya'da evlenme çağına gelen kızların en az 60, en fazla da 100 kilo olması gerekiyor.Eğer yemek yemezlerse de kızlar cezalandırılıyor.


Yok devenin nalı, diyorum


Alıntı:
Damada küfür

Ülkenin bazı bölgelerinde damat adayı kızın aile büyükleri tarafından sınavdan geçirilir. Bu sınav, aile büyüklerinin damat adayına akla gelebilecek tüm hakaret ve küfürleri etmeleri, damat adayının ise tüm bunlara katlanabilecek kadar soğukkanlı olmasına dayanmaktadır. Sınavdan başarıyla geçen genç evlilik iznini almış olur.



Valla bizim erkekler Medyum Memiş gibi dilini yan taraftan çıkartıp ısırarak, Keto'yu yumrukladığı gibi girişir küfür edenlere


Alıntı:
Guam'da bakirelerin evlenmesi yasak. Bunun için kızlar evlenmeden önce bekaretlerini para karşılığı bu işi yapan kişilere bozduruyor.


Bu ülkeye işçi alıyorlarmış. Yürüyün yurdum erkekleri
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.02.2011, 01:29   #4
Çevrimdışı
Banemin
» » » Çapulcu « « «

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ülkelerin İlginç Evlilik Geleneklerinden Örnekler !

Forumda Guam la ilgili bir bölüm bulamadım. Lütfen ilgilenilsin efendim.
__________________
Ben hiç insan kaybetmedim...
Sadece zamanı geldiğinde, vazgeçmeyi bildim...

  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Banemin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.02.2011, 01:34   #5
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ülkelerin İlginç Evlilik Geleneklerinden Örnekler !

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Banemin Mesajı göster
Forumda Guam la ilgili bir bölüm bulamadım. Lütfen ilgilenilsin efendim.
Hımm mesaj alınmıştır. Pattaya konusu gibi bol tık alacağı kesin.
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 05.11.2011, 13:13   #6
Çevrimdışı
Türkü
...> Ata'm İzindeyiz <...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ülkelerin İlginç Evlilik Geleneklerinden Örnekler !

Hepside epey ilğinç. Ama Kolombiya ve Pakistan ilğinçten öte tanımsız.

Neyse bekarlar ve orada yaşayanlar düşünsün artık .

Teşekkürler.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Türkü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 05.11.2011, 15:50   #7
Çevrimdışı
experella
Tam Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ülkelerin İlginç Evlilik Geleneklerinden Örnekler !

Ne değişik adetler var bilgilenmiş olduk.
Konu için teşekkürler Okyanus
__________________
Durma sende sal sensizliğini üstüme
Alıştım hiç işlenmemiş suçlar üstlenmeye...!



  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz experella'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 28.07.2012, 00:59   #8
Çevrimdışı
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ülkelerin İlginç Evlilik Geleneklerinden Örnekler !

Saçma sapan gelenekler işte...
__________________
Never fade away...
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Heliosaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 28.07.2012, 01:13   #9
Çevrimdışı
Zümrüd-ü Anka
Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ülkelerin İlginç Evlilik Geleneklerinden Örnekler !

İskoçya adeti beni bitirdi Bu arada Moritanya resimindeki kız artık yemesin
__________________





Akıllı ve iyi niyetli insanlara özgü bir ada olması için neler vermezdim; öyle bir yer olsa ben bile vatansever kesilirdim

Albert Einstein


  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Zümrüd-ü Anka'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 07.10.2012, 13:08   #10
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ülkelerin İlginç Evlilik Geleneklerinden Örnekler !

Hepsi birbirinden ilginç ve komik de

Alıntı:
Kolombiya'da gelinin annesi gerdeğe giren çiftin yatağının kenarına oturarak ilk ilişkiye şahitlik ediyor.
Alıntı:
Tayvan'da gelinin bekaretini, damadın akraba ya da arkadaşı alıyor. Gerekçesi:'Damat böyle sıkıcı bir işle zaman kaybetmesin! ..'
Yok artık

Bunlar ne....Ne biçim adet
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
evlilik, gelenekleri, geleneklerinden


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:10.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.