26.07.2013, 16:09 | #1 |
Çevrimdışı
|
Buza Hayat Veren Tat | Dondurma
17. yüzyılda Avrupa, pek çok farklı gıda çeşidine olduğu gibi dondurmaya da alışmaya çalışıyordu. O dönemlerde buz olarak satılan ürün, çoğunlukla su buzundan oluşuyor ve tarifleri, tüketimi popülerleştirmek amacıyla Fransa ve Büyük Britanya’da yayınlanıyordu.
İlk dondurma fabrikaları Amerika’da 19. yüzyılın ikinci yarısında kurularak sektörün hızlı gelişimini de başlattı. Bu süreçte hijyen standartları da gelişti ve aynı döneme rastlayan dondurma külahının kullanımı da müşterilerin satın alabileceği dondurma çeşitlerinin artmasına yol açtı. 1920’lerde piyasaya giren Popsickles ve Eskimo Pie dondurmaları ile ilk olarak Amerika’da, sonra da tüm Avrupa’da tüketicilerin dondurmaya bakışında yepyeni bir dönem başladı. Eskimo Pie, en sevilen iki aromayı, kakao-vanilyayı alüminyum folyo pakette buluşturdu. Bu iki aromanın buluşması ve farklı ambalajı Eskimo Pie’ı bir gecede zafere taşıdı. Yeni dondurma satış noktaları da yine bu dönemde ortaya çıktı. Örneğin; sinema araları ve araba alımlarındaki artışa bağlı olarak yol kenarı restoranlarında dondurma satışı, bu dönemde popüler hale geldi.
Türkiye’de yüzyıllar öncesinden gelen şerbet -kar ya da buzla soğutulmuş tatlı içecekler- içme alışkanlığı vardı.13. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk zamanlarından beri buz yüksek Anadolu düzlüklerinden toplanıp buz mahzenlerinde depolanırdı. 17.yüzyılda kar ticareti yapan “karcı”lar İstanbul’da önemli bir profesyonel gruptu. Kar Anadolu’dan diğer bölgelere katırlarla konsantre üzüm suyuyla karıştırılmak üzere nakledilirdi. Buz ve karın temin edilmesine karşın ice-cream özellikle yakın bir tarihe kadar, belki de 17. yüzyıla kadar yenilmezdi. Türkiye’nin “dondurma” adındaki kendine özgü tipik ice-cream’ı vardı. Keçi sütü, şeker ve sahlepten yapılmaktaydı. Hindistan’daki kulfi gibi. “Dondurma” çok kalın olduğu için bir kancaya asılır ve porsiyonlar halinde büyük bir bıçakla kesilir ve metal tabakta baklavayla birlikte çatal bıçakla yenirdi. “Dondurma” için kesin bir tarif yoktu. Ağızdan ağıza, bir nesilden diğerine aktarıldı.
Fatoş Vayni
__________________
|
26.07.2013, 23:32 | #2 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Buza Hayat Veren Tat | Dondurma
__________________
|
26.07.2013, 23:45 | #3 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Buza Hayat Veren Tat | Dondurma
Şu an o kadar sıcaak ki, tarifi yok. Dışarıda bir yaprak bile kımıldamıyor. Konudaki dondurmaların hangisi olursa olsun, Roma'sına , gladyatörlerine bilmem nesine bakmadan dalacak durumdayım. |
27.07.2013, 00:39 | #4 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Buza Hayat Veren Tat | Dondurma
Yaz,kış vazgeçemediğim bir lezzet ve sırf bu yüzden derin dondurucuları çok seviyorum hangi saatte krizim tutarsa tutsun eyvah deme riskim bulunmuyor.Sanırım ben çikolata krizi değil ama dondurma krizi yaşayanlardanım Yediğim zaman mutluluk hormonlarım çoğalıyor
Paylaşım ve bilgilendirme için teşekkürler ve gerçekten haklı bir görüş açısı, etrafımda hala çoğu aileler dondurmanın boğaz ağrısı yapacağı görüşünde çoğuda kışın yine buna benzer nedenlerden dondurma zevkinden mahrum yaşamaktalar. |
27.07.2013, 07:00 | #5 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Buza Hayat Veren Tat | Dondurma
İnatçı, boğaz ağrısına neden olacağı düşüncesinde olanlar kronik faranjiti olabilir belki. Kronikleşmiş bir faranjite sahipse kişi sürekli ılık şeyler tüketmesi konusunda doktorlar uyarıyor. |
27.07.2013, 08:26 | #6 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Buza Hayat Veren Tat | Dondurma
Sıcak yaz günlerinin doyumsuz lezzeti. Neron boğazına düşkün olmasaydı ne olurdu halimiz
Mümkünse ben narlı,karadutlu,damla sakızlı,kestaneli ve damla çikolatalı rica ediyorum Teşekkürler Canan.
__________________
|
27.07.2013, 08:51 | #7 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Buza Hayat Veren Tat | Dondurma
Ne çok şey istiyorsun Türkü? |
27.07.2013, 09:02 | #8 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Buza Hayat Veren Tat | Dondurma
Sevgili Başakca; limon-vişnede tercih ederim elbette hatta şu an derin dondurucuda mevcut markanın biri güzel beceriyor bu işi.
Kesinlikle nar ve kestane denemelisin. Müthiş bir deneyim. Bak nasılda canım çekti sabah sabah.
__________________
|
27.07.2013, 11:36 | #9 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Buza Hayat Veren Tat | Dondurma
Kim bulmuşsa Allah ondan razı olsun Tüm insanlığa faydalı bir şey yapmış. Gelecek tüm nesil dua edecektir
|
27.07.2013, 21:50 | #10 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Buza Hayat Veren Tat | Dondurma
Öğleden sonra market alışverişine gittim. O kadar bakındım ama göremedim narlı ve kestaneli dondurmayı. Bende elim boş dönmeyeyim diye frambuazlı ve vişne limon aldım. |
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Etiketler |
avrupa, buza, dondurma, ekolü, italya, japonya, kalite, kaymak, köle, krema, lezzet, meyve, neron, restorant, sinema, türkiye, şerbet |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |