Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Sütlü Tatlılar


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 26.07.13, 16:09   #1
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 8711
Mesajlar: 30,498
Ettiği Teşekkür: 104275
Aldığı Teşekkür: 160920
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Buza Hayat Veren Tat | Dondurma











Tarihin ilk çağlarında farklı lezzet arayışı içinde olan insanların; kar, çeşitli meyveler ve bal karışımından elde ettikleri büyülü yiyecek. Dondurma… Ferahlatıcı, serinletici ve mutluluk veren bu tat, insanları büyülemeye devam ediyor.

“Roma imparatoru Neron, savaşçılığıyla olduğu kadar boğazına düşkünlüğü ile de tanınırmış. Gladyatör dövüşlerini seyrederken, kendisine lezzetli yiyecekler sunan çeşnibaşlarını ödüllendirirmiş. Çeşnibaşlarından biri, bir gün dağın zirvesinden topladığı karları bir kaba sıkıştırarak doldurmuş. Üzerine bal ve çeşitli meyve parçaları dökerek, imparatora sunmuş. Neron, o güne kadar hiç tatmadığı bu yiyeceği çok sevmiş. Ertesi gün de köle ordusunu kar toplamaya göndermiş. Karın üzerine bal ve ezilmiş meyve döktürerek, tarihin ilk dondurmasını hazırlatmış.”







Tarihi çok eskilere dayanan dondurma hakkındaki ilk bilgiler mitlere dayanıyor. ilk olarak nerede ve kimler tarafından yapılmış olduğu konusunda farklı bilgiler ve efsaneler olan dondurma kimi kaynaklara göre ilk defa Çinliler, Hintliler ve Romalılar tarafından yapılmış. Bazıları ise dondurma hakkında en eski kayıtların Persler’e kadar uzandığını söyler. Daha az kabul gören bu ikinci görüşe göre, yüksek dağların tepsinde kazılan çukurlarda biriktirilen karlar, kaymak, bal ve diğer tatlandırıcılarla karıştırılır, sonra bu karışım yine karlarla örtülür, özel olarak bu iş için seçilmiş koşucu tarafından krala sunulmak üzere yemek sonuna yetiştirildi.
17. yüzyılda Avrupa, pek çok farklı gıda çeşidine olduğu gibi dondurmaya da alışmaya çalışıyordu. O dönemlerde buz olarak satılan ürün, çoğunlukla su buzundan oluşuyor ve tarifleri, tüketimi popülerleştirmek amacıyla Fransa ve Büyük Britanya’da yayınlanıyordu.





19. yüzyıl boyunca Londra, Paris ve New York gibi kentlerde dondurma üreticileri çoğaldı ve yine bu yıllarda sözü geçen bölgelerde dondurma yaygınlaşmaya başladı. Yine bu dönemde, teknolojideki yeni ilerlemeler dondurma sektörünün gelişmesine olanak tanıdı ve homojenleştiricinin piyasaya çıkması ile kremanın yerine daha uzun ömürlü ürünler kullanılabilmesi ve dondurmaların kalitesinin arttırılması mümkün oldu.










İlk dondurma fabrikaları Amerika’da 19. yüzyılın ikinci yarısında kurularak sektörün hızlı gelişimini de başlattı. Bu süreçte hijyen standartları da gelişti ve aynı döneme rastlayan dondurma külahının kullanımı da müşterilerin satın alabileceği dondurma çeşitlerinin artmasına yol açtı. 1920’lerde piyasaya giren Popsickles ve Eskimo Pie dondurmaları ile ilk olarak Amerika’da, sonra da tüm Avrupa’da tüketicilerin dondurmaya bakışında yepyeni bir dönem başladı. Eskimo Pie, en sevilen iki aromayı, kakao-vanilyayı alüminyum folyo pakette buluşturdu. Bu iki aromanın buluşması ve farklı ambalajı Eskimo Pie’ı bir gecede zafere taşıdı. Yeni dondurma satış noktaları da yine bu dönemde ortaya çıktı. Örneğin; sinema araları ve araba alımlarındaki artışa bağlı olarak yol kenarı restoranlarında dondurma satışı, bu dönemde popüler hale geldi.





Dondurma kısa sürede, dünya dondurma sektörü için örnek haline gelen, Amerika’da günlük yeme alışkanlıklarının bir parçası oldu. Avrupa’da endüstriyel üretim 1920’lerde, başta İngiltere, İrlanda, Danimarka ve Almanya gibi, dondurmanın gitgide büyüyen popülaritesini kapitale dönüştürmek için bu alanlarda iş kuran pek çok girişimciye ev sahipliği yapan uluslarda başladı. Bu dönemde İtalya’da dondurma üretimini engelleyen Mussolini Rejimi, dondurmanın İtalya’daki gelişiminin önüne geçti. Buna rağmen, İkinci Dünya Savaşı sonrasında İtalyanlar, pazara giren birkaç büyük üretici sayesinde dünya ile arayı kapattı.






1920’lerde, Amerikan girişimcilerinin aracılığıyla Şangay ve Manila gibi bölgelerde de dondurma üretimi başladı. Aynı dönemde Japonya’da da Amerikan makineleri kullanılarak dondurma fabrikaları kuruldu. Dolayısıyla Japonlar, dondurmalarını ülke çapında gelişmiş ağ sistemleriyle satarak geliştiler ve Asya’nın geri kalanından çok daha hızlı bir şekilde dünya dondurma sektöründe kabul görerek yerlerini aldılar. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa dondurma sektörüne damgasını vuran ülke İsveç oldu. İsveç, savaş sonrasında muazzam bir artış yakaladı ve tüketiciler, aile boyu dondurmalarını saklamak için seve seve dondurucular ve buzdolapları kullanmaya başladı.











Unilever, 1950’ler boyunca dünya dondurma sektöründe kalite standartlarını belirleyen, heyecan verici gelişimlere öncülük etti. Unilever tarafından piyasaya sürülen en başarılı buluşlardan biri, ilk olarak Unilever’in İtalyan şirketi Algida tarafından 1959’da üretilen Cornetto oldu. Unilever o gün itibari ile sektörün yenilikçilik alanındaki liderliğini üstlendi ve bu konumu korudu.











Türkiye’de yüzyıllar öncesinden gelen şerbet -kar ya da buzla soğutulmuş tatlı içecekler- içme alışkanlığı vardı.13. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk zamanlarından beri buz yüksek Anadolu düzlüklerinden toplanıp buz mahzenlerinde depolanırdı. 17.yüzyılda kar ticareti yapan “karcı”lar İstanbul’da önemli bir profesyonel gruptu. Kar Anadolu’dan diğer bölgelere katırlarla konsantre üzüm suyuyla karıştırılmak üzere nakledilirdi. Buz ve karın temin edilmesine karşın ice-cream özellikle yakın bir tarihe kadar, belki de 17. yüzyıla kadar yenilmezdi. Türkiye’nin “dondurma” adındaki kendine özgü tipik ice-cream’ı vardı. Keçi sütü, şeker ve sahlepten yapılmaktaydı. Hindistan’daki kulfi gibi.





“Dondurma” çok kalın olduğu için bir kancaya asılır ve porsiyonlar halinde büyük bir bıçakla kesilir ve metal tabakta baklavayla birlikte çatal bıçakla yenirdi. “Dondurma” için kesin bir tarif yoktu. Ağızdan ağıza, bir nesilden diğerine aktarıldı.





1990’da dondurma tüketimi geniş boyutlara ulaştı. Fakat kişi başına tüketim 0.5lt’ydi. Bu oran diğer ülkelerdeki tüketimin altındaydı. Nedeni ise Türk tüketicilerin dondurmanın boğaz ağrısı yaptığına inanmalarıydı..










Fatoş Vayni
__________________
Canan Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
15 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.07.13, 23:32   #2
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 8711
Mesajlar: 30,498
Ettiği Teşekkür: 104275
Aldığı Teşekkür: 160920
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Buza Hayat Veren Tat | Dondurma





















__________________
Canan Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
16 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.07.13, 23:45   #3
Müdavim

Basakca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Aug 2009
Konular: 2209
Mesajlar: 11,973
Ettiği Teşekkür: 79777
Aldığı Teşekkür: 77685
Rep Derecesi : Basakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Ruhsuz
Standart Cevap: Buza Hayat Veren Tat | Dondurma

Şu an o kadar sıcaak ki, tarifi yok. Dışarıda bir yaprak bile kımıldamıyor. Konudaki dondurmaların hangisi olursa olsun, Roma'sına , gladyatörlerine bilmem nesine bakmadan dalacak durumdayım.

Gidim dolabı kıyı köşe bir daha arayayım belki bir çubuk kalmıştır.


Teşekkürler Canan ve gittim.




Basakca isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.07.13, 00:39   #4
» İsyankar Zır Deli «

Inatci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jun 2013
Konular: 126
Mesajlar: 2,230
Ettiği Teşekkür: 7316
Aldığı Teşekkür: 12038
Rep Derecesi : Inatci işlenmemiş cevherInatci işlenmemiş cevherInatci işlenmemiş cevherInatci işlenmemiş cevherInatci işlenmemiş cevherInatci işlenmemiş cevherInatci işlenmemiş cevherInatci işlenmemiş cevherInatci işlenmemiş cevherInatci işlenmemiş cevherInatci işlenmemiş cevher
Ruh Halim: Meskul
Standart Cevap: Buza Hayat Veren Tat | Dondurma

Yaz,kış vazgeçemediğim bir lezzet ve sırf bu yüzden derin dondurucuları çok seviyorum hangi saatte krizim tutarsa tutsun eyvah deme riskim bulunmuyor.Sanırım ben çikolata krizi değil ama dondurma krizi yaşayanlardanım Yediğim zaman mutluluk hormonlarım çoğalıyor
Paylaşım ve bilgilendirme için teşekkürler ve gerçekten haklı bir görüş açısı, etrafımda hala çoğu aileler dondurmanın boğaz ağrısı yapacağı görüşünde çoğuda kışın yine buna benzer nedenlerden dondurma zevkinden mahrum yaşamaktalar.
__________________
Inatci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Inatci'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.07.13, 07:00   #5
Müdavim

Basakca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Aug 2009
Konular: 2209
Mesajlar: 11,973
Ettiği Teşekkür: 79777
Aldığı Teşekkür: 77685
Rep Derecesi : Basakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Ruhsuz
Standart Cevap: Buza Hayat Veren Tat | Dondurma

İnatçı, boğaz ağrısına neden olacağı düşüncesinde olanlar kronik faranjiti olabilir belki. Kronikleşmiş bir faranjite sahipse kişi sürekli ılık şeyler tüketmesi konusunda doktorlar uyarıyor.

Oyyy ne kadar da güzell.... Şlopppp..... Seviyorum be frambuazlı şeyi. Gel bakim sen buraya... Bir daha ham yapacam.

Zeytin git başımdan sana yasak.




Basakca isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.07.13, 08:26   #6
...> Ata'm İzindeyiz <...

Türkü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Oct 2011
Konular: 16
Mesajlar: 3,143
Ettiği Teşekkür: 29442
Aldığı Teşekkür: 18608
Rep Derecesi : Türkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmede
Ruh Halim: Keyifli
Standart Cevap: Buza Hayat Veren Tat | Dondurma

Sıcak yaz günlerinin doyumsuz lezzeti. Neron boğazına düşkün olmasaydı ne olurdu halimiz

Mümkünse ben narlı,karadutlu,damla sakızlı,kestaneli ve damla çikolatalı rica ediyorum


Teşekkürler Canan.
__________________
Türkü isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Türkü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.07.13, 08:51   #7
Müdavim

Basakca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Aug 2009
Konular: 2209
Mesajlar: 11,973
Ettiği Teşekkür: 79777
Aldığı Teşekkür: 77685
Rep Derecesi : Basakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Ruhsuz
Standart Cevap: Buza Hayat Veren Tat | Dondurma

Ne çok şey istiyorsun Türkü?
Narlı, kestaneli he...

Limon ve vişneli versek!!! Bu sıcaklarda çok güzel gidiyor ekşi ekşi...

Narlı ve kestaneli nasıl acaba hiç denemedim doğrusu.



Basakca isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.07.13, 09:02   #8
...> Ata'm İzindeyiz <...

Türkü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Oct 2011
Konular: 16
Mesajlar: 3,143
Ettiği Teşekkür: 29442
Aldığı Teşekkür: 18608
Rep Derecesi : Türkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmede
Ruh Halim: Keyifli
Standart Cevap: Buza Hayat Veren Tat | Dondurma

Sevgili Başakca; limon-vişnede tercih ederim elbette hatta şu an derin dondurucuda mevcut markanın biri güzel beceriyor bu işi.

Kesinlikle nar ve kestane denemelisin. Müthiş bir deneyim. Bak nasılda canım çekti sabah sabah.
__________________
Türkü isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Türkü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.07.13, 11:36   #9
Üye

Dora - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jul 2013
Konular: 1
Mesajlar: 64
Ettiği Teşekkür: 248
Aldığı Teşekkür: 304
Rep Derecesi : Dora Karimasını arttırmak için doğru yerdeDora Karimasını arttırmak için doğru yerdeDora Karimasını arttırmak için doğru yerdeDora Karimasını arttırmak için doğru yerdeDora Karimasını arttırmak için doğru yerdeDora Karimasını arttırmak için doğru yerdeDora Karimasını arttırmak için doğru yerdeDora Karimasını arttırmak için doğru yerdeDora Karimasını arttırmak için doğru yerdeDora Karimasını arttırmak için doğru yerdeDora Karimasını arttırmak için doğru yerde
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Buza Hayat Veren Tat | Dondurma

Kim bulmuşsa Allah ondan razı olsun Tüm insanlığa faydalı bir şey yapmış. Gelecek tüm nesil dua edecektir
__________________
Dora isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Dora'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.07.13, 21:50   #10
Müdavim

Basakca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Aug 2009
Konular: 2209
Mesajlar: 11,973
Ettiği Teşekkür: 79777
Aldığı Teşekkür: 77685
Rep Derecesi : Basakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Ruhsuz
Standart Cevap: Buza Hayat Veren Tat | Dondurma

Öğleden sonra market alışverişine gittim. O kadar bakındım ama göremedim narlı ve kestaneli dondurmayı. Bende elim boş dönmeyeyim diye frambuazlı ve vişne limon aldım.

Narlı ve kestaneli açık olarak satılıyor sanırım. Sakın mado da var deme Türkücüğüm, Mado benim için gezide bitmiştir. Bir kuruşumu bile vermem.




Basakca isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
avrupa, buza, dondurma, ekolü, italya, japonya, kalite, kaymak, köle, krema, lezzet, meyve, neron, restorant, sinema, türkiye, şerbet


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


İlgili Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türkülere Hayat Veren İmza... Bağlama Sibel Müzik Kültürü ve Tarihi 6 20.02.18 14:03
Ünlü Sinema Karakterleri ve Onlara Hayat Veren Ünlüler DarkAngeL Sinema Haberleri 4 05.12.11 16:40
Hayat _________ BiR MaSaL Resimli, Resimsiz Şiirler 1 17.08.09 19:39


WEZ Format +3. Şuan Saat: 20:52.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.