Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Sütlü Tatlılar


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 17.10.2015, 00:51   #1
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Sütlü ve Meyveli Paluze (Rumeli)

Sütlü ve Meyveli Paluze ( Rumeli )






Paluze, başta Batı Trakya olmak üzere Balkanlar'ın Türk varlığı olan birçok kesiminde raslanan hafif bir tatlıdır. Göçlerle Trakya mutfağına da taşınan bu tatlı, birarada yaşanması hasabiyle Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk vb...Balkan mutfaklarında da yer bulmuştur. Paluze sütlü ve meyve sularının nişasta ile kıvamlandırılmasıyla hazırlanmaktadır. Son aşamaya gelen paluzenin servis tabağında dağılmadan ama titreyerek yer bulması arzu edilen sunumdur.
Meyve suyu ile hazırlanacaksa vişne suyu, erik suyu, çilek suyu ile güvem-kızılcık suyu gibi mayhoş meyvaların hem renk veren hem de aromasını duyuran evde hazırlanmış suları tercih edilir. Osmanlı mutfağının da etkisi ile paluze hazırlanışında meyve suyu yerine zaman zaman gelincik-gül şurupları da kullanılarak yeni arayışlara gidilmiştir.
Paluzenin soğutulması sırasında paluzelerin soğumaya bırakıldığı kapların, içerisi soğuk su ( kar suyu-buzlu su vb...) dolu sinilerin içerisine oturtulması yöresel bir uygulama özelliği gösterir. Buzdolabının olmadığı eski devirlerde, soğuk Balkan ikliminde kar suyu-buz vb...soğuk sular pratik bir yol olaraktercih edilmiştir.
SÜTLÜ PALUZE


Malzemeler :
  • 1 kg süt
  • 2 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 4 çorba kaşığı nişasta
  • 2 çorba kaşığı un





Yapılışı :

  • Süt, su, tozşeker, nişasta ve unu derince bir tencereye alınır.
  • Tüm malzemeler özleşinceye kadar çırpılır.
  • Orta hararetli ateşte sürekli karıştırarak paluzenin kıvamı bağlanır. ( Muhallebi kıvamında...)
  • Bir siniye veya cam kaba 3 parmak kalınlığında dökülerek pürüzsüzce yaydırılır.
  • Paluze tatlısı bir kenarda ( buzdolabında ) birkaç saat soğumaya alınır.
  • Kare şeklinde dilimlenen paluzeler bir spatula yardımıyla düz bir servis kabına alınır.
  • Üzerine arzuya göre meyve parçası veya meyvesiyle beraber bir kaşık kadar reçek gezidirilip renk verilir.
  • Paluzenin servis tabağında dağılmadan titreyen bir kıvamda sunulması arzu edilir.
MEYVELİ PALUZE
Malzemeler :

  • 1 Kg toz şeker
  • 9 bardak su
  • 4 Çorba kaşığı nişasta ( Tercihen buğday nişastası )
  • 1 su bardağı ev yapımı meyve suyu ( Çilek, erik, vişne, kızılcık, güvem eriği, gül-gelincik şurubu vb....)





Yapılışı :

  • Su ve toz şeker derince bir tencereye alınıp karıştırılarak iyice eritilir.
  • Şekerli su orta ateşte kaynamaya alınır.
  • İçerisine azar azar nişastası ilave edilerek topaklanmasına müsade edilmeyecek şekilde kıvamı bağlanır.
  • Nişastanın iyice şekerli suya nüfuz etmesi sağlandıktan sonra içerisine tercih edilen meyve suyu ilave edilir.
  • Kaselere alınan paluze tatlısı içerisi soğuk su dolu tepsi içerisinde hızla soğumaya alınır.
  • Soğuduktan sonra servise alınan ferahlatıcı paluze tatlısının üzerine meyve parçacıkları, bir parça reçel suyu ilave edilebilir.
Not : Paluze istenen kıvamda hazırlanmışsa kase dikkatlice düz bir servis kabına ters çevrilerek sunuma hazırlanır. Paluzenin bu şekilde tireyen kıvamıyla sofrada yer bulması geleneksel arzu edilen sunumdur. Böylece paluzenin istenen kıvamda olup olmadığı herkesçe görülüp, bir maharet göstergesi olarak algılanır(-dı).



http://www.trakyagezi.com
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.10.2015, 00:53   #2
Çevrimdışı
Cem1907
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sütlü ve Meyveli Paluze ( Rumeli )

Suzim geldiniz yine!Yıkın ortalığı,herkes şeker komasında!
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Cem1907'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.10.2015, 00:59   #3
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sütlü ve Meyveli Paluze ( Rumeli )

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Cem1907 Mesajı göster
Suzim geldiniz yine!Yıkın ortalığı,herkes şeker komasında!


Sütlü tatlılar dokunmaz


__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.10.2015, 00:59   #4
Çevrimdışı
Çengelli İğne
«... Beklenen Şarkı ...»

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sütlü ve Meyveli Paluze ( Rumeli )

Sütlü tatlı çok severim.

Ben bunu yerim yerrrrr.

Teşekkürler.
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Çengelli İğne'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.10.2015, 01:01   #5
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sütlü ve Meyveli Paluze ( Rumeli )

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Çengelli İğne Mesajı göster
Sütlü tatlı çok severim.

Ben bunu yerim yerrrrr.

Teşekkürler.



Buyrunnnnnn








__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.10.2015, 01:03   #6
Çevrimdışı
Cem1907
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sütlü ve Meyveli Paluze ( Rumeli )

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Suzim Mesajı göster
Sütlü tatlılar dokunmaz

Yaa!Tabii tabii siz öyle zannedin!Güzel bahanedir bu!
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Cem1907'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.10.2015, 01:04   #7
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sütlü ve Meyveli Paluze ( Rumeli )

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Cem1907 Mesajı göster
Yaa!Tabii tabii siz öyle zannedin!Güzel bahanedir bu!


Yaranamadım gittim yahu

__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 17.10.2015, 01:05   #8
Çevrimdışı
Cem1907
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sütlü ve Meyveli Paluze (Rumeli)

Suzim, ''sütlü Nuriye'' de güzel olur,oldukça hafiftir.


__________________
  Alıntı ile Cevapla
Cem1907'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 17.10.2015, 01:08   #9
Çevrimdışı
Cem1907
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sütlü ve Meyveli Paluze ( Rumeli )

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Suzim Mesajı göster
Yaranamadım gittim yahu
Rica ederim!Siz yaranmasına çok güzel yaranıyorsunuz da,bize pek yaramıyor!
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Cem1907'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 17.10.2015, 01:11   #10
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sütlü ve Meyveli Paluze (Rumeli)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Cem1907 Mesajı göster
Suzim, ''sütlü Nuriye'' de güzel olur,oldukça hafiftir.




Tadına bakmadım desem .
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
meyveli, paluze, rumeli, sütlü


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 19:10.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.