Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Tarihi > Tarihteki Soykırımlar | Tarihsel Katliamlar


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 23.01.2009, 19:19   #1
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Holodomor | Gizli Tutulan Felaket

Holodomor | Gizli Tutulan Felaket






Katliam, savaş, doğal afet değil... Adı Holodomor trajedisi. Suni olarak kıtlık yaratıldı, gitmek isteyenlere izin verilmedi ve 5 - 10 milyon insan yok oldu.




Suni Olarak Yaratılan Açlık
Holodomor ya da Ukrayna Kırımı, 1932–1933 arasında, Stalin döneminin Sovyetler Birliği'nde, şimdiki Ukrayna ve Rusya'nın Kuban bölgesinde suni olarak yaratılan kıtlık sebebiyle 5-10 milyon insanın yok olduğu olaylara verilen addır.

Hala tartışma konusu. Ukrayna Rusya'yı, Rusya, Ukrayna'yı suçluyor. Rusya Devlet Başkanı Medvedev, geçtiğimiz günlerde Ukrayna'nın bu konuyu Rusya'ya karşı kullanmakla suçladı.


Ukrayna'nın Birleşmiş Milletler'e "Holodomor'u tartışmaya açma" talebi ise geri çevrildi. Ukrayna, Birleşmiş Milletler'i, Rusya'nın tezlerini desteklemekle suçladı.








Arşivdeki Belgeler Açıklanmıyor


Holodomor'un yer aldığı Sovyet arşivlerindeki belgeler açıklanmıyor. Bu nedenle ölü sayısı kesin olarak belirlenemiyor. Ancak Ukrayna nüfusunun dörtte birinin o dönemde hayatını kaybettiği düşünülüyor.

Holodomor'un sebeplerinden en önemlisi, Sovyet döneminin uygulamaya çalıştığı ekonomik ve sosyal politikalardır. Özellikte kooperatif tarım uygulamalarını kabul etmeyen Ukrayna köylüsü zorlamalar karşısında tarım üretiminden vazgeçerek, üretimi durdurmuştur.


Kiev'de Holodomor Anıtında Anma - Mum Yıkılması


Durumun gidişatını önceden kestirebilecek olan dönemin yöneticileri, "anti-kolhoz" hareketin yayılmasını önlemek amacıyla, sorunu hafifletecek önlemler almaktan kaçınmış ve bir nevi bölgede diğer direnişçi köylülerce ibret alınabilecek bir olay çıkarmak istemiştir.



Kaçmak İsteyenlerin Bölgeden Gitmesi Yasaklandı

Açlığın en tepeye ulaştığı dönemde dahi, Sovyet yönetimi, 1932'de 1,7 milyon ton, 1933'te 1,84 milyon ton tahıl ihraç etmiştir. Bölgede artan açlıktan kaçmak isteyenlerin başka bölgelere gitmesine engel olunarak, katliama seyirci kalınmıştır. O dönemde kıtlık haberleri mümkün olduğunca sansürlenerek dünyanın dikkatinden saklanmıştır.

Kiev'deki Soykırım Anıtı







Holodomor'u soykırım olarak kabul eden ülkeler

Ukrayna, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avusturalya, Azerbaycan, Belçika, Brezilya, Ekvador, Estonya, Gürcistan, İspanya, İtalya, Kanada, Letonya, Litvanya, Macaristan, Moldova, Paraguay, Peru, Polonya ve Vatikan ve birçok ülkede çok sayıda eyalet aldıkları kararlarla Holodomor'u soykırım olarak kabul etmektedir. Ukrayna'da her yılın kasım ayının son Cumartesi günü, Holodomor kurbanlarını anma günüdür.


Holodomor (Голодомор), ya da Ukrayna Kırımı, 1932–1933 arasında, o dönem Sovyetler Birliği'nde, şimdiki Ukrayna ve Rusya'nın Kuban bölgesinde suni olarak yaratılan kıtlık sebebiyle 5-10 milyon insanın yok olduğu olaylara verilen addır.

Sovyet arşivlerinin açılmaması yüzünden, ölü sayısını kesin olarak belirleyebilecek araştırmalar günümüze kadar hala yapılamamış olmasına rağmen, Ukrayna nüfusunun dörtte birinin o dönemde hayatını kaybettiği düşünülmektedir.

Roman Kowal Tarafından Yapılan Kanada'daki Soykırım Anıtı


Holodomor'un sebeplerinden en önemlisi, Sovyet döneminin uygulamaya çalıştığı ekonomik ve sosyal politikalardır.

Özellikte kooperatif tarım uygulamalarını kabul etmeyen Ukrayna köylüsü zorlamalar karşısında tarım üretiminden vaz geçerek, üretimi durdurmuştur. Durumun gidişatını önceden kestirebilecek olan dönemin yöneticileri, "anti-kolhoz" hareketin yayılmasını önlemek amacıyla, sorunu hafifletecek önlemler almaktan kaçınmış ve bir nevi bölgede diğer direnişçi köylülerce ibret alınabilecek bir olay çıkarmak istemiştir.


Açlığın en tepeye ulaştığı dönemde dahi, Sovyet yönetimi, 1932'de 1,7 milyon ton, 1933'te 1,84 milyon ton tahıl ihraç etmiştir. Bölgede artan açlıktan kaçmak isteyenlerin başka bölgelere gitmesine engel olunarak, katliama seyirci kalınmıştır. O dönemde kıtlık haberleri mümkün olduğunca sansürlenerek dünyanın dikkatinden saklanmıştır.





  • Etimoloji
Holodomor, Ukraynaca (Морити голодом) "açlıkla öldürmek" anlamına gelir.

1933 Yılına Ait Fotoğraf






  • Sebep ve Sonuçlar
Kıtlık özellikle köylüleri etkilemiş, şehirlerde neredeyse hissedilmemiştir. Daha önce Sovyetler Birliğinde meydana gelen kuraklık ve kıtlık (1921–22, 1947) olaylarının sebebi olan altyapı sorunları, savaş gibi nedenler Holodomor'da yoktur. Aksine bu seferkinde sebep sadece politik ve yönetimseldir.




  • Gelişim
Sovyet diktatörü Josef Stalin’in köysel kooperatifleşme hareketine en büyük muhalefeti ve direnci, bir kolhoz ya da sovkhoz için çalışmak yerine, özel üretimi tercih eden Ukrayna ve Don havzası köylüleri göstermiştir. Önceleri, verimli özel çifliklerin bu şekildeki ekonomik faaliyetlerine göz yuman Bolşevikler, sonraları, bu üretim tarzını, merkezi planlamaya karşı bir tehdit olarak algılamışlardır.



Devrimciler, Rus İç Savaşı sırasında, şehirlilere göre daha az destek aldıkları köylüleri, bu sistemle kontrollerine daha kolay alabileceklerini düşünüyorlardı. 1929 ve 30'ları takiben, hükümet köylerde kollektivizmin gelişimini sağlamak için, binlerce resmi görevlisini tarlalara kooperatifleri organize etmeleri için göndermiştir.




1932 yılı hasadının iyi olmayacağının anlaşılması üzerine, hükümet suçu, o dönemde nisbeten sistem dışında kalan özel çifliklere attı ve alınan kararlarla, hasatta hesaplanan eksiklerin bu çifliklerden vergi olarak tahsil edilmesine karar verildi. Silahlı güçler kullanılarak, bir sonraki yılın tohumlukları ve çifliklerde yaşayanların ihtiyaçları göz ardı edilerek, belirlenen miktarda tahıl zorla alındı. Çiflik sahipleri, kooperatiflerde çalışmaları için devletin el koymak istediği büyük baş hayvanları kestiler ve bu yüzden tarlada üretimde kullanılabilecek hayvan sayısı azaldı.




Bir yıl sonrası tam bir felaket oldu. Ukrayna'daki en verimli tarım alanları, tam anlamıyla birer kıtlık alanına dönüştü. Gelen kıtlık haberleri üzerine bölgeye gitmek isteyen gazetecilere engel olundu. Hükümet ve yerel politikacılar, acil olarak bölgede önlem alacaklarını ve yardım edeceklerini söylemelerine rağmen, yeterli çaba gösterilemedi. Ukrayna'da insanlar ölürken SSCB tahıl ihracatını arttırdı. Görgü tanıklarına göre, bölgede açlıktan kaçmak isteyen binlerce çocuk, ya ailelerinin olduğu yerlere ya da yetimhanelere geri gönderildi ve oralarda bakımsızlık ve açlık gibi sebeplerden öldüler.

Bilgi ve haber akışını önlemek amacıyla bizzat Stalin ve Molotov tarafından imzalanan yönergelerle, seyahat edeceklere izin almaları şartı getirildi. Bölgeden kaçmaya çalışanların aslında Sovyet düşmanlarınca organize edilen kişiler olduğu ve halkın buralardan çıkarılmamaları gerektiği savunuldu. Uygulamaların tam sonuç vermesi için Stalin bizzat Pavel Postişev'i Ukrayna İkinci Sekreteri olarak atadı. Onunla birlikte binlerce Sovyet görevlisi de, "kollektivizmin" gelişimini sekteye uğratacak her tehlikeyi önleme görevi ile Ukrayna'ya geldi. Stalin böylece Ukrayna'da kontrolü tamamen ele aldı.


1933-34 baharında nisbeten iyi giden iklimin de etkisiyle, 1932-33 dönemindeki etkisiz ekim ve çalışan sayısındaki büyük azalmaya rağmen hasat iyi oldu. Köylülerin sayıca azalmasıyla etkisizleşen muhalefet hareketi bu dönemde de etkili olamadı. SSCB'nin kendi kur rejimi açısından gerekli gördüğü tahıl ihracına bu yıl da devam edildi.




  • Kıtlık Kurbanları
1933 yılının sonunda, Ukrayna ve Rusya'da tahminen 5-10 milyon insanın öldüğü düşünülmektedir. Kurbanların %81.3'ü Ukraynalı, %4.5'i Rus, %1.4'i Yahudi ve %1.1'i Polonyalıdır. Tüm köylü nüfusunun %25-50'si hayatını kaybetti.

Ukrayna'nın kuruluş temelini teşkil eden köylülük bilincinin bu dönemde aldığı yara, günümüzde hala halkına acısını hissettirmektedir.





  • Holodomor Bir Soykırım mıdır?
Olayların soykırım özeliğinde olup olmadığı tartışılsa da, Ukrayna'nın uluslararası alanda Holodomor'un soykırım olarak tanınması yönündeki taleplerine, Rusya Federasyonu şiddetle karşı çıkmaktadır.
Derleme
  Alıntı ile Cevapla
Eski 17.03.2009, 01:14   #2
Çevrimdışı
Böcü Dayı
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Holodomor | Gizli Tutulan Felaket

İyi ki Türk evladıyım be, bizimde vardır hatalarımız ama bunlar kadar mümkün değil olamayız .

O masum masum , medeni görünen insanların içinde aslında nasıl bir canavar saklı görüyoruz.

Geçendede bir arkadaş Japonların yaptığını anlatmıştı.

Ülkem ülkem canım ülkem.
__________________
"Aslında herkes dahidir. Ama siz kalkıp bir balığı, ağaca tırmanma yeteneğine göre yargılarsanız, tüm hayatını aptal olduğuna inanarak geçirecektir."
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Böcü Dayı'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.03.2009, 15:59   #3
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Holodomor | Gizli Tutulan Felaket

Ekonomik ve sosyal paket icin yapilan vahsete bakin

Nasil bir zihniyettir bu, baskalari aclik ve hastaliktan ölürken, bunun olusmasina sebep olan insanlarin refah icinde olmasi

Tesekkürler paylasim icin....
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.05.2009, 14:51   #4
Çevrimdışı
photo2009
Yeni Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Holodomor | Gizli Tutulan Felaket

İnanamıyorum bu nasıl bir vicdandır yada daha doğrusu vicdansızlıktır yaaaa. Bence sadece ruhsuzlar böyle şeyler yapabilirler.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz photo2009'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 23.05.2009, 15:31   #5
Çevrimdışı
feridun
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Holodomor | Gizli Tutulan Felaket

Devlet olan tüm milletlerin geçmişinde bu tür karanlık katliamlar olmuştur,olmayada bir şekilde devam edecektir.
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz feridun'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 05.08.2010, 13:47   #6
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Holodomor | Gizli Tutulan Felaket

İnsanın içini acıtan kareler...

Rusya bu olaydan sonra, hala daha açlık, kıtlık, geçim derdiyle savaşıyor...
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 05.08.2010, 14:07   #7
Çevrimdışı
Derin
Gerçek Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Holodomor | Gizli Tutulan Felaket

Şimdide yangınla boğuşuyorlar..

Bazı yerler haritadan silinmiş. Alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste...
__________________
ForumGerçek Türkiye'nin Forumu
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Derin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 05.08.2010, 15:06   #8
Çevrimdışı
DarkAngeL
...:: HüsoMeL::...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Holodomor | Gizli Tutulan Felaket



bunları yapan insansa biz neyiz!!
teşekkürler..

__________________
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz DarkAngeL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 05.08.2010, 15:28   #9
Çevrimdışı
DarkAngeL
...:: HüsoMeL::...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Holodomor | Gizli Tutulan Felaket

Alıntı:
Ukrayna'nın Birleşmiş Milletler'e "Holodomor'u tartışmaya açma" talebi ise geri çevrildi. Ukrayna, Birleşmiş Milletler'i, Rusya'nın tezlerini desteklemekle suçladı.
Rusya Ukrayna'nın suçlu olduğunu düşünüyorsa bu tartışmayı ya kabul ettirirlerdi yada kendileri başlatırdı..
tıpkı bizim buyrun tarihimiz, arşivlerimiz,belgelerimiz burda sizde getirin herkes anlasın haklıyı haksızı dediğimizde herkesin sus pus olduğu gibi..

Asla birbirlerinden taviz vermezler..
kanıtlayamak istesen bile engel olunur, Ukraynaya yaptıkları gibi..
__________________
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz DarkAngeL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 10.11.2010, 11:07   #10
Çevrimdışı
Nazlı
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Holodomor | Gizli Tutulan Felaket

Yuh be yuh .İnsan olamaz bunlar !

Resimler için teşekkürler.

Alıntı:
Holodomor, Ukraynaca (Морити голодом) "açlıkla öldürmek" anlamına gelir.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Nazlı'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
felaket, gizli, holodomor, tutulan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 16:41.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.