Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Teknoloji | Bilgisayar > Teknoloji Haberleri


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 08.07.2014, 13:52   #1
Çevrimdışı
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Türk Telekom Anayasal Suç İşliyor - Kamuoyuna Duyurulur.

Türk Telekom Anayasal Suç İşliyor

Alıntı:


Türk Telekom'un MA-0051-03-2014 numaralı sözleşme ile ihale yaptığı ve gözetim donanımları satın aldığı çeşitli basın kuruluşlarında yer aldı. Sözleşmede belirtilen hedefler, yurttaşların anayasal hakları, temel hak ve özgürlükleri, hukukun evrensel ilkelerini çiğniyor.

Sözleşmede satın alınacak donanımın amacı "şebeke üzerinden taşınan trafiğin paket bazında detaylı olarak analiz edilmesi, yatırım plan ve önceliklerinin belirlenmesi, taşınan trafiğin uygulama bazında analiz edilmesi, şebeke kaynaklarının optimum olarak kullanılması, şebeke performansının arttırılması, art niyetli uygulama ve kullanıcıların tespit edilerek önlem alınmasının sağlanması. 5651 Sayılı 'İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında kanun' değişiklikleri ile birlikte mevcut kanun gereği olan yükümlülükleri kati suretle yerine getirmektir." şeklinde ifade edilmekte. Bu amaçla

• Sistem aynı İnternet sitesine ait HTTP ve HTTPS protokollerinin ayrımını yapabilecek, ayrım bazlı politika (shaping, drop, marking ve redirection) uygulayabilecektir.

• Sistem; WAP, HTTP, MMS, E-Mail, DHCP, FTP, HTTP Browsing, HTTP Streaming, MMS (Microsoft streaming), NNTP, POP3, RTSP, Streaming, SIP, Vonage, MGCP, Messenger (MSN,Yahoo v.s), SMTP, H323, Ultrasurf, Hotspot, TOR, Opera Mini gibi servis tiplerini destekleyecek, analizi, sınıflandırması ve kontrolünü yapacaktır.

• Sistem; WhatsApp, Lime, Telegram, CoverMe, Google+, Tango, ICQ, Instant Messaging, Jabber, Open MMS, Skype, Messenger (MSN, Yahoo v.b) gibi mesaj uygulamalarını destekleyecek, analizi, sınıflandırması ve kontrolünü yapacaktır.

• Sistem, VPN Tünel Prokollerini (Spotflux, Hotspot VPN, Mobile VPN, Safe Tun VPN, vpn Bitz, ibVPN, SecureLine, Onavo, HMA, VirtualBrowser, BIG VPN, VPN Direct, VPN Express, VPNOneClick, Freedome, TunnelBear, Hotspot Shield, Ultrasurf, TOR, Freegate, Gtunnel, GappProxy, Your Freedom, Hykproxy, Tunnelier, Gpass vb.) analiz edebilecek ve yönetebilecek kabiliyette olacaktır.

• Sistem, müşteri DNS sorgusundaki hedef DNS IP adresini farklı bir IP adresi ile değiştirebilecektir (DNS Overwrite özelliği)

• Sistem erişim engelleme kararı verilen yayınlarla ilgili olarak alternatif erişim yollarını engelleyici tedbirleri alacaktır.

• Sistem erişim engelleme kararı verilen yayınlarla ilgili olarak URL bazlı HTTPS trafiğini engelleyecektir.

• Sistemin tüm Multimedia, mesaj sistemleri, P2P, tüm servis ve uygulamaları analiz, izleme yetenekleri de var. Bunların arasında e-posta, ftp, DHCP, Skype, Whatup, Gtalk, MSN, VPN, Tor, Hotspot Shild gibi uygulamalar var.

Yukarıda adı geçen servisler; iletişim, haber alma, bilgiye erişme, örgütlenme gibi temel özgürlüklerimizi kullandığımız araçlardır. Sistem tüm bu servisleri izleyebilecek, dilediği gibi manipüle edebilecek ve engelleyebilecek yeteneğe sahip olacaktır. Böyle bir sistemin temel hak ve özgürlüklerimiz üzerinde bir tehdit olarak durması kabul edilemez.

Haberleşme gizliliği esastır, haberleşmeyi izlemek ancak yeterli nedenlerle mahkeme kararıyla mümkün olabilir. Tüm bu servislerin de esas olarak bir bir telefon konuşmasından farkı yoktur. Son yapılan düzenlemelerle telefon dinlemeleri zorlaştırılmıştır. Aynı korumanın İnternet üzerinden haberleşme için geçerli olması gerekir. Normal posta hizmetlerinde, mektubun iceriğine bakmak nasıl suçsa, e-postanın içeriğine bakılması, pek çok e-posta Web üzerinden gittiği için HTTP ve HTTPS'nin izlenmesi de suçtur. Bu kapsamdaki izleme çabası da anayasal suç, bunu teşvik eden BTK ve uygulayan TT'nin anasayal suç işlemesi anlamına gelmektedir.

Gözetime ek olarak sözleşmede adı geçen DNS Overwrite özelliği ise iletişime sahtekarlık yoluyla müdahaledir. Bu, bir kullanıcının kendi iradesi ve bilgisi dışında, erişmek istediğinin dışında başka bir yere yönlendirilmesidir. Bu da küresel İnternet standartlarının ihlalidir.

İnternet, Türkiye'de hak ettiği değeri bulamıyor. Kanun yapıcılar, düzenleyici aktörler ekonomi, kamu yönetimi, bireysel gelişim, demokrasinin gelişmesi, toplumun bütünleşmesi, toplumsal denetim, saydamlık, katılımcılık gibi faydalarını görmezlikten geliyor. Günlük siyasi çekişmeler için, muhalefeti bastırmak için, sansür için İnternet korkunç bir denetim ve gözetim ağı haline getiriliyor.

AB'ye üye olmak, 10. büyük ekonomi olmak, dünya ile bütünleşmek, turizmde lider ülke olmak, dünya finans merkezi olmak, yabancı yatırımlar çekmek gibi ifadelerle; İnternet'i denetlemek, kontrol altında tutmak, korkunç bir gözetim mekanizması kurmak, “bizim istemedigimiz kuş uçmasın” felsefesiyle problemleri çözmeye uğraşmak, son derece çelişkilidir. Yöneticilerin ve toplum önderlerinin bu durumu görememesi içler acısıdır.

Biz aşağıda imzaları olan Bilişim/Bilgi/iletişim alanında faaliyet gösteren demokratik kitle örgütleri olarak, BTK ve TT'yi açıklama yapmaya ve bu suçtan vazgeçmeye davet ediyoruz. Bu konularda suç duyurusunda bulunmaktan, AİHM'ye gitmeye kadar her türlü mücadele yöntemini uygulayacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.
Alıntı:
Alternatif Bilişim Derneği
Ankara Barosu Bilişim Kurulu
Demokrat Bilgisayar Mühendisleri
Elektrik Mühendisleri Odası
İnternet Teknolojileri Derneği
İnternet Yayıncıları Derneği
Korsan Parti Türkiye Hareketi
Linux Kullanıcıları Derneği
Pardus Kullanıcıları Derneği
Türk Kütüphaneciler Derneği

__________________
Never fade away...
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Heliosaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.07.2014, 16:40   #2
Çevrimdışı
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Türk Telekom Anayasal Suç İşliyor - Kamuoyuna Duyurulur.

Tüm internet trafiğini tekelinde bulunduran Türk Telekom, vatandaşın bilgisayar ve cep telefonuna sızmaya hazırlanıyor. Hükümet, internetten istihbarat toplama projesini harekete geçiriyor. İnternet ortamında ne yapıldığını en ince ayrıntısına kadar görmek, müdahale etmek ve sansürlemek için ihale açan Türk Telekom, Procera Networks adlı ABD şirketinden bir donanım satın aldı. Alınan donanım sayesinde Türk Telekom, HTTPS trafiği, Whatsapp mesajları, Skype görüşmeleri, ziyaret edilen internet sayfaları ve VPN hizmetleri de dâhil pek çok işlemi analiz edecek, yavaşlatacak, gerekirse sansürleyecek. Geçen hafta Taraf’ta, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) Türkiye’deki internet servis sağlayıcılara gizli bir mail göndererek kullanıcıların neler yazıp çizdiğini öğrenmek için gerekli donanımları hazır etmelerini istediği yönünde bir haber yayımlanmıştı. Haberde, HTTPS’nin (Şifreli internet trafiği) açılmak istendiğine dair direktife de dikkat çekilmişti. TİB, bu mailin gönderildiğini kabul etmiş ancak HTTPS ile ilgili uygulamayı yalanlamıştı.

Taraf’ın ele geçirdiği yeni belgede Türk Telekom’un, TİB’in direktifi doğrultusunda yeni bir donanım almak üzere bir şartname hazırladığı ve internetin her tür mecrasını kontrol etmeye hazırlandığı görülüyor. Amerikalı firmanın Türkiye temsilcisi Sekom, sorularımıza cevap vermekten kaçınırken, Bilişim Uzmanı Avukat Serhat Koç, şartnamede pek çok sorunlu madde olduğuna dikkat çekti. “Şartnameye göre Türk Telekom’un, DNS adresinin farklı bir IP adresi ile değiştirilmesinin mümkün kılınacağı bir donanım arayışında olduğu görülüyor. Biz buna ‘DNS Hijacking’ diyoruz. Twitter’ın erişime kapandığı günlerde hükümet bu yöntemi kullanmış, Google konuyla ilgili resmî açıklama yapmıştı. Bu tekniği kullanmak yasal değil. Devletin, halkını kandırması kabul edilebilir bir şey değil” diyen Serhat Koç, URL bazlı HTTPS trafiğinin de engellenebileceğini ifade etti. Devletin, özellikle POP3 ve FTP gibi özel servislerle de ilgilendiğine dikkat çeken Koç, “Şirket, kurum ve kişilere ait özel posta hesaplarına erişim sağlamak istiyorlar. Şartname, hukukî olarak “5651 sayılı kanuna uygun” diyor, başka bir şey demiyor. Anayasaya falan umurlarında değil. Bu yaptırım ve denetlemeler Anayasa’ya aykırı” dedi.

Bilişim uzmanları endişeli


Belgeyi paylaştığımız bilişim uzmanları endişelerini dile getirerek şu noktaları vurguladı: “Kapsamlı istihbarat ve engelleme sisteminin altyapısı kuruluyor. Bu tür bir gücü elinde bulunduran kurum, istediği içerik sağlayıcıyı batırır, istediğini çıkarır. Bu durumdan da en fazla politik, haber ve e- ticaret siteleri etkilenir. Yönlendirme fonksiyonu ile her türlü dinleme kaydedilebilir. Devlet, çeşitli yöntemlerle internet kullanıcılarına ait her türlü bilgiyi elde edebilir.”

“Özgürlükleri tehdit eden bir durum söz konusu”

TÜM İNTERNET DERNEĞİ BAŞKANI- Füsun Nebil:

“Bu tür cihazların kurulması endişe verici. Hürriyet ve özgürlükleri tehdit eden bir durum söz konusu. Zaten hükümetin internetten ilk günden itibaren hoşlanmadığı ortadaydı. Her fırsatta internetin kötü olduğuna dair ifadelerini gördük. Ama son bir yıldır, olayın rengi tam engellemeye dönüştü. Bir yandan URL ve site engellemesi yaptılar, bir yandan da fiber yatırımları engellediler. Engellemelerin yanı sıra şimdi bir de istihbarat girdi işin içine. Bu cihazlarla özgürce internet kullanmak mümkün değil. Buna karşın internet kullanıcılarının farkındalığı da zayıf. Tepki göstermiyor, sadece siteler kapatıldıkça bağırıyorlar. Bu da önemli bir sorun. İktidarlarını ellerinde tutmak yolunda interneti engellemeye çalışanlara sesleniyorum: Matbaanın geciktirilmesinin bu ülkeye nelere mâl olduğu ortada. Maalesef aynı kafa şimdi interneti engelliyor. Hem de ülkenin ticaret, sanat ve en önemlisi de geleceğini engelleme pahasına.”

Taraf - Tunca Öğreten
__________________
Never fade away...
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Heliosaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
anayasal, duyurulur, işliyor, kamuoyuna, telekom, türk, İşliyor


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 19:38.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.