Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Teknoloji | Bilgisayar > Teknoloji Haberleri


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 20.05.2019, 15:01   #1
Çevrimdışı
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Google, Huawei Telefonlarını Kara Listeye Aldı!

Başkan Trump’ın talimatıyla Huawei ve ilgili iştiraklerine ekipman tedariğinin izne bağlanmasının ardından ağır bir darbe de uzun soluklu ortağı Google’da geldi. Google ortağına olan tüm desteğini kesiyor.

Sektöre yakın kaynakların verdiği bilgilere göre Google bundan böyle Huawei’den donanım veya yazılım tedariği yapmayacak. Daha da kötüsü Google’ın mevcut hizmet ve teknik desteğine de erişimi engellenecek.

Bunun anlamı bundan sonra Huawei telefonlarında Google Play ve Gmail gibi popüler Google uygulamaları olmayacak. Ayrıca bunlara harici kaynaklardan erişme imkânı da ortadan kalkacak. Kaynaklar sistem güncellemeleri konusunda da Google’ın desteğini tamamen keseceğini ifade ediyor.

Bu durumun tek istisnası açık kaynak olarak erişilebilen Android sürümleri olacak. Huawei’nin bu sürümlere erişerek kendi telefonlarına güncelleme sağlayabilmesi mümkün olacak. Bunun dışında yine herhangi bir Google uygulamasını sunamayacak. Mevcut Huawei telefonları ise bu durumdan etkilenmeyecek.

Tam da Huawei’nin akıllı telefon pazarında iki numaraya oturması sonrasında gelen ardı ardına yasaklamalar kafalarda soru işareti oluşturuyor. Özellikle global pazarda yasaklar etkili olabilir. Bundan sonra Huawei’nin atacağı adımlar çok önemli.

Elbette tabiri yerindeyse Huawei’nin eli de armut toplamıyor. Firma kendisine ait bir işletim sistemi geliştirme çalışmaları yapıyor ve hatta Çin’de bu sistemin ilk testleri de başladı. Firmanın Google’dan bu tür bir hamle beklediği anlaşılıyor.

Google tarafına dönecek olursak milyarlık Android ekosisteminin sahibinin tarafsız olması gerekir miydi bilemiyoruz ancak sonuçta bir ABD firması. Zira geçmişte Nexus telefonlarda Huawei ile çalışmıştı. Diğer taraftan sürekli büyüyen itici güç Huawei’den ekosistemi mahrum bırakmış olacak. Android dünyasını çok ilginç gelişmeler bekliyor diyebiliriz.

Güncelleme: Huawei telefonların Google Play ve diğer uygulamaları almaya devam edeceği ancak güncelleme ve teknik destek alamayacağı belirtildi. (Donanımhaber)
__________________
Never fade away...
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Heliosaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.05.2019, 15:15   #2
Çevrimdışı
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Google, Huawei Telefonlarını Kara Listeye Aldı!

Android işletim sisteminin geliştiricisi Google ile akıllı telefon üreticisi Huawei arasındaki işbirliğinde kritik bir an, iki şirket arasındaki teknoloji transferine, anında etkili olmak üzere yasak geldi iddiası ortaya çıktı. Peki Android yazılım güncellemelerinde neler olacak?

Trump yönetiminin kararının ardından Çinli teknoloji devi Huawei’ye ABD üretimi teknolojilerin transferi konusunda ciddi gelişmeler oldu. Şu an resmen Huawei güncelleme takviminde bir değişiklik olmasa da, önemli bir kaynaktan ortaya çıkan haber güncelleme bekleyenleri şüpheye düşürdü.

Reuters haber ajansının paylaştığı özel habere göre Huawei hemen etkili olmak üzere bütün Android güncellemelerine erişimini kaybedecek. Ancak haberin henüz resmi olarak Alphabet, Google ya da Huawei tarafından paylaşılmadığını belirtelim. Henüz kesin değil. Ancak Reuters bu konuda “konuya yakın kaynaklardan” bilgi aldığını belirtiyor. Bu gazetecilik lisanında doğrudan önemli bir yöneticiden duyduklarını işaret ediyor. İddia basit bir dedikodu değil, ancak resmiyete dökülene kadar değişmesi mümkün.

Şimdi durumu A’dan Z’ye bir özetleyelim, bu senaryo gerçek olursa Huawei telefonlarımıza ne olacak anlamaya çalışalım.
Huawei sayısız farklı teknolojik ürün ve hizmet üreten, Çin merkezli bir teknoloji devi. Google ise ABD merkezli Alphabet çatı şirketi altında arama ve teknoloji devi.

Google, şu an Apple tarafından geliştirilen iOS hariç neredeyse bütün akıllı telefonlarda kullanılan Android işletim sisteminin ana geliştiricisi konumunda. Android’in büyük bir bölümü açık kaynak kodlu. Ancak çok önemli bir kısmı Google Play Store gibi uygulama mağazası, Google Haritalar gibi navigasyon uygulaması türü bağlantılar ile doğrudan Google’a bağlı bir işletim sistemi. Google servisleri, Android’in içerisindeki çoğu işlevi sağlayan anahtar teknolojiler.

ABD Başkanı Trump, Çin ve ABD arası ticaret savaşları sürerken, Çin’den gelen ürünlere vergileri yükseltiyor. Bununla kalmayan Trump, Çin’e yönelik casusluk suçlamalarını yineliyor. Bu sebeple Çinli şirketlere yaptırım uygulanmasını, ABD’li teknoloji şirketlerinden, Çinli teknoloji şirketlerine yazılım ya da donanım satışını, transferini engellemeye niyetli. Elinde de gerekli yasal araçlar mevcut.

Alphabet, doğal olarak da Google bu şekilde zorlanırsa Huawei doğrudan Android’in en son Google sürüm güncellemesine ve alt servislerine erişemeyecek. Bu yüzden Android işletim sisteminde Google’sız bir çözüm gerekecek. Huawei bunu başarabilecek çapta bir şirket ve milyonlarca telefona kendi servislerini bağlayabilir.

Yani Google Android’in tam sürümünü kontrol etse de açık kaynak kodlu kısmı temel alınarak, Google dışı bir şirketin özel Android sürümü kullanıma sunulabilir. Huawei Android, özellikleriyle Google Android’den farklı olabilir.


Huawei 2019 ilk çeyrek sonu itibariyle akıllı telefon pazarının yüzde 17’sine ulaşmış durumda. Bu yüzden aktif telefon sayısı gerçekten yüksek. Kendi işlemcisini, yapay zeka çözümlerini, 5G baz istasyonlarını geliştiren bir ARGE devi. Bünyesinde donanım kadar yazılım teknolojisi çözümleri ve mühendisleri de var. Ayrıca ABD dışında Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere sayısız ülkede hizmet veriyor. Bu yüzden ABD dışında da varlığını güçlü bir şekilde sürdürüp, sadece Çin satışıyla bile her yıl kazanç elde edebilir. Ancak bu senaryo gerçek olursa şirketin değeri ciddi bir zarar görecek. Kullanıcıların güncelleme alması aylarca aksayabilecek.

Öte yandan bu haber ve iddialar Çin’i ticaret savaşında Huawei üzerinden zorlamak için çıkmış da olabilir. Yapılan açıklamalar geri alınır, hiç bir olay olmamış gibi her şey devam eder. Ancak elbette perde arkası pazarlıklar gerçekleşebilir. Sonuçta neler olacağını muhtemelen kısa süre içerisinde hep birlikte göreceğiz.

Güncelleme: Reuters haberine kısa bir süre sonra erişilemez oldu. Haber ardından adres değişikliği ile güncellendi.

Ali güngör - Technopat.com
__________________
Never fade away...
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Heliosaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.05.2019, 16:25   #3
Çevrimdışı
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Google, Huawei Telefonlarını Kara Listeye Aldı!

Bloomberg tarafından aktarılan bilgilere göre ABD'li işletim üreticileri Qualcomm ve Intel de Google'ın kararını takip etti ve Huawei ile olan ortaklıklarını sonlandırdı.

ABD hükumetinin Çinli mobil teknoloji devi Huawei’yi kara listeye alması ve bu gelişmeyi takiben Google’ın Huawei’nin Android lisansını iptal etmesi, Huawei için tüm hafta sonunun son derece karanlık bir hal almasına neden olmuştu.

Bloomberg tarafından aktarılan bilgiye göre dünyanın en büyük işlemci üreticilerinden üçü olan Intel, Qualcomm ve Broadcom da hükumetin Huawei konusundaki yasaklarının ardından Çinli şirket için teslimatlarını sonlandırmış durumda.

Huawei, özellikle premium ve orta segment akıllı telefonlarında uzun zamandır kendi HiSilicon Kirin işlemcilerini kullanıyor. Ayrıca giriş seviye işlemcilerde de MediaTek tercih ediliyor. Bu nedenle Qualcomm ile ortaklığın sonlandırılması büyük bir etki yaratmayacaktır.

Bununla birlikte Huawei dizüstü bilgisayarların kalbinde Intel işlemciler yer alıyordu. İki teknoloji devi arasındaki ortaklığın sonlandırılması, yeni nesil Huawei dizüstü bilgisayarlarda bir donanım boşluğu oluşmasına neden olacak.

Huawei, işlemci açığını bir şekilde kapatsa bile sorunları tamamen ortadan kaldırmış olmayacak. Zira Huawei dizüstü bilgisayarlar, yine bir Amerikan şirketi olan Microsoft tarafından geliştirilen Windows işletim sistemini kullanıyor.

Microsoft, hükumetin Huawei’yi kara listeye almasının ardından nasıl bir hamle yapacağını açıklamadı ancak şirketin, ABD’nin yasaklarına saygı duyması bekleniyor. Dolayısı ile Huawei için mobil cihazlar dışında dizüstü bilgisayarlarda da bir işletim sistemi açığı oluşacak.
__________________
Never fade away...
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Heliosaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.05.2019, 16:28   #4
Çevrimdışı
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Google, Huawei Telefonlarını Kara Listeye Aldı!

Google‘ın Huawei‘nin Android lisansını iptal etmesi, tüm dünyada bir şok dalgası yaratmış durumda. Hâlihazırda bu durum sadece Huawei’nin akıllı telefonlarını kullananları etkiliyor gibi görünse de, şirketin dizüstü bilgisayarlarını kullananlar da endişeli bir bekleyiş içinde. Bu bekleyişi sonlandıracak adres olan Microsoft Huawei krizinde ne yapması gerektiği konusunda kesin bir karara varmamış gibi görünüyor.

Huawei markalı dizüstü bilgisayarların Windows 10 güncelleştirmelerini alışının engellenmesi, ilk bakışta oldukça anlamsız bir hamle gibi görünüyor. Bahsi geçen güncellemelerin içinde güvenlik önlemlerinin de bulunması, bu tarz bir eylemin tehlike potansiyelini biraz daha güçlendiriyor. Ancak Google’ın bile Amerikan hükümetinin baskısına boyun eğmesi ve Microsoft’un şimdiye kadar sessiz kalması, bu anlamsız ve tehlikeli eylemin gerçekleştirilmesi ihtimalini artırıyor.

Microsoft cephesi, gelen açıklama taleplerini “Şu an için paylaşacak bir şey yok” ifadesiyle geri çeviriyor. Bu sessizlik Microsoft’un Huawei cihazlarının Windows 10 güncellemelerini almasını engelleyeceği anlamına gelmiyor. Ancak aksi yönde bir işaret verilmemesi de kaygıları artırıyor.

En yeni Windows 10 güncellemelerini alamamak, Huawei’nin dizüstü bilgisayarları için önemli bir handikap olacaktır. Şirketin portföyünün en yeni üyeleri oldukça başarılı olsa da, güncelleme eksikliği bu cihazların gönül rahatlığıyla tavsiye edilmesini ve kullanılmasını engelleyecektir.

Microsoft’un da zor bir durumda kaldığını söylemek yanlış olmayacaktır. Yazılım devi için etrafta yamasız ve güncellenmemiş Windows 10 cihazların olması ciddi bir risk niteliği taşıyor. Bu riskin karşısında ise güvenlik endişeleri nedeniyle Huawei’ye karşı baskıyı artıran Trump yönetimi bulunuyor. Kısacası Microsoft’u da oldukça zorlu bir karar bekliyor.
__________________
Never fade away...
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Heliosaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.05.2019, 16:37   #5
Çevrimdışı
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Google, Huawei Telefonlarını Kara Listeye Aldı!

Google, ABD ve Çin arasındaki ticari savaşta tarafını belirledi. ABD’li şirket Huawei’nin gelecek dönemde üreteceği cihazlara Android desteğini vermeyeceğini açıkladı. Bunun üzerine Çin cephesinden beklenen açıklama geldi. Şirketler üzerinden devam eden diplomatik savaşta alevler giderek yükseliyor.

Huawei, akıllı telefon sektöründeki satışlarını son 1 yılda %50’den fazla arttırmayı başardı, global sıralamada Apple’ın yerin geçerek ikinciliğe yükseldi. Bunun yanı sıra şirket, Türkiye dahil pek çok ülkenin 5G altyapılarının çalışmalarından sorumlu bir konumda. Etki alanı giderek genişleyen firmanın geleceğe yönelik beklentileri de oldukça yüksekti.

Taa ki yazılımlar konusundaki ortağı Google’dan darbe yiyene kadar. Çinli firmanın bir süredir ABD’de satış yapmamasına rağmen yakaladığı üstün başarı, iki ülke arasındaki ticari savaşların odak noktasına geldi. Google’ın önümüzdeki dönemde piyasaya sürülecek Huawei cihazları için Android ekosistemi desteğini çekmesi, büyük bir şok yarattı.

Çin cephesinden beklenen açıklama ise tam bir misilleme niteliğinde. Ülkenin Dışişleri Bakanlığı doğrudan Washington yönetimini hedefine koyarak “Bekleyin ve görün” dedi. Bakanalık sözcüsü konuyu hiç uzatmadan yaptığı açıklamada tarafları biraz daha keskinleştirmiş, tartışmaların ateşini yükseltmiş oldu.

Huawei, bir süre önce Android’e alternatif olarak bir B planı üzerinde çalıştığını açıklamış, ancak detaylı bilgi paylaşımı yapmamıştı.
__________________
Never fade away...
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Heliosaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.05.2019, 16:41   #6
Çevrimdışı
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Google, Huawei Telefonlarını Kara Listeye Aldı!

ABD pazarında satış yapmamasına rağmen dünyanın en çok telefon satan ikinci firması konumuna gelen Huawei ile Google’ın arası açıldı. Büyük bir sürpriz yaşanmazsa, gelecek Huawei cihazları Android desteğinden mahrum olacak. Peki Androidsiz bir Huawei neler yapabilir?

Akıllı telefon piyasası son 2 ila 3 yıldır, sadece Samsung ve Apple’ın elinde değil. Çin merkezli üreticiler arasından sıyrılıp, küresel arenada büyük başarılar yakalayan Huawei de zirveye ortak bir isim haline geldi. Hatta son 6 aydır, Apple’dan daha çok cihaz satışı yaparak yılların lideri Samsung’u tehdit etmeye başladı. Üstelik Huawei, uzun bir süredir ABD’de resmi olarak cihaz satışı yapamıyor. Operatörler faturalara ek olarak Huawei’den seçenek sunmuyor.

Hatta ve hatta Huawei’nin üst düzey yetkilileri, ABD’de gözaltına alınıyorlar. Trump’a göre Çin, Huawei’yi kullanarak, kullanıcıların bilgilerini Çin hükümeti ile paylaşıyor. Bu iddialar ve endişler üzerine artan gerilimlerin neden olduğu son hamle ise Google cephesinden geldi. ABD’li teknoloji devi, Çinli Huawei’nin gelecek cihazları için Google Play servisleri ve Android desteğini askıya aldı.

Huawei’nin Android desteğinden yoksun bir şekilde faaliyet gösterme planları, bir süredir gündeme gelmiyordu. ABD’nin uluslararası arenada yarattığı baskıdan dolayı firma, mevcut konumunu korumak için bazı planlar yapıyordu.

Diğer taraftan Google hizmetleri dünyanın en büyük akıllı telefon pazarlarından birisi olan Çin’de zaten kullanım dışı. Huawei, Xiaomi, Oppo, OnePlus, Samsung gibi devler; zaten Çin’de Android desteğinden yoksun bir şekilde faaliyet gösteriyor. Çin’de Google’ın yasaklı olmasından dolayı, ülkede satılan Android işletim sistemine sahip cihazlarda, yazılımsal olarak bazı çözümler sunuluyor. Bu çözümler, Google’ın değil üreticilerin kendi çözümlerinden ibaret.

Örneğin Çin'den ithalatçı garantili ya da garantisiz bir Android cihaz getirdiğinizde, içerisinde pek çok Çince ve Play Store hizmetlerine alternatif olan uygulama bulunuyor. Bu durum, Huawei dahil bütün üreticilerin cihazları için geçerli. Çin’deki kullanıcıların cihazları; Google’dan değil üreticilerden güncelleme alıyor, kullanıcılar uygulamaları alternatif ve yerel mağazalardan ediniyorlar. Ayrıca Gmail, YouTube, Drive ve Çeviri gibi uygulamalar, Çin’deki Android cihazları tarafından desteklenmiyor. Çin’deki kullanıcılar bazı özel VPN servisleriyle tüm Google hizmetlerine erişebiliyorlar.


Tüm bunların ışığında, Huawei’nin tamamen Android’den yoksun kalması durumunda yapabileceği 3 şey var:

  • Kendi işletim sistemini geliştirmek; cihazları bu işletim sistemiyle sunmak,
  • Yeni çıkaracağı cihazlarını Çin’deki gibi Google hizmetlerinden yoksun şekilde sunmak, cihazları sürekli olarak kendi güncellemeleriyle ve güvenlik yamalarıyla desteklemek,
  • Zamanında Nokia’nın yaptığı gibi Microsoft ile anlaşıp alternatif yola başvurmak.
İlk ihtimal kulağa hoş ve mantıklı gelse de Huawei, köken olarak Apple gibi bir yazılım firması değil, bir donanım üreticisi. Elbette elindeki sermaye bu iş için fazlasıyla yeter, ancak halihazırda iOS ve Android ile doymuş, hatta yıllar önce Microsoft gibi bir devi piyasanın dışına itmiş etmenler var. Huawei’nin global çapta yazılım konusunda Android’e bir alternatif sunması çok çok zor. Bunun en büyük sebebi ise Android’in artık bir ekosistem olması; sadece akıllı telefonlarda değil, katlanabilir telefonlarda ve aksesuarlarda da çalışması.

Huawei’nin kendi işletim sistemiyle Android kadar kararlı, Apple ile olan rekabetini sürdürecek işletim sistemi üretmesi çok zor. Firma bunu pilot bölgelerde deneyebilir, ancak böyle bir adımın global çapta yaygın kitlelere uygulanması yıllar alır. Basit bir Android güncellemesinin dağıtımı cihaz sayısından dolayı minimum 6 ayı bulurken, yeni bir ekosistemden söz etmek ütopik kaçıyor. Bunun yanında milyonları bulan uygulama zenginliği ve uyumluluk da cabası...

İkinci ihtimal ise gelecekteki Huawei kullanıcılarının Çinli kullanıcılarla kader ortağı olacağı anlamını taşıyor. Açıkçası Google’ın yasaklı olmadığı bir yerde, böyle bir ihtimalde hiç kimse iki yabancı üretici arasından gidip de Huawei’yi seçmez. İlla Çinli bir alternatif arıyorsanız, zaten Xiaomi var. Huawei’nin Google desteksiz, Çin pazarı taktiğine sahip cihazlarda global çapta başarı yakalaması zor. Hatta imkansız.

Üçüncü ve son seçenek de başlangıçta kulağa o kadar parlak gelmiyor. Zira zamanında Nokia ile ortak olarak piyasaya giren, ardından Nokia tükendikten sonra kendi adıyla akıllı telefon üreten Microsoft var. Mobil Windows sürümler,, Android ve iOS karşısında hiçbir zaman baskın gelemediler.



Microsoft, uzun bir süredir akıllı telefon piyasasına Surface Phone adı verilen yeni bir Windows Mobile ailesiyle katılmaya hazırlanıyor. Belki de Huawei, bu yola başvurarak hem kendi işletim sistemini yaygınlaştırma güçlüğünden kurtulur, hem de dünyanın en zengin şirketini arkasına alır. Elbette yine de son karar kullanıcılara ait olacak.
  • Not: ABD'nin Çin ile arasındaki bu gerilim, 2020 seçimlerinden sonra yeniden şekillenebilir. Önümüzdeki yıl yapılacak ABD başkanlık seçimlerinin ardından Huawei yasaklarının arkasındaki isim olan Donal Trump yerine uzlaşmacı politikaları savunan bir başkan gelebilir.
__________________
Never fade away...
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Heliosaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.05.2019, 16:51   #7
Çevrimdışı
mehmetyilmaz
Yeni Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Google, Huawei Telefonlarını Kara Listeye Aldı!

Huawei yaptığı açıklamada hiç etkilenmeyeceklerini söyledi fakat bu bana pek mantıklı gelmiyor. Bakalım ne olacak.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz mehmetyilmaz'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.06.2019, 15:08   #8
Çevrimdışı
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Google, Huawei Telefonlarını Kara Listeye Aldı!

Mesut çevik değerlendirmesi..


http://www.youtube.com/watch?v=05L-YPnT6l8
__________________
Never fade away...
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Heliosaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.06.2019, 15:10   #9
Çevrimdışı
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Google, Huawei Telefonlarını Kara Listeye Aldı!

Teknoseyir değerlendirmesi


http://www.youtube.com/watch?v=EZAMR2jJ-uo
__________________
Never fade away...
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Heliosaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.06.2019, 23:42   #10
Çevrimdışı
Rosebud
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Google, Huawei Telefonlarını Kara Listeye Aldı!

Yaşasın Çin ve Rusya emperyalizmi.
__________________

TEARS AND SOUVENIRS

  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Rosebud'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
aldı, google, huawei, kara, listeye, telefonlarını


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 18:58.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.