Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Teknoloji | Bilgisayar > Teknoloji Haberleri


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 12.01.2021, 18:29   #1
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart WhatsApp, Telegram, Signal… Hangisine, Neden Güvenelim?

WhatsApp, Telegram, Signal… Hangisine, Neden Güvenelim?




Yeni gizlilik sözleşmesi WhatsApp'i bir anda ülke gündemine taşıdı. Alternatifleri indirme rekoru kırarken, WhatsApp, Telegram, Signal üçlüsünden hangisine neden güvenelim? Hayatımıza giren açık kaynak kodlu yazılım, uçtan uca şifreleme nedir?

Yeni kullanıcı sözleşmesi ile gündeme damga vuran WhatsApp artık popülaritesini en azından şimdilik alternatif uygulamalarla paylaşıyor. Mesajlaşma uygulamaları arasında Telegram ve Signal öne çıkıyor.

Öyle ki bu iki alternatif uygulama iOS’ta yer alan App Store’da en popüler ücretsiz uygulamalar arasında ilk üçte yer alıyor. Bir dönem derdini kıt kanaat SMS ile anlatmaya çalışan bizler, bir şekilde bir sürü mesajlaşma uygulamasının içine düştük…

WhatsApp bizlere yeni şartları kabul etmemiz için 8 Şubat’a kadar süre tanırken bu hamle; “dayatma” olarak görülüp tepki çekmesinin yanı sıra kullanıcılarının verilerinin işleneceği anlamına gelmesiyle de endişe yaratıyor. Peki alternatif uygulamalarda durum ne?

TELEGRAM:

Yeni WhatsApp sürümünden kaçanların ilk adresi Telegram oldu. Zaten elbette WhatsApp kadar olmasa da geniş bir kitleye sahip olan Telegram, 2013’te Rus programcı Pavel Durov tarafından kuruldu. Kendisine Mark Zuckerberg’ün Rus versiyonu demek teşbihte hataya düşmek olmaz sanırım. Zira Durov, ağırlıklı olarak Rusya’da ve eski SSCB ülkelerinde kullanılan Facebook benzeri VK’nın da kurucusu. Telegram, bugüne kadar hükümetler de dahil olmak üzere hiçbir 3. partiyle veri paylaşmadığını iddia ediyor.

SIGNAL:

Signal, Elon Musk’ın tavsiye ettiği mesajlaşma uygulaması olarak biliniyor. WhatsApp, Facebook tarafından satın alındıktan üç yıl sonra istifa eden Brain Acton’ın kurucu ortağı olduğu Signal, açık kaynaklı bir uygulama olarak dikkat çekiyor ve uçtan uca şifreleme yaparak kullanıcılarının yazışmalarını güvence altına aldığını söylüyor.

UÇTAN UCA ŞİFRELEME
Uçtan uca şifreleme, sadece uç noktadaki kullanıcıların (yani sadece mesajı gönderen ve mesajı alanın) okuyabildiği bir iletişim sistemidir. Hedefi; internet sağlayıcıları ve ağ yöneticileri gibi aradaki potansiyel gizli dinleyicilerin, şifreyi çözmek için gereken anahtarlara erişmesini engellemektir.

Uçtan uca şifreleme önemli zira son güncelleme ile WhatsApp konusunda yaşanan korkunun temelinde “Konuşmalarımız üçüncü şahıslarla, hükümetlerle, şirketlerle mi paylaşılacak” düşüncesi yatıyordu. Elbette WhatsApp daha doğrusu Facebook’un dayatmacı tavrı da tepki çekerken mahremiyet ihlali başlıca endişe olarak öne çıkmaktaydı.

WhatsApp içindeki mesajlarınız, görüntülü veya sesli görüşmeleriniz, fotoğraflarınız ve karşı taraf ile paylaştığınız tüm dosyalar şifreleniyor. Yani teknik olarak siz ve mesajlaştığınız kişi dışında kimse bunları göremez.


WhatsApp mesajlarınızı okuyamıyor lakin kiminle ne sıklıkla ve nerede mesajlaştığınızı, hangi ağlara bağlandığınızı, cihazınızın özellikleri gibi verileri işleyerek paylaşacak. Aslında zaten bunları paylaşan WhatsApp durumu sözleşmeye dökmüş oldu.
Tabii ki uçtan uca şifreleme yöntemiyle gizlenen konuşmalarınızın da bir noktada eskisi gibi gizlenmemesi mümkün bilemeyiz ancak teoride WhatsApp mesajlaşma içeriği açısından oldukça güvenli.

AÇIK KAYNAK KODLU YAZILIM
Açık kaynak kodlu yazılımda kaynak kodun telif hakkı sahibi, yazılımın kullanım, inceleme, değiştirme ve dağıtım haklarını dileyen herkese, hangi amaçla olursa olsun sunmakta. Firefox, Chrome, Android, Open Office ve Linux tabanlı işletim sistemleri açık kaynak kodlu yazılımlar olarak öne çıkarken; özel mülk yazılımlara ise Microsoft Office, Windows, Mac Os, iOS Photoshop gibi pek çok yazılım örnek gösterilebilir.

Mesajlaşma uygulamalarının geçmişte de konuşmalarımızı okuyor olduğu büyük bir problemdi ancak 2013’te aktivist ve şifreleme uzmanı Moxie Marlinspike “Signal Protocol” adlı şifreleme protokolü adeta devrim niteliğinde bir adım olarak tarihe geçti. Uçtan uca şifreleme olarak da bilinecek olan bu sistemde konuşma ve sohbet içeriği sadece iletişimi kuran iki kişinin cihazında kalıyor. Güvenilirliği defalarca ispatlanmış olan sistem “TextSecure” ve “RedPhone” uygulamalarından sonra Signal adlı uygulamayla teknoloji optimum bir şekilde sahne almaya başladı.

YOLLAR KESİŞTİ!

2016’da ise WhatsApp, Moxie ve ekibine ulaşarak bu Signal Protokolü’ne geçmek istediklerini belirtti. Bizzat Moxie’nin ekibi söz konusu protokolü başarılı bir şekilde uygulamaya entegre etti. Burada Brian Acton ve Moxie Marlinspike’ın yolları keşişti. Facebook yönetiminin WhatsApp üzerinden para kazanma isteği ve bu yönde atılan adımların da etkisiyle Acton kurucusu olduğu şirketten istifa etti. Signal’de Moxie Marlinspike’ın ortağı oldu. 21 Mart 2018’de ise “Zamanı geldi. #FacebookuSil” paylaşımında bulundu.

TELEGRAM HANGİ NOKTADA?

Telegram, Signal Protokolü’nü değil kendi geliştirdiği MTProto’yu kullanıyor. Uygulama içinde “Gizli Sohbet Başlat” seçeneğine tıkladığınızda ancak devreye giren bu şifreleme, açık kaynaklı olmadığından güvenlik araştırmacıları tarafından test edilemiyor. Burada devreye güven girmekte. WhatsApp’ın da beyanı üzerine bu noktada uçtan uca şifreleme kullandığını biliyoruz. Yani son gelişmeler ışığında geçiş yapan kitle, WhatsApp’a değil artık Telegram’a güvenmek durumunda. Veya teoriler geliştirip Signal’in de aslında o kadar güvenli olmadığını öne sürebilirsiniz!

Burada en doğru olan tüm uygulamaları bilinçli kullanmak olsa gerek. Ürünün kullanıcılar olduğu bedava hizmetlerde kendimizi tamamen ürün konumuna düşürmemek için hangi uygulama olursa olsun mümkün olduğu kadar dikkatli bir kullanıcı olmaya çalışmakta fayda var.

Teknoloji uzmanı Ahmet Alphan Sabancı’ya anlık mesajlaşma uygulamalarına ilişkin üç soru yönelttik.

İnsanlar bir kişisel mesajlaşma uygulaması tercih ederken neye dikkat etmeli?

Bir mesajlaşma uygulamasından güvenlik ve gizlilik gibi beklentilerimiz var. Dijital okur yazarlığımızı artırarak uygulamaları detaylı incelemeli kimin verileri nerede sakladığı gibi unsurlara dikkat etmeliyiz.

WhatsApp ile birlikte kişisel verilerin korunması hakkında büyük bir farkındalık olduğu ortaya çıktı Türkiye'de. Buna şaşırdınız mı?

Bu aslında yıllardır ufak ufak birikenlerin bir sonucu gibi. Dünyada da Edward Snowden olayı ile gündeme gelmişti.
Son 1 yıldır işimizden okulumuza her şeyi WhatApp üzerinden yapmaya başlayınca ortaya böyle bir tepki çıktı.

Ben şaşırdım açıkçası ve memnunum bu tepkiden. Ancak gündem haline gelirse bu olay bazı değişimler yaşanabilir ve yurt dışında örneklerine imrendiğimiz veri güvenliği yasalarına ulaşabiliriz.

Facebook daha önceden Instagram ve Facebook vasıtasıyla hali hazırda pek çok kişisel verimizi kullanmıyor muydu zaten…

İnsanların gözünde Whatsapp hep ayrı bir yer olarak görülüyordu. Facebook'un buradaki verileri de kullanıp bizi takip edecek olması pandemi ile birlikte uygulamanın kullanım sıklığının artmasıyla birlikte o paniği katladı.

KİM HANGİ BİLGİLERİ İSTİYOR?
Signal telefon numarası bilgisini istiyor. WhatsApp ise en talepkar uygulamalar olarak öne çıkıyor. Öte yandan güvenlik açısından adı geçen üç uygulama da (Telegram'da sadece gizli sohbetlerde olmakla birlikte) uçtan uca şifre teknolojisine sahip olduklarını öne sürüyor.

Kaynak

  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 12.01.2021, 19:54   #2
Çevrimdışı
Arthur
Ne Mutlu Türk'üm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: WhatsApp, Telegram, Signal… Hangisine, Neden Güvenelim?

Hiçbirine güvenmeye gerek yok
Bana kalsa telefon kullanmayalım olsun bitsin.
Akıllı telefonlar piyasaya çıktı delikanlılık bitti.
__________________
Korkularına esir düşen kimse
Mükemmel şeylere imza atamaz.
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Arthur'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 12.01.2021, 20:22   #3
Çevrimdışı
NaNaNe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: WhatsApp, Telegram, Signal… Hangisine, Neden Güvenelim?

Amaan zaten bugüne kadar ne topladıysa toplamıştır.
Şimdiye kadar izinsiz yaptıklarını şimdi izin istiyor o kadar.

Hele malum kişi kesinlikle silin bip kullanın demiş ya.
Onun söylediğinin Tam tersini yapmakta yarar var.
__________________

  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz NaNaNe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 12.01.2021, 20:34   #4
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: WhatsApp, Telegram, Signal… Hangisine, Neden Güvenelim?

Bu haberlerden öyle sıkıldım ki, hepsini silip dumanla haberleşme kararı aldım.
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.01.2021, 11:09   #5
Çevrimdışı
Hara-Kiri
Kayı Boyu'nun Torunu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: WhatsApp, Telegram, Signal… Hangisine, Neden Güvenelim?

Özlük bilgilerinin güveninden endişe edecek kişiler whatsapp'ı silerken Instagram ve facebook'uda silsinler. Neticede aynı firmaya aynı amaca hizmet ediyorlar.

diğer bir konu whatsapp'ı silerken hangisine geçeceğiz gibi bir konu hakim.Telegram mı o mu bu mu derken; yağmurdan kaçarken doluya tutulmaktır.

Bizzat firmanın içinde olduğumdan BİP en mantıklı seçenek eğer yok derseniz.Arkadaşlarınıza skype adresinizi dağıtırsınız
__________________
Gerçek şu ki; saat 12:12 olduğunda kimse seni düşünmüyor, şifreleri 1234 yapan insan hala yaşıyor, noel baba yok, tam karşıya geçerken kırmızı yanacak, istediğini alsan da aklın alamadığında kalacak, az kalan yemek daha lezzetlidir, pastayı kesen pasta yiyemez, gece tırnak kesersen ömrün kısalmaz ve sakın kendini başka dünyadan zannedip triplere girmeye kalkma. ne yazık ki pizzanın ambulanstan önce geldiği bir ülkenin en nadide vatandaşlarından birisin sen de.. Hayat işte. O bakımdan diyeceğim o dur ki ; Başımız toprak, sonumuz toprak; mühim olan, çamurlaşmadan yaşamak..


  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Hara-Kiri'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.01.2021, 13:50   #6
Çevrimdışı
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: WhatsApp, Telegram, Signal… Hangisine, Neden Güvenelim?

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Hara-Kiri Mesajı göster
Özlük bilgilerinin güveninden endişe edecek kişiler whatsapp'ı silerken Instagram ve facebook'uda silsinler. Neticede aynı firmaya aynı amaca hizmet ediyorlar.

diğer bir konu whatsapp'ı silerken hangisine geçeceğiz gibi bir konu hakim.Telegram mı o mu bu mu derken; yağmurdan kaçarken doluya tutulmaktır.

Bizzat firmanın içinde olduğumdan BİP en mantıklı seçenek eğer yok derseniz.Arkadaşlarınıza skype adresinizi dağıtırsınız

BİP'mi? yapmayın hocam.


Bilgilerinizin emniyete dolayısıyla kimlerin eline geçeceğine dair garanti yok. Hani BİP dışında herşeyi söyleyin ama Bip'de ne bileyim.
__________________
Never fade away...
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Heliosaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.01.2021, 15:08   #7
Çevrimdışı
Kartal
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: WhatsApp, Telegram, Signal… Hangisine, Neden Güvenelim?

BİP Kişisel Veriler Kiminle Paylaşılıyor?

BiP, elde ettiği Kişisel Verileri aşağıdaki taraflarla paylaşabilecektir:
  • Kullanıcılar Kullanıcı, Uygulamanın bir parçası olarak Kişisel Verileri diğer kullanıcılarla (Resmi Hesaplar dâhil) paylaşabilir, böylece kullanıcılar hizmetin işlevselliği ve kendi tercihleri doğrultusunda ve yürürlükteki yasalar tarafından izin verildiği ölçüde diğer kullanıcılarla etkileşime girebilirler. Bir Kullanıcının başka bir ilgili kişiye ait Kişisel Verileri paylaşması durumunda, söz konusu Kullanıcı, bu paylaşımın tüm sorumluluğunu üstlenir.
  • Hizmet sağlayıcılar, ortaklar ve danışmanlar: BiP, hukuka uygun olması koşuluyla, Kişisel Verileri pazarlama ve diğer iş ortaklarına, ayrıca ilginizi çekebileceği düşünülen farklı ürün veya hizmetleri size sunmak isteyen özenle seçilmiş diğer üçüncü şahıslara iletebilir. Söz konusu üçüncü şahısların Kişisel Verileri yalnızca BiP ‘in talimatlarına veya kullanıcıların (varsa) pazarlama tercihlerine uygun olarak kullanmasına izin verilir ve uygulanabilir olduğu ölçüde söz konusu şahıslarla imzalanan veri işleme anlaşmalarına uygun olarak bu bilgileri güvende tutmaları gerekir.
  • Yasal yükümlülükler doğrultusunda adli makamlar, düzenleyici kurumlar ve diğer taraflar: BiP yasal bir yükümlülük dâhilinde Kişisel Verileri sunmakla yükümlü olduğu ve gerek kendi haklarını, mülkiyetini veya güvenliğini gerekse üçüncü kişilerin haklarını, mülkiyetini veya güvenliğini korumak amacıyla yetkili mercilerle paylaşabilir.
Sözleşmenin tam metni
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Kartal'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.01.2021, 22:24   #8
Çevrimdışı
Hara-Kiri
Kayı Boyu'nun Torunu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: WhatsApp, Telegram, Signal… Hangisine, Neden Güvenelim?

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Heliosaga Mesajı göster
BİP'mi? yapmayın hocam.


Bilgilerinizin emniyete dolayısıyla kimlerin eline geçeceğine dair garanti yok. Hani BİP dışında herşeyi söyleyin ama Bip'de ne bileyim.
Bu arada BIP'e yakın çalışıyorum
__________________
Gerçek şu ki; saat 12:12 olduğunda kimse seni düşünmüyor, şifreleri 1234 yapan insan hala yaşıyor, noel baba yok, tam karşıya geçerken kırmızı yanacak, istediğini alsan da aklın alamadığında kalacak, az kalan yemek daha lezzetlidir, pastayı kesen pasta yiyemez, gece tırnak kesersen ömrün kısalmaz ve sakın kendini başka dünyadan zannedip triplere girmeye kalkma. ne yazık ki pizzanın ambulanstan önce geldiği bir ülkenin en nadide vatandaşlarından birisin sen de.. Hayat işte. O bakımdan diyeceğim o dur ki ; Başımız toprak, sonumuz toprak; mühim olan, çamurlaşmadan yaşamak..


  Alıntı ile Cevapla
Hara-Kiri'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 13.01.2021, 22:28   #9
Çevrimdışı
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: WhatsApp, Telegram, Signal… Hangisine, Neden Güvenelim?

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Hara-Kiri Mesajı göster
Bu arada BIP'e yakın çalışıyorum

Bilemem şimdi hocam.. Yani adı üstüne Turkcell'in uygulaması bu. Turkcell'de kime hizmet ediyor malum. Şu ortamda güven vermek çok zor bu uygulamanın.. Tabi bişey söylemek zorunda değilsin kovulmana sebeb olamam seni de takip ediyorlardır.
__________________
Never fade away...
  Alıntı ile Cevapla
Heliosaga'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
güvenelim, hangisine, neden, signal…, telegram, whatsapp


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:06.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.