Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Teknoloji | Bilgisayar > Teknoloji Haberleri


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 21.11.2011, 02:57   #1
Çevrimdışı
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Tayland'da Olan Sel Bilişim Sektörünü'de Vurdu

PC endüstrisi, özellikle Avrupa’da etkili olan ekonomik durgunluk nedeniyle talep sıkıntısı çekmekte. Bu sorunun üzerine şimdi de Tayland’da etkili olan sel felaketi eklendi. Ülkede Ağustos ayından beri etkili olan taşkınlar nedeniyle PC’ler için sabit disk üreten fabrikaların 3′te 1′i geçici olarak kapanmak zorunda kaldı. Bu durumunun hem bölgesel anlamda hem de global düzeyde PC ekipman tedariğini ciddi ölçüde etkileyebileceği ve fiyatların yükselebileceği söyleniyor.PC endüstrisi, özellikle Avrupa’da etkili olan ekonomik durgunluk nedeniyle talep sıkıntısı çekmekte. Bu sorunun üzerine şimdi de Tayland’da etkili olan sel felaketi eklendi. Ülkede Ağustos ayından beri etkili olan taşkınlar nedeniyle PC’ler için sabit disk üreten fabrikaların 3′te 1′i geçici olarak kapanmak zorunda kaldı. Bu durumunun hem bölgesel anlamda hem de global düzeyde PC ekipman tedariğini ciddi ölçüde etkileyebileceği ve fiyatların yükselebileceği söyleniyor.
Tayland, dünyadaki sabit disklerin yaklaşık 4′te 1′inin üretildiği ülke ve bu alanda Çin’in ardından ikinci sırada. Son 2 aydır, ülkedeki aşırı yağış zaman zaman su baskınlarına neden oluyor ve ülkedeki üretim tesisleri de bu baskınlardan ciddi anlamda zarar görmüş durumda. Ülkede su baskınları nedeniyle en az 320 kişinin yaşamını kaybettiği 9 milyona yakın kişinin de su baskınlarından etkilendikleri ve bir kısmının evlerini boşaltmak zoruna kaldıkları açıklandı. Bu durum fabrikalardaki işgücü kaybı açısından da çok ciddi bir handikap oluşturuyor.
Şimdilik PC pazarının bu olumsuz gelişmelerden ne ölçüde etkileneceği net değil. Ancak pazar araştırmaları firması IDC, Tayland’daki sel baskınlarının şimdiden ülkedeki sabit disk üretiminin 3′te 1′ini etkilediğini öngörüyor. Apple şimdiden bir açıklama yayınladı ve Mac bilgisayar tedariğinde bir sıkıntı yaşanabileceğini açıkladı. Analistler bu durumun bir sonucu olarak PC fiyatlarında artış olacağını öngörüyorlar. Zaten Avrupa’daki ekonomik durgunluk nedeniyle sıkıntı içerisinde olan PC pazarı, fiyatların artması durumunda daha ciddi bir daralma yaşayabilir.
Tayland’daki sel baskınları, sadece PC endüstrisini değil otomotiv endüstrisini de ciddi ölçüde etkilemekte. Tayland, birçok büyük Japon şirketi için “üretim üssü” özelliğini taşıyor. Toyota, Honda, Nissan, Mitsubishi gibi otomotiv devlerinin, fabrikalarını bir süre için kapatma kararını almasının önemli sonuçlar doğurabileceği belirtiliyor. Zira, bu şirketlerin bir yıl içerisinde ürettikleri toplam araç sayısı 1 milyonu geçiyor. Amerikan otomotiv devi Ford, geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada Tayland’daki tesisinde üretime en az 48 saatliğine ara verdiğini duyurmuştu.

Sel, sabit disk üretimini durdurdu, satışı ve fiyatları yükseldi..

Tayland’ı tarihinin en büyük sel felaketiyle karşı karşıya getirmesi disk üreticilerini zor durumda bıraktı zira belli başlı tüm disk üreticilerinin sele maruz kalan bölgede fabrikaları bulunuyor.

Tayland sele teslim olunca, özellikle sabit disk üretcileri de üretim problemleriyle karşılaştı. Çünkü görünüşe bakılırsa dünyanın en büyük üreticilerinin Tayland’la öyle veya böyle organik bağları bulunmakta. Kimisinin üretiminin büyük bir kısmı orada, kimisinin hatırı sayılır bir kısmı, kimisi ise yedek parça üretimini Tayland’da üretiyor.

Digitimes tarafından derlenen 2011 Q3 ve 2011 Q4 tahmini sabit disk üretimi tablosu

Tayvan’ın teknoloji haberleri nabzını tutan Digitimes’ın bugün yayınladığı bir haber sabit disk üretiminin 2011 yılı biterken ne kadar çok etkilenebileceğini ortaya koymuş durumda. Zira 2011′in üçüncü çeyreği olan Temmuz, Ağustos ve Eylül döneminde ilk beş büyük üretici toplamda 162 milyon adet disk üretirken, Ekim, Kasım ve Aralık döneminde üretim tahminleri 95 milyon adete indi. Ki bu rakamların içinde selsiz geçen ve normal üretim sürecini geçiren bir Ekim ayı var.


Bu rakamların bir diğer açıklaması da şu: 2012 yılının ilk üç ayında üretim adeti 60 milyon adetlere gerileyebilir. Ki bu de disk temini açısından felaket demek. Çünkü HP, Acer ve Dell gibi büyük oyuncuların disk ihtiyaçları üreticiler için her zaman öncelikliler.

Türkiye’de de sabit disk sıkıntısı var, ürün yok

Üretimin talebi karşılayamaması sonucu sabit disk fiyatları deyim yerindeyse karaborsada belirlenme tehlikesiyle karşı kaşıya. Türkiye’de bile sabid disk konusunda daha ilk haftadan itibaren alarm çanları çalmaya başladı. Vatan ve Gold Bilgisayar gibi önemli teknoloji perakendecileri raflarından ve internet sitelerinden sabit diskleri kaldırdılar (ya da tükendi ve yerine yenilerini koyamıyorlar, çünkü dağıtıcılardan temin edemiyorlar).
Sadece bir hafta içinde Türkiye’de hem dahili, hem de harici sabit disklerde yüzde 20 ile 30 arası bir fiyat artışıyla karşılaştık ki rakamların daha da yukarı çıkması ihtimaller dahilinde.
Umarız öncelikle Tayland bir an önce yaralarını sarar. Ardından da üreticiler fabrikalarını tekrar çalışabilir hale getirirler.
Merak edenler için ekleyelim. Tayland’daki seller ülke tarihinin en korkunç yıkımlarından birini yaptı. Hangi bölgelerin bu tahribattan etkilendiğini görmek için Google Maps’ın Tayland selleri ile ilgili hazırladığı şu haritaya göz atabilirsiniz.

Not - Elektronik Ürün alacak arkadaşlar mutlak acele etsinler yoksa fena halde pahalısını almak zorunda kalabilirsiniz..

Kaynak - Türkinternet
__________________
Never fade away...
  Alıntı ile Cevapla
Eski 21.11.2011, 14:06   #2
Çevrimdışı
Karagöz
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tayland'da Olan Sel Bilişim Sektörünü'de Vurdu

Hard disk fiyatları uçacak desenize.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
bilişim, sektörünüde, taylandda


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.