Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Teknoloji | Bilgisayar > Teknoloji Haberleri


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 02.12.2011, 00:34   #1
Çevrimdışı
Abdullah
Sessiz Ol...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Ev İşi Yapan Robotlar Geliyor



  • Havluları katlayan, bulaşıkları yıkayan ve çeşitli ev işlerini yapan robotlar.


  • BM'in Watson isimlirobotu geçenlerde Amerika'da yayınlanan bilgi yarışması "Jeopardy"i kazanınca büyük sükse yarattı. Ancak araştırmacılar yapay zekâ açısından bakılacak olursa, çamaşır katlayan, yemek pişiren ya da bulaşık yıkayan bir robotun çok daha etkileyici bir başarı olacağını söylüyor.


  • Ancak araştırmacılar yapay zekâ açısından bakılacak olursa, çamaşır katlayan, yemek pişiren ya da bulaşık yıkayan bir robotun çok daha etkileyici bir başarı olacağını söylüyor. Silikon Vadisi'nde bulunan robot geliştirme şirketi Willow Garage'ın görüntü uzmanı Gary Bradski, "Algı, dokunma, planlama ve tutma gibi biyolojinin yarattığı basit hareketleri robotlara yaptırmak son derece zor. Bu çok şaşırtıcı bir şey gibi geliyor çünkü bu hareketler insanlar için çok basit" diyor.

  • Günümüz robotları genelde kısıtlı koşullar altında tek bir görevi yürütebiliyor. Araştırmacılar bu robotların yeteneklerini "zayıf" olarak tanımlıyor. Ne kadar küçük olursa olsun, farklı bir şeyle karşılaşınca işlerini yapamıyorlar. Ayrıca yeni bir şey yapmalarını isteyince programlanmaları son derece sıkıntılı bir süreç. Araştırmacıların çoğu robotların yeteneklerini sırayla geliştirmeyi hedefliyor. Bir robota bir yetenek öğretiyorlar. Sonra bir yetenek daha. Umutları, yeterince yetenek öğretilen bir robotun belli bir süre sonra insanları taklit edebilecek yetenek dağarcığına ulaşması. Bazıları ise bu yönteme kuşkuyla yaklaşarak gerçekten işe yarayacak makineler için yapay zekâ konusunda büyük atılımların gerçekleşmesi gerektiğini, ancak bu şekilde robotların bugünkü kısıtlamaları atlatabileceğini söylüyor. Günümüzün daha gel işmiş robotlarının kısıtlamaları, Berkeley'deki California Üniversitesi'nde okuyan bir grup öğrencinin geçen sene internette yayınladığı bir havlu katlama deneyinde görülebilir:

  • Ürkütücü bir şekilde insana benzeyen bir robot, büyük bir el becerisiyle bir sepet havluyu köşelerine dikkat ederek ve kırışıklıkları düzelterek katlıyor ve düzgün bir şekilde üst üste koyuyor. İzleyici daha sonra videonun aslında videonun normalden 50 kat hızlı olduğunu öğreniyor. En iddialı ve maliyetli robotik kol araştırmaları bile etkileyici sonuçlar vermedi. Örneğin Şubat ayında NASA ve General Motors'un ortaklaşa geliştirdiği becerikli bir robot olan Robonaut 2, bir uzay aracıyla Uluslararası Hava İstasyonu'na götürüldü. Mühendisler, uzay aracı takvimindeki sıkışıklık yüzünden robotu çalıştıran yazılımın tam olarak bitmeden gönderildiğini itiraf ediyor. Robot uzmanı Rodney Brooks, "'Yumurta mı tavuktan çıkar, tavuk mu yumurtadan' ikilemine düştük.

  • Hangi sensorların ya da algı algoritmalarının kullanı lacağını gerçekten kimse bilmiyor çünkü işler durumda bir el geliştiremedik. Ayrıca bir kavrama stratejimiz olmadığı için kimse nasıl bir el tasarlanacağını bilemiyor" diyor. Brooks 2008'de düşük maliyetli yeni nesil robotlar geliştirmeyi amaçlayan Boston merkezli Heartland Robotics şirketini kurdu. SRI International, Sandia Ulusal Laboratuarları ve iRobot'un Darpa tarafından finanse edilen robot kol ve el geliştirmeye yönelik çalışmalarında iyimser olmak için bazı gerekçeler var. Kısa süre önce SRI'ın laboratuarında, Stanford Üniversitesi'nde yüksek lisans yapan John Ulmen ve Dan Aukes isimli iki öğrenci, robotların insan yeteneklerine kavuşması yolundaki önemli bir adımın son rötuşlarını yaptı: İnsanlara özgü kusursuz bir dokunma hissiyle kavrayacak, dört parmaklı bir el. Üç eklemli parmakların her biri üç boyutlu bir yazıcı tarafından tek adımda üretiliyor ve sonra akıllı telefonlardaki dokunmatik ekranların yapımında kullanılan malzemelerden elde edilen "deri" ile kaplanıyor.

  • Yine de insanların çaba harcamadan yaptığı görevleri yapabilecek güçte ve esneklikte bir yazılım yok. Bu, makinelerin algısında bir atılım gerektirecek. Darpa'nın ARM adı verilen Otonom Robot Manipülasyonu projesinin müdürü bilgisayar mühendisi Gill Pratt, "Bunun Watson'ın yaptığından çok daha zor olduğunu söyleyebilirim. Dünya çeşitli şekillere sahip ve birbirini kapatabilen nesnelerden oluşur. Bir algı sisteminin bunu anlaması gerekiyor ve bunu yapabilmesi için bir çocuğun sağduyusuna sahip olması lazım" diye ekliyor.

  • Bradski Mayıs ayında Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Ajansı'nın da desteğiyle Algı Çözümleri Yarışması'nın (Solutions in Perception Challenge) ilkini düzenledi. Yarışmada, süpermarket ve eczanelerin raflarında yaygın olarak bulunan 100 ürünü tanıyabilen robotun tasarımcısına 10 bin dolar ödül verilecek. Ödülün bir kısmı, robotları ürünlerin yüzde 80'ini tanıyabilen ilk ekibe verilecek. Şanghay'daki bir robot konferansında düzenlenen yarışmada, yarışmacıların hiçbiri yüzde 80 hedefini tutturamadı. En iyi skoru, robotlarının adını Brett koyan Berkeley ekibi aldı.

  • Brett, 50 nesnenin bulunduğu daha küçük bir ürün grubunun yüzde 68'ini tanımayı başardı. Ekip ayrıca çamaşır yıkayabilen ve katlayabilen bir robot üretmedeki çabalarında ilerleme kaydetti. Kısa süre önce robotu ne kadar hızlandırdıklarını gösteren yeni bir video yayınladılar. Grubun lideri olan Berkeley'den bilgisayar mühendisi Pieter Abbeel, "Nihai hedefimiz kirli çamaşır sepetinden, katlanmış temiz çamaşıra kadar süreci bir robota yaptırmak" diyor.

    KAYNAK
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Abdullah'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
geliyor, robotlar, yapan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 04:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.