Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Eğitim | Öğretim > Terörle Mücadele

Terörle Mücadele SEN! Kendi geleceğin için ülkenin geleceğine sahip çık ve bu halinle yeryüzünde nefretin değil, sevginin temsilcisi ol!


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 21.02.2010, 00:00   #1
Çevrimdışı
LoDoS
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart T.S.K.'nın Gözbebeği Özel Kuvvetler (Bordo Bereliler)





Özel Kuvvetler Komutanlığı


Özel Kuvvetlerin Tarihçesi
"Özel Kuvvetler Terimi", Ondokuzuncu Yüzyılda askeri terminolojiye girmiştir. Günümüze dek yapılan savaşlarda yaşamsal roller üstlenen Özel Kuvvetlerin tarihi çok yeni olmasına rağmen; uygulanan tektik ve görevler açısından tarihin derinliklerine, özellikle Hun Türklerinin ve diğer Türk boylarının ustalıkla kullandıkları "AKINCILAR" 'a kadar uzanmaktadır. Tarih boyunca Türk ordusu, kendisinden daha güçlü birliklere karşı her zaman büyük mücadeleler vermiş ve bugünkü anlamda özel harekat tekniklerini uygulayan kuvvetleri kullanmıştır.

Osmanlı döneminde ordunun en önünde yer alarak düşman hatları gerilerinde bir fırtına gibi esen "AKINCILAR", bir anlamda ilk Özel Kuvvetleri oluşturmuşlardır. Kurtuluş Savaşında milli ordunun ihtiyaç duyduğu personel, silah, cephane, araç ve gereçlerin Anadolu'ya sevkıyatı ile vatanın dört bir yanında işgalci kuvvetlere karşı Milli Mücadelenin yürütülmesine ön ayak olan ve cephe gerilerinde işgal ordularına darbeler vuran çeteler ile Teşkilat-ı Mahsusa, bugünkü Özel Kuvvetlerin görevlerini, dönemlerinde yerine getiren teşkilatlar olmuştur. Cumhuriyet döneminde de en ciddi sınavını, Kıbrıs Türklerinin özgürlüğüne kavuşmasında Türk Mukavemet Teşkilatı içinde yer alarak vermiştir.



Bugünkü Özel Kuvvetler Komutanlığının çekirdeği; 2 nci Dünya Savaşını müteakip, Sovyetler Birliğinin Türkiye için büyük bir tehdit oluşturması üzerine, Silahlı Kuvvetlerin harekatını, düşman gerisinde icra edilecek faaliyetlerle kolaylaştırmak maksadıyla; 1952 yılında, zamanın Yüksek Savunma Kurulunun karan ile Milli Avcı Birlikleri şubesi olarak kurulmuştur. Kurulduğu günden itibaren, gelişimini modem çağın gereklerine uygun olarak sürdürmüş ve TSK.nin reorganizasyonu kapsamında 1992 yılında Özel Kuvvetler Komutanlığı adını almıştır. Özel Kuvvetler Komutanlığı Özel Birlikler, Okul ve Destek Birlikleri şeklinde teşkilatlanmıştır. Özel Birliklerin temeli her biri kendi konularında uzman timlerden oluşmuştur.

Bordo Bereliler, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin değişik sınıf ve rütbelerdeki subay ve astsubaylarından oluşan, iç ve dış tehditlerin bertaraf edilmesine karşı her türlü arazi ve iklim şartlarında görev yapabilecek nitelikte üst düzey eğitime tabi tutularak yetiştirilmiş özel askerlere verilen isimdir. Bu askerler aynı zamanda devlet büyüklerinin yakın koruma görevini de yerine getirirler. Dünyanın en iyi askeri özel timleri sıralamasında 3. sırada yer alır. Ününü Abdullah Öcalan'ın yakalanma görevinde duyurmuştur. Bordo Berelilere üye olan askerlerin adları soy adları MİT tarafından korunur.

Özel Kuvvetler Komutanlığı; Özel Harekat ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde, ileri teknoloji ürünü cihazlar ve silah sistemleri ile teçhiz edilmiş, üstün eğitim ve esnek bir komuta sistemine sahip çok maksatlı bir kuvvettir. Özel Kuvvetler Komutanlığı; mevcut kuruluş ve yapısıyla her türlü hava ve arazi şartlarında; yurtiçi ve yurtdışında düşman derinliklerinde özel harekat, Muharebe Arama/Kurtarma ve İç Güvenlik Harekatı planlama ve icra etme imkan kabiliyetine sahiptir.





Kuruluş Maksadı


Ülkenin düşman tarafından işgal edilmesi halinde, mukavemet teşkilatları kurmak, gayri nizami harp yöntemleri ile düşmanı bertaraf edebilmek için kurulmuş bir teşkilattır.

Özel Kuvvetler sulh döneminde ise ülkemizi tehdit eden unsurları belirleyerek bu tehditleri bertaraf etmek amacıyla görev yapan,görevin yerine getirilmesi için gereken en ileri teknoloji ürünü cihazları ve silah sistemleri ile teçhiz edilen üstün eğitim ve esnek bir komuta sistemine sahip çok maksatlı bir kuvvettir.




Özel Kuvvetler Komutanlığının Vazifesi

1) Yurt içinde ve emredilecek yurt dışı bölgelerde, Türkiye için gerekli gayri nizami harp, özel harekat görevlerini planlamak ve icra etmek,
verilecek muharebe – arama- kurtarma ve psikolojik harekat görevlerini uygulamak .


2) Ülkemizin bölünmez bütünlüğüne yönelecek her türlü tehdide karşı mücadele etmek ve bu mücadelede görev alan birliklerin teşkilatlanmasına yardımcı olmak.

3) Dost ve kardeş ülke özel kuvvetle
rinin kurulmasına ve eğitilmesine katkı sağlamak

4) Yurt içinde ve yurt dışında verilecek özel görevleri yapmak

5) Nato üyesi ülke özel kuvvetleri ile b
irlikte diğer ülkelere insani yardım ve barışı destekleme projelerine katılmaktır.


ÖZEL KUVVETLER KOMUTANLIĞININ İMKAN VE KABİLİYETLERİ


1) İşgal altında bulunan veya düşman derinliklerine hava,kara ve deniz yolu ile sızabilir, ayını yollar ve usullerle tahliye olabilir.

2) Asgari dış destek ile düşman kontrolü altındaki bir bölgede uzun süreli harekat icra edebilir.

3) İç güvenlik harekatında bağımsız ve diğer kuvvetlerle birlikte harekat icra edebilir.

4) Özel harekat kapsamında bağımsız veya diğer kuvvetlerle müşterek olarak.Direkt görev icra edebilir muhareb
e-arama-kurtarma görevi yapabilir.






Bordo Bereliler
Özellikleri
1-Subay ve Astsubaylardan oluşuyor.

2-Üç-üçbuçuk yıl eğitim alıyorlar.

3-Gönüllülük esasına göre seçiliyorlar.

4-Yurt içinde 72 haftalık temel nitelikli kursları var.

5-Daha sonra ihtisas alanına göre 10-52 hafta arasında değişen yurt içi ve yurt dışı ihtisas eğitimleri var.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Eski 21.02.2010, 00:36   #2
Çevrimdışı
LoDoS
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: T.S.K.'nın Gözbebeği Özel Kuvvetler (Bordo Bereliler)






A- YURT İÇİ TEMEL KURSLARI

-Muharebe temel eğitimi
-Göğüs göğüse muharebe
-Uzak mesafeli keşif devriye
-Sızma
-teşhis ve tanıma
-Hayatı idame
-kaçma kurtulma
-Hedef atrifi,Ateş tanzimi
-Psikolojik Harekat
-Tahrip
-Paraşüt
-Kurbağa adam
-Gayri nizami savaş
-Özel harekat türleri.konularında eğitilirler.


B-İHTİSAS KURSLARI


-Yer ekip komutanlığı
-Tahrip teknikleri.mayın ve bubi tuzakları
-İlk yardım
-Cerrahi müdahale teknikleri
-Mühimmat imha
-Hafif ve ağır silah uzmanlığı
-İstihbarat uzmanlığı
-Muhabere kursları
-pisikolojik harekat kursları




C-YURT DIŞI KURSLARI


Ranger
-Hava İndirme
-Sivil İşler
-Halkla İlişkiler
-Hayatı İdame
-Psikolojik harekat

Tümü iyi paraşütçüdür.
Çeşitli yabancı dilleri iyi bilirler.

Birkaç Eğitim Örneği

Özel Kuvvetlere girecek olan adaylar boş bir araziye götülür. Üzerlerinde don ve atlet dışında hiç bir şey bulundurulmaz. Bu adaylara bir yol gösterilir. Bu yolun sonunda onları bir kulübe bekler. Onlardan 6 kilometrelik yolu 1 saatte almaları istenir. Ve oraya gitmek için yola koyulurlar. Adaylar çıktıktan 10 Dakika sonra peşlerine her biri için özel sırf öldürmek için eğitilmiş köpekler bırakılır.

1 saat dolduğunda komutanlar ve denetçiler yola koyulur. O yolda o köpeklerin cesetlerini bulurlar genelde. Adamlar çıplak elle ya da dişleriyle o köpekleri parçalamıştır


Diğer bir egitimde de adayların hepsi Zodyak botlarla denizin ortasına götürülürler. Ve bırakılırlar. Belli bir saat sonra oraya tekrar bir botun onları almaya gelineceğini bildirip ayrılırlar.

Dirençli olan yaklaşık o suda 3 saat hayatta kalmayı başarır. Eğitim zaitti çok olur bu eğitimde. Bot geri geldiğinde kesinlikle durmaz. Yanlarından geçer. Tutundun tutundun tutunamadın bir 3 saat daha beklersin. Her seferinde böyle olur.




Bordo berelilerin görevi özel harekât ve savunmadır. Yıllarca PKK dâhil birçok yasadışı örgüte kan kusturmuşlardır. Farklı aralıklarla yapılan dünya özel kuvvetler taarruz, savunma yarışmalarında 2 defa dışında hep birincilikle dönmektedirler. Ne amor’u ne delta force'u bordo berelilerin önünde ayakta kalamadı. Almanya, Fransa dâhil birçok Avrupa ülkesi özel kuvvet eğitimi aldırmak için sıradalar. Ama bordo berelilere verilen eğitimin %30 u o ülkelere gösteriliyor.
Özel operasyonlarda sessizlik ve hız en önemli değerdir.

K.loca dedikleri kilitleri Delta Force dâhil diğer ülkeler 10,13 saniye arası acarken bordo bereliler maksimum 7 saniyede acıyorlar.

200 metrede hâlâ nokta atışı yapabiliyorlar.



Ordudaki çoğu askerin hayalidir Bordo Bereli olmak. Ama bu iş her babayiğidin altından kalkabileceği bir iş değildir. Bordo Bereliler çoluğunu çocuğunu, anasını babasını yok sayabilir.




Bordo bereli bildiğiniz askerlere benzemez. Tabir yerindeyse yanında ailesini kesseler umursamazlar. O askerlerin eğitiminde duygusallık diye birsek yoktur. Komutanları vurun beni dese 2. emri beklemeden vururlar. Eğitimlerinde bir insanın başarabileceği noktanın üstünde ki işler için eğitim alırlar. Kısacası en ağır şartlar onlar içindir. İste bordo bereliler bundan dolayı bir numaradır. Iraktaki çatışmalarda komando ve piyade birlikleri PKK'lılarla çatışırken bordo berelileri her zaman çatışmanın arasına atarlar. Ve belki 3 saattir süren bir çatışma 20 dakikaya son bulur.


Bordo Berelilerle ilgili 3 olay
Olay 1: Doğuda bir gece 12 kişilik bir komando birliği aldığı talimat üzerine dağa çıkıyorlar. Dağda gezerken PKK'lılarla çatışmaya giriyorlar. Ama PKK zannettikleri aslında o gece orda devriye gezen başka bir bordo bereli tim. Komandoların hepsi şehit düşüyor. Bordo berelilerde de ise hiç kayıp yok. Olaylar öğrenildiğinde Komando birliğinin komutanı çatışma yerine gidiyor. Gittiği zaman şehitlerin olduğu yerde yüzlerce bos kovan görüyor. Bölgeyi araştırdıklarında biraz aşağısında 12 bos kovan buluyorlar.
Şifrelerin birbirlerine söylenmemesi ve aradaki ihmalkârlıklar yüzünden 3 komutan ceza alıyor.


Olay 2: 11 kişilik bir bordo bereli timi bir köyün güvenliğini sağlıyor. Halk onlara çok samimi ve sıcak davranıyor. PKK'lılar bu timi bir gece pusuya düşürüp hepsini şehit düşürüyor. Ve kıyafetleri dâhil bütün eşyalarını alıp kendileri giyiyor. O köyde bordo bereliler şehit düştü diye bayram havası var. Aylarca korudukları o köyden bir hain PKK'lılara bilgi sızdırıyor. Köyün komple PKK'lı olduğu sonradan çıkıyor ortaya. PKK'lıların bu yaptığı anca 2.ci ayında çıkıyor ortaya. Ve oraya 4 kişilik bir bordo bereli birliği gidiyor.
Sonuç: 2 saat sonra o köyden tabiri caizse eser yok.

Olay 3: Amerikanın askerlerimizin kafasına çuval geçirdiği o olayda orda 2 bordo bereli vardı. Eğer orda başlarındaki komutan emir verseydi, ne oradaki 45 Amerikalı asker ne diğer 20 kişilik Kürtler hiçbiri sağ çıkmazdı. Orayı öyle bir savunurlardaki çok kanlı biterdi. Ve o binanın altında kilolarca patlayıcı vardı güvenlik için. En kötü ihtimal orayı uçurmaları bile bazı şeylere net bir cevap olurdu.

O olaydan sonra orda bordo berel i olduğunu o zamanki Amerikalıların basındaki komutan öğrendi ve telefonla genelkurmayı aradı.
'Askerlerinizin gösterdiği anlayış beni çok mutlu etti. Tanrıya bin şükür ki askerleriniz askerlerimizi evlerine sağsalim gönderdi'





Ayrıca bordo bereliler dünyada "Güven Atışı Eğitimi" alan tek birlik.


Nedir bu Güven Atışı?

İki adet bordo bereli karşı karşıya geçer.
İlk önce ikiliden birisi başının üzerinde kitap büyüklüğünde bir hedef tutar.
Diğer bordo bereli iki elinde iki tabancayla yürüyerek o hedefe gerçek mermilerle ateş eder.
Yolun yarısına geldiğinde arkasını dönüp, tabancaları bacaklarının arasından hedefe doğru sıkmaya devam eder.
Mermiler bitince roller değişir, bu kez ateş eden kişi hedefi tutar, atış sırası diğerine gelir.
Bu eğitim hergün yapılır.

BORDO BERELİLERİN KULLANDIKLARI SİLAHLAR

Bu personel, en gelişmiş silah ve teçhizatlarla donatılmış. En modern silahları ustaca kullanabiliyorlar.Kullandıkları son model silahların tam anlamıyla hepsini bilmiyoruz bilindiği kadar 11 adet keskin nişancı silahı bulunuyor bunlardan biri olan "Intervention Model 200 Military"
"Intervention Model 200 Military" Üretici firmanın adı THEIS (Tactical High Energy Impact Systems). 408 kalibrelik Cheyenne Tactical adı verilen son derece gelişmiş bir mühimmat kullanıyor. Pek çok farklı kaynak bu tüfeği şu anda dünya üzerindeki en etkili ve modern keskin nişancı tüfeği olarak tanımlıyor. Bunun sebebi olarak tüfeğin şu özellikleri gösterilebilir sanırım:
1. .408 Cheyenne Tactical mermisinin etkili menzili yaklaşık 2400 metre. Bu inanılmaz menzilin sebebi üretici firmanın (CheyTac) geliştirdiği "Balanced Flight Theory" isimli tasarım yöntemi. merminin lineer ve rotasyonel sürüklemelerinin dengelenmesine ve dolayısıyla spin, sapma gibi sonuçların yok edilmesine dayanıyor)
2. Tüfek üzerinde son derece gelişmiş optik ve elektronik ekipman bulunuyor.

Bunlar:
a. Night Force 5.5-22 X 56 NXS Dürbün
b. PVS-14 III. nesil gece görüş dürbünü
c. Kızılötesi hedef işaretleme cihazı
d. Kestrel 4000 mini meteoroloji bilgisayarı
e. Advanced Ballistic Computer (ABC) - balistik bilgisayarı. Bu el bilgisayarı, hedefin koordinatlarından, dünyanın dönüşünden kaynaklanan Coriolis ivmesine kadar pek çok veriye erişim olanağı sağlıyor
f. OPSINC susturucu sistemi. Bu sistem namlunun atış esnasında yaydığı ısıyı emiyor, sesi minimuma indiriyor, ayrıca özel kumaştan yapılmış ve susturucuya sarılan bir kaplama da namlunun parlamasını engelliyor.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Eski 21.02.2010, 00:42   #3
Çevrimdışı
LoDoS
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: T.S.K.'nın Gözbebeği Özel Kuvvetler (Bordo Bereliler)





Tim'in Oluşumu

Tim Komutanı
Tim Komutan Yardımcısı
İstihbarat Uzmanı

M-16A2( M4 Carbine veya M4/203 OLABİLİR ) + GECE GÖRÜŞ DÜRBÜNÜ + ŞAHİNGÖZ
TABANCA Sig P-226
TİM İÇİ MUHABERE CİHAZI

M-16A2( M4 Carbine veya M4/203 OLABİLİR )+ COLT DÜRBÜNÜ + HEDEF NOKTALAYICI
PUSULA + MESAFE ÖLÇER + DÜRBÜN TEK OBJEKTİF GECE GÖRÜŞ GÖZLÜĞÜ
TABANCA
TABANCA
MİNİMİ MAKİNALI TÜFEK
AĞIR SİLAH SKOPU


Hareket Uzmanı
Hafif Silah Uzmanı
Ağır Silah Uzmanı
M16A2 + M203
TABANCA
TİM İÇİ MUHABERE CİHAZI


M16A2 + M203 TABANCA
DÜRBÜN
TİM İÇİ MUHABERE CİHAZI


MİNİMİ MAKİNELİ TÜFEK
AĞIR SİLAH SKOPU TABANCA TİM İÇİ MUHABERE CİHAZI

Muharebe Uzmanı
Muharebe Uzmanı
Tahrip Uzmanı
M16A2 + HAFİF SİLAH SKOPU
RT-607 SIRT TELSİZİ
TABANCA
M16A2 + HAFİF SİLAH SKOPU
TABANCA
RT-607 SIRT TELSİZİ
M16A2 + COLT KESKİN NİŞANCI DÜRBÜNÜ
TABANCA
TEK OBJEKTİF GECE GÖRÜŞ GÖZLÜĞÜ

Tahrip Uzmanı
Sıhhiye Uzmanı
Sıhhiye Uzmanı
M16A2 +
GECE GÖRÜŞ GÖZLÜĞÜ
+ŞAHİNGÖZ
TABANCA

M16A2 + COLT KESKİN NİŞANCI DÜRBÜNÜ + HDF.
NOKTALAYICI
TABANCA
GECE GÖRÜŞ GÖZLÜĞÜ
SAĞLIK ÇANTASI
KESKİN NİŞANCI TÜFEĞİ + M4/203
TABANCA



Dünya, Şemdin Sakık ve kardeşini yakalayan, bölücübaşı Apo'yu Kenya'dan Türkiye'ye kuş gibi taşıyan Özel Kuvvetleri konuşuyor Düşman derinliklerinde bilgi topluyor, karadan, havadan, su üstünden, su altından, ortam ne olursa olsun, hedefe daima ulaşıyor



PKK'nın ikinci adamı Şemdin Sakık'ı yakaladıktan 10 ay sonra bu kez bölücübaşı Abdullah Öcalan'ı ele geçiren Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Özel Kuvvetler Komutanlışı bünyesinde yer alan "Bordobereliler", yine dünya gündeminde.

Peki nedir bu Bordo Berelilerin cesaret ve üstün yeteneklerinin kaynağı
Tabi ki kanlarını kaynatan Vatan sevgisi
Ama
Onların bu kartal bakışı ve kalleşlerle dalaşırken hissettikleri manevi gücün en büyük sebebi Ata'larından onlara miras
Bu resmi her gördüğümde
Komandoların neden bu kadar kaplan pençeli olduğunu anlayabiliyorum





__________________
  Alıntı ile Cevapla
Eski 21.02.2010, 01:03   #4
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: T.S.K.'nın Gözbebeği Özel Kuvvetler (Bordo Bereliler)

Çok güzel konu olmuş Lodos...

Ülkemizde savaş çıksa ( Allah korusun ) yine Tsk korur bizleri...
Tabi bunu anlamayan kişiler var hala daha...
Devlette, terörü destekleyen, Apo'ya sayın diye hitap eden zihniyetler var ne yazık ki...
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.02.2010, 01:09   #5
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: T.S.K.'nın Gözbebeği Özel Kuvvetler (Bordo Bereliler)

Ellerine sağlık Lodos, çok güzel ve ayrıntılı bir konu olmuş.


Teşekkürler.
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.02.2010, 01:12   #6
Çevrimdışı
LoDoS
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: T.S.K.'nın Gözbebeği Özel Kuvvetler (Bordo Bereliler)

Emeği geçen herkese teşekkür ederim
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz LoDoS'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.02.2010, 10:23   #7
Çevrimdışı
Pitsy
. . . En Çatlak Kiremit . . .

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: T.S.K.'nın Gözbebeği Özel Kuvvetler (Bordo Bereliler)

Aslan parçaları bunlar emeğine sağlık Lodos.
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Pitsy'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.02.2010, 13:00   #8
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: T.S.K.'nın Gözbebeği Özel Kuvvetler (Bordo Bereliler)

Ellerine sağlık, teşekkürler Lodos...
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.02.2010, 13:03   #9
Çevrimdışı
Kardelen26
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: T.S.K.'nın Gözbebeği Özel Kuvvetler (Bordo Bereliler)

Çok ayrıntılı ve özverili bir çalışma olmuş..
Allh Tsk başımızdan eksik etmesin
Teşekkürler lodos
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Kardelen26'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.02.2010, 13:18   #10
Çevrimdışı
Smashmouth
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: T.S.K.'nın Gözbebeği Özel Kuvvetler (Bordo Bereliler)

Apo ve yandaşlarını bordo berelilerin ellerine versinler bakalım 2 gün sonra kürt sorunu kalıyormu.
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Smashmouth'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
gözbebeği, kuvvetler, tsknın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 04:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.