Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Görsel ve İşitsel Sanat Yapıtları > Tiyatro Haberleri


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 04.12.2009, 15:41   #1
Çevrimdışı
SuLTaN
Fosforlu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Mustafam Kemalim

İzmir Büyükşehir Belediyesi sunar Müjdat Gezen Tiyatrosu

"Mustafam Kemalim"

"Adalet Pantolonun Kemeridir" (Hergelekon Davası)






CÜCENOĞLU VE GEZEN’DEN SAYGI DUYULACAK BİR OYUN


'Mustafa Kemalim' Müjdat Gezen Tiyatrosu'nda




Bu yazıyı "Mustafam Kemalim" oyununu övmek için yazmıyorum. Tarih yaratanlara, tarihsel oyun yazanların nesnel bakış açılarının ne kadar önemli ve gerekli olduğunu belirtmek için yazıyorum. Tuncer Cücenoğlu'nun yazdığı, Müjdat Gezen'in yönettiği oyunun, "Mustafa" filmini nasıl doğal olarak bütün boyutlarıyla çürüttüğünü göreceksiniz.

Müjdat Gezen, bir tiyatro Donkişot'u. Bütün yaşamını tiyatroya adamış bir tiyatro adamı. Oyunlar yazdı, yönetti, zaman zaman oyunlarda oynadı. Müjdat Gezen Kültür Merkezi'ni kurdu. Eğitim kurumu olarak sahne sanatlarına sürekli genç yetenekler yetiştiriyor. Yetenekli bazı öğrenciler, nitelik ve nicelikleri ayıramayan öğretim üyelerinin rastlantısal değerlendirmeleriyle, üniversitelere bağlı konservatuarlara çeşitli nedenlerle giremiyorlar. Açıkçası yetenek sınavları ehliyetsiz, çokluk sahneden geçmemiş 'ehliyetlilerin' elinde. Müjdat Gezen kapanan özel tiyatrolarına karşın, Kadıköy-Altıyol'da Müjdat Gezen Tiyatrosu'nu kurdu. Bu zamanda tiyatro salonu yapıp işletmek Donkişotluk değil de nedir?


'MUSTAFA'NIN PANZEHRİ


Müjdat Gezen Tiyatrosu, rastlantı değil, önceden tasarlanmış, repertuara alınmış, eskilerin deyimiyle 'velut yazar' Tuncer Cücenoğlu'nun yazdığı Müjdat Gezen'in sahneye koyduğu "Mustafam Kemalim" adlı oyunuyla perdelerini açtı. Hele Can Dündar'ın özel siparişli, haddini aşan yorumlu "Mustafa" filminin gösterime girdiği sırada; tarihsel gerçekleri yansıtan "Mustafam Kemalim" oyunu ramp ışıklarına girdi. Gerçek belgelerle yansıtılan oyun "Mustafa" filmine karşı bir panzehir oldu. Filmi beğenenler tiyatro oyununu görmeleri halinde beğenilerinin ne denli yüzeysel ve yapay olduğunu anlayacaklardır.




TİYATRO DİLİ USTACA KULLANILMIŞ


"Mustafam Kemalim" oyununda hiçbir övgü yok. Çanakkale kahramanı, "Kuvay-i Milliye" ruhunun yaratıcısı, Kurtuluş Savaşı'nın kahramanı Mustafa Kemal'i, sadece yaşanmış olayların tiyatro diliyle sahneye nasıl aktarıldığını görmek için, oyunu görmek yetiyor insana. Sivil yaşamında Atatürk'ün yalnızlığı asla söz konusu değil. Çankaya Tutanaklarında bütün buluşmalar, toplantılar veriliyor. Mustafa Kemal, hiç yenilgi yüzü görmemiş bir askerdir. Dünya tarihinde benzerini bulmak hiç de kolay değil. Bu geçişler de hem yazar Tuncer Cücenoğlu hem de yönetmen Müjdat Gezen tarafından tiyatro diliyle anlatılıyor.
Yönetmenin yorumu ve oyuncuların açılımlı biçimlerde çeşitli sahneleriyle, olabildiğince görsellik ve işitsellik düzleminde gelişiyor oyun. Siyasal yaşamında yaptıkları, kronolojik sıralamayla değil, örtüşen olayların çizimiyle renkli tiyatro gösterimine dönüşüyor.




GÜNÜMÜZE IŞIK TUTUYOR


"Mustafam Kemalim" tiyatro oyunu ile "Mustafa" filmi arasında doğrularla yanlışların çatışması da ortaya çıkıyor. Oyun, belgelerden yola çıkılarak sahneye getiriliyor. Oyunu görmek bu bakımdan da önemli. Yanlışsız, abartısız sahneye aktarılmış. Film ise yanlı, çok eksik, sadece "Mustafa"da kasıtlı olarak kalınmış. Oyun yeterince bilgi veriyor, günümüze ışık tutuyor.
Zaferler kazanmış, tarih yaratmış; Cumhuriyeti ve laikliği ülkemize getirmiş Mustafa Kemal Atatürk düşmanlığı niye diye düşünüyorum. Sevr'i parçalayıp esareti kaldıran Kuvay-i Milliyeci'lere önderlik eden Mustafa Kemal Atatürk'e kızmak yerine sevmek, onu anlamak yerine yadsımak niye? Bu düşünce küçüklük değil de nedir?




TİYATRODA BİR İLK


"Mustafam Kemalim"e bir tiyatro olayı olarak baktığımızda, bugüne kadar gerçekleştirilemeyen "Atatürk"le ilgili tiyatro olayını yazar Tuncer Cücenoğlu ile Müjdat Gezen gerçekleştiriyor. Saygı duyulası bir tiyatro olayı...
Ferdi Merter, Erdoğan Tuncel, Ali Rıza Kara, Ali Şahin, Attila Sarıkayalı, Aykut Güner, Ayşegül Arslan, Baran Güler, Bülent Özcan, Diren Polatoğulları, Ebru Tekgündüz, Erhan Işıktaş, Güray Özçelik, İzzet Başlak, Mehmet Ali Yılmaz, Melike Ege, Murat Takel, Ömer Gecü, Pınar Gorde, Serhat Kaplan, Taner Karahan, Zeynep Akay, bu takım oyununun başarılı sanatçıları. Dekor-giysi tasarımı da oyunu çözümleyiciydi.









Alıntıdır


__________________
"Dostlar bizi hatırlasın..."
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz SuLTaN'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.12.2009, 16:29   #2
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Mustafam Kemalim

Mustafa filmindeki yorumlardan sonra,sinirlenmemek için filme gitmemiştim...

***
Tarihsel bilgiler doğru bir şekilde verilmeli..Hele bu zamanda sanata gönül vermiş kişilerden hayal kırıklıgına ugratacak,bizi üzecek şeyleri görmek duymak beni oldukça sinirlendiriyor...
Atamızla ilgili yazılan çizilen herşeyi okumak,görmektense bildiklerimle yoluma devam etmek istiyorum.
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
kemalim, mustafam


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:41.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.