Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Görsel ve İşitsel Sanat Yapıtları > Tiyatro Haberleri


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 18.04.2010, 13:38   #1
Çevrimdışı
SuLTaN
Fosforlu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart DT “6. Küçük Hanımlar Küçük Beyler” Tiyatro Festivali 24 Nisan'da Başlıyor

Festival biletleri gişelerde…
Ankara Devlet Tiyatrosu’nun ev sahipliğinde 24-29 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalde sahnelenecek oyunların biletleri, 13 Nisan 2010 Salı gününden itibaren gişelerden satışa çıktı!..










Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün 24-29 Nisan tarihleri arasında Ankara’da düzenlediği 6. “Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali” 9 sahnede 8’i yabancı 5’i yerli tiyatro ve Devlet Tiyatroları’nın 6 bölgesinden 8 değişik oyun olmak üzere toplam 24 oyuna ev sahipliği yapacak. Açık hava oyunları dahil toplam 72 temsilin verileceği festivalde, 5 farklı başlık altında 15 seanslık Atölye Çalışması, 1 Forum, 1 Seminer ve bir hafta süreyle Oyuncak Sergisi gerçekleştirilecek.

Devlet Tiyatroları’nın uluslararası nitelikte düzenlediği festivaller içinde bu yıl Ankara’da 6.sı düzenlenen “Küçük Hanımlar Küçük Beyler” Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali’nin ayrı ve özel bir yeri bulunmaktadır

Festivalin isim babası, çocuklara bir bayram armağan ederek onları ne denli önemsediğini gösteren ulu önder Atatürk’tür. 1924 yılında Bursa’da öğretmenlerle birlikte kendisini karşılayan çocuklara seslenişi, festivalin ismine ve şarkısına da esin kaynağı oldu;


“Küçük Hanımlar, Küçük Beyler!”
Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, mutluluk parıltısısınız.
Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizsiniz.
Kendinizin ne kadar mühim, kıymetli olduğunu düşünerek,
ona göre çalışınız.
Sizlerden çok şeyler bekliyoruz!




Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı”na tiyatro sanatı ile katkıda bulunmak, Türk tiyatrosunun dünya çocukları yoluyla yurtdışına açılımını sağlamak, tanıtmak ve yurtdışında bu daldaki gelişmeleri takip ederek, kurumsal dinamizmi sağlayarak kültürlerarası alışverişe ve değişime hizmet etmek amacıyla, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü 2005 yılından başlayarak her yıl 24 - 29 Nisan tarihleri arasında Ankara’da “Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali”ni düzenlemektedir. Bu yıl 6 yaşına giren festivalde: İsviçre, Rusya, İtalya, İsrail, Fransa, İspanya, Tataristan, İngiltere, Kosova, Almanya, İran’dan katılacak gruplar ile Türkiye’den Devlet Tiyatroları ve Özel Tiyatrolar yer alacak. Farklı tekniklerin kullanıldığı çocuk oyunlarının yanı sıra seminer, söyleşi ve atölye çalışmaları da festival kapsamında gerçekleştirilecek diğer etkinlikler.


Festival, 24 Nisan Cumartesi günü saat 10:00’da Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin’in öncülüğünde, katılımcı grupların ve binlerce çocuğun, Anıtkabir’i ziyareti ile başlayacak. Saat 12:30’da Kuğulu Park’ta düzenlenecek şenlik ve şenlik yürüyüşünü takiben saat 16:00’da Akün Sahnesi’nde Pionner Art Akrobasi Topluluğu’nun gösterisi ile festival açılışı yapılacak.




Festival Programı:


Rusya’dan Pionner Art Akrobasi Topluluğu’nun 5 yaş ve üzeri çocuklar için hazırladığı "Akrobasi Gösterisi" 24 Nisan Cumartesi günü saat 16:00’da Akün Sahnesi’nde ve 25 Nisan Pazartesi günü saat 11:00’de Batıkent Vedat Dalokay Parkı’nda izlenebilecek.
“Rus akrobasi öğrencilerinin gösterisi, çocukların çocuklar için hazırladığı, ancak her yaş grubunun büyük bir coşkuyla izleyeceği renkli, enerjik ve hareket dolu bir performans. Bir saati aşkın sürede, baş döndürücü bir hızla akıp geçen bu gösteride yok yok. Minik akrobatların nefes kesen performansı, hula-hup, ip atlama, jonglörlük numaraları ve jimnastik gösterilerinin yanısıra birbirinden ilginç koreografilerle göz dolduruyor.

Rusya’dan Theatre Company Comic-Trust’ın 3 yaş ve üzeri çocuklar için yazdığı, Vadim Fisson’un yönettiği Naftalin” adlı oyununun menajeri Elena Sigutina. Oyun, 26 Nisan Pazartesi günü Şinasi Sahnesi, 27 Nisan Salı günü Akün Sahnesi’nde saat 11:00 ve 14:00’de sahnelenecek. Ses düzeni Vladimir Rud’a, kostüm tasarımı Tatyana Filatova’ya, dekor tasarımı Tatyana Tarakanova’ya ait oyunda; Natalia Fisson, Igor Sladkevich Nikolay Kichev rol alıyor.
“Naftalin” St.Petersburg’un en asil gösterisidir diyebiliriz. Rus Sanatında 20.yy. başında etkin olan ‘Gümüş’ dönemin kabere anlayışını günümüz ‘klip’leriyle harmanlıyan oyun. Dans, pandomim,palyaço gösterileri, kukla tiyatorsu gibi türleri barındıran çok katmanlı bu gösteriyi izlerken maske ve tiplemelerin ne denli hızlı değişebildiğine şaşıracaksınız. Oyuncularımız sadece sahneyi kulannmakla yetinmiyor, seyirciylede bütünleşiyor. Böylece oyun herkesi performansın bir parçası haline getiriyor.

İsviçre’den, I Baccala Clowns, Camilla & Simone “Hişt, Hişt” adlı oyunlarıyla festivalde yer alıyor. oyunu yazan, set, kostüm, ışık, kompozisyon tasarımları ile koreografisini üstlenen ve aynı zamanda oynayan Camilla Pessi ve Simone Fassari’nin gösterisi 4 yaş ve üzerine hitap ediyor. Yönetmenliğini Camilla Pessi’nin üstlendiği oyun, Akün Sahnesi’nde 25 ve 26 Nisan saat 11:00’de oyun ve saat 14:00’de ise oyun ve oyun sonrası Atölye Çalışmasıyla küçük izleyicilerimizle buluşacak.
“Hişt, Hişt adlı oyunumuz, palyaçoların evrenine kapı açan küçük bir yolculuk.Kahramanlarımız doğaları gereği hem herşeyi başarabilecek hemde hiçbir şey yapamayacak olam 2 kafadar. Sözsüz bir performans olan oyun ilgi çekici mikro-akrobasi tekniğinin yanısıra mimik ve hareketlerinin yarattığı komikliklerle dikkat çekiyor.”

İtalya’dan Cantieri Teatrali Koreja Tiyatrosu’nun 4-16 yaş arası çocuklara seslenen ve Salvatore Tramacere tarafından yazılıp yönetilen “Plastik Bahçeler” adlı oyununun ışık tasarımı Mario Daniele ve Angelo Piccinni’ye ait. 28 Nisan Çarşamba saat 11:00 ve 14:00’de, 29 Nisan Perşembe saat 11:00’de Akün Sahnesi’nde izlenebilecek oyunda, Giovanni De Monte, Alessandra Crocco, Antonella Iallorenzi rol alıyor.
“Plastik Bahçeler, yeni bir dünya resmederken, hayallerimizi özgür kılıyor. Bu büyüye kapılmak istiyorsanız, birbirinden güzel renklerin, ışıkların ve seslerin dünyasını keşfetmeye, bu yeni dünyanın kapılarını aralamaya hazır olun. Sözcükleri unutup, melekler, periler, samuraylar ya da çeşitli yaratıklarla karşılayacağınız bu yeni dünyadan her birinin hayalleri sizin anılarınız, düşleriniz ve duygularınızla kucaklaşacak. Plastik mi? Koreja İçin, gündelik hayatımızın bu basit nesnesiyle oynamak ve onu dönüştürmek bir zevk. Aynı zamanda da bu nesneyi daha iyi kavrayıp tanımanızı istiyoruz.”

İsrail’den gelen Matinee Ensemble topluluğu, kendileri tarafından yazılan ve Tzvika Fishzon’un yönettiği 12 yaş ve üzeri çocuklar için, “Matine” adlı oyunla festivalde yer alıyor. Oyunun ışık tasarımı Shachar Werchezon’a, grafik tasarımı Ela Punisovski’ye, prodüksiyonu ise Lidia Maletin’e ait. Şinasi Sahnesi’nde 28 Nisan Çarşamba günü saat 11:00 ve 14:00’de sahnelenecek oyunda; Yitshak Laor, Yael Maftsir, Dani Brusovani, Daniel Kischinovsky, Yinon Shazo rol alıyor.
“Matine adlı oyunda, Superman, King Kong, Pempe Panter, Bruce Lee, Freddy Kruger ve daha niceleri bir tiyatro sahnesinde buluşuyor. Etkileyici dövüş sahneleri, nefes kesen efektler, patlamalar, uçuşlar, aşklar ve yürek burkan dramlar. Oyun, tanınmış filmlerin uyarlaması olan dört ayrı bölümden oluşuyor. Batı kültürünün mitlerini, klişelerini ve karakterlerini benzersiz ve eğlenceli bir üslupla sahneye taşıyor”

Fransa’dan, Theatre De L’ombrelle Tiyatrosu’nun 7 yaş ve üzeri çocuklar için hazırladığı oyunu “Karanlıktaki Fil”i çeviren Grégoire Baboukhian, yazan ve yöneten Sylvie Vallery-Masson. Küçük Tiyatro’da, 25 ve 26 Nisan saat 11.00’de oyun, saat 14.00’de oyun ve oyun sonrası Atölye Çalışması yapılacak. Teknik tasarımı Pascal Messer’ye ait olan oyunda, Colette Blanchet,Françoise Rouillon veSylvie Vallery-Masson rol alıyorlar.
“6 öyküden oluşan oyunumuz,gölge tiyatrosu tekniğinin bir örneğidir. Çalışmak zorunda olan bir çocuğun yaşamı bilgiyi ve insanları sorgulaması üzerine kurulmuştur. Ona yol gösteren bilge amca sorularını anlattığı öyküler yoluyla yanıtlamaya çalışmaktadır. Bu öyküler ise Nasrettin Hoca ve Mevlana Celaleddin Rumi’den derlenerek yorumlanmıştır.”

İspanya’dan,3-9 yaş arası çocuklar için Dos Lunas Tiyatrosu tarafından yapımı gerçekleştirilen “Prensesin Ejderhayla Yolculuğu”nu adlı oyunu yazan, yöneten, dramaturjisini, set, kostüm, ışık dekoratörülüğünü, kompozitörlüğünü ve koreografisini yapan Mariana Gonzalez Roberts. Oyun, 27 Nisan Salı günü saat 11:00 ve 14:00’de Altındağ Tiyatrosu’nda, 28, 29 Nisan saat 11:00’de Batıkent Vedat Dalokay Parkı’nda izlenebilecek. Grafik tasarımı Ana Donoso Mora’ya ait olan oyunda, Ana Donoso Mora, Mariana González Roberts, Hugo Obando Frenes, Belen Cobos AgüeraveMariluz Domínguez rol alıyorlar.
“Oyunun kahramanı, küçük kızımız; prenses olmak istemez, hele şovalye olmak asla, ve bir de ejdarhamız var; yalnızlıktan bıkmış. Oyun özgürlüğümüzü kazanmak için çıktığımız yolculukta, attığımız adımları kutsayan ve kurulu düzeni sorgulayan eğlenceli ve hoş bir metafordur. Farklı ve bilinmez olanın korku yerine macera ve keşif umuduna dönüştüğü bir dünya resmedilir.”

Tataristan Kazan Kaçalov Akademik Rus Drama Tiyatrosu’nun 7-12 yaş arası çocuklar için hazırlanan oyunu “Buratino’nun Maceraları” ya da “Altın Anahtarcık”ı yazan Alexi Tolstoy, yöneten Alexander Slavutsky. Sahne ve kostüm tasarımı Alexander Patrakov tarafından hazırlanan oyunun koro şefi Vitaly Kharlamov, koreografı Sergei Sentyabov. Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde 25, 26 Nisan saat 11:00 ve 14:00’de sahnelenecek oyunda, Golubev Marat,Patrakov Alexander,Maksımova Zoya, Stepanova Irına, Mazur Vladımır, Khusaınova Dılyara, Slavutskıy Ilya, Skıdanov Igor, Zverev Sergey, Ermoshına Lıubov, Skryabın Ilya, Bushueva Tatıana, Polıtova Tatıana,Ryashına Elena, Rogel Ellına veAbramova Elena rol alıyorlar.
“Buratino’nun Maceraları ya da Altın Anahtarcık A. Tolstoy tarafından klasik Pinokyo hikayesinden esinlenerek yazılmıştır. Ahşap çocuk Buratino yaşamda kendi yerini aramaktadır. Buratino, Kötü Karabaş-Barabaş’ın sahip olduğu tiyatrodaki oyuncaklarla arkadaş olur. Buratino, Tilki Alice ve Kedi Basilo tarafından kandırılır. Oyunun sonunda nazik Kaplumbağa Tortila’nın verdiği altın anahtarın gizemini keşfeder.”

İngiltere’den illüzyonist Lee Alex’in,5 yaş ve üzeri için hazırladığı “Sihirli Düşler” adlı gösterisi 27 ve 28 Nisan tarihlerinde saat 11:00 ve 14:00’de Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde izlenebilecek bir aile gösterisi. “Sihir Dünyasının “düş oyuncusu” Lee Alex, sizleri büyülü bir yolculuğa, illüzyon sanatının çarpıcı atmosferine çağırıyor. İllüzyon sanatını müzik, dans ve teatral öğelerle birleştiren sanatçı, özgün üslubuyla sihirbazlık alanında dünyanın en prestijli ödülü olan “Merlin Ödülü” sahibidir. “Sihirli Düşler” adlı gösterisiyle dünyayı dolaşan sanatçı, kendi çocukluk düşlerinden hareketle birbirinden ilginç illüzyon şovlarını harmanlıyor. Sahnede sanatçıya eşlik eden fantastik karakterler, yoktan var oluyor, sihirli oyunlar oynuyor, dans ediyor ve hatta uçuyorlar. Benzersiz müzikleri ve sürprizleri ile kaçırılmaması gereken bir gösteri.”

İstanbul, Zorlu Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu’nunLyman Frank Baum’ın 5-11 yaş arası çocuklar için yazdığı, Özlem Saraç’ın uyarladığı, Gaye Çankaya’nın yönettiği “Oz Büyücüsü” adlı oyunu 25 Nisan Pazar günü saat 11:00 ve 14:00’de Şinasi Sahnesi’nde izlenecek. Dekor tasarımı Cem Köroğlu’na, giysi tasarımı Nalan Türkoğlu’na, ışık tasarımı İlhan Demir’e koreografisi Deniz Uluk’a ve müziği Fatih Ihlamur’a ait olan oyunda; Duygu Yılancı, Mehmet Emin Önal, Kemal Erdurak, Şevket Çapkınoğlu, Dilek Demir ve Cengiz Okuyucu rol alıyor. “Kansas’ın uçsuz bucaksız çayırlarının ortasında yaşarken, bir fırtınayla Oz Diyarı’na sürüklenen Doroty’nin yolcuğu, içi saman dolu Korkuluk, duygusal Teneke Adam ve korkak Aslan’ın katılmasıyla olağanüstü bir maceraya dönüşür.”

Festivalimizin özel bir başlığı olan, çocukların çocuklar için sahnelediği oyunlarımız, bu yıl da Muhsin Ertuğrul sahnesinde seyirciyle buluşuyor. Bu başlık altında yer verilen oyunlarımız ise şöyle;

8 yaş ve üzeri çocuklar için, Kosova Uğur Böceği Tiyatrosu tarafından hazırlanan, Ali Pehlivan ve Perihan Şufto Safçı’nın yazdığı, Perihan Şufto Safçı’nın yönettiği “Metrük” adlı oyunun sahne tasarımı Kemal Dobırçan’a, kostüm tasarımı Kevser Çarıkçı’ya, ışık tasarımı Yıldırım Sadık’a, makyajı Nazlı Ağalar’a, müziği Senem Safçı ve Şenad Kahraman’a ait. Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde 27 ve 28 Nisan saat 11:00 ve 14:00’de izlenebilecek oyunda; Cemil İbrahim, Duygu Zborça, Okan Cemail, Selda Vızdık, Güner Godança, Ceyda Safçı, Ozan Çarıkçı, Özlem Dobırçan, Coşkun Sipahi, Nida Şahin veOlcay Mecihan rol alıyorlar.
“Metrük, hayallerinin peşinden giden insanın, bir yetenek yarışmasında nereden nereye savrulabileceğini mizahi bir yaklaşımla anlatıyor.”

İzmir’den Torbalı Kazım Paşa İlköğretim Okulu’nun hazırladığı, Sultan Çavuşun yönettiği, sahne tasarımını Süheyla Yardımcı’nın, giysi tasarımını Elif Karadana’nın, teknik yönetmenliğini Fethi Özkaya’nın yaptığı “Kurbağa Prens” adlı oyunda, Ceyda Özkaya, Şeymanur Filiz, Eda Bölük, A.Yunus Öztürk, Nilay Koç, Gözdenur Şen, Gizem Varlık, Selin Sümer, İlayda Öğüt, Tuğba Menteş, Ayşegül Tekin ve Buse Uçar rol alıyor. İzmir Kukla Günleri yarışmasında ödül alan okul olarak festivalimize katılan oyun çocukların çocuklara hazırladığı gösteriler içinde özel bir yere sahip.
“Kurbağa Prens, özellikle Grimm Kardeşler tarafından kaleme alınan versiyonuyla tanınan, çok ünlü bir masaldır. Masalda, şımarık bir prensesin bir kurbağayla hiç istemediği halde arkadaş olduğunu görürüz. Ancak bu kurbağa sihirli bir şekilde yakışıklı bir prense dönüşür.”
25 Nisan Pazar günü saat 11.00’de Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde izlenebilecek oyun sonrası saat 11.40’da 6 yaş ve üzeri çocuklar için, ülkemizin en genç kukla sanatçısı unvanını başarıyla taşıyan Can Özay tarafından özel bir Kukla Gösterisi sunulacak.

Burhaniye Belediyesi Kent Tiyatrosu’nun 6 yaş ve üzeri çocuklar için hazırlamış olduğu “Doğ Güneşim Doğ” adlı oyunun yazarı Aziz Nesin, yönetmeni O.Uğur Pamuk. 26 Nisan Pazartesi günü Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde, saat 11.00’de temsil edilecek oyun sonrasında, Can Özay’ın Kukla Gösterisi de izlenebilecek. Oyunda, F. Betül Yıkılkan, Kübra Özen, Dilan Lektemur, Elif Sıla Avcu, Yazren Ozbay, Yiğit Şafak, Begüm Demirtaş, Şevval Altay, Gözde Koca, İsmail Şahin, Selin Erim, Onur Canbaz ve Ozan Şahintaş rol alıyorlar.
“Kayadibi köyü, girişindeki dev Kara Kaya yüzünden hemem hemen hiç güneş almaz. Bu yüzden toprakları verimsiz ,insanları aç ve yoksuldur. Ancak Kara Kayayı geçen çocuklar güneşin aydınlattığı başka yerler olduğunu görürler ve bunu büyüklerine de anlatırlar.Şimdi büyüklerine rehberlik ederek yaşanılır bir dünya yaratmanın yolunu ulmaları gerekmektedir.”

Van İskele Yatılı Bölge İlköğretim Okulu’nun hazırladığı Turgut Özakman’ın yazdığı, Ali Arvas’ın yönettiği “Ocak” adlı oyun 8 yaş ve üzeri çocuklar için. 29 Nisan Perşembe günü saat 11:00 ve 14:00’de Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde izlenebilecek oyunda; Rahşan Ağlakkaya, Filiz Çağlı, Yazgül Keleş, Harun Yılmaz, Suna Köseoğlu veAdnan Kaya rol alıyorlar. “Oyun, dört çocuklu bir ailede yoksulluğu ve yoksulluğun yol açtığı çatışmaları, mutlulukları, mutsuzlukları, düşleri ve yanılsamaları ele alır. Ekonomik güvensizlik ve toplumsal düzensizliklerin aileler üzerinde yarattığı tüm olumsuz etkilere rağmen ocağın dağılmaması için bir arada ve dayanışma içinde olmanın önemi işlenmektedir.”

Festivalimizde her yıl olduğu gibi bu yıl da Devlet Tiyatroları’nın çocuklar için hazırladığı çocuk oyunlarından bir seçki de yer alıyor ve ev sahibi Ankara Devlet Tiyatrosu’nun yanı sıra, Van, Konya, Sivas ve Trabzon Devlet Tiyatrosu oyunları da izlenebilecektir.

Sivas Devlet Tiyatrosu yapımı, 7 yaş ve üzeri çocuklar için Ali Yoleri’nin yazdığı, Mustafa Yıldıran’ın yönettiği çocuk oyunu “Kelebeğin Günlüğü”nün dekor ve kostüm tasarımı Özlem Karabay’a, ışık tasarımı Ahmet Karademir’e, müziği Ceyhun Pome’ye, koreografisi Mustafa Yıldıran’a ait. 27 Nisan Salı günü saat 11:00 ve 14:00’de Şinasi Sahnesi, 28 Nisan Çarşamba günü saat 11:00 ve 14:00’de Altındağ Tiyatrosu’nda sahnelenecek oyunda; Mustafa Yıldıran, Mustafa Yıldıran, Esra Ertör, Filiz Demiralp, Alara Koçyiğit, Serpil Temel, Ahmet Morgül, Türkan Gül, Koray Keleş, Özge Aktaş, Sevinç Aral Çakalrol alıyor.
“Ümit ve Onur adlı kelebek kahramanlarımızın hayattaki en büyük korkuları, kelebek avcıları tarafından yakalanmak ve diğer kelebekler gibi koleksiyon defterlerinin yapraklarına birer resim gibi yapıştırılmaktır. Oyunda kahramanlarımızın kelebek avcılarından kurtulmak için çabaları ve özgürleşmeleri anlatılır.”

6-15 yaş arası çocuklar için, Mehmet Akay’ın yazıp-yönettiği Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı “Büyümek İstiyorum” adlı oyun, 25 Nisan Pazar günü saat 11:00 ve 14:00’de İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi’nde; 29 Nisan Perşembe günü saat 11:00 ve 14:00’de ise Şinasi Sahnesi’nde izlenebilecek. Dekor ve giysi tasarımını Özge Karasu’nun, ışık tasarımını Ahmet Karademir’in, müzik düzenini Fatih Şener’in, dans düzenini Gülüm Pekcan Şimşir’in yaptığı oyunda; Ercan Eker, Necmettin Efe Ünsal, Cihan Kaymak, Mehmet Onur Atbaş, Acan Ağır Aksoy, Celal Murat Usanmaz, Müjde Hayat, Fatma Nazlı Polattaş, Dilek Mengi, Eylem Türkmen, Müge Buket, Dilara Gürdere ve Ayla Kaymak rol alıyor.
“Oyunumuz bir yolculuk öyküsüdür. İnsanın gelişirken karşılaştığı sorunları, bu sorunları aşarken edindiği deneyimleri ele alır. Elde edilen deneyim ve birikimlerin insanı ilkeli, dürüst ve doğru bir birey haline getirirken, nasıl olgunlaştırdığına dikkat çeker.”

Carlo Collodi’nin 6-15 yaş arası çocuklar için yazdığı, Füsun Ataman Berke’nin dilimize çevirdiği, Guglielmo Papa’nın uyarladığı ve yönettiği Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı “Pinokyo” adlı oyunun dekor tasarımı Sinan Yardımedici, giysi tasarımı Ceren Karahan, ışık tasarımı Osman Uzgören tarafından hazırlandı. 25 Nisan Pazar günü saat 11:00 ve 14:00’de Altındağ Tiyatrosu’nda; 29 Nisan Perşembe günü saat 11:00 ve 14:00’de Küçük Tiyatro’da sahnelenecek oyunda; Nusret Çetinel, Mertcan Semerci, Eren Oray, Halil Akarsu, Hasan Ekinci, Hüseyin Yunus Çakıroğlu, Dağıstan İnanç Konukçu, Yeliz Erülgen, Sine Zeynep Eteke, Gülay Gürbayram, Kubilay Karaburçak, İbrahim Korumaz, İrem Güler, Pelin Tozkoparan, Gülfem Alta, Emine Doruk, Zeki Tüzün, Nergiz Zaimi ve Elif Çelikcan rol alıyor.
“Dünyaca ünlü romanı, aslına sadık kalarak uyarlayan bu yapımda, dünyaya gözlerini bir kukla olarak açan Pinkokyo’nun gerçek bir çocuğa dönüşmek yolunda yaşadığı serüven anlatılmakta. Pinokyo’nun birbirinden renkli maceralarını, Geleneksel Türk Tiyatrosu’ndan motiflerle de süsleyen sahne uyarlaması, her epizotta Pinokyo’nun gözünden yenidünyalara yelken açıyor.”




Irita Kutchmy’nin yazdığı, Çağman Pala’nın dilimize çevirdiği, Işıl Kasapoğlu’nun yönetmenliğini yaptığı Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı, her yaşta çocuğa yönelik “Narnia Günlükleri” 29 Nisan Perşembe günü saat 15:00’de Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde izlenebilecek. Dekor ve giysi tasarımı Hakan Dündar, ışık tasarımı Ersen Tunççekiç, müzik Kemal Günüç, dans düzeni Maral Cerenoğlu, koro çalıştırıcısı Yunus Emre Özorhon, makyaj Eti Motola tarafından yapılan oyunda; Ünsal Coşar, Emre Erçil, Şirin Çetinel, Aysın Işımer, Suat Karausta, Sabri Özmener, Tolga Tecer, Zeynep Yasa, Deniz Yılmaz, Çağlar Maçkalı, Eşref Ergü Pişirici, Doğuş Kasım Ateş, Volkan Biçer, Zeynep Bakkalcı, Şafak Ceylan, Zerrin Çağlar, Anıl Çıggın, Semih Davetçi, İpek Demir, Serap Engin, Nihal Erdoğan, Onur Ertem, Bora Godri, Merve Gül, Sanem Gamze Gülşen, Ayşe Pelin Gün, Eren Gündüz, Buket Kaçar, Dilan Kart, Burcu Keleş, Atilla Kılıç, Ekin Öner, Emre Ön, Nagehan Öztürk, Burcu Özcan, R. Mert Özcan, Damla Paksoy Vural, Burcu Pekkaya, Serkan Sarıkaya ve Berna Yılmaztürk rol alırken orkestra: Kemal Günüç, Mustafa Cihan Aslan, Hasan Yiğit Bakkalcı, Döndü Dulkadir, Yunus Emere Öztürk, Sabina Velieva Ertem ve Ercan Yavuz’dan oluşuyor.


“C.S. Lewis tarafından 1949 – 1954 yılları arasında yazılmış olan Narnia Günlükleri, çocuklar için yedi kitaplık bir fantastik roman serisidir aslında…Çocukluğunda peri malsalları ve fantastik öyküleri çok seven Lewis, “karlı ormanda şemsiyesi ile yürüyen satir figürü” ile romana başlamıştır. Yunan ve Roma mitolojisi ile İngiliz ve İrlanda peri masallarından öğelerin yer aldığı bu romanlar, hayali bir yer olan Narnia’da geçer. Hayvanların konuşabildiği, sihrin olduğu Narnia’da ayrı ayrı çocuk karakterlerinin iyi ve kötü ile savaşındaki maceraları anlatılmaktadır.
Aslan, cadı ve dolap;
Gizemli neşeli, sihirli bir masal.
Konuşur burada hayvanlar; yürür ağaçlar.
İnanılmaz olaylar burada.
Bu sihirli ülke Narnia;
Kaplıydı sonsuz kar ve buzla.
Hükmetmek için kötü bir cadı,
Değneği ile bunu yaptı.
Ama sonra kral aslan geldi;
Her şey sonunda yoluna girdi.
Bütün Kötü büyü bozuldu;
Aslan kükredi, cadı uçtu.”

Necmettin Tetik’in yazdığı, İpek Gezener’in yönettiği 6yaş ve üzeri çocuklar için hazırlanan Van Devlet Tiyatrosu yapımı “Küçük Korsan”ın dekor ve kostüm tasarımı Günnur Orhon’a, ışık tasarımı Mehmet Yaşayan’a ait. 26 Nisan Pazartesi günü saat 11:00 ve 14:00’de Altındağ Tiyatrosu’nda; 27 Nisan Salı günü saat 11:00 ve 14:00’de ise Küçük Tiyatro’da izlenebilecek oyunda; Eda Aydınlı, Caner Kadir Gezener, İpek Gezener, Edip Kamacı, Berat Gökçerol alıyor. Bir varmış bir yokmuş diye başlayan masallar yokmuş küçük kızın dünyasında.
“’Bir varmış, bir yokmuş’ diye başlayan masallar yokmuş küçük kızımın dünyasında. En büyük zevki televizyon, bilgisayar oyunları, en iyi oyuncağı ise TV kumandasıymış. Oyuncakları ise sadece birer süsmüş. Uzun süre yalnız kaldığında onlarla ne yapacağını bile bilmezmiş.”

Zeki Yorulmaz’ın yazdığı, A.Volkan Çetinkaya’nın yönettiği Konya Devlet Tiyatrosu yapımı “Orkestra”nın dekor ve giysi tasarımıÖzlem Karabay’a, ışık tasarımıHakan Özdemir’e, müziği Onur Karabiber’e ait. 28 Nisan Çarşamba günü saat 11:00 ve 14:00’de Küçük Tiyatro’da; 29 Nisan Perşembe günü saat 11:00 ve 14:00’de Altındağ Tiyatrosu’nda, 3 yaş ve üzeri çocuklar tarafından izlenebilecek oyunda; Özgür Baş, Ebru Gülerarslan, Ahmet Çökmez, Çağatay Çiftçi, Berfu Kılıç, Eren Özyalçın rol alıyor.
“Oyunumuz Birbirinden farklı beş enstrümanın yeteneklerini bir araya getirerek şeflerinin de yardımıyla kocaman bir orkestra olmalarını anlatır. Yaramaz Trompet, kırılgan Viyolonsel, Babacan Kontrbas, Flüt, Titrek Trompet birbirinden çok farklı yaradılışta enstrümanlardır. Her biri tek başlarına kendilerine özgü sesler ve ezgiler yarata bilirken, bu yeteneklerinin bir araya gelerek muhteşem bir müziğe dönüşeceğinin fakında değildirler.”

İzmir Devlet Tiyatrosu yapımı Fakir Baykurt’un yazdığı, M.Doğan Yağcı’nın yönettiği 6 yaş ve üzeri çocuklar için hazırlanan “Sakarca” 26 ve 27 Nisan tarihlerinde saat 11:00 ve 14:00’de İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi’nde küçük sanatseverlerce seyredilebilecek. Dekor – kostümü Ebru Çulpan’a, ışığı Kemal Gürgün’e, müziği Tarkan Erkan’a, koreografisi Barbaros Ünlü’ye ait oyunda; Alpay Yurtsevenler, Aygen Avcı, Çelen Hallı, Eser Karabil, Nilgün Öğrük Alkın, Özge Oldaç, Tayfun Şengöz, Tuhan Karapınar, Vedat Aksu, Nilüfer Akcan rol alırken müzisyenler; Fatih Köktepe, Onur Tabak.
“Oyunda gözüpek horoz Sakarca’ nın haykırışı ve toplumun haksızlıklar karşısındaki suskunluğu seyirciye aktarılmaktadır. Eğlenceli ve düşündürücü yapısıyla hem büyükler hem de genç izleyiciler için keyifli bir seyirlik oyun özelliği taşımaktadır.”

Trabzon Devlet Tiyatrosu yapımı, 8 yaş ve üzeri çocuklar için Arzu Güneş’in yazdığı, Ayla Baki’nin yönettiği “Koca Ayak” adlı oyunun dekor ve giysi tasarımı Özge Karasu’ya, ışık tasarımı yüksel Aymaz’a ait. 28 ve 29 Nisan tarihlerinde saat 11:00 ve 14:00’de İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi’nde sahnelenecek oyunda; Birkan Görgün, Aslı Artuk Şener ve Başak Anat Özcan rol alıyorlar.
“Toplumla uyumlu, sağlıklı ve başarılı bireyler olarak yetiştirmek istediğimiz çocuklarımızı, henüz bir kaç aylıkken eğitmeye başlarız. Eğitimin ilk adımı, uymaları gereken kuralları öğretmektir. Anne-babalarından, öğretmenlerinden ve diğer tüm büyüklerden ilk öğrendikleri, yerine getirmeleri gereken sorumluluklardır. Oysa çocuklar, onlara dayatılan bu kurallardan ve sorumluluklardan sıkılırlar çoğu zaman. Tıpkı bizim kahramanlarımız gibi… Ve de Koca Ayak’tan yardım isterler. Hayalleri onları sıkan kurallardan kurtulmaktır ama işler umdukları gibi gitmez. Hayalini kurdukları kuralsız yaşam, başlarına kurallara uymaktan daha büyük dertler açar…”


FORUM, SEMİNER VE ATÖLYE ÇALIŞMALARI:

Forum, 29 Nisan Perşembe günü saat 17:00 - 18:30 arasında Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde. Altıncı “Küçük Hanımlar, Küçük Beyler” Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali’nde yer alan etkinlikleri ve festivalin kendi alanındaki geridönüşlerini değerlendirmek amacına hizmet ediyor.

İran’dan Homa Jeddikar’ın, İran Çocuk Tiyatrosu konulu semineri 26 Nisan Pazartesi günü saat 15.30’da Stüdyo Sahne’de. “İran çocuk tiyatrosunda öne çıkan türlerin ve figürlerin örnekleriyle sunulacağı bu seminerde İran’daki çocuk tiyatrosu yaşamı hakkında da bilgi verilecektir.”

Almanya’dan Ingeborg Von Zadow “Çocuklar ve Gençler için Yazarlık Atölyesi” gerçekleştirecek ve yazarın iki oyunu Okuma Tiyatrosu ile alanla uğraşanlara tanıtılacak. "Pompeenia" 25 Nisan Pazar günü saat 10:30’da Stüdyo Sahne’de, “Katt ve Fredda'yı Ziyaret” 26 Nisan Pazartesi günü saat 10:30’da Stüdyo Sahne’de okuma tiyatrosu olarak seyirciye tanıtılacak iki oyun.
“2 gün sürecek etkinlik boyunca, oyunların Devlet Tiyatrosu sanatçıları tarafından okuma tiyatrosu olarak seyirciye sunumunun ardından yazar, kendi çalışma ve çalışma yöntemleri hakkında 2 gün 1’er saatlik atölye çalışması gerçekleştirecek; çocuk ve gençlik tiyatrosu alanında yazar adaylarının sorularını yanıtlayacaktır.”

İsviçre Baccala Oyuncuları 4 yaş ve üzeri çocuklar için 25, 26 Nisan tarihlerinde oyun sonrasında, 29 Nisan Perşembe günü ise saat 12:30’da Akün Sahnesi’nde ‘Çocuklarla Clown’ başlığı altında Atölye Çalışmasını, Camilla Pessi ve Simone Fassari’nin liderliğinde yapılacak.
“Bu atölye çalışmasının amacı, çocuklara clown oyunculuğuna dair temel bilgileri aktarmak, işin mutfağına adım atmalarını sağlamaktır.”

Fransa’dan De L'ombrelle Tiyatrosu 25, 26 Nisan tarihlerinde Küçük Tiyatro’da saat 14:00’de temsil edilecek olan “Karanlıktaki Fil” oyunu sonrası, Sylvie Vallery Mason’un liderliğinde Çocuklar İçin Gölge Teknikleri- Atölye Çalışması gerçekleştirecektir.
Çocuklarla yapılan bu atölye çalışmasının amacı, çocuklara gölge oyunlarında kullanılan temel teknikleri anlatmak, sahne arkasında neler olup bittiğini anlamalarını sağlamaktır.”

Oyuncu ve yönetmen Hakan Yavaş liderliğinde 25, 26, 27, 28 ve 29 Nisan tarihlerinde saat 10:00-13:00 arasında, Orhan Asena Sahnesi’nde Clown Oyunculuğu üzerine profesyonellere yönelik “İçimdeki Palyaço” adlı Atölye Çalışması, oyuncu ve adyalrına yol gösterecektir.
“Clown olabilmek için, insanın kendisini olduğu gibi ifade edebilme, sınırları kaldırma ve umudunu hiçbir zaman kaybetmeme yetisini geliştirme yönünde çalışmalarla, tekniğin anahtarlarını oyuncu ve adaylarıyla paylaşmayı hedefleyen çalışma, Clown oyuncusu olmak, ya da oyunculuğunu geliştirmek isteyenler için önemli bir fırsat.”

Münir Canar liderliğinde 27, 28 ve 29 Nisan tarihlerinde saat 14:00-18:00 arası Stüdyo Sahne’de geröçekleştirilecek olan “Geleneksel Türk Tiyatrosu Hakkında Bilinmeyenler ve Uygulamalı Atölye Çalışması”, Devlet Tiyatroları sanatçısı Münir Canar’ın geleneksel Türk Tiyatrosu alanında teorik ve pratik birikimini katılımcılarla paylaşacağı ve oyunculuk alanında önemli bir açığı dolduracak çok özel bir çalışmadır. Çocuk Tiyatrosuyla uğraşan yönetmen ve oyuncular ile, adaylarına da büyük bir katkı sağlayacak bu çalışma Ulusal Tiyatromuzun gelişimi açısından da önem taşıyan, ortaoyunu tekniklerinin uygulamalı olarak deneyimlenmesine fırsat tanıyacaktır.






__________________
"Dostlar bizi hatırlasın..."
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
beyler”, nisanda


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:30.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.