Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Tarihi > Türk Tarihi


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 14.05.2015, 20:44   #1
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Atatürk'ün Dört Atlısı

Atatürk'ün Dört Atlısı


Atatürk ata çok iyi binebilen bir Türk süvarisi idi. Atlara olan özel ilgisi ve sevgisi çok yoğun olduğu için, en büyük ideallerinden biri de, Avrupa'da düzenlenen binicilik yarışmalarında başarılı olarak, genç Türkiye Cumhuriyetini ve Ordusunu dünyaya tanıtılmasıydı.

1925 yılında Orhaniye kışlası içinde binicilik okulu açıldı. Yetenkli genç Türk subaylardan seçmeler yapılıp yetiştirilmeye başlandı.

1927 yılında Harbiye bünyesinde bulunan ''Sipahi Ocağı Kulübü'nün yetenekli binicilerinden oluşanbir ekip, Avrupa'ya binicilik yarışmaları hakkında bilgi edinmeleri için gönderildi.
...

1931 yılında ilk kez yurt dışında yarışmalara gidildi. Yüzbaşı Cevat Mustafa bireysel sıralamada üçüncü oldu.

1932 yılında Teğmen Saim Polatkan Nice Konkurhipiklerinde, Kısmet adlı atıyla ikinci oldu.

Disiplinli ve özverili çalışmalar sonunda başarılar arka arkaya gelmeye başlamıştı.

1934 yılında Cevat Gürkan, Viyana Konkurhipiklerinde Güdük adlı atıyla iki defa iki birincilik- altın madalya kazandı.

1935 yılındaki Aachen Konkurhipikleri biniciliğimiz için değerli şampiyonluklar getirdi. Saim Polatkan 84 binici arasında birinci; Eyüp Öncü, Budapeşte’de 135 binici arasında şampiyon oldu (1935).


Yıl 1938

Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk; Şubat ayında hastalığı ilerlemeye başlamasına rağmen dinlenmiyor, Balkan Paktı ve Hatay için gece gündüz çalışıyordu. Bir yandan da İtalya'da, Mussolini'nin kendi adına düzenlediği Avrupa Binicilik yarışmalarına (Mussolini Kupası) katılacak olan Türk ekibinin derece alabilmesi için genç subaylarla özel olarak ilgileniyordu.

Atatürk, genç Türkiye Cumhuriyeti'ne her fırsatta sataşan Mussolini'ye bu yolla bir gönderme yapmak ve Türk subaylarının geçmişten gelen bu yeteneklerini dünyaya tekrar göstermek istiyordu.


Ve nihayet o gün!

2 Mayıs 1938 günü, Mussolini'nin de şeref tribününden izlediği yarışlar başlar. Roma- Siena Stadyumunda mahşeri bir kalabalık toplanmıştır. Mussolini Kupası dünyada büyük ilgi görmektedir.

Yarışmalar sonunda spiker ''Atatürk'ün dört atlısı Roma'yı fethetti'' diyerek Türk ekibinin birinciliğini dünyaya ilan etmektedir...

Kupa töreni için kupayı vermek üzere gelen Mussolini'nin o an ki ruh halini sizlerin hayal gücüne bırakıyorum. Mussolini'nin kupayı verirken;

''Büyük Atatürk'ün kahraman süvarileri: Avrupa'yı atlı süvarileri ile titreten Attila'nın torunları olarak yeniden fethettiniz'', dediği öne sürülür.




Yüzbaşı Cevat Kula, Yüzbaşı Cevat Gürkan, Yüzbaşı Eyüp Öncü, Üstteğmen Saim Polatkan'dan oluşan Türk ekibi, ebedi Başkomutanları Cumhurbaşkanı (Mareşal) Gazi Mustafa Kemal Atatürk için kazandıkları birincilik kupasını atlarının üzerinde, vakur ve dimdik olarak Siena Stadyumunda dört nala dolaştırdılar.

Gök gözlü, ebedi Başbuğ Atatürk'ün dört atlısı, kahraman ecdatlarımızın aziz hatıraları önünde onurla, saygıyla diz çöküyorum.

Varlığım, Türk varlığına armağan olsun!


Gülsev Eyüboğlu 27 Kasım 2013


Notlar:

1- Konkurhipik; Spor amacıyla yapılan engelli at yarışı anlamına gelir.

2- Aşağıdaki videoyu izlemenizi tavsiye ederim.


Kaynaklar: glsev.blogspot / kulturelbellek.com




__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
atatürkün, atlısı, dört


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 23:01.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.