Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Tarihi > Türk Tarihi


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 31.05.2015, 18:52   #1
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Fulbright Antlaşması | 27 Aralık 1947

Milli Eğitim Sistemimizi Esir Alan ''Fulbright Antlaşması''

27 Aralık 1947



Türkiye ve ABD Hükümetleri Arasında Eğitim Komisyonu Kurulması Hakkındaki Anlaşma’nın imzalandığı ve “Fulbright Eğitim Komisyonu’nun kurulduğu dönemde Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Başbakan önce Mehmet Recep Peker sonra Hasan Saka, Milli Eğitim Bakanı Reşat Şemsettin Sirer’dir.

“Fulbright Antlaşması” gereği 27 Aralık 1949 tarihinde Türkiye ve ABD hükümetleri arasında “Eğitim Komisyonu” kurulmuştur.

Komisyon, dördü TC vatandaşı ve dördü ABD vatandaşı olmak üzere sekiz üyeden kurulu olacaktır.

Bunlara ek olarak Türkiye’deki ABD diplomatik heyetin başı- Amerikan Büyükelçisi- komisyonun fahri başkanı olacaktır.

Komisyonda oyların eşit oluşması durumunda kesin oyu misyon şefi Amerikan büyükelçisi verecektir.

Komisyonun ABD vatandaşı olan dört üyesinden ikisi elçilikteki CIA mensupları arasından seçilmektedir. Böylece CIA, Milli Eğitim Bakanlığı’na ve diğer bakanlıklara rahatça sızma olanağı bulmuş ve komisyon üyesi sıfatıyla öğrenci ve eğitim üyeleri arasında ajanlar devşirmekte hiçbir güçlükle karşılaşmamışlardır.

Bu Komisyon, «T.C. Hükümeti tarafından sağlanacak paralarla finanse edilecek eğitim programının idaresini kolaylaştırmak için ihdas ve tesis edilmiş bir teşekkül olarak Türkiye Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri Hükümetleri tarafından» tanınmıştır.

Fulbright Antlaşmasının 5. Maddesi; Türk Hükümetinin himayesinde, her türlü Türk denetiminin dışında, Türk Eğitimi hakkında araştırma yapması, bilgi toplaması, gerekli Amerikan memurlarını uzman ve araştırmacı olarak okul, üniversite ve Bakanlıklara yerleştirmesi ve benzeri faaliyetlerini kolaylaştırmak amacını sağlamak için getirilmiştir.

Böylece Milli Eğitim’de eğitim plânlamasından öğretmen yetiştirilmesine ve programların geliştirilmesine kadar tüm eğitim–öğretim Amerikalı uzmanların emir ve yönetimine devredilmiştir. Bu tür bir uygulama, ancak sömürge ülkelerinde görülür.

Fulbright Eğitim Komisyonunun aldığı ilk karar; ülkemizde yabancı dilde eğitim veren okulların açılması ve yaygınlaştırılmasıdır.

Bir başka alınan karar ile eski programdan Bağımsızlık, Devletçilik Lâiklik, Devrimcilik, Fransız Devrimi, Reform Hareketleri, Halkın Aydınlatılması, Ulusal Ekonomi, Devletin Vatandaşlara Karşı Görevleri gibi konular çıkarılmış, yeni programa Unesco, NATO günü, Demokrasi, Dinsel Bayramlar gibi konular eklenmiştir.”


Kaynak:
Mahmut Özyürek


__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.05.2015, 19:00   #2
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Fulbright Antlaşması | 27 Aralık 1947

Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu Tarihçesi



Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu, ya da diğer bir adıyla Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri Kültürel Mübadele Komisyonu, 1949 yılında Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye arasında imzalanan ikili anlaşma ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen 13 Mart 1950 tarih ve 5596 sayılı kanun çerçevesinde çalışmalarına başlamıştır.

Fulbright Eğitim Komisyonu, Türk ve Amerikalı üniversite mezunlarını, akademisyenleri, sanatçıları ve kamu görevlilerini eğitim, yaşam ve seyahat masraflarını kapsayan burslarla desteklemekte ve ABD’de eğitim almak isteyen Türk öğrencilere danışmanlık hizmeti sunmaktadır.

Komisyonumuz, Türk ve Amerikan halkları arasında eğitim ve kültürel değişim yoluyla ortak bir anlayış geliştirmek için kurulmuştur.

Fulbright Programı, Türk ve Amerikan hükümetlerinin, özel ve devlet eğitim kurumları ile ortaklaşa yürüttüğü bir programdır. Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu yönetimi, Yönetim Kurulu ve Genel Sekreterlikten oluşmaktadır. Komisyonumuzun Yönetim Kurulu üyeleri, Türk ve Amerikan Hükümetleri tarafından atanmakta ve bu üyeler her iki ülkeyi temsil etmektedirler.

Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu’nun idari ve akademik programları ile faaliyetleri Genel Sekreterlik tarafından yürütülmektedir. Komisyonun merkez ofisi Ankara’da olup, İstanbul’da da bir irtibat ofisi bulunmaktadır.

Komisyonun bütçesi 1949 yılındaki kuruluşu itibariyle, Türk ve Amerikan Hükümetleri tarafından ortaklaşa oluşturulmaktadır. 2014 yılında kuruluşunun 65.yılını kutlayan Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu, kurulduğundan bu yana 6.000'e yakın Türk ve Amerikalı (?) öğrenci ile akademisyene burs olanağı sağlamıştır.

Fulbright mezunu Türk öğrenci ve öğretim üyeleri, ABD'deki çalışmalarını tamamladıktan sonra Türkiye'ye dönerek ülkemize ''faydalı çalışmalar'' yapmaktadırlar.

Türkiye’ye gelen Amerikalı akademisyenler de, çeşitli dallarda gerçekleştirdikleri araştırmalar ve aldıkları eğitim ile alanlarına önemli katkılarda bulunmaktadırlar. Programlarını tamamlayıp ülkelerine dönen Fulbrightlılar, görev aldıkları önemli mevkilerde, Türkiye ile bağlarını sürdürerek, Fulbright’ın amacını uygulamış ve gerçekleştirmiş olmaktadırlar.

fulbright.org.tr


__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.05.2015, 20:24   #3
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Fulbright Antlaşması | 27 Aralık 1947



Konu ile İlgili Fikrim



Türk tarafından bu anlaşmayı imzalayanlar, anlaşmanın yürürlüğe girmesi için önüne konulan evrağa, isteyerek ya da istemeyerek imza atan kim varsa tarih önünde Türk Milleti'ne karşı sorumludur, suçludur.

Bu anlaşmanın halâ yürürlükte olması utanç vericidir.

Türk halkı şunu iyi bilmelidir ki, Gazi Mustafa Kemal Atatürk sadece iki bakanlığın önüne ''Milli'' kelimesini koymuştur.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı.

Eğitiminiz Milli olursa, sizi yönetecek olanlar, size ''Türk Milleti'ne'' ihanet etmez. Çıkarı için değil milletinin çıkarı için çalışır..

Aynı şekilde, ülke savunmasında ortaya konacak plan- projeler, silahlar milli olmalıdır..

Kısa bir örnekle açıklamak isterim.

“Kıbrıs Barış Harekâtında (1974-1975) Ataş Rafinerisi uçaklarımıza benzin ve tanklarımıza mogan gazı vermedi. Amerikalı genel müdür, rafineri bakımdadır gerekçesiyle üretimi durdurmuştu.

Uçak benzinini ancak Libya’dan alabildik.

Tanklarımız Kıbrıs Beşparmak dağları önünde, düşman gözetimi altında, mogan gazı bekliyorlardı. Bir taraftan da Goodyear firması bahaneler ileri sürüyor, uçaklarımızın lastiğini vermiyordu. Lastikleri de Libya’dan alabildik.

Tekrar ediyorum; Birinci Barış Harekâtını yapan kuvvetlerimiz Kıbrıs’ta Beşparmak dağları önünde kalmıştı. Tanklar için mogan gazı yoktu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cahit Kayra, Müsteşar arkadaşım Teoman Köprülüler; ABD’li genel müdürün bakım ve onarım gerekçesine üzülmüşlerdi. Çünkü özel sektörün elindeki Ataş Rafinerisi üretimi durdurmuştu. Mogan gazı üretemem diyordu.

Amerikalı genel müdür, “Söylediğiniz gibi Kıbrıs’la savaş halinde değilsiniz, zaten barış hareketi yapıyorsunuz” diyordu.

Başka çare kalmamıştı. Müdahale etmemiz gerekmişti. Adana’da Sendika Başkanı Abdullah Kütküt ve Ataş’ta Türk petrol mühendisleri, bakanlıkta petrol mühendisi Nevzat Yıldırım ile beraberindeki yetkililer, Amerikalı genel müdürü ikna edemeyince yönetime el koydular. Türk personel tarafından gece mogan gazı üretildi. Kıbrıs’ta cephede bekleyen kuvvetlerimize ulaştırıldı.

Mehmet Maruf- Gazeteci
....

Bu örneği Milli Eğitimimize uyarlayın zihninizde.

Fulbright Komisyonu'nun tezgahından pardon eğitiminden geçen isimler ülkemizde şuan müdür, müsteşar hatta bakan konumundalar.



Fotoğrafın kalitesi bozulduğu için daha fazla büyütemedim. Ancak siz fotoğraftakinin; 1989 yılında ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nden birincilikle mezun olup,1990 yılında Fulbright bursu kazanarak, ABD'ye giden sayın Ali Babacan olduğunu anlamışsınızdır.

Konu ile ilgili olmamasına rağmen ek bir bilgi daha vermek isterim. Ali Babacan 14 Mayıs 2009 Atina`da Bilderberg Görüşmesine katılmıştır. Suç mu? Elbette değil

Anlayan anlamıştır (umarım)..

...

Ve düşüncelerimi anlatan çarpıcı bir alıntı ile yazımı sona erdiriyorum.


2013 Yılı Fulbright Eğitim Komisyonu Üyeleri:

John Thomas McCarthy, Yönetim Kurulu Başkanı, ING Bank Türkiye Genel Müdürü, İstanbul (Onlardan1)


Prof. Dr. Ahmet Ademoğlu, Rektör, İstanbul Şehir Üniversitesi, İstanbul (Bizden1)


Charles F. Hunter, Başkonsolos, Amerika Birleşik Devletleri İstanbul Başkonsolosluğu, İstanbul (Onlardan2)


Doç. Dr. Ömer Açıkgöz, Müsteşar Yardımcısı, Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara (Bizden2)


Şebnem İncesu, Genel Müdür Yardımcısı Vekili, Kültürel Diplomasi Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı, Ankara (Bizden3)


Mark A. Wentworth, Basın ve Halkla İlişkiler Müsteşarı, Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği, Ankara (Onlardan3)


Prof. Dr. Ekrem Tatoğlu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölüm Başkanı, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul (Bizden4)


Kaya Arıkoğlu, Mimar ve Şehir Tasarımcısı, Arıkoğlu Arkitekt Limited Şirketi, Adana (?)


Bu listede dört olması gereken ABD’li sayısının neden üç olduğunu veyahut Milli (!) Eğitim Bakanlığımızdan sadece bir kişi varken, mimar olan Kaya beyin bu kurulda ne işi var diye sormaya gerek olduğunu düşünmüyorum.

Eğitim sistemimizi millileştirmeden, eğitimle ilgili sorunların çözülemeyeceği gün gibi ortadadır. Bu milletin ” ING Bank müdürü ve ABD elçisi eğitim sistemimizden ne anlar?” diye soracağı günlerin çokta uzak olmadığını ümit ediyorum.


Alıntı kaynağı: pusulaaktuel.org

__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 31.05.2015, 20:54   #4
Çevrimdışı
Redwine
"Her Şey Güzel Oldu"

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Fulbright Antlaşması | 27 Aralık 1947

Çok önemli bir konuya değenmişsin Dilaver...

Ellerine sağlık...

Teşekkürler...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Redwine'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
1947, antlaşması, aralık, fulbright


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 04:31.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.