Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Tarihi > Türk Tarihi


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 27.10.2016, 22:42   #1
Çevrimdışı
alkanaga
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Selaniği Nasıl Kaybettik???



Selanik, 1430 yılında Osmanlı Padişahı II. Murat tarafından fethedilmiştir. Fetihten sonra şehre Türkler iskan edilmeye başlanmış, 1492’deb sonra ise İspanya, Portekiz, Almanya ve diğer bazı ülkelerden gelen Yahudilerle nüfus yapısı önemli ölçüde değişmiştir. Tanzimat Fermanının ilanıyla Selanik ticaret ve kültür alanında büyük bir geliş- me göstermiştir. Ancak, Batı’dan gelen fikir akımlarına ve Balkanlarda yaşayan kavimlerin tahrik ve propagandalarına karşı da açık olan Selanik şehri, Balkan Harbinden sonrası 8 Kasım 1912’de, Yunanlılara teslim edilmiştir. Osmanlının önemli şehitlerinden olan Selanik’i bakalım nasıl kaybettik???

Tanzimat Fermanı’nın ilanından sonra, Selanik ticaret ve kültür alanında büyük bir gelişme gösterdi. Batı’dan gelen fikir akımlarına olduğu gibi, Balkanlarda yaşayan kavimlerin tahrik ve propagandalarına karşı da açıktı.

Yunanistan bağımsızlığını kazandıktan sonra, Selanik taraflarına da tahrikçiler göndererek Osmanlı Devleti aleyhinde isyanlar çıkarmaya çalışıyordu. Şehrin ticari faaliyeti arttıkça şehirdeki yabancıların ve Avrupa devletlerine ait konsoloslukların sayıları da çoğalmıştır.
__________________
Sevmekten asla vazgeçmeyin. Sevgisiz bir hayat amaçsız, anlamsız olur.
Alkanaga
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz alkanaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.10.2016, 22:45   #2
Çevrimdışı
alkanaga
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Selaniği Nasıl Kaybettik???


II. Abdülhamid devrinde Selanik, İmparatorluğun diğer yerlerine kıyasla, pek çok açıdan daha ciddi bir gelişme kaydetti. 1871’de Selanik’ten Vardar Vadisi boyunca demiryolu döşenmesine başlandı ve 1888’de bu hat Üsküp’e bağlandı. 1894’te de Manastır’a kadar uzatıldı. 1897-1903 yılları arasında yeni liman tesisleri yapıldı. Nüfusa sancakları da dahil 1 milyon civarındadır.

Elimizden çıkmadan önce şehirde 156 faal cami bulunurken bu gün geriye bir tane bile kalmamış. Kısa süre içinde, bir tanesi dışında, bütün camilerin minareleri yıkılmış. Bir kısmı kiliseye çevrilmiş, bir kısmı tahrip edilmiş, bir kısmı metruk bir hâlde bırakılmış. Eski fotoğraflarda bir karede en az 7-8 minare gözükürken şimdi çekilen fotoğraflarda tek minareye bile rastlamak mümkün değildir.


Memlekette hürriyeti ve meşrutiyeti hâkim kılmak arzusu ile kurulan İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin ileri gelenlerinin de merkezi Selanik’ti. Bu cemiyet mensupları ordu içerisinde hızla çoğalıyordu ve bilhassa Kol Ağası Mustafa Kemal’in (Atatürk) büyük hizmet ve faaliyetleri olmuştu. İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin Selanik Merkezi 24 Temmuz 1908’de II. Abdülhamid’e bir telgraf çekerek, Kanun-i Esasi’yi yürürlüğe koymasını istedi. Selanik bundan sonrada Balkan Harplerinin sonuna kadar, Türk aydınlarının ve heyecanlı gençlerinin belli başlı merkezi olmuştur.

Büyük talihsizliğimiz olan I. Balkan Harbi 8 Ekim 1912’de başlamış, 30 Mayıs 1913’te Osmanlı Devleti’nin mağlubiyeti ile sona ermiştir. Osmanlı Devleti bu savaşa her alanda hazırlıksız girdiği için dört yeni ve küçük devletin, büyük Osmanlı Devleti’ne karşı ittifak kurarak başkaldırmaları şaşılacak başarılar elde etmiş, kısa sürede beklenmedik sonuçlar doğurmuştur. Bu mağlubiyetten sonra Osmanlı Devleti Edirne’nin batısında bulunan bütün Rumeli topraklarını kaybetmiştir.

Osmanlı Devleti, Balkan Savaşı’nda Bulgarlara karşı Doğu Ordusu; Sırplara, Yunanlılara ve Karadağlılara karşı Batı Ordusu olmak üzere iki ordu oluşturdu. Netice olarak, Balkan Harbi sırasında Osmanlı kuvvetlerinin en zayıf cephesi Yunan (Güney) Cephesi oldu. Yunanistan, Balkan İttifakı Devletleri içinde savaşa en son katılan devlet olup 18 Ekim 1918’de Osmanlı Devleti’ne harp ilan etti. Osmanlı Devleti, siyasi yalnızlık içinde ve elverişsiz şartlar altında Yunanistan’la da savaşa girmiştir.

Osmanlı Devleti’nin bu kötü durumundan ilk yararlanan Arnavutluk olmuştur. Zaten öteden beri isyan hâlinde bulunan Arnavutluk, 26 Kasım 1912’de bağımsızlığını ilan etmiş, Yunanlılar bir yandan Selanik’i ele geçirirken öte yandan Ege Adaları’ndan Bozcaada, Limni, Semendirek ve Taşoz da adalarını işgal etmiştir (Hani Adaları Lozan da kaybetmiştik ya, sanırım bu durumu tekrar gözden geçirmeli ve araştırmalı).
__________________
Sevmekten asla vazgeçmeyin. Sevgisiz bir hayat amaçsız, anlamsız olur.
Alkanaga
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz alkanaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.10.2016, 22:50   #3
Çevrimdışı
alkanaga
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Selaniği Nasıl Kaybettik???


Milyonlarca Türk, Anadolu’ya geri dönmek için yollara düştü. Balkan Devletlerinin bağımsızlık hareketleri ve isyanları sırasında da çeşitli çileler çekerek zulümlere uğrayan Balkan Türklerinin bu göçü, ara ara günümüze kadar sürmüştür. Bu sırada Selanik’te sürgün hayatı yaşayan II. Abdülhamid, düşmanın ilerlemesi karşısında Selanik’in tehlikeye düşmesi üzerine 1 Kasım 1912’de İstanbul’a nakledildi. Yunan ordusu, Alasonya Dışkata, Kırkgeçit, Lazarat ve Yenice-Vardar muharebelerini kazanarak, Selanik’in anahtarını ele geçirmişti. Özellikle Yenice-Vardar mağlubiyetinden sonra, Türk birlikleri çözülmüş ve geri çekilme harekâtı kısa sürede düzensizliğe dönüşmüştür.

Bundan sonra Selanik’teki Türk ordusu tarafından alınan hiçbir savunma tedbiri bir netice vermedi. Muharebe alanından uzaklaşan Türk birlikleri, birbirine karışmış; emir, nizam dinlemeyen bir kalabalık hâlinde Selanik’e doğru çekilmeye başlamıştı. Savaş bölgesinden daha önce kaçan Türk halkından, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere, yüzlerce insanın donmuş, yollarda vefat etmiştir. Diğer taraftan 5 Kasım 1912’de Pirlepe’yi işgal eden Sırplar, bir piyade birliğiyle Vardar boyundan Selanik’e doğru ilerlerken, Yenice’de mağlup olan Osmanlı kuvvetlerinin kuzeye doğru çekilmelerine engel olmuş, onları geri püskürtmüştür. Bulgarlar da General Teadorof komutasında kuzey ve kuzey-doğudan ilerlemiş ve Süvariler 4 Kasım 1912’de Yunan süvarileriyle birleşmiştir. Kargaşa içinde bulunan Selanikte geri çekilen askerler bulunmaktadır. Selanik’teki Türk kuvvetlerinin durumu da pekiyi değildir maalesef. Birlikler, yiyecek, giyecek, cephane sıkıntısı çekiyordu.

Depolarda, vagonlarda yeterli yiyecek maddeleri beklerken mevziilerde çarpışan erler aç ve çıplaktı. Bunun sebebini ilgililerin ihtiras peşinde olmalarına bağlamak mümkündür. Subayların ihtiras ve rütbe sevdaları daha kötü bir şekilde olunmasına neden olunmuştur.
__________________
Sevmekten asla vazgeçmeyin. Sevgisiz bir hayat amaçsız, anlamsız olur.
Alkanaga
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz alkanaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.10.2016, 22:53   #4
Çevrimdışı
alkanaga
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Selaniği Nasıl Kaybettik???



Yabancı konsolosluklar ve misyon adamları Selanik’i teslim için görüşmeler yapılmasını teklif ettiler ve Selanik’in teslimi ile ilgili görüşmeler 7 Kasım 1912’de başladı. İşin aslı Osmanlı ordusunun düzensiz birlikler şeklinde dağılması ve ordudan firarların artması, bunun yanında Hasan Tahsin Paşa’ya mazbata yollamak suretiyle şehrin ileri gelenleri tarafından baskı yapılması ve Bulgar ordusunun şehre çok yaklaştığı ayrıca Sırp ordusunun da Selanik yönünde ilerlediği haberlerinin yayılması sonucu Hasan Tahsin Paşa şehri teslim etmek için Yunan veliaht Prensi Konstantin’e bir elçi göndermiştir ve teslim şartları belirlenmiştir. Bu görüşmeler için, Selanik Merkez Komutanı Şefik Bey’in de içinde bulunduğu büyük devlet konsoloslarından kurulu bir heyet, Topçulardaki Yunan Komutanlık karargâhına gönderildi. Selanik’teki Türk kuvvetlerinin teslim olması kabul ediliyor, yalnız, kendi komutanlarının emrinde olmak üzere Karaburun’da yerleşmelerine izin verilmesi isteniyordu.




Selanik’in teslimi konusunda yapılan anlaşmanın maddeleri ise şöyleydi;

1- Osmanlı Devleti’nin silahları kendileri tarafından alınıp ve bir depoya konularak Yunan Ordusunun mesuliyeti altında muhafaza edilecektir ve bu konuda bir tutanak tanzim olunacaktır.

2- Osmanlı askeri kısmen Karaburun’da ve kısmen Topçu Kışlasında iskân edecek ve Selanik idaresi tarafından iaşe edilecektir.

3- Selanik şehri barışın imzalanmasına kadar Yunan Ordusu tarafından işgal edilecektir.

4- Bütün askeri erkân, amirler ve subaylar kılıçlarını muhafaza etme ve Selanik’te serbest kalma iznine sahiptirler.

Söz konusu askeri amirler ve subaylar harp devam ettiği müddetçe ne Yunan Ordusuna ve ne de onun müttefiklerine karşı silah kullanmayacaklarına söz vermişlerdir.

5- Vilayetin mülki erkânı ve saire memurları serbest olacaktır.

6- Jandarma ve polisler silahlarını taşıyacaktır.

7- Karaburun, silahları depoya konmuş Osmanlı askerlerinin ikamet mahalli olacaktır. Karaburun toplarıyla mühimmatı Osmanlı Ordusu tarafından iptal olunduktan sonra Yunan Ordusu muhafaza edecektir.

8- Birinci maddenin muhteviyatı Ekimin yirmi yedinci cumartesi gününden itibaren iki gün zarfında icra olunacaktır. Mezkûr süre Yunan Ordusu Başkumandanının muvafakati ile uzatılabilecektir.

9- Bu durum barışın imzalanmasına kadar devam edecektir.

10- Osmanlı jandarma ve polis memurları yeni karara kadar vazifelerine devam edecektir.

Ek:

1- Yunan Ordusundan iki tabur bu gün öğleden sonra Selanik’e girecekler ve Piyade Kışlasında iskan edeceklerdir.

2- Osmanlı askerleri ile hayvanların bakımları belediyenin yardım ve destekleriyle Yunan mahalli idaresi tarafından temin edilecektir. Bunun için gerekli masraflar Yunan Hükümetine aittir.

3- Osmanlı askerlerinden üç bin kişi diğerlerinin silahlarını almak için silahlı bırakılacaktır.

4- Silahları alınmış askerlerin mal ve mülklerine, köylülere ve bunların dahi mal ve mülklerine çeteler tarafından taarruz edilmemesi ve müttefiklerin orduları tarafından bunlara riayet edilmesi için Yunan Ordusunun Başkumandanı kesin emir verecektir.

5- Mahalli adetler ve ahalinin dini inançlarına riayet edilmesi konusunda gerekli çaba ve hassasiyetin gösterilmesi için de kesin talimat verilecektir. Bütün mezheplerin görevlileri vazifelerini ifaya devam edeceklerdir.

6- Gümrük idaresi Yunan Ordusunun kontrolü tahtında olmak üzere yeni bir karara kadar hizmetine devam edecektir. Düyun-ı Umumiye ve Tütün İdareleri de aynı surette vazifelerini sürdüreceklerdir.
__________________
Sevmekten asla vazgeçmeyin. Sevgisiz bir hayat amaçsız, anlamsız olur.
Alkanaga
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz alkanaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.10.2016, 22:56   #5
Çevrimdışı
alkanaga
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Selaniği Nasıl Kaybettik???



Bu anlaşma sonucu şehir Yunanlılar’a teslim edilmiş ve yaklaşık 500 yıllık Osmanlı hâkimiyeti Osmanlı ordusuna yakışmayacak basitlikte bir savaş sonrası son bulmuştur.

Balkan savaşları sırasında Makedonya’yı kaybeden Osmanlı Devleti, 8 Kasım 1912 günü Selanik’i de Yunan kuvvetlerine terk etmek zorunda kaldı özetle. Daha sonra bu anlaşma maddelerine Yunanlılar uymamış, çeşitli protestolar edilmesine rağmen bir sonuç alınmamıştır.

Yunanlı gazeteci, Yorgo Kırbaki’nin Hürriyet Gazetesi’nde 15 Temmuz 2012’de yazdığına göre Hain Arnavut Kara Hasan Tahsin Paşa, Selanik’te “şimdi Yunan Kara Kuvvetleri’ne ait bir müzede özenle korunan mezarından bahsetmiştir.. Yunanlılar için bir kahramandır Bizim için hain olana Yunan’ın gösterdiği değere bakın!

Şimdi keşkelerle veya öyleyle böyleyle geri gelmiyor işte. Zaman ve tarih tüm akıcılığıyla devam ediyor. Bize ise örnek almak kalıyor…

Kaynak
Selanik kaybedildi | Tarihte bugün | Dünya Bülteni Haber Portalı
E-Tarih.org | Makaleler Selanik'in Yunanistan Tarafndan gal Sreci ve gal Sonras Selanikteki Osmanl Askerinin Durumu
Selanik Sendromu... / Özcan PEHLİVANOĞLU : Özcan PEHLİVANOĞLU - GuncelMeydan
file:///C:/Users/VM/Downloads/31-52-1-SM.pdf
İstanbul
Selanik
__________________
Sevmekten asla vazgeçmeyin. Sevgisiz bir hayat amaçsız, anlamsız olur.
Alkanaga
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz alkanaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.10.2016, 23:18   #6
Çevrimdışı
alkanaga
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Selaniği Nasıl Kaybettik???


Hasan Tahsin Paşa ,Birinci Balkan Savaşı başladığı sırada Selanik'teki 8. Geçici Kolordu Komutanı olarak görev yapmaktaydı. Prens Konstantin komutasındaki Yunan kuvvetleri, güneyden Selanik şehrine ilerlemeye başladı.

Sarantaporon ve Yenice Muharebeleri'nde Yunan kuvvetlerini durdurmaya çalıştıysa da yenildi.

Kuzeydoğu'dan da 7. Bulgar Tümeni'nin Selanik'e yaklaşması üzerine Yunan komutanlarıyla şehrin teslim için görüşmelere başladı. 8 Kasım [E.U. 26 Ekim] 1912'de Selanik'i ve 26,000 Osmanlı askerini Yunan ordusuna teslim etti. Bu sebepten Divan-Harb tarafından vatan haini olarak gıyabında yargılandı ve idam edilmesine karar verildi.Yunanlar tarafından serbest bırakılmasından sonra, önce Fransa'ya, sonra İsviçre'ye sürgüne gitti. 1918 yılında Lozan'da öldü ve oraya gömüldü.

1937 yılında mezarı Selanik'e taşındı. Savaş esnasında emir subaylığını yapan oğlu Kenan Messare (1889-1965) Yunan vatandaşı oldu ve özellikle Balkan Savaşları'nı resmettiği tablolarıyla tanındı. Diğer oğlu Qemal Mesarea Arnavutluk'a taşındı, daha sonra Arnavutluk'un Yunanistan büyükelçisi olarak görev yaptı.

Hasan Paşanın Yunanistandaki Mezarı Yunanlılar için bir kahraman mezarı gibidir.Paşa 73 yaşında Lozan’da öldü. Kemikleri 1937’de Selanik dışındaki Trinadia mevkiindeki Arnavut mezarlığına nakledildi. Mezarlık 1983’te istimlak edilince kemikler 23 yıl bir kutuda muhafaza edildi.

2006’da ise aynı zamanda yaveri olan ressam oğlu Kenan Mesare’nin kemikleriyle beraber müzenin bahçesine gömülmüştür. Yunanlılar için bir hayırseverdir.

Araştırmacı-yazar Vasilis Nikoltsos’a göre, Hasan Tahsin Paşa çok sevdiği Selanik’te kan dökülmesini istemiyordu. Bu nedenle de protokolü imzaladıktan sonra, “Selanik kaybedildi ancak kurtuldu” demiştir.

kaynak:https://tr.wikipedia.org/wiki/Hasan_Tahsin_Pa%C5%9Fa
Selanik
__________________
Sevmekten asla vazgeçmeyin. Sevgisiz bir hayat amaçsız, anlamsız olur.
Alkanaga
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz alkanaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 28.10.2016, 06:09   #7
Çevrimdışı
nurideniz34
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Selaniği Nasıl Kaybettik???

Her şey artık tarihte kaldı...
Şimdiki vatanımız bize yerde artar bile...Yeter ki elimizdekini koruyabilelim...
Teşekkürler Alkanaga...
__________________
....................................
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz nurideniz34'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
kaybettik, nasıl, selaniği


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:47.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.