Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Tarihi > Türk Tarihi


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 06.08.2009, 21:04   #1
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Question Baltacı - Katerina Arasında Nasıl Bir İlişki Vardı?




Baltacı - Katerina arasında nasıl bir ilişki vardı?




"Baltacı ile Katerina arasında hiç bir şey olmadı. Bu bizim tarihçilerimizin kelimenin tam anlamıyla şişirdiği bir iddiadır. Bunlar birbirlerinin yüzünü bile görmemiştir. Bunu senelerdir yazıyoruz, söylüyoruz. Hatta bundan birkaç sene önce Türk gazeteciler Rusya’ya gittikleri vakit Putin’e bunu sormuşlardı. Putin de aynı cevabı vermişti. Yani 1711’de Baltacı Katerina’nın yüzünü bile görmedi. Ama Baltacı ve ekibi Rusya’dan çok rüşvet almıştır. Baltacı’nın birçok yardımcısı idam edilmiştir. Bunlar biliniyor. Ama karşılaşmamışlardır.

Baltacı ile Katerina arasında anlaşma olmuştur. Prof. Akdes Nimet Kurat’ın Prut Seferi ve Barışı diye çok önemli iki ciltlik bir kitabı vardır. 1950’lerde tarih kurumu tarafından yayınlanmıştır. Ve tek kaynaktır. Onu seyircilerimiz okudukları takdirde belgeleriyle görürler. Bakın anlaşma yok demiyorum. Katerina Prut’ta kocası I. Petro’nun bizim deli Petro dediğimiz büyük Petro'nun Baltacı Mehmet Paşa’nın kumandasında, ordu tarafından kuşatılması üzerine kocasını kurtarmak için yoğun bir faaliyet başlatmış ve tek çareyi para olarak görmüştür.




Ne yapmış? Herkesten ne kadar kıymetli eşyası varsa toplamış fakat hepsini senet karşılığında almış. Bunları Baltacı Mehmet Paşa’ya arabalarla rüşvet olarak göndermiştir. Bu gerçek. Bununla zaten Prut Barışı yapılmıştır. Tabi Prut’ta Baltacı Mehmet Paşa’nın Rus ordusunu ve Rus Çar’ını rüşvet sonucu serbest bıraktığını düşünmek de yanlış. Şu var. Yeniçerilerde, orduda bir korku var çünkü birkaç sene öncesinde korkunç bir bozgun olmuştur. Bunu yaşamaktan korkuyorlar. Bütün bu etkenleri göz önüne almak lazım.




Ordu, Rus ordusuyla savaşmaya çekiniyor. Çünkü Viyana kuşatmasındaki o bozgunun yarattığı halet-i ruhiye hala atılmamıştır ordunun üzerinden.Üzerine bir de Baltacı’nın karagahının savaşmayalım, çünkü Rus tarafı bataklıkta, bataklığa sıkıştırmışlardır, ne olacağı belli değildir şeklinde empoze ettiği fikirler var. Bütün bunların üzerine Katerina’dan gelen rüşvet var. Şimdi tekrar söylüyorum. Baltacı Mehmet Paşa Katerina’yı hiç görmemiştir. Ama bizim milli zamparalık destanımızdır hatta övünç meselelerimizden biridir.

Belki çok kişiyi kızdırıyorum, üzüyorum ama karşılaşma olmamıştır. Fakat bütün yazışmalar Prut sonrası elimizdedir. Baltacı kadını görmemiştir. Paralar alınmıştır fakat parayı paylaşanlar Baltacı’nın yakın çevresidir ve bunların çoğu idam edilmiştir. En son Baltacı Mehmet Paşa’nın o zamanın Valide Sultanı’na yazdığı ve bütün olayları detaylarıyla anlattığı mektupta bugün elimizdedir. Ve Baltacı rüşvet almadığı için buna ilave olarak ordunun savaşma azminin azalmasını fark ederek bir felaketin önüne geçti. Çünkü tam bilmiyoruz. Prut’ta kazanır mıydık, kaybeder miydik."

Murat Bardakçı

__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
13 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 07.08.2009, 04:16   #2
Çevrimdışı
denise
Gerçek Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Baltacı - Katerina arasında nasıl bir ilişki vardı?

Baltacı Katerina'yı Hiç Görmemiş
Çorum´un Osmancık Belediyesi ve Karadeniz Araştırmaları Merkezi (KARAM) işbirliğinde düzenlenen ´Baltacı Mehmet Paşa Sempozyumu´ baltacının doğum yeri olan Osmancık ilçesinde gerçekleştirildi.

Osmancık Belediyesi Kültür Sitesi'nde düzenlenen sempozyumda Osmancık'ın yetiştirdiği ünlü şahsiyetlerden biri olan Baltacı Mehmet Paşa'nın hayatı, kişiliği, köyü, eserleri, Prut Savaşı ve Katerina ile olan ilişkisine yönelik iddialar, Osmanlı-Rus ilişkileri gibi konuların ele alındı. Konuşmacılar, Prut Savaşı nedeni ile eleştirilen Baltacı'nın Rus ordusu karşısında açık bir zafer elde ettiğini, ancak Osmanlı Sarayı'ndaki bazı yöneticilerin komplolarına kurban edildiğini kaydettiler. Baltacı'nın Katerina ile duygusal ilişkisi olduğu yönündeki iddiaları da yalanlayan konuşmacılar, Baltacı'nın Katerina'nın yüzünü bile görmediğini ileri sürdüler.

Baltacı Mehmet Paşa ve Prut Savaşı'nın Genel Bir Değerlendirmesi' konulu bir sunum yapan Prof. Dr. Kemal Çiçek, Baltacı'nın Prut Savaşı'nda Ruslar tarafından 7 araba dolusu mücevher teslim aldığını söyledi.

Prut Savaşı'nda Rusları elinden kaçırmakla suçlanan Baltacı Mehmet Paşa'nın siyasi ve askeri açıdan başarılı bir idareci olduğunu belirten Kemal Çiçek, barış anlaşmasında teslim alınan bu mücevherlerin rüşvet olarak değerlendirilemeyeceğini açıkladı.

Osmanlı Devleti geleneklerine göre savaşlarda ve barış anlaşmalarında bu tür hediyeleşmelerin doğal olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çiçek, Baltacı'nın Rusları Prut Bataklığı'na sıkıştırmasının askeri ve stratejik açıdan büyük bir başarı olduğunu kaydetti.

Baltacı için rüşvet olarak değerlendirilen 7 araba mücevherin bugünkü değerinin 200 bin Ruble'ye tekabül ettiğini belirten Çiçek, bir Osmanlı Vezir-i Azamı'nın bunun çok üzerinde bir mülke sahip olduğunu, o nedenle bu tür iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Çiçek, şöyle konuştu:

'Baltacı'nın hayatı, dünya tarihi açısından da önemli'

"Baltacı Mehmet Paşa, Osmanlı tarihinde Prut Savaşı sırasında Ruslar'ı elinden kaçırmakla suçlanır. Ancak yapılan barış, Osmanlı'nın taleplerini elde ettiği bir anlaşmadır. Prut Savaşı, Rus Çarı'nın ilk kez aciz duruma düştüğü savaştır. Ancak bu savaşta Rus Ordusu imha edilseydi, Rus İmparatorluğu doğmadan ölecekti ve İsveç, Rus topraklarının hakimi olacaktı.

Baltacı'nın hayatının incelenmesi, dünya tarihi açısından da önemlidir. Bu sempozyum sonunda hazırlanacak kitap, geniş kitlelerde ilgi uyandıracaktır.

Baltacı'nın siyasi ve askeri yetersizliği nedeniyle Rus Ordusu'nun Osmanlı'nın elinden kurtulduğu iddia edilir. Şu bilinmelidir ki, Baltacı Mehmet Paşa kabiliyetsiz bir kimse değildir. Rus Ordusu'ndan hızlı hareket edilmesi ve düşmanın Prut Bataklığı'nda sıkıştırılması önemli bir başarıdır.

Savaşla ilgili diğer bir iddia ise 7 araba dolusu mücevherin Osmanlı karargahına verildiğidir. Bugünkü değeri 200 bin Ruble olan bu mücevherler, Osmanlı Vezir-i Azam'ı olan Baltacı için rüşvet olarak iddia edilebilecek düzeyde bir miktar değildir. Çünkü Baltacı'nın mülkü ve geliri bunun çok üzerindedir. Ayrıca savaş ve anlaşmalar sırasında bu tür hediyeler alınması bir devlet geleneğidir."

Osmancık Belediyesi tarafından düzenlenen Baltacı Mehmet Paşa Sempozyumu'nda konuşan Yrd. Doç. Dr. Zübeyde G. Yağcı ise, Prut Savaşı'nda önemli bir askeri başarı elde eden Baltacı'ya Osmanlı Sarayı içerisindeki bazı kimselerin komplo kurduğunu söyledi.

Sempozyumda, '18. Yüzyılda Çorum'dan Bir Vezir-i Azam: Baltacı Mehmet Paşa' konulu bir sunum gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Yağcı, Prut Savaşı'nda Rus Ordusu'nu köşeye kıstıran Baltacı'ya yapılan anlaşma sırasında Çar Petro tarafından verilen sözlerin sonradan tutulmadığını o nedenle de zafer elde eden bir komutanın asılsız iddialarla yıpratıldığını açıkladı. Anlaşma sonrası Padişah tarafından kutlanan Baltacı'nın Saray içerisindeki bir takım entrikalar neticesinde komploya kurban gittiğini belirten Yağcı, şöyle konuştu:

"Baltacı Mehmet Paşa'nın Osmancık doğumlu olduğunu biliyoruz. 18'inci yüzyıla kadar Osmanlı'nın üst düzey yöneticileri genellikle devşirme usulü eğitilmiş yabancılardan oluşurdu. Ancak Baltacı Mehmet Paşa döneminde böyle bir durum söz konusu değildir. Çünkü o tarihten önce bu uygulamadan vazgeçilmiştir. Dolayısıyla Baltacı Mehmet Paşa Türk'tür.

Baltacı lakabı, Osmancık'tan ayrıldıktan sonra Sarayın Harem dairesinin güvenliğini ve odun ihtiyacını karşılayan Baltacılar Ocağı'na katılması ve bu ocaktan yetişmesinden gelir.

Ergenlik çağında Osmancık'tan ayrılan ve Afrika'yı gezdikten sonra Osmanlı Sarayı'na gelen Baltacı, himayesine girdiği Hacı Sefer Ağa sayesinde hızla yükselir. İki kez vezir-i azam olan ve bu görevi 2,5 yıl yürüten Baltacı, entrika ve düşmanlarının baskıları sonucu görevden alınmıştır.

25 Aralık 1704'te ilk kez vezir-i azam olarak görevlendirilen Baltacı'nın bu görevi 12 Mayıs 1706'da sona ermiştir. Sakız Adası'nda küçük bir göreve sürülen Baltacı, Saray'daki eşinin ricaları neticesinde Erzurum Valiliği'ne tayin edilir.

Vezir-i azamlıktakı ikinci dönemi ise 1710 yılında başlar. Poltova Savaşı'nda Ruslar'a yenilerek Osmanlı'ya sığınan ve tarihin ilk siyasi sığınmacısı olan İsveç Kralı Karl, Osmanlı-Rus ilişkilerinin bozulmasına neden olur.

'Baltacı, Katerina'yı görmedi bile'

Baltacı'yı basiretsiz ve yeteneksiz olarak ifade etmek yanlıştır. Katerina ile ilgili iddialarla yıpratılmak istenen Baltacı Mehmet Paşa, Rus Çariçesi'ni görmemiştir bile. Çünkü savaşta bu gibi görüşmeler imkansızdır. Üstelik Petro, Katerina'yı Rusya'ya göndermiştir.

Prut Anlaşması, kâğıt üzerinde güzel bir anlaşmadır. 120 bin kişilik Osmanlı ordusu, 40 bin kişilik Rus ordusuna karşı açık bir zafer elde etmiştir. İlk muharebe sonunda 7 bin Osmanlı askeri şehit düşmüştür. Rus ordusu ise çareyi barış imzalamakta gördüğü için Çar Petro'nun baş yardımcısı aracılığıyla üst üste görüşme talep edilmiştir. Savaşta düşmanı köşeye sıkıştıran Baltacı, daha fazla kayıp vermeyi istemediği ve anlaşma ile muharebe sonrasında elde edeceği şartları kazanacağını öğrendiği için Ruslar'ın talebini kabul etmiştir. Yani anlaşma imzalanmasında ne rüşvet ne de Katerina etkili olmuştur.

Ancak gelin görünki, Rus Çarı Petro anlaşmada verdiği sözleri tutmamış ya da yerine getirmekte gecikmiştir. Bu yüzden de Baltacı Mehmet Paşa'nın zaferi Osmanlı Sarayı'ndaki bazı art niyetliler tarafından çarpıtılmış ve başarısızlık gibi gösterilmiştir. Baltacı'nın yaptığı anlaşmadaki şartlar yerine getirilseydi, Osmanlı açısından gerçekten büyük bir zafer daha kazanılmış olacaktı. Söylentileri ciddiye alan Padişah, Baltacı'nın Midilli Adası'nda hapsedilmesini emretmiştir. Baltacı, 50 yaşında burada vefat etmiştir. Kabri, Midilli Adası'ndadır."

Tarih kitapları Baltacı'yı suçlu gösteriyor

'Tarih Ders Kitaplarında Baltacı Mehmet Paşa' konulu bir sunum gerçekleştiren Araştırma Görevlisi Özgür Aktaş, bugüne kadar okutulan birçok ders kitabında Baltacı'nın suçlu gibi gösterildiğini söyledi.

Baltacı Mehmet Paşa'nın ders kitaplarında yer alan bilgilerle tanındığını belirten Özgür Aktaş, Baltacı ile Rus Çariçesi Katerina arasında yaşandığı iddia edilen görüşmenin gerçek olmadığını kaydetti.

Ders kitaplarında, Katerina'nın güzelliği ve cazibesi ile bataklıkta sıkışan ordusunu kurtardığı iddialarına yer verilmesinin Baltacı'ya yapılan büyük bir haksızlık olduğunu vurgulayan Aktaş, son yıllarda hazırlanan tarih kitaplarında bu hatadan dönüldüğünü ifade etti. Aktaş, "Prut Savaşı denildiğinde akla Katerina ve Baltacı Mehmet Paşa gelir. Baltacı Mehmet Paşa, bugüne kadar ders kitaplarında yer alan ve Katerina'nın güzelliği ve cazibesi ile bataklıkta sıkışan Rus ordusunu elinden kaçıran bir komutan olarak tanınır."

alıntıdır
__________________
ForumGerçek Türkiye'nin Forumu
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz denise'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 07.08.2009, 15:39   #3
Çevrimdışı
Banemin
» » » Çapulcu « « «

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Baltacı - Katerina arasında nasıl bir ilişki vardı?

Idolum yerle bir oldu ya!

Keske okumasaydim bu konuyu
__________________
Ben hiç insan kaybetmedim...
Sadece zamanı geldiğinde, vazgeçmeyi bildim...

  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Banemin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.08.2009, 10:04   #4
Çevrimdışı
Böcü Dayı
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Baltacı - Katerina arasında nasıl bir ilişki vardı?

Banemin sen inanma bunlara, Baltacı bu, Katerinayı görecekte aralarında birşey geçmeyecek, genlerimizde var Rus hastalığı.
__________________
"Aslında herkes dahidir. Ama siz kalkıp bir balığı, ağaca tırmanma yeteneğine göre yargılarsanız, tüm hayatını aptal olduğuna inanarak geçirecektir."
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Böcü Dayı'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.08.2009, 11:39   #5
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Baltacı - Katerina arasında nasıl bir ilişki vardı?

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi BÖCÜ DAYI Mesajı göster
Banemin sen inanma bunlara, Baltacı bu, Katerinayı görecekte aralarında birşey geçmeyecek, genlerimizde var Rus hastalığı.
Ama görmemiş...
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.08.2009, 13:42   #6
Çevrimdışı
Banemin
» » » Çapulcu « « «

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Baltacı - Katerina arasında nasıl bir ilişki vardı?

Real yapma lütfen.

Böcü dayinin tesellisiyle tam ayaga kalkmak üzereyken, beni yine yerle bir ettin
__________________
Ben hiç insan kaybetmedim...
Sadece zamanı geldiğinde, vazgeçmeyi bildim...

  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Banemin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.08.2009, 13:54   #7
Çevrimdışı
Böcü Dayı
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Baltacı - Katerina arasında nasıl bir ilişki vardı?

Sen onlara bakma Banemin, o Baltacı var ya o Baltacı, kesin görmüştür ama vakanüvistlere yazdırmamıştır. Adı çıkar diye korktu zaar.
__________________
"Aslında herkes dahidir. Ama siz kalkıp bir balığı, ağaca tırmanma yeteneğine göre yargılarsanız, tüm hayatını aptal olduğuna inanarak geçirecektir."
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Böcü Dayı'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.10.2010, 12:32   #8
Çevrimdışı
Pitsy
. . . En Çatlak Kiremit . . .

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Baltacı - Katerina arasında nasıl bir ilişki vardı?

Aman görmediği daha iyi olmuş hatun pek güzel değilmiş.
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Pitsy'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.10.2010, 16:41   #9
Çevrimdışı
Kardelen26
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Baltacı - Katerina arasında nasıl bir ilişki vardı?

Baltacı görmesedede başka paşa görmüştür
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Kardelen26'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.10.2010, 20:05   #10
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Thumbs down Cevap: Baltacı - Katerina arasında nasıl bir ilişki vardı?

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi BÖCÜ DAYI Mesajı göster
Banemin sen inanma bunlara, Baltacı bu, Katerinayı görecekte aralarında birşey geçmeyecek, genlerimizde var Rus hastalığı.
Genlerinizde sadece Rus hastalığanlıı olsa iyi araştırın bence başka hastalıklarda vardır.


Bir kadın için devletinin,milletinin itibarını ayaklar altına alacak bir kişilik olduğunu zannetmiyorum.Kaldı ki 82 küsür yaşında olan biri dillere destan güzellikte ki genç ,güzel Katerina ya ne yapabilecekti?Eğer ki savaş kazanılırsa Katerina 'nın mücevherleri bilimum değerli hazineleri zaten Osmanlıya geçecekti.Böyle alicengiz oyunlarına gerek yoktu.Baltacının çevresinde olan gözü haris kişilerin uydurması .

Her zaman ki gibi türk erkeklerinin skor derdi ile boş meydan da sallamaları.
Malum "milli servet" ya


Teşekkürler ReaL
__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
arasında, baltacı, ilişki, katerina, nasıl


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 13:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.