Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Tarihi > Türk Tarihi


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 13.11.2009, 15:02   #1
Çevrimdışı
LoDoS
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Fatih Sultan Mehmet'in Reddettiği Teklif


Ünlü tarihçi, Bilkent öğretim üyesi Prof. Dr. Halil İnalcık, akademik hayatının 70'inci yılını kutladığı şu günlerde Fatih Sultan Mehmet'le ilgili bir tartışmayı yeniden gündeme getirdi


ANKARA - Prof. Dr. İnalcık, en son yaptığı tetkik hakkında bilgiler verirken "Fatih'in İstanbul Tarihi"nin 2'nci cildi için çalıştığını söyledi.
İnalcık, etraflıca bir incelemenin yer aldığı kitapta Papa 2'nci Pius'un Fatih Sultan Mehmet'e hitaben yazdığı mektupla ilgili çok önemli bilgilere yer vereceğini açıkladı.
Papa'nın bu mektupta Fatih Sultan Mehmet'e kendisini Roma İmparatoru olarak tanıyabileceğini ifade ettiğini söyleyen İnalcık, ancak Papa'nın bir şart öne sürdüğünü açıkladı. İnalcık'ın çalışmasına göre Papa 2'nci Pius, Fatih Sultan Mehmet'ten Hıristiyan olmasını istedi. Bu konuyla ilgili Türk ve yabancı ilim insanları tarafından bunun üzerinde birçok tetkikler yapıldığını ifade eden İnalcık kendisinin de inceleme yaptığını söyledi.
Bazı çevrelerin "Mektup gönderilmemiş" dediğini anlatan İnalcık, "Ben o mektubun gönderildiği kanaatindeyim. Mektubun gittiğini fakat Fatih Sultan Mehmet'in mektubu nazarı itibara almadığını, hiç önem vermediğini göstermeye çalışıyorum. İleride de bunu yayınlayacağım" diye konuştu.

Çetin Altan'ın iddiası

Daha önce de gazeteci-yazar Çetin Altan, Fatih Sultan Mehmet'in Avniya mahlasıyla yazdığı bir beyite dayanarak Osmanlı'nın efsane padişahının Hıristiyan olduğunu öne sürmüştü.
Altan'ın bahsettiği beyit şöyleydi:

"Bir frengi kâfir olduğun bilürdi Avniya (Avniya -Fatih'in mahlası- bilirdi senin bir kafir Hıristiyan olduğunu)
Belde zünnarını boynunda çelipayı gören

Prof. Dr. İskender Pala, Altan'ın yazdığı beyitin doğru olmadığını, aslının aşağıdaki gibi olduğunu söyleyerek, iddiayı reddetmişti.

"Bir frengi kâfir olduğun bilürdi Avniya
Belün ü boynunda zünnâr u çelîpâyı gören"

__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz LoDoS'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.11.2009, 16:02   #2
Çevrimdışı
SuLTaN
Fosforlu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Fatih Sultan Mehmet'in Reddettiği Teklif

Bu konularla ilgili çok kitap okudum. Hiçbirinde böyle bir tereddüte kapılmadım. Bilakis, Fatih'in dini görüşü burada bahsedildiği gibi olsaydı Peygamber Efendimiz'in hadisini dikkate alarak İstanbul'u fethetmeye kalkmaz ve Cem Sultan, Bayezid gibi İslam'a düşkün evlatlar yetiştirmezdi...
Teşekkürler Lodos
__________________
"Dostlar bizi hatırlasın..."
  Alıntı ile Cevapla
SuLTaN'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
mehmetin, reddettiği, sultan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 19:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.