Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Tarihi > Türk Tarihi


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 01.02.2012, 23:04   #1
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Osmanlı'da İlk Feminist Örgüt | Teali-i Nisvan Cemiyeti

Osmanlı'da İlk Feminist Örgüt | Teali-i Nisvan Cemiyeti




Tanzimat
’la (1839) başlayan çağdaşlaşma hareketi çerçevesinde Türk kadını gerek düşünce alanında, gerekse doğrudan doğruya siyasi ve toplumsal haklar yönünde ciddi adımlar atabilmiştir. II.Meşrutiyet’ten (1908) sonra aydın kadınlar, kadın statüsünün değerlendirilmesi amacıyla 28 Nisan 1913'de Osmanlı'da ilk feminist örgüt sayılabilecek Teali-i Nisvan Cemiyeti'ni (Kadınların Durumunu Yükseltme Derneği) kurdular.

Cemiyet'in başındaki isim Halide Edip Adıvar'dır. Dernek kadın ve erkek arasında eşitliği savunmakta ve çok eşliliğe karşı gelmekteydi. 1917’de çıkarılan bir kararname, evliliği yasal bir çerçeveye bağlarken, kadınlara boşanma hakkını verir. Kanun çok eşli evliliği kadının rızasına bağlayarak sınırlandırır.

Halide Edip Adıvar;

"Her yerde kadınların uyanıp, ilerlemeleri başka hareketler gibi yavaş ve zincirleme bir hareket olmuştur. Bugün bu saat ben size böyle hitap ederken, siz beni dinlerken şüphesiz biz de tarih yapıyoruz, demektir. Bu tarihçeyi torunlarımız bir konferans dolduracak kadar uzun ve iftiharla yaptıkları zaman bizim aciz fakat hüsn-i niyet (iyi niyet) ve samimiyetle dolu bin müşkülatla elde edilen mücadelemizden de bahsedeceklerdir"


diyerek cemiyeti tarih sayfalarına geçirir.






Gizlenentarihimiz.blogspot.com sitesinden alınmıştır.
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.02.2012, 23:22   #2
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Osmanlı'da İlk Feminist Örgüt | Teali-i Nisvan Cemiyeti

Osmanlı’nın Feministleri


Bugün Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını kazanmasının 74. yıl dönümü. Aradan geçen yıllar boyunca kadının hak mücadelesi siyasal, kültürel, sosyal alanlarda devam etti. Feminist mücadelede yer alan kadınların sokaklara inmesi ya da taleplerini daha gür bir sesle dile getirmesine ilişkin örneklerle son yıllarda daha sık karşılaşsak da, bu topraklardaki kadın mücadelesinin kökeni Osmanlı dönemine kadar iniyor. Osmanlı modernleşmesinin başlangıcı kabul edilen 1839 ikinci Tanzimat dönemiyle birlikte kadın hareketindeki aktif mücadelede başladı. Bu dönemde kadınlar, gösterdikleri çabalar sonunda özellikle eğitim alanında bir takım haklara kavuştu. Böylece çeşitli öğretmen okulları, rüştiyeler (lise) ve ebelik mesleğini öğreten kimi kurumlar açıldı. Eğitimin içinde yer almalarıyla beraber gelişen bilinçlenmeyle de çeşitli sorgulamalara girişen kadınlar 1869 yılında, dönemin feminist hareketinin ilk yayını olarak bilinen Terakki-i Muhaderat isimli kadın dergisini çıkardı. Derginin yayımlanmasıyla birlikte başlayan kadınların erkeklere karşı verdiği var olma mücadelesi ve eşit birey olarak tanınma talepleri de ciddi atılımlara yol açtı. “Osmanlı Kadın Hareketi” adlı kitabın yazarı İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerinden Doçent Doktor Serpil Çakır da, geçen hafta (29-20 Kasım 2008) Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Enstitüsü tarafından düzenlenen Toplumsal Cinsiyet Konferansı’nda konuyla ilgili yaptığı konuşmada bu mücadeleden örnekler verdi.


-Müdafa-i Hukuk-i Nisvan Cemiyeti’nin yayın organı olan Kadınlar Dünyası Dergisi’nin yazar ve çalışanları, satın aldıkları ucak önünde bir arada görülüyor. Osmanlı kadınının hak mücadelesinin simgesi haline gelen dergi 1913’ten 1921’e kadar hayatını sürdürebildi.-

Önce yayın sonra dernek


Çakır, kadınların varolma çabalarının Tanzimat’tan sonra hızlandığını özellikle dergiler, dernekler aracılığıyla seslerini duyurmak istediğini belirterek Cumhuriyetin ilan edildiği döneme kadar kadın dergi ve gazetelerinin sayısının 40’ı bulduğunu söyledi. Hanımlara Mahsus Gazete, Şüküfezar, Demet, Mehasin, Kadın, Kadınlar Dünyası gibi kadın dergileri çıkarıldığını anlatan Çakır, “Bu dergiler kadınlara kendilerini birey olarak ifade etme, sorunlarını dillendirme ortamını sağladı. Her kesimden kadınların yazma ürkekliğini, çekimserliğini gidermede, taleplerini iletmede ve sesini duyurmada önemli işlev gördü. 1910’larda bu gayretler sonuç verdi ve kadın hareketi kurumsallaşmaya başladı. Aynı tarihsel süreç içerisinde 30’a yakın kadın derneği de kuruldu. Dernekler vasıtasıyla, bireysel talepler örgütlü birliklere dönüştürüldü, sorunların çözümü için ortaya konulan öneriler uygulamaya geçirildi” diye konuştu.


Hukuk-ı Nisvan Cemiyeti’nden, Kadınlar Dünyası’na da yazan kadınlar




Osmanlı’nın feministleri

Tarihin tozlu sayfalarında yerini alan Osmanlı dönemi kadınlarının yürüttüğü mücadele günümüz kadınına da dik durma gücü verdi. Peki Türkiye’de kadın hareketinin temellerini atan, o döneme adlarını kazıyan, feminist kimliği taşımaktan gurur duyan bu kadınlar kimdi? Fatma Nesibe, Ulviye Mevlan (Civelek), Mükerrem Belkıs, Belkıs Şevket, Halide Edip Adıvar tarafından başlatılıp sürdürülen Osmanlı feminist hareketinin önderleri çarşafın akıl ve sağduyuya engel olduğunu düşünen, kadını kılık kıyafetiyle yargılamaya yatkın günümüz bakışına meydan okurcasına hala dimdik karşımızda.


-Kadınlar Dünyası Gazetesi, 1908-




Kadın toplantılarının öncüsü

Fatma Nesibe 1911 yılında “Dünyanın her köşesine dikkat edin, bir devrimin eşiğindeyiz. Emin olun bu devrim erkeklerinki gibi kanlı ve vahşi olmayacak” dediğinde de bugüne işaret eden bir hareketin sinyallerini veriyordu. Osmanlı’da çok sayıda düzenlenen kadın toplantılarından “Beyaz Konferanslar”ın konuşmacısı olarak bilinen Fatma Nesibe dönemin en sıkı feministlerindendi. Geniş bir sosyoloji ve tarih bilgisine sahip, 30’lu yaşlarındaki Fatma Nesibe, en az 300 katılımcıyla gerçekleşen bu konferanslarda kadın hakları, erkek egemen toplumun baskılarında ezilen kadının konumu ile ilgili konuşmalar yaptı.


Yayıncı, örgütlenmeci, aktivist


Günümüz tabiriyle dönemin tanınan aktivist feministlerinden Ulviye Mevlan (Civelek), Osmanlı Müdafaa-i Hukuk-i Nivsan Cemiyeti’ni (Osmanlı Kadın Hakları Savunma Derneği) kurdu. Osmanlı’nın en bilinen kadın dergilerinden Kadın Dergisi’ni çıkardı. 9 yıl boyunca maddi manevi tüm zorluklara rağmen derginin yayınlanması için çaba harcadı. Kadın sorunları üzerine eğilen ve bu konularda çözüm arayan Ulviye Mevlan, Kadın Dergisi’nde “Muhitimizin erkekleri, kadınları ‘kadın’ değil, dişi bir mahluk olarak tanıyor ve bu zavallı mahluk ailede olduğu gibi erkeklerle bulunmaya mecbur oldukları yerde, trende, vapurda, tramvayda, tiyatroda, lokantalarda, ticaret ve sanayi gibi umumi müessesatda (kurumda), velhasıl her yerde tahkir (aşağılama) ve tezyifden (küçümsenmekten) kurtulamıyorlar” yazarak dönemin bakışını günümüze taşıdı. Kadınların üretici değil tüketici olduğundan yakındı ve buna çözüm aradı. Tüm vaktini kadının toplumdaki konumunu iyileştirmeye adadı.



-Kadınlar Dünyası Gazetesi yazarları-



Militarist feminist!


Osmanlı Müdafaa-i Hukuk-i Nisvan Cemiyeti üyesi olan ingilizce ve tarih öğretmeni Belkıs Şevket, uçağa ilk binen müslüman kadın olarak tarihe geçti. Feminist olmasına karşın militarist düşüncede olan Belkıs Şevket, kadın erkek eşitsizliğinin kaynağı olarak kadınların askere gidemiyor olmasını gösteriyordu. Belkıs Şevket, orduya yeni uçak ve gemi alımı için kampanya düzenleyerek bu alanda da kadınların var olabileceğini kanıtlamak istedi. Ordunun ihtiyaçlarının giderilmesi için halka çağrı yapan bildirileri Şişli, Üsküdar ve Kadıköy’de gökyüzünden atarak dağıttı. Şevket’in yürüttüğü mücadeleyle ulus-devlet inşası sürecinde oluşturulan ideoloji çerçevesinde kadınlar kendilerini ulusa hizmet etmeye adadı.



Çarşaf ve peçeye karşı mücadele


Mükerrem Belkıs ise, kadınları devrime davet eden bir diğer Osmanlı feministi. Kadın Dergisi yazarlarından olan Mükerrem Belkıs, kadın sorunları konusunda verdiği güçlü mücadele ile tanınıyordu. Dergide ev adresini yazarak sorun yaşayan kadınlara her an destek vermeye hazır olduğunu belirten Mükerrem Belkıs kadınların peçe takmaya zorlanmalarını bir yazısında şöyle eleştirdi: “Peçe bizi daha çok bozmadan, biz onu bozalım, yırtalım, çiğneyelim. Menfaatlerimizi kıran, duygularımıza aykırı, bizde masumiyet bırakmayan ve hiçbir yararı olmayan o peçeyi, yüzümüze örttüğümüz siyah örtüyü kaldıralım, yırtalım. Artık bu gerçeği anlamak zamanı gelmiştir. Cansız kansız olmayalım… Onu yırtacak kadar da ellerimizde güç yok mu? Yoksa yazık! Yazık!…”


Osmanlı’dan Cumhuriyete


Cumhuriyet’in “asi” kadın yazarı Halide Edip Adıvar, modernleşme sürecinde kadının bağımsızlığı üzerine yazdıklarıyla, feminist hareketin önde gelen figürlerinden oldu. Adıvar, 1908’de kadınların toplumsal yaşama katılması ve eğitilmesi için çalışan Teâli-i Nisvan Cemiyeti’ni (Kadınların Durumunu Yükseltme Derneği) kurdu. Halide Edip Adıvar “Her yerde kadınların uyanıp, ilerlemeleri başka hareketler gibi yavaş ve zincirleme bir hareket olmuştur. Bugün bu saat ben size böyle hitap ederken, siz beni dinlerken şüphesiz biz de tarih yapıyoruz, demektir. Bu tarihçeyi torunlarımız bir konferans dolduracak kadar uzun ve iftiharla yaptıkları zaman bizim aciz fakat hüsn-i niyet (iyi niyet) ve samimiyetle dolu bin müşkülatla elde edilen mücadelemizden de bahsedeceklerdir” derken yaptıkları işin öneminin farkındaydı.

Kaynak

  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.02.2012, 23:45   #3
Çevrimdışı
Banemin
» » » Çapulcu « « «

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Osmanlı'da İlk Feminist Örgüt | Teali-i Nisvan Cemiyeti

Alıntı:
Mükerrem Belkıs kadınların peçe takmaya zorlanmalarını bir yazısında şöyle eleştirdi: “Peçe bizi daha çok bozmadan, biz onu bozalım, yırtalım, çiğneyelim. Menfaatlerimizi kıran, duygularımıza aykırı, bizde masumiyet bırakmayan ve hiçbir yararı olmayan o peçeyi, yüzümüze örttüğümüz siyah örtüyü kaldıralım, yırtalım. Artık bu gerçeği anlamak zamanı gelmiştir. Cansız kansız olmayalım… Onu yırtacak kadar da ellerimizde güç yok mu? Yoksa yazık! Yazık!…”
100 küsür yıl sonra geldiğimiz noktayı görünce yine bu yürekli kadınlara ihtiyaç duymak zorunda kalabileceğimizi düşününce benim de içimden "Yazık, yazık" demek geldi...


Teşekkürler LaLe...
__________________
Ben hiç insan kaybetmedim...
Sadece zamanı geldiğinde, vazgeçmeyi bildim...

  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Banemin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.02.2012, 23:52   #4
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Osmanlı'da İlk Feminist Örgüt | Teali-i Nisvan Cemiyeti

O zamanlar özgürlük için yapılan mücadeleyi, bir süre sonra tekrarlamak zorunda kalmayız umarım

Elimizden yitip giden hakların peşine tekrar düşmeyelim.


Konuda bahsi geçen kadınların hepsi, o günün şartlarını göz önünde bulundurursak eğer, çok cesur kadınlarmış.
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.02.2012, 00:34   #5
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Osmanlı'da İlk Feminist Örgüt | Teali-i Nisvan Cemiyeti

O zamanların imkanıyla özgürlükleri ve hakları en önemlisi de "kadın"ın da bir insan olduğu ikinci sınıf vatandaş olmadığını, var olduklarının savaşını vermişlerken şimdi ki zaman da ise kadının erkeğinin kaburgasından yaratılmış olduğuna dem vurarak yine cumbaların ardına sokmak isteyenler ve bunun için çalışan dernekleri karşılaştırınca bir "yazık yazık" da benden...

Görseler kemikleri sızlardı.


Birde bizleri yok edebilseler istediklerine nail olacaklar ya... Ama avuçlarını yalamaya devam edecekler.



Teşekkürler Lale.










__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.02.2012, 01:02   #6
Çevrimdışı
Türkü
...> Ata'm İzindeyiz <...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Osmanlı'da İlk Feminist Örgüt | Teali-i Nisvan Cemiyeti

Günümüz bayanlarının bazıları bu bilgileri okuyup ucundan,kenarından feyz alsa dimdik,onurlu ve gururlu yaşamı sürdürürler.

Bayanları ikinci planda görmek isteyen zihniyetlerin gün geçtikçe azalması lazım gelirken çoğaldılar. Geldiğimiz nokta malum. ''Herkes Gider Mersine,Biz Gideriz Tersine ''

Bir avuç kalsak bile haklarımızı çiğneyenlere cesurca,yılmadan hadlerini bildirmeliyiz. Kimse unutmasın ki bizler Atatürk çocuklarıyız. Bizler için açtığı çağdaş yolda kadın-erkek ayrımı yoktur. Küçük beyinliler istediği kadar inkar etsin.

Yürekleri geniş bayanlarımıza dair bilgileri okumak oldukça etkileyici ve keyifliydi.Teşekkürler Lale.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Türkü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.02.2012, 01:27   #7
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Osmanlı'da İlk Feminist Örgüt | Teali-i Nisvan Cemiyeti

Çok seneler önceki kadınların aydınlığı, cesurluğu ve idealistliği ne kadar taktire şayan.
Bir de günümüzdeki bazı kesim kadınların haline bakıyorum da kahroluyorum.
Teşekkürler LaLe.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.02.2012, 21:18   #8
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Osmanlı'da İlk Feminist Örgüt | Teali-i Nisvan Cemiyeti

Ne diyeceğimi bilemedim...

Bir o yılların fotoğraflarına bakıyorum, bir de son zamanlardaki duruma.. Şaşıp kalıyorum...

Anlaşılır gibi değil...

* * *

Ellerine sağlık, teşekkürler LaLe..
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.06.2012, 23:34   #9
Çevrimdışı
Cliff Durden
... Cliff 'Em All...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Osmanlı'da İlk Feminist Örgüt | Teali-i Nisvan Cemiyeti

Ne diyeceğimi bilmiyorum..

Şöyle bir göz gezdirdim..Eğer gözden kaçırdıysam kusura bakmayın ama;

Kadınlar birliği, Kadınlar Dünyası ve o kadar isim geçiyor olmasına rağmen asıl isim olması gereken Nezihe Muhittin'in isminin olmaması..ne diyeyim yazık..

İnanmıyordum ama gerçekten unutturmayı başarmışlar..
__________________
Yerli dizilerle ilk tanışmam TV'de değildi. 12 yaşındaydım, bir ilçede arkadaşlarla geyik yapıyorduk. Arkadaş bir diziden bahsetmişti:

''Abi şimdi bir adamın yengesi var ona yürüyor, yenge de çocuğa yürüyor, amca teyzeye yürüyor...''

Ana fikir açık, basit ve doğruydu. En sonunda Cem Yılmaz ve diğerlerinin öğrendiği şeyi öğrendim;

Bahçevan aşçıya, aşçı evin büyük oğluna, büyük oğul yengeye, sonra hep beraber uşağa

Kurt Sutter bazılarının neyine la, bu imza yeter. He bu suç değildir inşallah.
  Alıntı ile Cevapla
Cliff Durden'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 30.06.2012, 23:57   #10
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Osmanlı'da İlk Feminist Örgüt | Teali-i Nisvan Cemiyeti

Haklısın Hangar.

Forumda Nezihe Muhittin ile ilgili bir konumuz olduğunu hatırlıyorum, fakat bulamadım.

Kadın hakları için yılmadan mücadele eden yazarımızın yaşamı ve mücadelesi ile ilgili konuyu en kısa sürede foruma ekleyeceğim.

Teşekkürler hatırlatma için.
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
adıvar, dernek, erkek, eşitlik, feminis, halide, kadın, nisvan, örgüt, tealii, torunlarımız


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:51.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.