Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Tarihi > Türk Tarihi


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 29.02.2012, 23:34   #1
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart İstiklal Madalyası








Tür :Kahramanlık Madalyası
Veriliş nedeni : Türk Kurtuluş Savaşı 'na katılan herkese kahramanlığından ötürü verilir
Savaş :Türk Kurtuluş Savaşı
İlk verilişi : 21 Kasım 1923
Toplam : 95261


İstiklal Madalyası, Kurtuluş Savaşı’nda yararlılık gösteren askerlere ve sivillere, o dönemde milletvekili olanlara, savaşa katılan alayların sancaklarına, Erzurum ve Sivas kongrelerine katılanlara, İstiklal Madalyası Kanunu adlı özel bir yasaya göre verilen madalyadır. 1 Kasım 1926 tarihine kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce verilmiş olan İstiklal Madalyaları'nı, bu tarihten sonra müracat edenlere Millî Savunma Bakanlığı vermektedir. Toplam 95261 kişiye verilmiştir.


Kanuna göre sağ göğüs üzerine her gün takılır. İstiklal Madalyası'nın çıkarılmasından sonra Osmanlı dönemine ilişkin tüm madalya ve nişanlar iptal edilmiştir.


İstiklal Madalyası Yasası




Kurtuluş Savaşı sonuçlandıktan sonra, savaş sırasında cephede ve cephe gerisinde yararlılık gösterenlere madalya verilmesi konusu TBMM'nde görüşüldü. 29 Kasım 1920 günü mecliste kabul edilen 66 sayılı kanun, 4 Nisan 1921 günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Daha sonraki yıllarda çıkarılan bazı kanunlarla ana kanun olan 66 sayılı kanuna ilaveler yapılmıştır. Örneğin 1924'te çıkarılan 525 sayılı kanun, İstiklal Madalyası'nın varislere geçişi ile hükümleri, 1926'da çıkarılan 869 sayılı kanun ise ilk defa madalya alacaklar ile ilgili hükümleri içerir.


Malzemesi, Boyutları, Sembolün Tespiti, Anlamı





İstiklal madalyası oval şeklindedir. Pirinç'ten yapılmıştır. Çapı 35x40 mm, ağırlığı 15.55 gramdır.


İstiklal Madalyası’nın şeklinin belirlenmesi konusuyla Mustafa Kemal tarafından İstiklal Madalyası yasa tasarısını hazırlamak için görevlendirilen Mustafa Necati Uğural ilgilenmiştir. Darphane tarafından bir tasarım yarışması açılmış, yarışmayı 9 Ocak 1923’te heykeltraş Mesrur İzzet Bey'in yaptığı tasarım kazanmıştır.
  • Madalyanın Ön Yüzü

İstiklal Madalyası'nın ön yüzünün üst kısmında; ilk TBMM binası yer alır. Binanın sağında ve solundaki cami ve ev görüntüleri, dönemin Ankara'sını gösterir. Meclis binasının arkasında doğan güneşten uzunlu kısalı ışık huzmeleri yayılır. Bu ışınlar, zaferi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu simgelemektedir.


Meclis binasının altındaki kısımda dünya sembolü, orak ve tırpanlar, örs-çekiç, resim paleti-fırça gibi semboller yeni cumhuriyetin bilime, tarıma, sanayiye, sanata önem vereceğini ifade eder; dünya ile bütünleşme kararlılığını gösterir.

Simgelerin sağında ve solunda bulutlar, onların yanında zafer simgesi meşe yaprakları, yaprakların üstünde ise meclisin açılış tarihi olan 23 Nisan 1336 tarihi (bir tarafta "23 Nisan", diğer tarafta miladi 1920'nin rumi takvimde karşılığı olan "1336" yazısı) yer almaktadır. Bulutların altında sağa doğru yürüyen ve iki öküzün çektiği, İstiklâl Savaşı’nı simgeleyen kağnı arabasıyla köylü kadın vardır.

Kağnı ve kadın görüntüsünün altında yukarıdaki bulutların ve ışınların devamı görülür. Alt-ortadaki ışınların içinde beliren şakül, devletin yapılaşmasını simgeler.
  • Madalyanın Arka Yüzü

İstiklal Madalyasının arka yüzünde yukarı doğru bakan ay yıldızla çevrilmiş olarak Misak-ı Milli sınırlarını gösteren Türkiye Haritası vardır. Harita üzerinde, Ankara'nın yeri bir yıldızla işaretlemiştir. Yıldızdan çıkan yedi ışın, haritanın değişik yönlerine uzanır birisi Kars'a, diğeri Edirne'ye kadar ulaşır.

  • Kurdeleler

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde verilen ilk madalyaların kurdela rengi yeşildir. Ancak daha sonra milletvekillerine yeşil, cephede bulunanlara kırmızı, cephe gerisinde çalışanlara beyaz renkte kurdelası olan madalyalar verilmiştir. Cephede görev almış milletvekillerinin madalya şeritleri yarı kırmızı, yarı yeşil renklidir.


İstiklal Madalyası Kimlere Verilir?


Mustafa Kemal Atatürk İstiklal Madalyası ile.



15 Mayıs 1919’dan 9 Eylül 1922 tarihine kadar süren Kurtuluş Savaşı’nda cephede veya cephe gerisinde kahramanlık ve fedakarlık gösterenlere İstiklal Madalyası verilmiştir.


20 Kasım 1920’den itibaren 1926 yılına kadar, milletvekili, kuvay-ı milliyeci, PTT memuru, mülk-i amir ve askerlerden oluşan toplam 6920 kişi TBMM tarafından İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir. 1968’de 1005 sayılı yasanın (1 Mart 1968 tarihi itibariyle) kabulüne kadar geçen 47 yıl içinde 17.557’si subay-astsubay ve 77.704’ü erbaş ve er olmak üzere toplam 95.261 kişiye “İstiklal Madalyası” verilmiştir.

30 Ocak 1929 gün ve 3579 sayılı kanun gereğince; Kurtuluş Savaşı'nda milli orduda görev alan alay sancaklarına da birer İstiklal Madalyası verilmiştir.

Türkiye'de ayrıca İstiklal Madalyası sahibi bir şehir ve bir ilçe bulunmaktadır. Bunlar Kahramanmaraş ve İnebolu'dur.

Kahramanmaraş, 21 Ocak 1920 – 11 Şubat 1920 arasında kurtuluş mücadelesi vererek şehri Fransız işgalinden kurtaran halkın kahramanlığı nedeniyle 5 Nisan 1925’te kırmızı şeritli istiklal madalyası ile ödüllendirildi. Kurtuluş Savaşı sonrasında Meclis’ten gelen "şehirde Kurtuluş Savaşı’na katılanların bildirilmesi" şeklindeki yazı üzerine toplanan şehrin ileri gelenlerinin

“Maraş'ta Milli Mücadele'ye katılmayan tek bir fert bile yoktur”

cevabı üzerine TBMM, madalyayı fertlere değil bütün şehir halkına verme kararı almıştır. 1925’ten beri 12 Şubat’ta gerçekleşen törenlerde şehrin İstiklal Madalyası bayrağa törenle takılarak bu olay canlandırılır.

İnebolu ise 9 Nisan 1924 tarihli TBMM kararıyla İnebolulu kayıkçıların gayretleri ve başarıları nedeniyle beyaz şeritli istiklal madalyası ile ödüllendirilmiştir. Madalya, İnebolu Belediyesi’nde muhafaza edilmektedir. Her yıl 9 Haziran'da tören alanında istiklal madalyası ile birlikte verilen berat açılıp okunur.

İlk İstiklal Madalyası Sahipleri





TBMM 1. Dönem üyelerinden bazılarına İstiklal Madalyası verilmesi için Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından yazılan tezkere, TBMM'nin 21 Kasım 1923 Çarşamba günü 65. toplantısında görüşülmüş ve yapılan oylama sonucunda Mustafa Kemal ve 23 arkadaşına kırmızı-yeşil şeritli İstiklal Madalyası verilmesi oybirliğiyle kabul edilmiştir.

Buna göre, TBMM Birinci Devre üyelerinden olup Batı Cephesi'nin Kuzey Grubu'nda yararlık gösteren asker milletvekilleriyle, sivil şahıslara 66 sayılı yasanın ikinci ve beşinci maddelerine dayanılarak İstiklal Madalyası verilmiştir.

Ölen son İstiklal Gazisi ve İstiklal Madalyası sahibi Gazi Mustafa Şevki Yakut'tur. Hatay ilinin Dörtyol ilçesinde 1989 yılında vefat etmiştir. Mustafa Şevki Kurtuluş Savaşında Yemen Cephesinde kahramanca savaşmış, fakat Arapların İngilizlerle birlikte olması üzerine esir düşmüştür. 5 yıl esir kalan Mustafa Şevki Mondrosla beraber yeniden Dörtyol'a dönmüştür.







__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 29.02.2012, 23:59   #2
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İstiklal Madalyası

Madalyayı taşıyan gaziler, ne kadar gururlanıyorlardır haklı olarak.

Kahramanmaraş ve İnebolu da şehir olarak madalya nasibini almış demek... Maraş'ta milli mücadeleye katılmayan tek bir kişinin bile olmaması takdire şayan ; ne büyük bir vatan severlik...

Teşekkürler Başakça.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.03.2012, 00:01   #3
Çevrimdışı
Anjelik
☆ hayy-ı meyyit ☆

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İstiklal Madalyası

Kaç tane madalyalı gazi,sefalet içinde göçüp gitti bu dünyadan....


Paylaşım için tesekkürler Basakca...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Anjelik'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.03.2012, 00:11   #4
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İstiklal Madalyası

Bilgilendirme icin tesekkürler Basakca.


Ellerine saglik.
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.03.2012, 00:18   #5
Çevrimdışı
Dalgakıran
Tam Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İstiklal Madalyası

Güzel bir paylaşım Başakca.
Teşekkürler..
__________________

  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Dalgakıran'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.03.2012, 00:24   #6
Çevrimdışı
Duayen
Huysuz ve Tatlı Kadın

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İstiklal Madalyası

Doğrusunu söylemek gerekirse sevgili Başakça,kocaman bir madalyada sana vermek lazım..
Sabırla, itinayla zaman ayırıp, bu kadar detaylı çalışmalar yapıp bizlere sunuyorsun,seni takdir etmemek mümkün değil..

Yine güzel bir konu hazırlamışsın..Ne yalan söyliyeyim hiç bir zaman aklıma gelmeyen, merakımı cezbetmeyen bir konuyu sayende okudum, teşekkür ederim Başakça..
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Duayen'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.03.2012, 21:44   #7
Çevrimdışı
SuLTaN
Fosforlu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İstiklal Madalyası

Madalya da, madalyayı taşıyanlar da ne kadar kıymetli... Keşke onların vatanımıza sahip çıktığı gibi biz de onlara ve emanetlerine sahip çıkabilseydik...

Çok güzel bir konu, teşekkürler Başakça.
__________________
"Dostlar bizi hatırlasın..."
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz SuLTaN'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 28.11.2015, 15:59   #8
Çevrimdışı
Redwine
"Her Şey Güzel Oldu"

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İstiklal Madalyası



Kırmızı-yeşil şeritli İstiklâl Madalyası
Türk Kurtuluş Savaşı sırasında hem Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde hem de cephe hattında üstün hizmet göstermiş kişilere verildi.

TBMM 1. Dönem üyelerinden bazılarına İstiklâl Madalyası verilmesi için Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından yazılan tezkere, TBMM'nin 21 Kasım 1923 Çarşamba günü 65. toplantısında görüşülmüş ve yapılan oylama sonucunda Mustafa Kemal ve 24 arkadaşına kırmızı-yeşil şeritli İstiklâl Madalyası verilmesi oybirliğiyle kabul edilmiş ve 23 Mart 1925 tarihinde TBMM'de ilk kez yapılan törende göğüslerine takılmıştır.

“ TBMM Riyaseti Celilesine TBMM birinci devre-i intihabiye âzasından oldukları halde cephede ve İzmir mıntıkası Şimal grubunda âsarı hâmaset ve fedakâri gösteren zirde muharrer asker mebuslar ile sivil zevatı kirama dahi İstiklâl Madalyası Kanunun ikinci ve beşinci maddelerine tevfikan nısfı yeşil ve nısfı diğeri kırmızı şeritli İstiklâl Madalyası itasını rica ederim efendim.

TBMM Reisi Gazi Mustafa Kemal



21 Kasım 1923 tarihli kararı ile Kırmızı-yeşil şeritli İstiklal Madalyası verilen kişiler şunlardır;

  • Müşir Gazi Mustafa Kemal Atatürk (Ankara)
  • Müşir Fevzi Çakmak (Kozan)
  • Birinci Ferik Kâzım Karabekir (Edirne)
  • Birinci Ferik Ali Fuat Cebesoy (Ankara)
  • Ferik İsmet İnönü (Edirne)
  • Ferik Kâzım Özalp (Karesi)
  • Ferik Fahrettin Altay (Mersin)
  • Mirliva Refet Bele (İzmir)
  • Mirliva Cafer Tayyar Eğilmez (Edirne)
  • Mirliva Hüseyin Avni Zaimler (Saruhan)
  • Mirliva Cavit Erdel (Kars)
  • Miralay Ali Çetinkaya (Karahisar-ı Sahib)
  • Miralay Hüsrev Gerede (Trabzon)
  • Miralay Ömer Lütfi Argeşo (Karahisar-ı Sahib)
  • Miralay 'Çolak' Selâhattin Köseoğlu (Mersin)
  • Yarbay Hacı Şükrü Aydındağ (Diyarbekir)
  • Yüzbaşı Memduh Necdet Erberk (Karahisar-ı Şarki)
  • Mehmet Esat Efendi İleri (Aydın)
  • Mahmud Celâleddin Bayar (Saruhan)
  • Mustafa Necati Uğural (Saruhan)
  • Mehmet Reşat Kayalı (Saruhan)
  • Mehmet Vehbi Bolak (Karesi)
  • Hamdi Aksoy (Ertuğrul)
  • Hüseyin Gökçelik (Elâziz)
  • Rıza Kotan (Muş)


Bundan önce 23 Ekim 1923 tarihli kararıyla Kırmızı-Yeşil şeritli İstiklâl Madalyası ile ödüllendirilenler şunlardır;

  • Miralay Ali Kılıç (Gaziantep)
  • Binbaşı Ali Saip Ursavaş (Urfa)
  • Mehmet Rıza Silsüpür (Kırşehir)


20 Nisan 1925 tarihine kadar çeşitli tarihlerde Kırmızı-Yeşil şeritli Madalyası ile ödüllendirilenler şunlardır;

  • Mehmet Necati Bey (Memişoğlu) (Lâzistan)
  • Mehmet Atıf Tüzün (Kayseri)
  • Süleyman Sırrı İçöz (Bozok)
  • Hafız İbrahim Demiralay (Isparta)
  • İsmail Şükrü Çelikalay (Karahisar-ı Sahib)
  • Hacim Muhiddin Çarıklı (Karesi)
  • Binbaşı Cevat Abbas Gürer (Bolu)
  • Mehmed Fuad Carim (İzmit)
  • Hafız Mehmet Şahin (Gaziantep)
  • Mehmet Yasin Kutluğ (Gaziantep)
  • Ragıp Yoğun (Gaziantep)
  • Hacı Bedir Fırat (Malatya)
  • Arslan Toğuzata (Maraş)
  • Zamir Damar Arıkoğlu (Adana)
  • Fuat Umay (Bolu)
  • Tunalı Hilmi Bey (Bolu)
  • Emin Sazak (Eskişehir)
  • Mehmet Şükrü Gülez (Bolu)
  • Mehmet Salih Yeşiloğlu (Erzurum)


21 Nisan 1925 tarihinden sonra çeşitli tarihlerde Yeşil şeritli Madalyaları cephede hizmetleri kanıtlanmasıyla Kırmızı-Yeşil Şeritli ile değiştirilenler şunlardır;

  • Esat Özoğuz (Lâzistan)
  • İsmail Safa Özler (Mersin)
  • Muhtar Fikri Güçüm (Mersin)
  • Mahmut Esat Bozkurt (İzmir)
  • Emin Erkul (Bursa)
  • Haydar Hilmi Vaner (Van)
  • Dr. Abidin Atak (Lâzistan)
  • Mehmet Tevfik Kütükbaşı (Erzincan)
  • Mehmet Faik Kaltakkıran (Edirne)
  • ‘Yenibahçeli’ Ahmed Şükrü Oğuz (İstanbul)
  • Mazhar Germen (Aydın)
  • Eşref Akman (Adana)
  • Abdülgafur Iştın (Karesi)
  • Sabit Gözügeçgel (Kayseri)
  • Hüseyin Hüsnü Özdamar (Isparta)
  • Rıza Nur (Sinop)
  • Hasan Fehmi Ataç (Gümüşhane)
  • Yusuf Kemal Tengirşenk (Kastamonu)
  • İbrahim Süreyya Yiğit (Saruhan)
  • Zülfü Tiğrel (Diyarbekir)
  • Mehmet Rasim Başara (Sivas)
  • Ali Rıza Bebek (İstanbul)
  • Mustafa Vasfi Süsoy (Tokat)
  • Feyzi Pirinççioğlu (Diyarbekir)
Kaynak

__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Redwine'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 28.11.2015, 19:35   #9
Çevrimdışı
Cem1907
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İstiklal Madalyası

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi CeMKaN Mesajı göster
Bu istiklal madalyasini tasiyanlara helal olsun. Kafama su takildi, bunlardan birisi yasiyorsa cikipta demiyormu ki rte'ye oglum biz bu memleket icin neler yaptik. Sen babanin mali memleketi satip savuruyorsun diye.
Birde "Lazistan" diye biryer varmiydi. Degerli bilgiler icin cok tesekkürler...
Mobil Sürüm ile Gönderildi
Lazistan diye iddia edilen bölge eski Rum Pontus zamanındaki doğu Karadeniz kısmıdır.Lazlar aslen Kafkas kökenlidir ama Osmanlı zamanında Müslümanlığı seçmeyip,ortodoks olanlarına Osmanlı ''Rum'' demiştir.Türkiye içindeki bugünkü nüfusları en fazla 150.000 kadardır.Bugün Lazlar ağırlıklı olarak Gürcistanda yaşarlar.

Türkiye etnik olarak o kadar karışık ki;günün birinde bu çok multi-etnik Yapı'nın Türkiye'nin başına dert olacağından endişeliyim.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Cem1907'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 28.11.2015, 23:59   #10
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İstiklal Madalyası

Teşekkürler Başakça. Ellerine sağlık.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
ankara, anlamı, boyutları, cephede, darphane, istiklal madalyası kanunu, kongrelerine, kurtuluş savaşı, malzemesi, mesrur izzet bey, millî savunma bakanlığı, mustafa kemal, mustafa necati uğural, oval şeklindedir, pirinç'ten, resmi gazete, sağ göğüs, sembolün tespiti, tbmm binası


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 16:11.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.