Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Tarihi > Türk Tarihi > Türk Tarihinde Yer Alanlar

Türk Tarihinde Yer Alanlar Türk tarihinde yer alan olay ve portreler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 10.09.2014, 20:45   #1
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Tarihi Kayıklar | Atatürk'ün Kayıkları






Atatürk'ün Kayıkları











Mustafa Kemal Atatürk'e ait Tek Çifte Sandal
Mustafa Kemal Atatürk tarafından Ankara Gazi Çiftliği’ndeki Marmara Havuzu’nda kullanılmıştır (1923–1938). Bindirme maun kaplama olup dikbaş formundadır.


Uzunluk: 3.06 m. Genişlik: 1.31 m.




Mustafa Kemal Atatürk'e ait 2 Çifte Sandal

Mustafa Kemal Atatürk tarafından Ankara Gazi Çiftliği’ndeki Karadeniz Havuzu'nda kullanılmıştır (1923–1938). Bindirme maun kaplamadır; dikbaş formundadır. Bordaların bitiminde iki çift, hilal şeklinde ıskarmoz bulunur.

Uzunluk: 3.15 m. Genişlik: 1.23 m.





Mustafa Kemal Atatürk'e ait 2 Çifte Sandal
Mustafa Kemal Atatürk tarafından Florya'daki Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde kullanılmıştır (1923–1938). Bindirme maun kaplamadır; dikbaş ve aynakıç formundadır. Küreklerinin palasında "MKA" harfleri (Mustafa Kemal Atatürk) bulunmaktadır.


Uzunluk: 3.32 m. Genişlik: 1.26 m.



  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 10.09.2014, 23:56   #2
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tarihi Kayıklar | Atatürk'ün Kayıkları

Saltanat Kayıkları








Sultan V. Mehmet Reşat Devrine ait 10 Çifte Köşklü Saltanat Kayığı
Armuz kaplama ve dikbaş formundadır. Köşk tavanında yer alan kalem işlerinde, köşk sütuncelerinde, kayığın gövde bordürlerinde ve kıç armasında altın yaldız kullanılmıştır. Kayığın baş kısmında altın yaldızlı hilal motifi bulunmaktadır. Kıç kısmında Sultan Reşat’ın tuğrası yer almaktadır. Köşk kısmının tepesinde ise Sultan Reşat’a ait alem vardır. Kayığın 20 adet küreği mevcut olup bu küreklerin uç kısımlarında yaldızla yapılmış hilal motifi bulunmaktadır.

Uzunluk: 16.30m. Genişlik: 2.40 m.



Sultan Reşat Devrine ait 10 Çifte Saltanat Kayığı
Armuz kaplama olup, dikbaş ve hilalkıç formundadır. Tersane-i Amire'de yapılmış olup, Sultan Reşat'ın “Kılıç Alayı” sırasında bindiği kayıktır. Baş kısmında kanatları açık, ağzında inci taşıyan kuş figürü; kıç aynalıkta tuğra bulunur. Sultan Reşat devrinde (1909–1918) kullanılmıştır.


Uzunluk: 18.34 m. Genişlik: 2.45 m.






Sultan Abdülaziz Devrine ait 13 Çifte Köşklü Saltanat Kayığı
Armuz kaplama olup kancabaş formundadır. 1865 yılında yapılmıştır. Dış bordürde yağlıboya stilize yapraklar, kıç tarafta altın varaklı kabartma saltanat armaları ve bitkisel kıvrımlar görülür. Kayığın baş tarafında üzüm salkımları, oklar, kalkan, balta, flama, mızrak, tuğ, stilize çiçek ve yapraklardan oluşan kompozisyonun yer aldığı ahşap tezyinat bulunmaktadır. Kıç bordanın üzerinde ajurlu bölme, iç bordürde kabartma bitkisel ve geometrik desenler bulunur. Baş kasara üzerinde, kanatları açık bir kartal, kıç tarafta 4 sütunce üzerinde yükselen, köşkün her bir yönünde saltanat armaları bulunur. Sultan Abdülaziz devrinde (1861-1876) kullanılmıştır.



Uzunluk: 30.70 m. Genişlik: 2.37 m.






Sultan Abdülaziz Devrine ait 13 Çifte Köşklü Saltanat Kayığı
Armuz kaplama olup kancabaş formundadır. 1865 yılında yapılmıştır. Sultan Abdülaziz’in haremine aittir. Dış bordürde, yağlıboya, kalemişi stilize yaprak ve çiçek motifleri bulunmaktadır. Kayığın baş kısmında yapraklı bir dal üzerinde yaldızlı kanatları açık bir kartal figürü yer almaktadır. Baş ve kıç kısmında stilize yaprak, çiçek ve tomurcuklardan oluşan ahşap oyma süslemeler görülür. kıç tarafta 4 sütunce üzerinde yükselen, köşkün her bir yönünde saltanat armaları bulunur.


Uzunluk: 30.70 m. Genişlik: 2.37 m.





Sultan Abdülaziz Devrine ait 7 Çifte Saltanat Kayığı

Armuz kaplama, kemanebaş formunda 7 çifte kürekli kayığın bordası krem rengi boyalıdır. Bordanın üst kısmı 30 cm. kalınlığında pembe, gri ve altın varakların kullanılarak yapıldığı kalemişi bitkisel bordürle çevrilidir. Öne doğru mahmuz şeklinde uzanan baş kısmı altın varaklı bitkisel kıvrımlar ve saltanat arması kabartmalıdır. Baş kasara kaplaması üzerinde altın renginde kanatları açık kuş figürü bulunmaktadır. Yine kasara kaplaması üzerinde ajurlu bir taç vardır. Baş kasara kaplaması ile iç kısım boyunca oyma bitkisel motifler görülmektedir. İç yan kısımlar 5 cm kalınlığında varaklı asma yaprağı ve tohumlarıyla bezelidir. Bu bordürün altında 8 cm kalınlığında varaklı baklava dilimleri ve yapraklar vardır. Kürekçi ve Sultan mahallini ayıran paravan derin oyma kabartma altın varaklı gül, papatya, yaprak ve üzümlerle süslüdür. Kıç kasarada kenar bordürleri yine incelerek devam eder. Kıç kasara kaplaması oyma bitkisel bezemelidir. Sivri uç kısmının yan yüzeylerine her iki yönde Saltanat Arması raptedilmiştir. Kayığın kıç beden süslemesi ise varaklı ancak farklı bir saltanat armalıdır.



Uzunluk: 23.50m. Genişlik: 1.60 m.




Sultan Reşat Devrine ait 7 Çifte Saltanat Kayığı

Armuz kaplama olup, dikbaş ve hilalkıç formundadır. Dış bordür altın varaklı kabartma bitkisel kıvrımlı ve kalemişi madalyonlarla süslüdür. İç bordürde kabartma kıvrık dallar devam etmektedir. Sultanın oturduğun yeri kürekçilerden ayıran panoda kabartma istiridye, kır çiçekleri, tohumlar, güller, iri stilize yapraklar, ortası kozalaklı madalyonlar ve çelenk bulunmaktadır. Sultana mahsus olan kısımda iki yanda son derece zarif ve sade, ahşap ve sedef kakmalı çekmece yer almaktadır.


Uzunluk: 14.00 m. Genişlik: 2.20 m.





Sultan Reşat Devrine ait 5 Çifte Saltanat Kayığı
Bindirme kaplamalı olup, dikbaş ve aynakıç formundadır. Dış bordürde iki halatın sınırladığı kabartmada defne yapraklı çelenklerle birbirine bağlanan ayyıldız motifleri bulunmaktadır. Sultana mahsus bölümü kürekçilerden ayıran panoda Sultan Reşat’ın tuğrası ve bunun her iki tarafında simetrik ajurlu kıvrımlar, kabartma üzüm ve natüralist çiçek motifleri vardır.


Uzunluk: 12.00 m. Genişlik: 2.25 m.




Sultan Abdülmecit Devrine ait 13 Çifte Saltanat Kayığı

Armuz kaplama ve kemanebaş formundadır. Dış bordürü altın varaklı kabartma kıvrımlar ve kalemişi kenger yapraklarından oluşmaktadır. Baş ve kıç figürlerinde saltanat armaları, baş kasara üzerinde kanatları açık kartal figürü bulunmaktadır. Kıç tarafta dört sütunce üzerinde yükselen köşk mevcuttur. Baldaken şeklinde tasarlanmış olan köşkün saçak kısmında dört yönde saltanat armaları yer almaktadır.


Uzunluk: 32.00 m. Genişlik: 2.40 m.




Sultan Abdülmecit Devrine ait 13 Çifte Saltanat Kayığı

Sultan Abdülmecit’in annesi Bezmi Alem Valide Sultan tarafından kullanılan kayık armuz kaplama ve kemanebaş formundadır. Dış bordüründe serbest fırça ile yapılan çiçekler kartuş içine yerleştirilmiştir. Baş kasara üzerinde pençeleri arasında yılan tutan bir kartal figürü yer almaktadır. Gücü simgeleyen kartal, kötülüğü simgeleyen yılanı pençelerinin arasında ezmektedir. Bu sembolün kullanıldığı kadınlara ait tek saltanat kayığıdır. Dört sütunce üzerinde yükselen kare şeklindeki kafesli köşkte stilize lotuslar kullanılmıştır. Köşkün kıç kasara tarafındaki yüzeyi üzerinde kalemişi ile yapılmış bir şemse ve merkezinde “1278” (1862) tarihi bulunmaktadır.


Uzunluk: 32.00 m. Genişlik: 2.40 m.





Sultan Abdülmecit Devrine ait 7 Çifte Saltanat Kayığı
Armuz kaplama ve kemanebaş formundadır. 1850 yılında inşa edilmiştir. Dış bordürü yağlıboya çiçek motifleri, iç bordürü ve oturakları, sedefli marketöri ile süslüdür. Baş kasara üzerinde gümüşten yapılmış kanatları açık bir kuş figürü ve önünde altın varaklı alem bulunur. Sultan Abdülmecit devrinde (1839–1861) yapılmış, daha sonra onarılarak II. Abdülhamit (1876–1909) tarafından da kullanılmıştır.


Uzunluk: 24.00 m. Genişlik: 1.75 m.


Sultan Abdülmecit Devrine ait 7 Çifte Saltanat Kayığı

Sultan Abdülmecit’in haremi tarafından kullanılan kayık armuz kaplama ve kemanebaş formundadır. Dış bordürü serbest fırça çokgen kartuşlar içinde çiçek buketleriyle süslüdür. Kıç bodoslamada barok tarzı kıvrımlar ve üzüm salkımları, iç bordürde marketöri süslemeleri vardır. Baş kasarada gümüşten yapılmış bir kuş figürü ve altın varaklı bir alem vardır. Alt kısmı krem rengi yağlıboya, etrafı altın yaldızlı ve nakışlı, baş ve kıç tarafı üzerine som yaldızlıdır.


Uzunluk: 24.50 m. Genişlik: 1.70 m.





19. Yüzyıla ait 7 Çifte Saltanat Kayığı

Armuz kaplama olup kancabaş formundadır. Baş bodoslama üzerinde üzüm salkımı, bitkisel kıvrımlar, balta, ok, mızrak, sancak ve kalkandan oluşan saltanat arması, yüksek oyma, kabartma ve altın varakla yapılmışlardır. Armanın üzerindeki sancakta 8 köşeli yıldız ve hilal bulunmaktadır. Baş kasarada altın varaklı kozalak figürü vardır. Altın varaklı konturla çevrili 28 cm genişliğindeki bordürün zemini açık pembe renklidir. Varaklı stilize kıvrık dalların ayırdığı bölmelere mavi, yeşil, kırmızı, sarı renkli serbest fırça tekniğinde, realist üsluplu çiçek buketleri yerleştirilmiştir. İç bordür boyunca altın varaklı sarmaşık dalları ve geometrik desenler göze çarpmaktadır. Kürekçilerin bulunduğu yerle sultanın oturma mekanını ayıran panoda yine altın varaklı kabartma, üzüm salkımları, gül ve yapraklar bulunmaktadır.


Uzunluk: 23.50 m. Genişlik: 1.60 m.




19. Yüzyıla ait Saltanat Kayığı’nın Baş Kısmı

Tarihi saltanat kayığının baş tarafında kabartma olarak ağaç işçiliğinin en nadir örneklerinden olan asma dalları ve üzüm salkımları ile bezenmiştir. Üzeri altın yaldızla boyalıdır. Kayığın ön kısmında oval ve geometrik kilim deseni şeklinde süslemeler bulunmaktadır.


Uzunluk: 8.35 m. Genişlik: 1.50 m.




19. Yüzyıla ait Saltanat Kayığı’nın Kıç Kısmı

19. yüzyılda imal edilmiş tarihi saltanat kayığının kıç kısmının bütün gövdesi süslemelerle bezelidir ve üzeri boyalı ve altın yaldızlıdır. Güverte kısmında geometrik desenler, bordasında çeşitli çiçek motifleri bulunmaktadır. Kıç tarafında ağaç üzerine kabartma olarak asma dalları ve üzüm salkımları vardır.






Uzunluk: 4.60 m. Genişlik: 1.50 m.



Saltanat Kayıkları Ayrıntılı Konu

  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 11.09.2014, 00:12   #3
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tarihi Kayıklar | Atatürk'ün Kayıkları

Piyade Kayıkları




Sadrazam Sait Halim Paşa’ya ait 3 çifte Piyade Kayığı
Armuz kaplama, kaşıkbaş formundadır. İç kısmı zencerek ve lotuslarla süslüdür. Kayık muhtemelen Prens Abdülhalim Paşa döneminde (Kahire 1830-İst. 1894) yaptırılmış, Sadrazam Sait Halim Paşa tarafından da kullanılmıştır.

Uzunluk: 14.92 m Genişlik: 1.18 m.





Sadrazam Sait Halim Paşa’ya ait 3 çifte Piyade Kayığı
Bindirme maun kaplamadır ve dikbaş formundadır. Kayık muhtemelen Prens Abdülhalim Paşa döneminde (Kahire 1830-İst. 1894) yaptırılmış, Sadrazam Sait Halim Paşa tarafından da kullanılmıştır.

Uzunluk: 10.15 m Genişlik: 1.20 m.





Prens Abbas Bey’e ait 1 çifte Piyade Kayığı
Bindirme maun kaplamadır ve kayıkbaş formundadır. Kasara kaplamaları marketöri, bitkisel ve geometrik desenlerle süslüdür. 19. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiştir. Kayık üzerinde madeni plakası bulunmaktadır. Bu plakanın üzerinde "Georges Z. Lulio, Bebek, Constantinople, 1870 Constructeur" yazılıdır.

Uzunluk: 9.45 m Genişlik: 1.25 m.





19. Yüzyıla ait 3 Çifte Piyade Kayığı
Saray halkı tarafından kullanılan kayık armuz kaplama ve kaşıkbaş formundadır. Baş kasara kademeli olarak genişleyen üç bölüm halindedir. En uçta üçgen şeklinde sivrilerek birleşen ince bir bordür vardır. Kabartma bordürde küpe çiçekleri dizisi bulunmaktadır. Bordürün içinde kalan orta bölümde bir rozet vardır. İkinci kasara kaplamasında yine aynı kabartma çiçekli bordür, ortadaki boşlukta çok yapraklı bir rozet yer almaktadır. Son baş kasara kaplaması bölümünde aynı bordür yinelenerek ortadaki boşluğa 3 adet şükufe üsluplu gül ve çiçek demeti kabartması yapılmıştır. Kaplamaları ayıran ajurlu arabesk üsluplu yapraklardan oluşan iki taç bulunmaktadır. Baş kasarayla aynı şekilde üç bölüm halinde düzenlenen kıç kasaranın ilk iki bölmesi düzdür ve üzeri maroken kaplıdır. En uçtaki bölümde ise küpe çiçeği bordürü bulunmakta olup ortada kalan boşluğa şükufe tarzında gül demetleri yapılmıştır. Üç kasarayı birbirinden ayıran taçlar ajurludur ve kıvrık dallar şeklindedirler.

Uzunluk: 15.00 m Genişlik: 1.20 m.





19. Yüzyıla ait 2 Çifte Piyade Kayığı
Saray halkı tarafından kullanılan kayık armuz kaplama ve kaşıkbaş formundadır. Baş kasara kaplaması şükufe üsluplu etrafı zencerekle çevrili kabartma çiçek demetleri ile süslüdür. Üç kademeli kasara kaplamasını ajurlu yaprak dizisinden oluşan taçlar birbirinden ayırır. Kürekçileri oturduğu bölümü diğer bölümden ayıran bölmenin ortası yivli, kenarları ajurludur. Yine üç bölümden oluşan kıç kasaranın ilk ve ikinci bölümünün üzeri maroken kaplamadır. En uç kısmı iki kademelidir. Her ikisinin ortasında kabartma şükufe demeti ile etraflarında zencerek bordür vardır. En uçtaki kasaranın başa bakan tarafı oylumludur. Oylumların arasında kabartma stilize çiçekler bulunmaktadır.

Uzunluk: 12.50 m Genişlik: 1.30 m.


  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 11.09.2014, 00:17   #4
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tarihi Kayıklar | Atatürk'ün Kayıkları

Diğer Kayıklar




Refah Şilebi’ne ait 5 Çifte Kurtarma Filikası
Bindirme kaplamalı ve yayvan gövdelidir. 23 Haziran 1941’de II. Dünya Savaşı sırasında Mersin’den İskenderiye’ye gitmek için yola çıkan Refah Şilebi gece henüz 45 mil uzaklaşmışken İtalyan Denizaltısı Ondino’nun attığı torpidoyla iki parçaya ayrılarak batmıştır. Refah Şilebi’nin batması üzerine tek sağlam kalan bu filika ile sadece 32 kişi kurtulabilmiştir.

Uzunluk: 8.60 m. Genişlik: 2.70 m.





Ertuğrul Yatı’na ait 5 Çifte Filika
Bindirme kaplamalı ve maun filika dikbaş ve aynakıç formundadır. İskele – sancak baş bordaya altın yaldızlı hilal motifleri aplike edilmiştir. Kıç tarafındaki ahşap plaka üzerinde “Tersane-i Amire mamulüdür, 1327, Vasfi” yazılıdır. Baş ve kıç taraftaki zemin döşemeler mazgallı olup, kıç taraftaki iskele ve sancak yönlerinde birer küçük oturma yeri vardır. Oturakların köşelerinde marketöri stilize birer yaprak bulunmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk 1924 yılında Hamidiye Kruvazörü’ne giderken bu filikaya binmiştir.
Uzunluk: 11.60 m. Genişlik: 1.70 m.





İnebolu Kayığı, 3 Çifte
Pereme tipi bu kayık kabuk yöntemiyle yapılmış bilinen tek Anadolu teknesidir. Kurtuluş Savaşı esnasında gemiler ve kara arasındaki silah ve mühimmat naklinde görev almasından dolayı “Gazi” unvanını almıştır. Üç çifte kürekli kayığın su kesimi altı yeşil, borda ve küpeştesi pembe renklidir.

Uzunluk: 8.80 m. Genişlik: 1.92 m.





Mabeyn Kayığı, 5 Çifte
19. yüzyılda Mabeyn Dairesi’nde görevli bulunan personelin ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılmıştır. Armuz kaplamalı gövde gül kurusu renkte boyalıdır. Üç bölümden oluşan baş kasaranın bütün bölümleri Art Nouveau tarzda bezemelidir. Üçüncü bölümü Art Nouveau tarzı süsleme bordürü çevrelemektedir. Ortadaki boşlukta bir büyük bir küçük şükufe demeti ile 4 tane oyma-kabartma şemse vardır. Küpeştede ise bir önceki bölümün şeritli çiçek motifleri zincirleme devam etmektedir. Kasaradaki üç bölmeyi birbirinden ayıran iki tane yaldızlı, yelpaze şeklinde ajurlu yapraklar bulunmaktadır. Kürekçilerin oturma sıralarının üstü iki hilal şekli oluşturan kabartma çiçek bezemelidir. Kürekçilerle sultanın oturma yerini ayıran pano yivli olup üst kısmı stilize yaprak, alt kısmı kıvrık yaprak kabartmalarıyla bezelidir.

Uzunluk: 17.00 m. Genişlik: 1.50 m.





19. Yüzyıla ait 3 Çifte Mabeyn Kayığı
Mabeyn Dairesi’nde görevli personelin ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılmıştır. Baş kasara kaplaması kademeli olarak genişleyen üç bölüm halindedir. İlk bölümde kıvrık dallar ve rozetlerle marketöri tekniğinde yapılmış bitkisel süslemeler bulunmaktadır. İkinci bölümün kaplamasında baş taraftaki stilize süslemeler devam etmekte ve kavisli bir bordür içinde kalmaktadırlar. Küpeştenin iç kısmında marketöri sarmaşık yaprak bezemesi devam etmektedir. Kasaranın sol bölmesi ise mihrabiye şeklinde tasarlanan bezemelerle süslüdür. Dış bordürde yine marketöri sarmaşık dizileri, iç bordürde ise bordürde palmetlerin oluşturduğu bir süsleme dizisi vardır. Yukarıdan kandil gibi sarkan yaprağın altına gelen boşlukta bitkisel kıvrımlar, yıldız çiçekleri ve laleyle oluşturulan göbek motifi yer alır. Kıç taraftaki oturma mahallinde yine 3 sıradan oluşan bir bordür vardır. En üstte kayığı boydan boya çevreleyen sarmaşık dalı dizisi, ortada madalyon şeklinde bitkisel kıvrımlar ile marketöri bordürün bittiği yerde dilimli kabartma bulunmaktadır.

Uzunluk: 20.20 m. Genişlik: 1.70 m.





Sultan Abdülaziz Devrine ait 3 Çifte Tahlisiye Sandalı
Armuz kaplamalı ve maun kayık kaşıkbaş ve aynakıç formundadır. Kayığın baş kısmında altın varaklı bir korno (boynuz) vardır. Üzeri yapraklarla kaplı kornonun içinden nar, üzüm, ananas, erik, armut ve haşhaşla birlikte asma yaprağı çıkmaktadır. Bordanın dışından 3.5 cm genişliğinde kenarları varaklı siyah bordür geçmektedir. Kıç kasara zemini baklava dilimli kafesle kaplıdır. İç yan yüzeyde kırmızı, sarı, mavi ve yeşil boyayla kalemişi lale ve stilize kavak ağaçları zincirleme işlenmiştir.

Uzunluk: 9.15 m. Genişlik: 1.60 m.





Sultan II. Abdülhamit Devrine ait 2 Çifte Kayık
Sultan II. Abdülhamit’in Yıldız Sarayı havuzunda bindiği 2 çifte kayıktır. Bindirme kaplamalı ve maun kayık kaşıkbaş ve aynakıç formundadır. İlk kürekçi oturma yerinin ortasında yaklaşık 3.20 metre ucu makaralı bir yelken direği dikilidir. Kürekçi oturma yerlerinin altında küçük birer çekmece bulunmaktadır. Sultanın oturma mahallinde düz mavi kadife kaplı bir koltuk mevcuttur.

Uzunluk: 7.70 m. Genişlik: 1.30 m.





2 Çifte Tenezzüh Kayığı
Bindirme kaplamalı ve maun kayık aynakıç formundadır. Bezemesiz ve sadedir. 1870 yılında Bebek’te inşa edilmiştir. Arka aynalığın iç yüzündeki pirinç plaka üzerinde “Georges Z. Lilid – Bebek – Constantinople – 1870 Constructeur” yazısı bulunmaktadır.

Uzunluk: 5.20 m. Genişlik: 1.22 m.





Prens Abbas’a ait 2 Çifte Kayık
Bindirme kaplamalı ve maundur. Prens Abbas tarafından kullanılmıştır.


Uzunluk: 8.10 m. Genişlik: 1.10 m.





2 Çifte Kayık
Bindirme kaplamalı ve maun kayık bezemesiz ve sadedir. 4 adet küreği mevcuttur.


Uzunluk: 7.58 m. Genişlik: 1.09 m


  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 11.09.2014, 01:02   #5
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tarihi Kayıklar | Atatürk'ün Kayıkları

Tarihi Kadırga




24 Çifte Kürekli Kadırga
Armuz kaplama olup kemanebaş, karpuzkıç formundadır. Teknenin baş tarafında varaklı oyma kabartma yıldız, hilal, güneş üçlüsü, stilize yaprak ve çiçekler bulunur. Baş kısmı mahmuz şeklinde ileriye doğru uzanır. Bursa kemerli sütunceler üzerine oturan köşkün etrafı ajurlu korkulukla çevrelenmiş, üzeri beşik tonozla örtülmüştür. Köşkün tonoz örtüsünün iç ve dışı geometrik desenli sedef, bağa ve yarı değerli taşlarla bezelidir. Köşkün içinde gümüş levhalar, sedef oymalı beyit, geometrik ve stilize çiçek kompozisyonları bulunur. Tekne iki direkli olup, 24 çifte küreklidir. Her bir küreği 3 kişi (toplam 144 kürekçi) tarafından çekilmektedir.


Osmanlı sultanlarının yakın sularda kullandıkları bir teknedir. Sultan Avcı IV. Mehmet (8 Ağustos 1648-8 Kasım 1687) devrinde kullanıldığı bilinen kadırga hakkında devam eden araştırmalar, teknenin 16. yüzyıl sonlarında inşa edildiğini göstermektedir. Dünyada orijinal olarak varolan tek kadırgadır.



Uzunluk: 40 m. Genişlik: 5.70 m

__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 11.09.2014, 02:50   #6
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tarihi Kayıklar | Atatürk'ün Kayıkları

Ne çok çeşit kayık varmış. Atatürk'ün kayıklarına dokunmak, saltanat kayıklarını içinde saray mensuplarıyla yakından görmek isterdim. Ne kadar da süslü ve işlemeliler...

Bu arada Armuz kaplamanın ne demek olduğunu bilmiyordum, öğrendim

Alıntı:
Ahşap teknelerde, teknenin yan kısmını ve güvertesini oluşturan kaplamalar arasındaki boşluk. Bu boşluk kalafat kıtığı ile doldurularak, su geçirmemesi için üzeri ziftle kaplanır. Bu işlem yapılırken, kaplamaların ıslandıkça şişecekleri göz önüne alınarak, bunlar arasında ufak bir boşluk bırakılmalıdır. Tekne bir süre su altında bırakıldığın da ise, kaplamalar şişerek aradaki kıtığı sıkıştırır ve böylece tam bir su geçirmezlik sağlanmış olur.
Armuz kaplamanın anlamı da buymuş.

Teşekkürler ReaL emeğine sağlık.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 11.09.2014, 11:26   #7
Çevrimdışı
Cansuyu
« Gün Batımı »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tarihi Kayıklar | Atatürk'ün Kayıkları

Atatürk'ün kayıkları kullanılan taşlar ve malzemelerle göz kamaştırıyor.

Konu sunumu ve paylaşımı için teşekkürler ReaL
__________________
“Gittin mi büyük gideceksin!
Ayrılık bile gurur duyacak seninle..



  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Cansuyu'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 28.01.2015, 17:52   #8
Çevrimdışı
Çengelli İğne
«... Beklenen Şarkı ...»

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tarihi Kayıklar | Atatürk'ün Kayıkları

Özellikle saltanat kayıkları ile Atatürk'ün kayıkları arasındaki fark dikkatimi çekti.

Teşekkürler.
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Çengelli İğne'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
atatürkün, kayıklar, kayıkları, kemal, tarihi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 20:38.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.