Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Tarihi > Türk Tarihi > Türk Tarihinde Yer Alanlar

Türk Tarihinde Yer Alanlar Türk tarihinde yer alan olay ve portreler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 22.01.2017, 16:13   #1
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart İki İngiliz Kemal | Kemal Beleda | Ahmet Esat Tomruk



Giriş

Bugün efsanevi Türk casusu İngiliz Kemal'in konusunu forumumuzda açmak için net i bir güzel taradım.

Araştırdıkça karıştı..

Farklı kaynakları okudum, fotoğrafları inceledim.

Bir kaç kaynak dışında, Kemal Beleda'nın resimlerinin Ahmet Esat Tomruk ile karıştırıldığını gördüm.

Sağlam kaynaklardan derleyip toparladım.



Sunum



İngiliz Kemal
| Kemal Beleda


Yugoslavya’dan İstanbul’a gelen bir ailenin çocuğu olan “İngiliz Kemal” lakaplı Kemal Beleda, Çanakkale savaşında istihbaratta çalıştı, en son banka müdürlüğünden emekli oldu.

Yugoslavya’nın Karadağ bölgesinden Osmanlı sarayına verilen Süleyman Beleda’nın oğlu olan Kemal Beleda, eğitimini İstanbul’da yaptı.

İyi derecede İngilizce öğrenen Kemal Beleda İstanbul’da ilk defa kurulan telefon şebekesini döşeyen İngilizlerle beraber çalıştı.

İngilizlerle çalışması sırasında aslı Macaristan Türklerinden olan Nazmiye Hanım ile tanışıp evlenen Kemal Beleda’nın, Muzaffer ismini verdiği bir kızı dünyaya geldi.



Evlendikten kısa süre sonra Çanakkale savaşında subay olarak görev yapan Kemal Beleda, İngilizce bilmesi sebebiyle düşman hatlarındaki telefonların dinlenmesinde istihbarat faaliyetinde bulundu.

Beleda, Çanakkale’deki görevi ve İngilizce bilgisi nedeni ile “İngiliz Kemal” lakabıyla adlandırıldı.

Kemal Beleda, anılarında “İngiliz Kemal” lakabına ilişkin şunları söyledi: ''Ortadoğu'da Türk casusu olarak bilinen İngiliz Kemal ile bağlantım yoktur. Bu şahsında ismi Kemal olup, yakın arkadaşımdır. “İngiliz Kemal” benim lakabımdır fakat bu lakabı o da kullanmıştır.''

Yani aynı dönemde iki istihbaratçı İngiliz Kemal yaşadı.

Kurtuluş savaşında da İstanbul’da faaliyetlerini sürdüren Kemal Beleda, savaş sonrası İş Bankası’nın Fatsa, İnebolu ve Samsun şubelerinde banka müdürlüğü yaptı.



Gaziantep şube müdürü iken emekli olan Beleda, İskenderun’a yerleşti.

Emeklilik günlerinde de boş durmayan Kemal Beleda, Hatay Erzin’de örnek bir portakal bahçesi kurarak, portakal yetiştirdi. 1980 sonunda vefat eden Beleda’nın mezarı İskenderun’dadır.




ntv
__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.01.2017, 17:49   #2
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İki İngiliz Kemal | Kemal Beleda | Ahmet Esat Tomruk


İngiliz Kemal

Ahmet Esat Tomruk





Asıl adı Ahmet Esat olan İngiliz Kemal, Rumi 1308, Miladi 1892-93 yılında İstanbul’da Cerrahpaşa’nın Altımermer semtinde doğdu.. Babası Evkaf Nezareti Varidat Kalemi Müdürü Mehmet Raşit Bey, annesi Sıdıka Hanım’dır.

Ahmet Esat sarışın ve mavi gözlü idi. Babası öldüğünde beş yaşındaydı.O ve annesi dayısı Sezai Bey’in himayesine girdiler. İlköğrenimini Emirgan’da tamamladıktan sonra dayısı tarafından 679 sıra numarası ile Galatasaray Lisesi’ne kaydedildi.Burada geleceğin ünlü gazeteci-yazarlarından Ruşen Eşref (Ünaydın) ile okul arkadaşlığı yaptı.

Atak ve kabına sığmayan bir delikanlıydı. Boks ve yelken sporuyla ilgilendi. Fransızca’sını ilerletti. Fransa’daki gençlerle mektuplaşır oldu. Onun yurt dışı mektuplaşmaları Abdülhamit yönetimini kuşkulandırdı. Yıldız Sarayı’nda sorgulandı.


Annesi ve dayısı, bu kabına sığmayan çocuğun, Abdülhamit yönetiminde başına bir iş geleceği endişesini taşır oldular. Dayısı çare olarak, onu Yahudi simsar aracılığıyla bir İngiliz gemisine bindirip, yurttan çıkarttı.

Gemi yolculuğu sırasında girişken Ahmet Esat, kaptanın sevgisini kazandı. Kaptan’a ‘baba’ diye hitap etmeye başladı. Bu yaklaşımdan hoşlanan kaptan İngiltere’ye vardıklarında Ahmet Esat’ı evine götürdü. Eşi’de onu bir çocuğu gibi sevdi.

Esat, İngiliz gibi büyür. Navy College’de okur ve 1914 de mezun olur.

Bu arada salon adabını da öğrenir. Okul yıllarında profesyonel olarak boks yapar. Birçok birincilikler kazanır.

İngilizce’yi tüm lehçeleriyle öğrendi... Ve bu dil öğrenimi, Ahmet Esat’ın fırtınalı yaşamının da habercisi gibiydi...


O, artık ‘İngiliz Kemal’ idi...


Vatan hizmeti başlıyor…


Birinci Dünya Savaşı başlayınca 1914’te İstanbul’a döner. Topçu teğmeni olarak askere alınır. İttihatçıların istihbarat kuruluşu Teşkilatı Mahsusa’ya girer.

İttihatçı Kara Kemal ile Dramalı Rıza’dan gizli teşkilat ve çetecilik öğrendi. Çanakkale cephesinde, ünlü İngiliz casusu Arabistanlı Lawrence’i izler. Kut-ul-Ammare’de esir edilen İngiliz General Towshend’in yanına hapsedilerek ondan gerekli bilgileri almakla görevlendirilir.

Mütareke yıllarında İstanbul’da idi. 1918’de İşgal İstanbul’unda zamanını Beyoğlu’ndaki boks kulübünde geçirir. Burası Kemal Begof’a aittir.

Bu sırada İngiliz boksörlerle de ringlerde mücadele edip başarılar kazanır.

İstanbul’da işgal kuvvetlerinin ordu boks şampiyonunu yenerek büyük ün kazanır.

Ahmet Esat tutuklu İttihatçıları kurtarmak için çabalamış, ancak bu yüzden İngiliz istihbaratı tarafından tutuklanarak Beyoğlu’ndaki İngiliz hapishanesine atılmıştı.

Pek çok işkenceye maruz kalan Ahmet Esat Bey; bir ara firar teşebbüsünde bulunmuş; yabancı bir gemiyle yurtdışına kaçarken Çanakkale Boğazı’nda yakalanmış ve tekrar İstanbul’da hapse atılmıştı.

Hapishanede Koçaki adlı Rum’u tanır. Koçaki ünlü bir yankesicidir. Koçaki’den yankesicilik sanatını öğrenir.
Bu sanat casusluk yaşamında hayatını bile kurtarır.

Bir süre sonra Çanakkale’deki sahra hapishanesine gönderilir. Orada Hintli Müslüman askerlerle yakın ilişkiye girmiş; onların sempatisini kazanmış; bir müddet sonra da buradan kaçmayı başarıp,Türklüğün yüz akı Mustafa Kemal Paşa’nın Ankara’sına doğru yola çıkar..

Önceleri Kuvayi Milliye emrinde, düşman arasında faaliyet gösterir.

“İngiliz Kemal” kod adının, ”Balıkesir Reddi İlhak ve Kuvayi Milliye Cemiyeti İdare Heyeti” tarafından verildiği söylenir.

İngiliz Kemal namlı Ahmet Esat Bey, İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve Rumca biliyordu... Ankara’daki Millî ordu için bulunmaz bir değerdi.

Ankara’da başta Mustafa Kemal Paşa olmak üzere; Genelkurmay Başkanı Albay İsmet (Paşa) ve Müdafa-ı Millîye Vekili Fevzi Paşa ile görüştü.

Kuran, bayrak ve tabancaya el basarak sadakat yemini eder.
Kendisine Genelkurmay İstihbarat Şubesi’nde görev verilir ama asıl görev arkasından gelecekti...


Kemal Paşa, Yunan İşgal Kuvvetleri Karargâhı’ndan bilgi istiyordu. Ve “İngiliz Kemal” bu iş için görevlendirildi. Önce Antalya’ya gitti. Orada sahte pasaportlar yaptırdıktan sonra, Antalya’dan İzmir'e, Rodos adasına geçti. Burada kendini Amerikalı gazeteci olarak tanıtır. Kumardan hileyle kazandığı 45 bin frank ile kendi deyimiyle İzmir’deki vatan görevine başlar.

İzmir’deki hayatı bonkör bir Amerikalı gibi geçer. Kısa sürede gece hayatının aranan siması olan Ahmet Esat Bey, üst düzey Yunan subaylarıyla da samimiyetini arttırmış,
hatta onların en gizli toplantılarına dahi katılmış, aldığı bilgileri İzmir’deki kendisi gibi görevli bulunan Uşaklı Alaattin Tiritoğlu vasıtasıyla, Antalya mutasarrıfı Aşır Bey’e aktarmıştı.

Renkli kişiliği sayesinde Yunan subaylarıyla kısa sürede dost oldu. Yunan Genel Karargâhı’na girdi. Yunan Orduları Komutanı General Papulas ile konuştu. Papulas onu, Yunan Kralı’nın Anadolu’ya yapacağı ziyarette takip edecek gazeteciler arasına soktu. Yunan Genel Karargâhı’ndan aldığı bilgileri günü gününe Ankara’ya iletti.



Yakalanıyor...

O günler Ethem’in Yunanlılar’a sığındığı günlerdir. Ethem ve arkadaşları Manyaslı Şevket, fotoğrafçı Necati, İngiliz Kemal’i tanırlar ve Yunan makamlarına ihbar ederler. İngiliz Kemal yakalanır. Sorgusu sırasında hiç Türkçe konuşmaz. Yargıçlar onun kimliği hakkında kuşkuya düşerler, İzmir, Atina ve Paleovastratos hapishanelerinde uzun bir mahpus hayatı geçirir. Bir süre Atina hapishanesinde kalırken hapishaneden kaçar. Bir Rum’un cüzdanını çalarak para temin eder ve Fransız gemisine binerek, tekrar İzmir’e gelir.

Bu zaman içinde Türk Orduları istilacı Yunan kuvvetlerini denize dökmüş; vatan kurtulmuştur. İngiliz Kemal için artık korku yoktur. Mustafa Kemal Paşa tarafından kabul edilir. Kendisine dinlenme izini ve para verilir.


Yıl 1924...

Savaş bitmiştir. Genelkurmay’daki görevinden ayrılır; İstanbul’a yerleşir.


Dört yabancı dil bilmektedir. Tercümanlık yapmaya başlar. Bu arada, 1932 yılına kadar Hafif Siklet Boks Şampiyonluğunu kimseye bırakmaz.
İlk eşi Mevhibe Hanım’dan Günseli adında bir kızı olan Ahmet Esat Tomruk, bu eşinden ayrıldıktan sonra 11 Şubat 1943 tarihinde Dorothy Minnic adlı bir İngiliz aktrisle evlenmiştir.

Eşinden resmen ayrılmasa da ömrünün son yıllarına doğru ayrı yaşamaya başlamışlardır.

Sakin bir yaşam sürerken, 2. Dünya Savaşı çıkar. Devlet Onu bu kez yine göreve çağırır. 2. Dünya Savaşı boyunca Türkiye Cumhuriyeti’nin bir istihbarat görevlisi olarak Balkan ülkelerinde çalışır. Topladığı bilgileri Ankara’ya gönderir. Savaş bitince yine İstanbul’a yerleşir. Bir süre Anadolu Ajansı’nda çalışır. Daha sonra Hilton Oteli’nin tercümanı olur ve turist rehberliği yapar. Vatana yaptığı örtülü hizmetlerin bedelini, çirkin organizasyonlara girerek çıkartmaya çalışmaz. Son yılları yoksulluk içinde geçer.



TBMM’ne başvurur. Türkiye Büyük Millet Meclisi de 26 Haziran 1964 yılında çıkarttığı özel bir kanun ile, İngiliz Kemal namlı Mahmut Esat Tomruk’a, “Vatani Hizmet” tertibinden 500 lira maaş bağlar.

Hayatının son yıllarını Beyoğlu’nda bir dairede geçiren Ahmet Esat Tomruk, 1964 yılında kısmî felç geçirmiştir.

Bol maceralı bir hayat süren Ahmet Esat Tomruk 9 Şubat 1966 tarihinde beyin kanaması geçirmiş ve Fransız Pastör Hastahanesine kaldırılmıştır.

Türk Milleti’nin bu has evladı, 14 Şubat 1966 tarihinde sonsuzluğa göçer... Emirgan’daki aile mezarlığına defnedilir.
.......


Ulusal Kurtuluş Savaşındaki istihbarat görevleri sırasında, İtalyan vatandaşı Celep, Trablusgarplı Abdullah Paşazade Mahmut Sait ve Amerikalı yazar Harry Willy kimliklerini kullandığı söylenir.

Sert yumruklarından ötürü ‘Tomruk’ soyadını almıştır.

Hakkında romanlar yazılır... Filmler çevrilir...



Milli Mücadele kahramanlarından, ‘İngiliz Kemal’ adıyla tanınan binbir surat Ahmet Esat Tomruk’un 1924 yılında “İşgal ve Mücahede Senelerinde Bir İstanbul Gencinin Yaptıkları” adıyla yayımlanan anıları, Zekeriya Türkmen’ce hazırlanarak Kültür Bakanlığı Yayınları arasında kitapseverlerle buluşmuştur.

turkmeclisi.org




Not:
Her iki konu da asıl kaynakları yanısıra yardımcı kaynaklardan da yararlanılarak derlenmiştir.

__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.01.2017, 22:39   #3
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İki İngiliz Kemal | Kemal Beleda | Ahmet Esat Tomruk

Güzel bir konu hazırlayıp sunmuşsun Dilaver modum. Ellerine sağlık teşekkürler.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 23.01.2017, 14:24   #4
Çevrimdışı
Mustafa Akten
Abdülmelik Hankendi

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İki İngiliz Kemal | Kemal Beleda | Ahmet Esat Tomruk

Sn. Dilaver,

Paylaşım için teşekkürler. Bende bu günlerde TEŞKİLAT isimli bir kitap okumaya çalışıyorum. Osmanlıdan, ortadoğuya kadar, teşkilat-ı mahsusadan Osmanlı casuslarına kadar çok yönlü anlatan bir kitap.. Sizin İngiliz Kemâl ile denk geldi.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Mustafa Akten'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 23.01.2017, 21:04   #5
Çevrimdışı
Redwine
"Her Şey Güzel Oldu"

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İki İngiliz Kemal | Kemal Beleda | Ahmet Esat Tomruk

Tarihi konuları araştırıp, hazırlayıp, sunmakta üstüne yok Modum...

Bir solukta okudum...

Ellerine sağlık...

Teşekkürler...

__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Redwine'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
ahmet, ahmet esat tomruk, ajan, beleda, casus, esat, ingiliz kemal, kemal, kemal beleda, tomruk, İngiliz


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:50.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.