Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Tarihi > Türk Tarihi > Türk Tarihinde Yer Alanlar

Türk Tarihinde Yer Alanlar Türk tarihinde yer alan olay ve portreler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 27.02.2009, 18:59   #1
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Emir Timur -Timur Han - Timurlenk (1336 – 1405)

Emir Timur - Timur Han - Timurlenk
(1336 – 1405)





Emir Timur veya Timur Han
(8 Nisan 1336, Şehr-i Sebz, Türkistan - 19 Mart 1405, Otrar)




  • Timurlu İmparatorluğunun kurucusudur. Sultan Uluğ Bey'in büyükbabasıdır.
Babası Türk Afşar boyu reislerinden Emir Turagay, annesi Tigin Hatundur. Moğol olmadığı için han ünvanı yerine emir ünvanını kullanırdı. 1336 senesinde Maveraünnehir’de Semerkand’la Belh arasında Keş (diğer adıyla Şehr-i Sebz) kasabasında doğdu. Timur, babasının vefâtından sonra emirler arasında geçimsizlikler yüzünden memlekette anarşinin hâkim olması üzerine siyâsete karıştı. Mâveraünnehir Hâkimi Emir Hüseyin ile birlikte Doğu Türkistan Hükümdarı Tuğluk Timur’a karşı mücadele verdiler.



Timur Dönemi Semerkand
Ressam: Vereshagin Vasiliy Vasilevich'in (1868)






  • Askeri Yaşamı
Timur Han, 1360'ta Maveraünnehirde önemli bir üne sahip oldu. Çağatay Hanlığında önemli bir başarı kazandı ve kendi imparatorluğunu kurdu.

1369’da, Emir Hüseyin ile arası açılan Timur, onun ölümünden sonra Mâverâünnehir’e tek başına hâkim oldu ve Semerkand’a gelerek tahta çıktı. Timur, yedi senede İran’ı hâkimiyeti altına aldı. Azerbaycan, Irak-ı Acem ve Irak-ı Arab’ı ele geçirdi. Yine 1371 ve 1379 yıllarında yaptığı seferlerle Harezm’i kendine bağladı. Timur, 1389’a kadar beş sefer yaparak Uygurları itaat altına aldı. Mülteci Altınordu Prensi Toktamış’a yardım edip, destekleyerek Altınordu hükümdarı yaptı. Toktamış Han, Emir Timur'a ihânet edince, 1390 ve 1391’de onu iki kere mağlup etti. İtil Irmağı doğusuna hâkim oldu.

Timur'un Bayezid'i Esir Alışının Resmedilişi
Ressam: Stanislaw Chlebowski (1878)



Daha sonra Hindistan üzerine de sefer açıp, 1399’da Kuzey Hindistan’ı zaptetti. Yaptığı bütün savaşları kazanan Emir Timur, 1400'de Ermenistan ve Gürcistanı,1401-1402’de Suriye’yi aldı. Halep ve Şam'ı da aldıktan sonra Memlüklüleri bozguna uğrattı ve 1401 Haziranında Bağdat'ı ele geçirdi. Daha sonra Yıldırım Bayezid ile yaptığı 1402 Ankara Savaşı sonunda bazı Osmanlı topraklarını hâkimiyeti altına aldı ve Osmanlıda 12 yıl sürecek Fetret Devri'nin başlamasına neden oldu. Böylece Çin’e ve Delhi’ye kadar bütün Asya’yı, Irak, Suriye ve İzmir’e kadar Anadolu’yu aldı. 200.000 kişilik bir ordunun başında Çin’e sefere giderken Şubat 1405’te Sir Derya yakınlarındaki Otrar'da öldü.

  • Timur, pek çok medrese ve kütüphane yaptırdı.
Bilhassa Semerkant şehrini imar etti. Burada pek çok sanat eserleri yaptırarak, Semerkant'ı örnek ve zengin bir şehir hâline getirdi. Tüzükât-ı Tîmûr adıyla yasalar çıkardı ve kendi tarihini kendi yazdı. Çağatay dilinde yazdığı bu kitaplar Farsça'ya ve Avrupa dillerine de tercüme edildi. Avrupa edebiyatında kendisine geniş yer verilmiş, 16. yüzyıldan itibaren hakkında pek çok eser neşredilmiştir. Bu eserlerin pek çoğunda Timur'dan iyi kalpli ve büyük hükümdar olarak bahsedilmektedir. Osmanlı hükümdarı I. Bayezid ile harp ettiği için bazı Osmanlı tarihçileri onu kötülemektedir. Ancak Timur, Ankara Savaşı'ndan sonra Hıristiyan şövalyelerini İzmir’den uzaklaştırmıştır.

Timur öncesinde Türkistan Türklüğü göçebeydi. Timur, Mâverâünnehr’i şehirleştirdi. Obaları iskan etti. Su kanalları inşasıyla toplumu tarıma geçirdi. Büyük şehirleri ticâret yollarına bağladı. Fetihleriyle âlimleri, sanatkarları Orta Asya’ya topladı. Ayrıca Timur bizzat komuta ettiği hiç bir savaşı kaybetmemiştir.

Şehr-İ Sebz'de Lenin Heykeli Yerine Yapılan Timur Heykeli








  • Timur, Teftazani gibi âlimleri meclisinde bulundurur, nasihatlerini dinlerdi.
Zamânında Fadlullah-ı Hurûfî tarafından kurulan ve "Hurûfîlik" adı verilen fırka mensupları yayılmaya başladı. Kendisini tanrı îlân ederek bütün dinleri reddeden, Fadlullah’ı, oğlu Miranşah’a emir vererek 1393’te öldürttü. Tekkelerini dağıttı. İslâm ülkelerindeki bu kişilerin çoğunu uzaklaştırdı.

Timur'un Mezarı - Gur Emir (Semerkant - Özbekistan)










Lahiti





  • Mezarının Açılması
19 Haziran 1941'de Sovyet antropolog Mikhail Gerasimov, Timur'un bedenini inceledi. Ancak Timur'un mezarını açmadan önce protestolarla karşılaşmıştı ve mezarın lanetli olduğuna dair geniş bir inanış vardı. Anıt mezarında her kim olursa olsun Timur'un mezarını deşerse ülkesine savaş şeytanlarının dolacağını söyleyen bir yazı vardı. Gerasimov mezarı açtıktan 3 gün sonra 22 Haziran 1941'de Nazi Almanyası Sovyetler Birliğine savaş ilan etti.

Timur'un Kemiklerini Elinde Tutan Rus Bilim Adamları



  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.02.2009, 20:22   #2
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Emir Timur -Timur Han - Timurlenk (1336 – 1405)


Timur'un Büstü


Tarihin en büyük ve en gözü pek hükümdarlarından biri. tarihe adını, yirmi yedi ülkenin hakanına baş eğdirerek yazdırmıştır.


Moğol asıllı olan Timur, orta asya’daki aşiretlerden birinin oğlu olarak dünyaya gelmiştir. İsmi “demir” anlamına gelen timur’dur. Gençlik yıllarında bir savaşta ayağından sakatlandığı için “aksak” lakabını almış ve ‘aksak timur’ (timurlenk) olarak anılmaya başlanmıştır.

Genç yaşında orta asya’daki moğollar’ın başına geçen timur, türkistan’daki bütün hanlıkları kendine boyun eğdirir. Yaklaşık yüz elli milyon insan onun otoritesi altına girer. Hükümdarlığı sürekli savaşlarla geçer; Ermenistan, Kıpçak, Gürcistan, Hindistan, İran, İrak, Suriye ve Küçük Asya’yı fethederek iki yüz elli milyon insanın daha egemenliği altına girmesini sağlar. timur şimdiye kadar yeryüzüne hükmeden hükümdarların ulaşamadığı bir hızla dünyaya yayılır.

İskender, Sezar Ve Cengiz Han’daki dünyaya hükmetme isteği onda da vardır. “mademki gökte bir tanrı var; dünya üzerinde de bir hükümdar olmalı. Zaten yeryüzü bir kişinin isteklerine yanıt veremeyecek kadar küçük” sözüyle bu isteğini açıkça belirtir.

Timur, emellerine ulaşabilmek için görkemli ordusuyla fethedilmedik ülke, başeğmedik hükümdar bırakmamak için seferlere çıkar. Fethedeceği ülke halkları daha o gelmeden, adını duyar duymaz şehirleri boşaltıp dağlara kaçar. bağdat, tus ve iran’ın birçok kenti timur’un ayak seslerine şehirlerini teslim etmiştir. ermenistan ve mezopotamya ise timur’un ordusunu görmemek için haber göndererek bağlılıklarını bildirmişlerdir.

Timur ve ordusu çok acımasızdır; ünleri tüm dünyaya yayılmıştır. Girdikleri ülkelerde taş üstünde taş bırakmazlar. timur’un şiddeti çok çetindir. Bir gün fethettiği kentlerden isfahan’da bir ayaklanma çıkar. Çok sinirlenen timur 100 bin kişilik bir orduyu isfahan’a göndererek ayaklanmayı bastırmalarını ve her askerinin bir isfahanlı’nın kafasını getirmesini emreder. Adı kellelerden kule yapan imparatora çıkar.

Timur hindistan seferinde de büyük kıyımlar yapar. Ateşe taptıkları için yüz bin hintli’nin kafasını ganj nehrine düşürür. hindistan seferinde bir ay içinde yirmi savaş kazanarak alanında bir rekora imza atar.

Timur’un iyi huyları da vardır elbette. Fethettiği yerlerde taş üstünde taş bırakmamasına rağmen asla sanatçılara, şairlere, din adamlarına, düşünürlere, bilim adamlarına dokunmaz, öldürülmelerini yasaklarmış. Hatta üstün gördüğü bu sınıfı yanında semerkant’a götürüp onlarla sohbet edermiş. Sonra Timur gittiği yerlerde büyük din adamlarının mezarlarında durup dua etmeden de geçmezmiş.



Yıldırım Bayezid - Timur Kavgası
Timur fetihlerine devam ederken Yıldırım Bayezid de Osmanlı Devleti’ni hızla genişletmektedir. Timur doğudaki orduları dize getirirken, aynı işi Yıldırım batıdaki haçlı ordularına yapar. Dünya ikisi de aynı dinden olan bu iki hükümdara dar gelmiştir. Yeryüzü egemenliğine ulaşma hırsı er ya da geç iki devi karşı karşıya getirecektir. Ve nihayet Timur Batı’ya yaptığı sefer için anadolu’dan da geçmek zorunda kalır, Sivas Kalesi önüne gelir...



Sivas Katliamı
Timur, Sivas’ı -tüm doğu’yu dize getiren- güçlü ordusuyla kuşatır. Osmanlı kuvvetleri Sivas Kalesi’nde direnir. Kuşatma 18. gününe dayanmıştır. Şehrin büyükleri kan dökmemesi karşılığında şehri teslim edeceklerini söyler. timur kabul eder fakat şehre girdiğinde sözünü tutmaz ve şehirdekileri katleder. Aslında verdiği kan dökmeme sözünü tutmuş, şehir halkını diri diri toprağa gömmüştür. Yıldırım Bayezid’in oğlunun da kafasını kesip kartallara yem etmiştir.

Ankara Savaşı (1402)

Bu olaydan sonra iyice üzülen ve sinirlenen Yıldırım Bayezit, Anadolu ve Rumeli’deki ordularını toplar. Beş yüz bin kişilik büyük bir sayıya ulaşır. Timur’un ordusunun sayısı biraz daha fazladır. Ayrıca Moğol ordusunun önünde bulunan filler de Timur’a ekstra avantaj sağlamaktadır.

Savaş başlamadan önce Yıldırım ile Timur arasında gerçekleşen mektuplaşmalar sonuçsuz kalır. Timur mektuplarında daha sakin, ılımlı ve uzlaşmacıdır; Yıldırım ise tam tersine şiddetli, sert ve asabidir. Timur’a hakaret dolu mektuplar yazar. En son mektuplaşmalarında Timur’a hemen topraklarından çıkmasını ve Timur’u cezalandıramazsa bir daha haremine girmeyeceğini yazar. Mektubun sonunda da yıldırım kendi adını, altın harflerle Timur’un adının üzerine yazdırır. O dönemde hareme girmeme sözü müslümanlar arasında büyük hakaret sayılırmış; birbirlerine saygılı olan hükümdarlar asla haremlerinden bahsetmezmiş. Yıldırım’ın hakaret dolu mektubunu okuyan Timur “Murat’ın oğlu çıldırmış!” diye bağırır.

Yine bir mektubund Yıldırım Beyazit, Timur’a şunları yazar: “Ey Timur denen kudurmuş köpek. Ey tekfurdan büyük olan Timur. Mektubunu okudum bilesin. Beni korkutacağını mı sanıyorsun? Senin işin gücün hesapsız kan dökmek, bizimki ise nizam-ı alemi kurmak. Selam müslümanların üzerine, Allah’ın laneti de senin ve askerinin üzerine olsun.”

Timur savaşta sakin olan, hırsını kontrol eden taraftır; Yıldırım ise sabırsızdır ve Timur’u bir an önce alt etmeyi düşünür. Bu yüzden Timur’un istediği Ankara’nın çubuk ovasında karşılaşırlar. Tarihçiler bu savaşın ortaçağın en büyük meydan savaşı olduğunu iddia eder. Ankara topraklarında bir milyon savaşçı ve başlarında iki büyük komutan birbirlerine üstün gelmek için savaşır. Savaşı Timur kazanır; Yıldırım tutsak düşer.

Savaşın ardından Timur, Yıldırım’a beklenmedik bir şekilde iyi davranır. Yıldırım’ı yanına getirdiklerinde komutanlarından biriyle çadırının önünde satranç oynamaktadır. Hemen Osmanlı Padişahı’nın ellerindeki zinciri çözdürüp yanına oturtur. Yumuşak bir ses tonuyla konuşarak onu över, yenilgisinden dolayı üzüldüğünü söyler. Kendisine söz vererek onuruna ve yaşamına dokunulmayacağını belirtir. Hemen emir vererek kendi çadırının yanında Yıldırım Bayezit için üç çadır kurulmasını emreder; kendisinin burada tutsak olarak değil, konuk olarak ağırlanacağını duyurur.

Timur belki de onca savaştan sonra ince bir ruh haline ve olgun bir bakış açısına kavuşmuştu; kendisine hakaretler yağdıran Bayezid’e karşı bu yüce tavrını ancak böyle açıklayabiliriz.

Daha sonra Çin’e yaptığı sefer sırasında hastalanarak ölür.

  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 28.02.2009, 03:35   #3
Çevrimdışı
Tanıdık
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Emir Timur -Timur Han - Timurlenk (1336 – 1405)

hırs ve öfkenin mantığı yok, olmadığının en güzel misalide konu içinde belirtilmiş, aklı selim davranılsaydı, iki büyük hükümdar dünyaya egemen olurlardı.
__________________
Bizde bilirdik kıkırdak fıkırdak olmasını...Ama kalbe en güzel hüzün yakışıyordu, bizde onu bastık sinemize...

Tanıdık
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Tanıdık'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 28.02.2009, 05:11   #4
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Emir Timur -Timur Han - Timurlenk (1336 – 1405)

Osmanlı İmparatorluğunun çöküşünü hızlandırdığı veya neden olduğu doğru mu?
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 23.09.2010, 21:44   #5
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Emir Timur -Timur Han - Timurlenk (1336 – 1405)

Çok gaddar olması yanında, hızına ulaşılamayacak bir hükümdarmış.


Teşekkürler ReaL.
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.09.2010, 21:05   #6
Çevrimdışı
It'sTallStory
Tam Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Emir Timur -Timur Han - Timurlenk (1336 – 1405)

Beyezid teklifini kabul etseydi asya ve avrupa şu an Türk topragıydı. ( kim bilir belkide amerika )
Beyezid leng diyerek çok büyük hata yaptı.
Teşekkürler konu müthiş.
__________________











Düşünce harbinde galip orduların psikoloji dümeninde kaptanım...

  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz It'sTallStory'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.09.2010, 23:20   #7
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Emir Timur -Timur Han - Timurlenk (1336 – 1405)

Alıntı:
Mezarının Açılması 19 Haziran 1941'de Sovyet antropolog Mikhail Gerasimov, Timur'un bedenini inceledi. Ancak Timur'un mezarını açmadan önce protestolarla karşılaşmıştı ve mezarın lanetli olduğuna dair geniş bir inanış vardı. Anıt mezarında her kim olursa olsun Timur'un mezarını deşerse ülkesine savaş şeytanlarının dolacağını söyleyen bir yazı vardı. Gerasimov mezarı açtıktan 3 gün sonra 22 Haziran 1941'de Nazi Almanyası Sovyetler Birliğine savaş ilan etti.
Buradaki batıl inanışları saçma olsa da mezarların açılmasını oldum olası saçma bulurum.
Alıntı:
Timur’un iyi huyları da vardır elbette. Fethettiği yerlerde taş üstünde taş bırakmamasına rağmen asla sanatçılara, şairlere, din adamlarına, düşünürlere, bilim adamlarına dokunmaz, öldürülmelerini yasaklarmış. Hatta üstün gördüğü bu sınıfı yanında semerkant’a götürüp onlarla sohbet edermiş. Sonra Timur gittiği yerlerde büyük din adamlarının mezarlarında durup dua etmeden de geçmezmiş.
Timurun hakkında hoşuma giden tek bilgi.. Acımasızlığını geçtim keşke Timurun bu iyi yönünü alsak...
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.12.2010, 20:16   #8
Çevrimdışı
Emilio Santos
. . . . . Erlik'in Katili . . . . .

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Emir Timur -Timur Han - Timurlenk (1336 – 1405)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi KEMAHLI Mesajı göster
Paylaşım için teşekkürler...
Hayret, Türk değildir, Moğoldur dememişsin
__________________
kahrolsun bağzı şeyler!
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Emilio Santos'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.12.2010, 20:20   #9
Çevrimdışı
Emilio Santos
. . . . . Erlik'in Katili . . . . .

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Emir Timur -Timur Han - Timurlenk (1336 – 1405)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi ReaL Mesajı göster
Osmanlı İmparatorluğunun çöküşünü hızlandırdığı veya neden olduğu doğru mu?
Aslında Osmanlı'nın sadece bir dönem gerilemesine ve güç kaybetmesine neden olmuştur. Bu da İstanbul'un alınmasını biraz geciktirmiştir. O da belki.

Ama Tanıdık ve Yais-i Mihman'ın dediği gibi, güç birliği yapmış olsalardı sonuç bambaşka olurdu.
__________________
kahrolsun bağzı şeyler!
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Emilio Santos'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.12.2010, 20:36   #10
Çevrimdışı
Emilio Santos
. . . . . Erlik'in Katili . . . . .

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Emir Timur -Timur Han - Timurlenk (1336 – 1405)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi KEMAHLI Mesajı göster
Ben demedim ama Real'in açtığı ikinci konuya bak Moğol diye geçiyor...
Var ya, süpersin Kemahlı. 2. konuya geçmeden ilkini okusaydın keşke. Bak konunun hemen başında ne diyor;

Alıntı:
Babası Türk Afşar boyu reislerinden Emir Turagay, annesi Tigin Hatundur. Moğol olmadığı için han ünvanı yerine emir ünvanını kullanırdı.
__________________
kahrolsun bağzı şeyler!
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Emilio Santos'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
1336, 1405, adamı, asker, â��, büyük, devlet, emir, timur, timurlenk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 19:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.