Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Müzik > Grup ve Müzik Adamlarının Biyografileri > Ülkemiz Grup ve Müzik Adamları


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 21.12.2020, 16:51   #1
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart İlk Defa Rock’nroll Söyleyen Şarkıcı Unvanını Taşıyan Erkut Taçkın

İlk Defa Rock’nroll Söyleyen Şarkıcı Unvanını Taşıyan Erkut Taçkın



Türkiye’de ilk defa rock’nroll söyleyen şarkıcı unvanını taşıyan Erkut Taçkın’ı 14 Aralık günü ne yazık ki kaybettik.


Bu acı haberi bana ilk olarak haber veren kişi sevgili Baha Boduroğlu idi. Her anlamda müzik dünyası için büyük bir kayıp. İyi bir şarkıcı ve müzisyen, iyi bir müzik adamı, önemli müzisyen ve aranjörlerle çalışmış büyük bir isim…

Erkut Taçkın’ı anlamak ve anlatabilmek için biraz geçmişe bakmak gerekiyor. Erkut Taçkın, 1955 yılında Deniz Harp Akademisi öğrencileri tarafından kurulan vedavulcu olarak Durul Gence’nin de yer aldığı Somer Soyata (gerçek adıyla Emekli Kurmay Albay Erkan Gürsal) Orkestrası ile birlikte müzik hayatına başladı.


İlk Sahneye Çıkış 1956

Erkut Taçkın ilk olarak bir Askeri Tıbbiyeliler Balosu’nda, 14 Mart 1956 tarihinde sahneye çıktı. Bu konserde Durul Gence davul, Erkan Gürsal ise piyano çalıyordu. 1961 yılında ise alto saksofoncu olarak Yalçın Ateş bu gruba dahil oldu. Erkut Taçkın, 1962 yılında Almanya’ya gitti.

Almanya’da, “Black Points” adlı grupla çalışmaya başlayan Erkut Taçkın 1966 yılında Türkiye’ye döndü. 1967 yılında “Okan Dinçer & Kontrastlar” ile müzik yapmaya başladı. Bu yıllarda Erkut Taçkın’ı Yeşilçam’da da gördük. 1967 yılında Turgut Demirağ’ın prodüktörlüğünde, Feyzi Tuna’nın yönetmenliğini yaptığı “Devlerin İntikamı” adlı filmde Fikret Hakan ve Tanju Gürsu ile birlikte 3 başrolden birini oynadı. “Devlerin İntikamı” filminin senaristlerinden birisi ise Feyzi Tuna ile birlikte edebiyat dünyasının önemli isimlerinden birisi olan Tarık Dursun K. İdi. Yine aynı yıl Ertem Eğilmez’in yönetmeni olduğu ve senaryosunu yine edebiyat dünyasının önemli isimlerinden birisi olan Sadık Şendil’in yazdığı “Ömre Bedel Kız” filminde Fatma Girik ve Kartal Tibet ile birlikte rol aldı ve “Sedat” karakterini Erkut Taçkın canlandırdı.

Aynı filmde Semiramis Pekkan ve İhsan Yüce de yer alıyordu. 1960’lı yıllarda Amerika’nın en ünlü vokal gruplarından birisi olan “Four Tops”ın meşhur ettiği 1966 yılında “Motown” etiketiyle piyasaya çıkan “Reach OutI'll Be There” şarkısını bu filmde Erkut Taçkın’ın sesinden, Okan Dinçer &Kontrastlar’dan dinleyebilirsiniz.

Şarkının kaydı Youtube’da mevcut. Erkut Taçkın, 1968 yılında Emin Fındıkoğlu’nun kurduğu büyük orkestraya dahil oldu. Bu orkestrada Durul Gence ve Yurdaer Doğulu da yer almıştı.





Erkut Taçkın Longplay - Şöhreter Karması

Erkut Taçkın diskografisinin en önemli çalışması kendi adını taşıyan, Diskotür etiketiyle piyasaya çıkan ve çok iyi bir müzisyen kadrosuyla kayıt edilen 33 devirli longplay’dir. Bu albümde;

Arto Tunç, Asım Ekren, Berç Yenal, Cengiz Teoman, Cezmi Başeğmez, Elvan Aracı, Erdoğan Ergun, Erol Duygulu, Garo Mafyan, Halil Saçlı, Melik Yirmibir, Neşet Ruacan, Nuri Bora, Onno Tunç, Selçuk Başar, Selim Selçuk, Serdar Oksay, Süheyl Denizci, Uğur Başar gibi müzisyenleri az önce sözünü ettiğimiz albümde dinleyebilirsiniz. Sanıyorum böylesine önemli ve kalabalık bir kadroyla başka bir albüm popüler Türk müziğinde bir daha kayıt edilmedi. Ayrıca aynı albümde Çiğdem Talu, Mehmet Teoman ve Sevgi Sanlı söz yazarı olarak yer alıyordu. Neşet Ruacan, Onno Tunç ve Selçuk Başar ise aranjör olarak yer alıyordu.

Bu albüm 2020 yılında Hakan Eren’in yapımcılığında ve Ossi Müzik etiketiyle longplay olarak yeniden basıldı. Plağın basımı ve dağıtımını ise Plak ve Ben firması üstlendi.

Re-masteringise dünyaca ünlü “Abbey Road” stüdyolarında yapıldı. Yeniden basılan bu plak her anlamda önemlidir.

Arşivlerinizde yer alması hiç de fena olmaz. Bu arada bir bilgi; yeni basım olan plak, bir farkla basıldı. 1975 yılında basılan orijinal plakta yer alan sözü ve müziği Rüştü Demirci’ye ait olan “Yalvarırım Dön Artık” adlı şarkının yerine yeni baskı plakta bir Recep Aktuğ şarkısı yer alıyor; “Sorsam Ki”. Sözü ve müziği Recep Aktuğ’a ait olan bir şarkı.Bildiğiniz üzere Recep Aktuğ’u da bir süre önce kaybettik. Söz konusu şarkının kaydını 1978 yılında Baha Boduroğlu yapmış. Şarkının aranjörü ise Ertuğrul Çayıroğlu. Vokaller ise Recep Aktuğ’un da içinde bulunduğu Kısa Dalga Vokal Grubu’na ait. Kayıt yönetimi bir diğer adıyla kayıt teknisyeni ise 1970’li ve 1980’li yılların önemli stüdyocusu Esat Kral.

Erkut Taçkın, yıllar içerisinde müziğe bir süre ara verse de aslında müzikten hiçbir zaman kopmadı. Mesela bir konser hatırlıyorum; 24 Şubat 1994 tarihinde Ergüven Başaran, Süheyl Denizci, Nükhet Ruacan, İmer Demirer, Erol Duygulu, Ergun Eremkar, Emin Fındıkoğlu, Durul Gence, Kerem Görsev, Neşet Ruacan ve Selçuk Sun gibi önemli müzisyenlerin yer aldığı bir konserdi. Bu konser için hazırlanan düzenlemeler ise Neşet Ruacan ve Emin Fındıkoğlu’na aitti.

Ayrıca bir önemli bilgi daha; Erkut Taçkın, TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’nın da solistliğini yapmıştı. Tecrübesi ve geniş repertuarıyla TRT Caz Orkestrası’nda da yer almıştı.



En İyileriyle Erkut Taçkın - Ossi Müzik - Hakan Eren

Erkut Taçkın’ın diskografisinde önemli bir albüm daha vardır. Yine Ossi Müzik etiketiyle Ekim 2009’da piyasaya çıkmış olan “En İyileriyle Erkut Taçkın” adlı albüm…

Yine bu albümde Selçuk Başar, Garo Mafyan, Neşet Ruacan, Süheyl Denizci, Yaşar Yurdun, Ertuğrul Çayıroğlu, Karl Heinz Lessing ve Emin Fındıkoğlu gibi isimlerin düzenlemeleri mevcut. Önemli bir derleme albümüdür, adeta bir “best of” albümdür. Hakan Eren’in yapımcı olarak yer aldığı Ossi Müzik etiketiyle çıkan albümler çok değerli albümlerdir. Bu albümleri mutlaka almanızı öneririm.

Hakan Eren, 10 yılı aşkın bir süredir yaptığı albümlerle geçmiş yıllar konusunda adeta müzik sektörüne yeni bir heyecan getirmiştir. Aynı zamanda geçmişe ışık tutmuştur.

Hakan Eren, hala yeni projelerine devam ediyor, umarım yeni yapımlarla karşımıza çıkacaktır ve bizleri karanlıkta kalmış yeni yapımlarla buluşturacaktır.

Sözünü ettiğim albümde benim beğeni kriterlerime göre en önemli şarkı ise orijinali 1974 yılına ait olan “The Blackbyrds”ten dinlediğimiz “I Need You” adlı şarkı. Erkut Taçkın’ın söylediği versiyonun ise düzenlemesi Emin Fındıkoğlu’na ait. Emin Fındıkoğlu’nun düzenlemesi orijinal düzenlemeye göre daha iyi bir sound’a saAChip.
Erkut Taçkın’ı anlatmakla bitiremeyiz. Kendisiyle ilgili sayfalarca yazı yazılabilir. Bu kadar bilgi sanıyorum meraklıları için yeterli olacaktır. Sözünü ettiğim albümleri internetten dinlemek yerine lütfen plak ve cd olarak satın alın. Hiç olmazsa arşivinizde yerini alsın. Türkiye’de geçmiş yıllarda yapılmış olan kaliteli müziğe de bir nebze olsun tanıklık etmiş olursunuz.

Son sözü Erkut Taçkın söylesin;
“Benim ilk sahneye çıkışım Mart 1956’dır. Türkiye’de ilk rock’nroll’u ben söyledim. Benim babam amiraldi ama çok geniş fikirli bir insandı.

Müziği çok severdi. Bana hiçbir zaman mani olmadı ki ben Deniz Lisesi öğrencisiydim. Ben o yıllarda iyi dans edebilen bir adamdım. Okulda da bir topluluk vardı, Erkan Gürsal şefti. Durul Gence de o toplulukta davul çalardı. Ben iyi dans ettiğim için dediler ki 'Sen de gel, bu topluluğa gir'. Elime bir de trompet tutuşturdular. O sırada ben boru takımındaydım ve iyi boru çalan bir adamdım.

Çünkü şarkı söyle deseler söylemeyecektim. Trompetle beni aldattılar biraz. Sonra bir yerde bir şarkı söyledim, baktım ilgi çok. Trompeti bıraktım bir kenara”.


Sevgiyle kalın.

Kaan Çağlayangöl

Yabancı Şarkıları.2

Türkçe Şarkıları 2

Playlist

  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
defa, erkut, rock’nroll, söyleyen, taçkın, taşıyan, unvanını, şarkıcı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 10:13.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.