Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Ülkemiz ve Dünya Gündemi

Ülkemiz ve Dünya Gündemi Ülkemizde ve Dünyada yaşanan gelişmelere dair haberler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 25.11.2013, 13:27   #1
Çevrimdışı
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Rusya ve İran Kazandı.. Suudi ve İsrail Rahatsız..

Tarihi uzlaşmayı ABD ve İran'ın gizli toplantıları getirdi



İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında, Tahran yönetiminin nükleer programına ilişkin varılan mutabakatın yankıları sürüyor.

İngiliz The Guardian Gazetesi, gelişmeyi manşetine taşırken, ABD ve İran arasında, Cenevre’deki görüşmelere paralel devam eden “gizli” pazarlıkların tarihi uzlaşmayı sağladığını belirtti.

Associated Press’e göre, “gizli-paralel” görüşmeler Umman ve adı verilmeyen başkaca ülkelerde gerçekleşti. ABD adına toplantılara Dışişleri Bakanı Yardımcısı William Burns ve Joe Biden’ın Dış Politika Danışmanı Jake Sullivan katıldı. Al-Monitor’e göre üst düzey ulusal güvenlik konseyi yetkililerinden Puneet Talwar da görüşmelerdeki yerini aldı. Associated Press, Mart ayından bu yana toplam 5 görüşmenin gerçekleştiğini belirtirken, bu iddia görüşmelerin Hasan Ruhani’nin başkan seçilmesinden 3 ay önce başladığını gösteriyor. Obama, Ruhani’nin başkan seçilmesiyle İran’la diplomasi yolunun açıldığını ve anlaşmanın sağlanmasında da bunun önemli rolü olduğunu söylemişti.

Obama yönetiminin gazetecilere görüşmeler sonuçlanana kadar bu toplantıları su yüzüne çıkarmamalarını söylediği de belirtiliyor.
İran'la sağlanan anlaşma neticesinde, İran’ın nükleer çalışmalarının denetim altına alınması karşılığında bu ülkeye yapılan bazı yaptırımlar azaltılacak.Anlaşma 1979 İran İslam Devrimi'nden bu yana Washington ile Tahran arasındaki en önemli anlaşma olarak görülüyor.

OBAMA VE PUTİN'DEN YENİ DEĞERLENDİRMELER

Yalnızca İsrail'in büyük tepki gösterdiği, Suudi Arabistan'ın ise sessiz kaldığı anlaşma sonrası taraflardan "umutlu" açıklamalar gelmeye de devam ediyor. ABD Başkanı Barack Obama, uzlaşmaya ateş püsküren İsrail'i teskin etmeye çalışırken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise "Anlaşma herkes için kazançlı" dedi.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açılamaya göre Barack Obama ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, Obama ve Netanyahu İran’ın nükleer silah edinmesini engellemeye yönelik ortak amaçlarını bir kez daha paylaştı. Obama, önümüzdeki dönemde İran’ın nükleer programına ilişkin uluslararası toplumun kaygılarını çözüme kavuşturacak kalıcı, barışçıl ve kapsamlı çözümü takip edeceğini ifade etti.

İsrailli tarafı ile yakın fikir alışverişini sürdüreceklerini vurgulayan Obama, Netanyahu'dan kapsamlı bir çözüm adına ABD ve İsrail’in istişarelere bir an önce başlamasını talep etti. Açıklamada, ABD’nin İran’ın niyetine kuşkucu bakmak noktasında makul sebepleri olduğuna dikkat çekildi. İki lider P5+1 ile İran arasındaki müzakerelerin uzun vadede çözüme ulaşması adına yakın temas halinde kalmayı kararlaştırdı.


ORTADOĞU’DA SİLAHLI ÇATIŞMA RİSKİ ATLATILDI

Kremlin basın bürosu aracılığı açıklamada bulunan Vladimir Putin ise, dünyanın en zor düğümlerinden birinin çözülmesine yaklaşıldığını söyledi. Rus lidere göre, tüm tarafların yapıcı ve sıkı çalışmaları sonucunda sağlanan anlaşma dengeli önlemlerle başta Ortadoğu olmak üzere, uluslararası alanda olumlu katkısı olacak.

Rusya’nın her zaman İran nükleer sorununun müzakere ve diplomatik yollarla çözümünde yana olduğunu söyleyen Putin, “Cenevre’de kabul edilen eylem planının bu temellere dayanması çok önemli. Daha önce önerdiğimiz aşamalı ve karşılıklı çözüm prensipleri destek gördü… Yapılan anlaşma, uzun ve zorlu yolda ilk adım. İsrail ve Ortadoğu’nun tüm ülkelerinin güvenliği ve İran’ın barışçıl nükleer programını geliştirme hakkını sağladı. Kabul edilebilir ve daha kapsamlı çözümler içen arayışlarımızı ortaklarımızla birlikte sabırla sürdüreceğiz” dedi.

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma Uluslar arası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov, İran nükleer sorunu ile ilgili sağlanan anlaşmanın Ortadoğu’da silahlı bir çatışma riskini ortadan kaldırdığını söyledi. Puşkov, İran’a yönelik yaptırımların hafifletilmesini, bunlardan bazılarının da kaldırılması gerektiğini söyledi.

Puşkov’a göre yabancı yatırımlar ve petrol ihraç hakkı yeniden Tahran’a verilmeli. Rus yetkili, İsrail’in kendi güvenliğini öne çıkararak anlaşmaya karşı yönde açıklamalarda bulunmasının mantıklı olmadığını, İran’ın nükleer enerji elde etme hakkının yok sayılamayacağını ifade etti.


KATAR: İSTİKRAR İÇİN BİR ADIM

Sessiz kalarak tepkisini gösteren Suudi Arabistan'ın aksine Körfez'in bir diğer ülkesi Katar ise anlaşmayı "Bölgedeki istikrar için bir adım" olarak niteledi. Açıklama bugün, Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yapıldı. Bahreyn, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden de benzer açıklamalar geldi. (DIŞ HABERLER - EVRENSEL)
__________________
Never fade away...
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Heliosaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
iran, israil, kazandı, nükleer, obama, rahatsız, rusya, suudi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 20:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.