Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Ülkemiz ve Dünya Gündemi

Ülkemiz ve Dünya Gündemi Ülkemizde ve Dünyada yaşanan gelişmelere dair haberler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 17.02.2016, 19:55   #1
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Artvin Cerattepe’de Yine Gazlı Müdahale!



Artvin Cerattepe’de bakır madeni açılmasına karşı tepki göstererek bir araya gelen ve gece de nöbet tutan binlerce kişiye sabah müdahale başladı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. Bölgede gerginlik sürüyor. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, polisin geçişini engellemek için iş makinesinin üzerine oturdu.


POLİSTEN ÜÇÜNCÜ GAZLI MÜDAHALE
Polis daha sonra yolu barikatla kapatan yaklaşık 300 kişilik gruba biber gazı ile müdahale etti. Barikatı ateşe veren grup polise taş atmaya başladı. Kafkasör Yaylasına doğru ilerleyen grupla polis arasında kovalamaca yaşandı.



ÇOK SAYIDA KİŞİ GAZDAN ETKİLENDİ Polisin sıktığı biber gazı nedeniyle çok sayıda kişi gazdan etkilendi. Gruptan atılan taşlar nedeniyle bazı polis memurları da yaralandı. Grup Kafkasör Yaylasına doğru barikat kurarak çekilişini sürdürürken, polis ekipleri de yaylaya doğru ilerlemeye devam ediyor.





MİLLETVEKİLİNDEN VALİLİK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ VE AÇLIK GREVİ
Bu arada CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan beraberinde Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve avukatı Bedrettin Kalın ile birlikte Artvin Valiliği önünde oturma eylemi ve açlık grevi başlattı.







__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 17.02.2016, 19:59   #2
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Artvin Cerattepe’de Yine Gazlı Müdahale!

ARTVİN'in Kafkasör Yaylası Cerattepe Bölgesi'nde bakır madeni çıkarmak isteyen şirketin araçlarını engellemek için başlatılan eylem sürüyor. Artvinliler geceyi ateş yakarak yaylada geçirirken, bölgeye takviye olarak çok sayıda polis ve asker gönderildi.

Kente 3 kilometre uzaklıktaki Atmaca mevkisinde otomobilleriyle yolu kapatan ve şirketin araçlarını geçirmesine izin vermeyen Artvinlilere, polis ekipleri dün iki kez biber gazlı müdahalede bulundu. Geceyi yayla yolunda ateş yakarak geçiren direnişçiler, çimenlerin üzerinde uyudu.

YENİ BARİKAT KURDULAR
Direniş sırasında halkın yolu kapatmak için bıraktığı araçlar, güvenlik güçleri tarafından çekiciyle kenara alındı, kamyonlar da vinç yardımıyla kaldırıldı.

Polisin araçları çekip yolu açarak ilerlemesi üzerine, direniş için bu kez yaklaşık 200 metre yukarıda taş, odun ve çöp tenekeleriyle barikatlar kurdu. Yaklaşık 300 kişilik grup, sabah saatlerinden itibaren 'Direne direne kazanacağız' sloganları atarak barikatın arkasında beklemeye başladı.

BÖLGEYE EK GÜVENLİK GÜCÜ
Cerattepe yolunun açılması için 6 ilden gelen çevik kuvvet ekiplerine ek olarak bu sabah bölgeye çok sayıda güvenlik görevlisi geldi. Çevik kuvvete takviye olarak gelen polislerin yanı sıra Erzurum'dan da bir askeri birliğin olay yerine uzak bir bölgene konuşlanması dikkat çekti.

"BEDENİMİZLE SAVUNUYORUZ"
Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan, direnişe bugün de devam edeceklerini belirterek, "Bugün farklı bir müdahale olacağını görebiliyoruz. Biz de 20 yıldır direniyoruz. Bizim silahımız yok. Başka hiçbir şeyimiz yok. Bedenimizle bütün canlıların yaşam hakkını savunuyoruz. Artvin halkı olağanüstü bir direniş gösteriyor. Bugün de bunu sürdüreceğiz" dedi.

POLİS MÜDAHALE ETTİ; 4 GÖZALTI
Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır A.Ş tarafından maden çıkarılmak istenen alanın yolunu kapatan araçların polis tarafından çekilmesinin ardından, iş makinesi önünde bekleyen ve aralarında Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ile dernek yöneticilerinin de bulunduğu gruba, polis saat 09.00 sıralarında müdahale etti. Polisin yolu açmaK istemesine karşı çıkan gruptan Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan ile 3 kişi daha gözaltına alındı.

POLİSTEN ÜÇÜNCÜ GAZLI MÜDAHALE
Polis daha sonra yolu barikatla kapatan yaklaşık 300 kişilik gruba biber gazı ile müdahale etti. Barikatı ateşe veren grup, polise taş atmaya başladı. Kafkasör Yaylasına doğru ilerleyen grupla polis arasında kovalamaca yaşandı.

ÇOK SAYIDA KİŞİ GAZDAN ETKİLENDİ
Polisin sıktığı biber gazı nedeniyle çok sayıda kişi gazdan etkilendi. Gruptan atılan taşlar nedeniyle bazı polis memurları da yaralandı. Grup Kafkasör Yaylasına doğru barikat kurarak çekilişini sürdürürken, polis ekipleri de yaylaya doğru ilerlemeye devam ediyor.

MİLLETVEKİLİNDEN VALİLİK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ VE AÇLIK GREVİ
Bu arada CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, beraberinde Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve avukatı Bedrettin Kalın ile birlikte Artvin Valiliği önünde oturma eylemi ve açlık grevi başlattı.

JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ: HALKIN TALEPLERİNE KULAK VERİLMELİDİR
Jeofizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu da yazılı bir açıklama yaparak Cerattepe'de halkın taleplerine kulak verilmesi çağrısında bulundu. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Cerattepe'de yapılmak istenen maden işletme faaliyetleri sonucunda, Çoruh Vadisi'nin etrafında yer alan bir büyük botanik bahçesinin yok edileceği, doğa koruma alanlarının tahrip edileceği, binlerce ağacın kesileceği, yörenin morfolojik özelliklerinden kaynaklı olarak heyelan riskinin artacağı açıktır. Madencilik faaliyeti yürütülecek saha, içme suyunun sağlandığı kaynağa çok yakındır. Tema Vakfı'nın 2007-2011 yılları arasında sürdürdüğü Kaçkar Dağları sürdürülebilir orman kullanımı ve koruma projesi kapsamında özellikle dikkat çektiği bölge, dünya doğa korumada öncelikli en önemli 25 sıcak noktadan birisidir. Ülkemizde 80'li yıllardan bu yana izlenen neo-liberal politikalar ile sağlık, eğitim, sosyal güvenlik, çevre, madenler, kentler ve tarım alanları çok büyük yıkım görmüş, özelleştirme uygulamaları ile bu ulusun dişinden tırnağından artırarak oluşturduğu kamu işletmeleri yok pahasına, birçoğu da amacı ve kaynağı belli olmayan yabancılara küresel sermaye guruplarına satılmak suretiyle elden çıkarılmıştır."

Açıklamanın son bölümünde ise, "Madenlerimizi kamu yararına üretmek ve aynı zamanda çevreyi korumak kamusal bir sorumluluktur. Tam da bu sorumluluk bilinci içerisinde Cerattepe için mücadele veren Artvinli yurttaşlarımızın polis müdahalesiyle karşılaşmaları anlaşılır bir tutum değildir. Yurttaşlarımızın bu tepkilerinin dikkate alınması ve haklı taleplerinin yerine getirilmesi gerekir. Yerel halkın onayını alınmadan taleplerine kulak verilmeden hiçbir ekonomik faaliyetin kabul edilmesi düşünülemez" denildi.

JANDARMA DA MÜDAHALEYE BAŞLADI
Artvin'de Cerattepe Bölgesi'nde sabah saatlerinde polisin müdahalesinin ardından, destek için gelen Jandarma güçleri de çevrecilere müdahale etti. Jandarmanın müdahalesiyle kurulan barikatlar kaldırılmaya çalışılırken, çevrecilerin direnişi devam ediyor.

CERATTEPE’DE KOMANDOLAR DEVREYE GİRDİ

Artvin Cerattepe’de 4 saatlik polis müdahalesi ardından dağılan gruplar yeniden Kafkasör Yaylası Atmaca Mevkii'nde toplanarak yolu kurdukları barikatlarla ulaşıma kapattı. Polis ve jandarma birliklerinin eşliğinde ilerleyen maden şirketine ait konvoyun önü barikatlar nedeniyle kesildi. Lastik yakan ve yolu taşlarla ulaşıma kapatan yaklaşık 400 kişilik gruba iki günden bu yana geride bekleyen jandarma birlikleri biber gazı ile müdahale etti. Grupta bulananlar da jandarmaya taşla karşılık verdi.

JANDARMAYA LİMONLU DESTEK
Jandarmanın biber gazlı müdahalesi sırasında çok sayıda kişi gazdan etkilendi. Bu sırada bir kişi gazdan etkilenen jandarma komutanına limon uzatarak gözlerine sürmesini istedi. Jandarma komutanı, "Bize gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederiz ancak gruptakilere de söyleyin taş atmasınlar" uyarısında bulundu. Bunun üzerine çevrede bulunanlar, "Biz doğamızı korumaya çalışıyoruz. Askerle karşı karşıya gelmek istemiyoruz" diyerek karşılık verdi.

UÇURUMA DÜŞEN KİŞİYİ JANDARMA TAŞIDI
Jandarmanın biber gazlı müdahalesi sonrası oluşan duman nedeniyle göz gözü görmeyen bir duruma gelen Kafkasör yaylası yolunda kaçmaya çalışan gruptaki bir kişi uçuruma yuvarlandı. Yola çıkarılan kişi askerler tarafından sedye ile yaklaşık 300 metre mesafedeki askeri araca taşındı. Yaralı kişi askeri araçla hastaneye götürüldü.

YEŞİL KAFKASÖR TOZ DUMAN
Jandarmanın sıktığı yoğun biber gazı nedeniyle yeşil doğa toz duman oldu. Biber gazının yeşil örtüyü kapladığı görüldü. Maden şirketinin iş makinelerinin içerisinde yer aldığı konvoy yoldaki barikatların kaldırılmasıyla Kafkasör Yaylası'na doğru ilerleyişini sürdürüyor. Ancak yolda çok sayıda barikat nedeniyle konvoy çok ağır ilerliyor.

VATANDAŞLAR VALİLİK ÖNÜNDE TOPLANDI

Cerattepe yolunda eylemcilerle polis ve asker arasında gerginlik sürerken Artvin şehir merkezinde de vatandaşların valilik binası önündeki bekleyişi sürüyor. Şehirdeki esnaf, bugün de “Cerattepe’de yapılan müdahaleden dolayı kapalıyızö yazıyı asarak işyerlerini açmadı. Şehir merkezinde araçlarıyla yolu trafiğe kapatan vatandaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren Valilik önünde toplandı. Vali Kemal Cirit’i dışarıya davet eden sloganlar atan vatandaşlar ayrıca tencere ve tava çalarak da protesto gösterisinde bulundu. Bu arada Artvin şehir merkezine gelen yolların da dolmuş şoförleri ve özel otomobiller tarafından trafiğe kapatıldığı, kentte ulaşımın sağlanamadığı belirtildi.

CHP’Lİ VEKİL: ÇOCUKKEN AYAKKABI BOYADIĞIM YERDE EYLEM YAPIYORUM

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da, valilik makamı giriş merdivenlerinde oturma eylemi gerçekleştirmeye başladı. Eyleminin ilerleyen aşamalarda açlık grevine de dönüşebileceğini belirten Bayraktutan, şunları söyledi: "Artvin kendi doğasına karşı bir refleks gösteriyor, bir savunma durumunda. İnanılmaz bir tabloyla karşı karşıyayız. Burası sanki Güneydoğu’da terör bölgesindeki iller vaziyetine geldi. Komşu illerden güvenlik güçlerini buraya sevk ettiler. Halkla devletin karşı karşıya geldiği bir tablo var. Geçen hafta Türkiye’nin en huzurlu ili Artvin’di. Ama özelikle son 48 saatte kötü bir durum var ortada. İnanılmaz bir güçle geldiler, devletin güçleriyle geldiler. Yukarıdaki bütün engelleri kaldırmaya çalışıyorlar. Bazen çaresiz kaldığınız zaman bunu kamuoyuna taşımak için bir şeyler yapmanız gerekir. O nedenle Artvin valiliği makamının olduğu yerde, 6-7 yaşlarında ayakkabı boyadığım yerde, 45 yıl sonra Artvin’i korumak için direniş yapacağım aklıma gelmezdi. Bu kentin sokaklarında iş yerleri kapalı, tüm trafik durmuş vaziyette, insanlar sokaklarda. Kentin huzuru bozulmuş durumda. Artvin’de şuan olağanüstü halin, sıkı yönetimin bütün koşulları var. Bu bir firmaya devleti teslim etmektir. Bir firmanın sahibi ve onun siyasi uzantıları devleti teslim almıştır. Biraz önce öğrendim. Yeşil Artvin Derneği Başkanı göz altında. Yöneticileri göz altında. Yaralılar var. Tablo vahim. Türkiye’nin dikkatinin Artvin üzerinde olmasını temenni ediyorum.

"FARUK ÇELİK ‘KENT YOK OLUR’ DEMİŞTİ"

CHP milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvinli olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in 2001 yılında parlamentoda yaptığı bir konuşmayı da anımsatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Faruk Çelik o dönem milletvekili. Parlamentoda bir konuşma yapıyordu. Tutanakları bende. Aynen şöyle söylüyor; ‘Artvin Cerattepe’de maden çıkarsa bu Artvin için cinayettir, bu kenti yok edecek bir girişimdir’. Bunun altındaki imza Faruk Çelik’e ait. Bu bir gazete demeci değil. Faruk Çelik o yıllarda, Cerattepe’deki maden girişiminin kenti yok edeceğini söylemiş. Konuşmanın orijinal metni bende. Kendisine parlamentoda sordum; ‘sayın bakan konuşmanızın arkasında mısınız?’ dedim. ‘Evet’ dedi."

GÖZALTI SAYISI 6’YA YÜKSELDİ
Bu arada sabah saatlerindeki polis müdahalesinin ardından gözaltına alınanların sayısının 6’ya yükseldiği belirtildi. Eylemin öncülerinden Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan da, iş makinelerinin ilerleyişini durdurmak için bir kepçenin üzerinde otururken polis tarafından gözaltına alınmıştı.

__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 17.02.2016, 19:59   #3
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Artvin Cerattepe’de Yine Gazlı Müdahale!

CERATTEPE HUKUK MÜCADELESİ 20 YILDIR SÜRÜYOR
Kafkasör Yaylası Genya ve Cerattepe Mevkiinde madencilik faaliyetleri 1996 yılında başladı. Kanadalı Cominco Madencilik şirketi bölgede faaliyet yapmak için maden ruhsatı aldı. Yeşil Artvin Derneği bölgede yapılacak madencilik faaliyetlerinin doğaya geri dönüşümsüz zararlar vereceğini belirterek 1997 yılından itibaren hukuk mücadelesi başlattı. Rize Bölge İdare Mahkemesi’ne maden ruhsatının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açıldı. Bu süreçte Cominco firması bölgedeki tüm haklarını yine Kanadalı olan İmmet Mining firmasına devretti.

Uzun süren yargı mücadelesi sonucunda Rize İdare Mahkemesi’nin maden ruhsatı iptali için verdiği kararı Danıştay 2002 yılında onadı. Artvin halkı böylece maden şirketlerinin bölgeden çekilmesini sağladı.

Artvin'in yeni mücadelesi ise 2012 yılında aynı bölgeye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bakır, gümüş ve altın madeni çıkarma izni vermesiyle başladı. Bakanlık, ihale sürecinin ardından bölgedeki bakır madeni için Çevresel Etki Değerlendirme olumlu raporuna da onay verdi. Gelişme sonrasında Artvinliler 2013 yılında yeni bir hukuk mücadelesi başlattı. Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde bir araya gelen 283 kişi, ÇED olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Davada mahkeme 20 Kasım 2014 tarihinde ‘Yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. 2015 yılının Ocak ayında mahkeme Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu raporunu iptal etti. Maden şirketi ÇED raporunda yaptığı değişiklikleri yeniden bakanlığa sundu. Bakanlık ÇED raporunu yeniden onayladı.

BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ BEKLENİYOR
Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde 8 Temmuz 2015 tarihinde Rize İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma ve ÇED olumlu kararının iptali istemiyle yeniden dava açıldı. 761 kişi ile 60 avukatın açtığı dava Türkiye’nin en büyük çevre davası olma özelliğini taşıyor. Mahkeme yeniden keşif yapılması kararı verdi. Bölgede bilirkişi heyetinin inceleme yapması bekleniyor.
__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
artvin, cerattepe’de, gazlı, müdahale, yine


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.